Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W ubiegłym tygodniu przerzut po max 1.7zl. Myślisz że jakby był duży popyt na takie mleko to by było tak nisko wyceniane? Ile taki podmiot może zapłacić swoim dostawcom? Każdy z Was za chwilę będzie na rejonowym to będzie miał okazję zobaczyć wyniki swoich zakładów za ubiegły rok.  Czy wyciągnięcie z tego wnioski? Obstawiam że nie. 

Opublikowano
48 minut temu, grzesiu napisał:

W ubiegłym tygodniu przerzut po max 1.7zl. Myślisz że jakby był duży popyt na takie mleko to by było tak nisko wyceniane? Ile taki podmiot może zapłacić swoim dostawcom? Każdy z Was za chwilę będzie na rejonowym to będzie miał okazję zobaczyć wyniki swoich zakładów za ubiegły rok.  Czy wyciągnięcie z tego wnioski? Obstawiam że nie. 

Te wyniki to sobie można w tyłek wsadzić. Każda mleczarnia na zebraniach cuda obiecuję i cuda pokazuje. Jak ktoś zaczyna pytać to staje się nie wygodny i zaczynaja się głupie odzywki. Wypytywanie o dane rolnika i sugestie że szybko można się z nim rozprawić. Reszta wtedy milknie i czeka grzecznie do zakończenia. Z uwagą się wsłuchując się w to jak to zarząd sobie od ust odejmuje żeby nam dać najlepszą cenę 

Opublikowano

Agrolok jako spolka dzialajaca w branzy rolniczej popiera wiekszosc postulatow protestujacych rolnikow. Szczegoly na stronie internetowej: https://bit.ly/3HY9Ai9.

Dziś od tej firmy dostałem takiego smsa . Co za bezczelność z ich strony . Przecież oni są w czołówce największych importerów z Ukrainy. 

Wszystkie firmy niby popierają rolników a za ich plecami robią co chcą 😡😡😡

Opublikowano
3 godziny temu, RadekGawryluk napisał:

Osm Kosów Lacki to w większości sprzedaje mleko na przezut tylko w niewielkie ilości robią coś z mleka... 

Wczoraj robiłem grzanki z serem z Kosowa ale przyznam pierwszy raz widziałem...

Opublikowano

No to jak w Kosowie ch*jowo to dostawcy konkurencyjnych mleczarni pewnie przebierają nogami, bo tam pewnie mlekpol, holland może i piatnica

Opublikowano
3 godziny temu, grzesiu napisał:

Dlatego takie podmioty powinny szukać współpracy z większą spółdzielnia żeby te nadwyżki surowca zagospodarować, przerobić i weeksportowac a co najważniejsze osiągnąć wyższe spieniężenie i zapłacić gadna cenę dla dostawców. Takie podmioty same psują rynek finansując się niską cena skupu czyt. topią rolników.  Rolnicy przymykają oko No bo biorą białe aby miało tł i bi a tak naprawdę jedni oszukują drugich. Spółdzielcy utrzymują te nieudolne zarządy które wpoiły im że połączenie z innym to zło konieczne bo oni od was mleka nie odbiorą.  Bzdura totalna!!! Chłopy włączyć myślenie i zacząć działać. Nich to będzie 20gr różnicy myślę że w skali roku dla nawet najmniejszego dostawcy zrobi ogromną różnice.  

Chłopie jakby chłopy włączyli myślenie to mało który by robił przy mleku.

Opublikowano

masakra 🤦 co jeden to lepszy...

grzesiu napisał:

czytasz w ogóle co inni piszą 🤔 nie mówię o ostatniej stronie....ludzie boją się byle jakiej zmianie nawet krowę w oborze przestawić....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja pier**le te strajki  ja na lewaków w żadnych wyborach nie głosowałem.  Lewaki są oderwani od rzeczywistości i głupie chlopy na nich głosują do EP tak jak do sejmu i w wyborach samorządowych. 
Kazdy wyśmiewał i krytykował pisorow.  
Moim protestem będą najbliższe wybory oddając głos na tych co na prawo chodzą anie na lewo. 

