Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

nieistotne, czy podpisali taką umowę na słownik czy nie. Bardzo dobrze, że Duda tam pojechał, ba powinien pojeździć jeszcze do kilkunastu innych krajów. Z władzą polskiego prezydenta jest lipa, ale jeździć rozmawiać, robić grunt pod interesy jak mawiał tato Bolca to jak najbardziej może.

Holecki może się naśmiewać, nie bronię, przypomnę mu tylko  co tam za interesy mieliśmy przed i po wizycie Tuska słońca Peru w tym kraju? A sorki z Tuska rżała cała Polska wtedy od prawej do lewej, ale to 2008 to może Holecki za młody by pamiętać.

Z resztą @hubertuss aka Sołowiow/Holecki, skoro tak cię rozśmiesza bezsensowna według ciebie i tobie podobnym wizyta Dudy w Chinach.

2008 rok Tusk

Peru, Chile, Rosja, Chiny, Katar, Kuwejt, Izrael (oddawanie majątków pożydowskich)

2010 nadal Tusk

Rosja, Wietnam, Indie, Kaukaz

To tylko część wycieczek nie wiadomo po co . Współpraca kulturalna, jakieś lipne porozumienia gospodarcze, a i tak Niemcy pozostały naszym podstawowym partnerem gospodarczym.

Jeśli władza nie potrafi wspierać swoich firm w eksporcie jak to robią właśnie Niemcy, USA czy Chiny to po kij ruszać w trasę. Różnica podstawowa jest taka, że prezydent właśnie może robić tylko grunt i jednocześnie dawać do zrozumienia sojusznikom, w miękki sposób że mamy podmiotowość (z racji uprawnień, bo wizyta premiera jest ostrzejszą demonstracją), natomiast premier ma realną możliwość ze swoim rządzącym ugrupowaniem by wspierać realnie już polską gospodarkę w zdobywaniu nowych rynków zbytu. I to nie ważne czy premierem będzie Tusk, Morawiecki czy inny idiota.

Edytowane przez Takeda
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Duda w Chinach pod nic ważnego gruntu nie zrobił. Chiny jak zalewały tak zalewać nas będą swoim towarem. Po stronie naszego eksportu do nich choćby żywności żadnych wielkich dla nas korzystnych zmian nie ma. Pod względem rzekomych rozmów o sytuacji w UA strona chińska nie podała żadnego komunikatu o jakichś ustaleniach czy choćby treści rozmowy jakie sprawy poruszono. To była po prostu wycieczka w rodzaju słońca Peru. Nie twierdze, ze wszystkie inne podróże wszystkich polityków bez względu na opcje były sensowne i potrzebne. Duda Był w Chinach więc jego wyjazd zrecenzowałem a  ciebie piecze pewna część ciała nie rozumiesz czytanego tekstu to się tu bez sensu produkujesz. Ta wizyta nic nie znaczyła i nic wielkiego nie wniosła. I tyle panie Sołowiow czy tam Holecki.

Podsumowując Macron i Scholz pojechali tam załatwiać konkretne interesy ekonomiczne. Nawet @nie wklejał info, ze pojechali szefowie wielkich firm. Natomiast Duda pojechał pomóc Chinom w ocieplaniu ich wizerunku. Na osłodę dostał zniesienie wiz na dwa tygodnie. Które i tak nie były jakieś trudne do dostania.

A ten miękki sposób, ostrzejsza demonstracja to co to jest? CO ty bredzisz?