Edytowane przez matek0921
  • Like 1
Opublikowano

Teoretycznie to najbliżej prawicy jest konfa. W sumie te protesty to pokłosie rządów pisu a w europarlamencie pis i po należą do jednej, partii jakichś tam ludów europejskich, tak mi się wydaje mogę się mylić

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Do tej parti "ludów europejskich" należy Po 'PSL'lewica .Apo zatym to jest partia typowo lewacka.Co do protestów to powinniśmy  protestować  przy wszelkjei maści  urzędach i tam dać im popalić bo to oni nas gnębią .                                         Ps .co do tych parti w parlamncie  europejskim to oni się określają jako frakcje lub grupy polityczne

Edytowane przez arosaw100
Opublikowano

Obecna sytuacja to pokłosie polityki UE a nie PiS. Jeśli się mylę to poprawcie, tylko nie mówcie o inflacji czy cenach energii a jak przyjdzie Wam to głowy to najpierw przeanalizuj cię sytuacje w innych krajach. Zielony Ład to główne zagrożenie. 

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Soltys85 napisał:

Obecna sytuacja to pokłosie polityki UE a nie PiS. Jeśli się mylę to poprawcie, tylko nie mówcie o inflacji czy cenach energii a jak przyjdzie Wam to głowy to najpierw przeanalizuj cię sytuacje w innych krajach. Zielony Ład to główne zagrożenie. 

A ceny Energi to jest skutek norm emisja C.o 

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem jak u was, ale do mnie przyszedł teraz rachunek za prąd to grubo spadły rachunki  bo do lipca po 1500zl mam płacić a za poprzedni rok płaciłem prawie 2300. Za 2022 było zużycie 17500kWh a za 2023 ponad 2tys kWh więcej

Opublikowano
4 godziny temu, Soltys85 napisał:

No nie do końca tylko ue bo to pis wnosił do ue o uwolnienie handlu z "naszymi braćmi" z ukrainy a ue się do tego przychyliła

I w porównaniu z innymi krajami odnośnie inflacji i cena energii no to tez nie ma czym się chwalić za bardzo, chyba że oglądało się tvp za pisu a to były same sukcesy bezapelacyjnie.

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Do mnie jeszcze nic nie przyszło. Ale też płaciłem powyżej 2 -2,5 tys jak do tej pory. Fajnie by był jakby spadło na te 1500 zł. Wkoncu ceny energii spadły dość znacząco. @karol091193 na jakiej taryfie się rozliczasz? 

To by była miła niespodzianka, u mnie między 2,3 -2,6 tys przychodzilo

Opublikowano
38 minut temu, krzychu121 napisał:

Dajcie spokój z polityką. Czy to platfusy czy pisuary to jeden uj. Wszyscy siebie warci. O PSL już nie wspominam jak robią w bambuko rolników 

Bez polityki nie da się zmienić za wiele w kraju. Każda decyzja będzie w sumie decyzją polityczną. 

Opublikowano

Wybierać bez partyjnych. Jedyna szansa na zmianę. Wszyscy już rządzili. No oprócz konfy. Ja ktoś chce zmian to wiecej nie trzeba tłumaczyć. A mówienie że teraz zagłosowałem na Po albo PSL bo chciałem zmiany to śmiech na sali. Przecież oni już rządzili i pokazali co są warci. Teraz też pokazują. 

• Like 2
Opublikowano

Po pierwsze to trzeba usunąć z rządu wszystkie 460 świń. Wybrać 16 osób czyli tyle ile jest województw. Niech zarabiają i po 500tysiecy miesięcznie ale niech nie będę pod wpływem jakiś firm które dadzą parę groszy i wspierają czyjś interes. A po drugie mają być osoby wykształcone które mają wiedzę a nie barany jak ta Żukowska czy Kiłodziejczak 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v