PS wielu mówi, że Duda tą wizytą wkłada kija w szprychy BIdenowi i NATO. Który podobnie jak świat zachodni i NATO chce wywierać presje na Chiny by nie pomagały Rosji. A taki Duda jedzie do nich i mówi oni są spoko. Ale to już nie na twoją głowę. Może Mastalerek mu doradził?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
46 minut temu, hubertuss napisał:

Duda w Chinach pod nic ważnego gruntu nie zrobił. Chiny jak zalewały tak zalewać nas będą swoim towarem. Po stronie naszego eksportu do nich choćby żywności żadnych wielkich dla nas korzystnych zmian nie ma. Pod względem rzekomych rozmów o sytuacji w UA strona chińska nie podała żadnego komunikatu o jakichś ustaleniach czy choćby treści rozmowy jakie sprawy poruszono. To była po prostu wycieczka w rodzaju słońca Peru. Nie twierdze, ze wszystkie inne podróże wszystkich polityków bez względu na opcje były sensowne i potrzebne. Duda Był w Chinach więc jego wyjazd zrecenzowałem a  ciebie piecze pewna część ciała nie rozumiesz czytanego tekstu to się tu bez sensu produkujesz. Ta wizyta nic nie znaczyła i nic wielkiego nie wniosła. I tyle panie Sołowiow czy tam Holecki.

Podsumowując Macron i Scholz pojechali tam załatwiać konkretne interesy ekonomiczne. Nawet @nie wklejał info, ze pojechali szefowie wielkich firm. Natomiast Duda pojechał pomóc Chinom w ocieplaniu ich wizerunku. Na osłodę dostał zniesienie wiz na dwa tygodnie. Które i tak nie były jakieś trudne do dostania.

A ten miękki sposób, ostrzejsza demonstracja to co to jest? CO ty bredzisz?

PS wielu mówi, że Duda tą wizytą wkłada kija w szprychy BIdenowi i NATO. Który podobnie jak świat zachodni i NATO chce wywierać presje na Chiny by nie pomagały Rosji. A taki Duda jedzie do nich i mówi oni są spoko. Ale to już nie na twoją głowę. Może Mastalerek mu doradził?

Żywnością nas nie zalewają 

• Haha 2
Opublikowano

Co sprowadza się z Chin do Polski.

Urządzenia elektromechaniczne, elektryczne i elektroniczne,

Maszyny,

Zabawki, gry i sprzęt sportowy,

Odzież,

Meble i oświetlenie,

Aparatura optyczna, fotograficzna, techniczna, medyczna,

Plastik,

Obuwie i akcesoria obuwnicze,

Zaś Ukrainy .

Wszystkie uprawy rolne .

Od jednych i drugich jest taniej , nie opłaca się w Polsce ani produkować ani uprawiać .

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Żywnością nas nie zalewają 

A jak był cyrk w porcie bo stały kontenery z suszoną marchwią, to ani nie było zamawiającego ani odbiorcy. A polskie suszarnie stały dęba, zaś marchew wesoło se siedziała w ziemi.

Opublikowano

Mrożona kostka cebulowa tak samo.

8 godzin temu, Takeda napisał:

nieistotne, czy podpisali taką umowę na słownik czy nie. Bardzo dobrze, że Duda tam pojechał, ba powinien pojeździć jeszcze do kilkunastu innych krajów. Z władzą polskiego prezydenta jest lipa, ale jeździć rozmawiać, robić grunt pod interesy jak mawiał tato Bolca to jak najbardziej może.

Holecki może się naśmiewać, nie bronię, przypomnę mu tylko  co tam za interesy mieliśmy przed i po wizycie Tuska słońca Peru w tym kraju? A sorki z Tuska rżała cała Polska wtedy od prawej do lewej, ale to 2008 to może Holecki za młody by pamiętać.

Z resztą @hubertuss aka Sołowiow/Holecki, skoro tak cię rozśmiesza bezsensowna według ciebie i tobie podobnym wizyta Dudy w Chinach.

2008 rok Tusk

Peru, Chile, Rosja, Chiny, Katar, Kuwejt, Izrael (oddawanie majątków pożydowskich)

2010 nadal Tusk

Rosja, Wietnam, Indie, Kaukaz

To tylko część wycieczek nie wiadomo po co . Współpraca kulturalna, jakieś lipne porozumienia gospodarcze, a i tak Niemcy pozostały naszym podstawowym partnerem gospodarczym.

Jeśli władza nie potrafi wspierać swoich firm w eksporcie jak to robią właśnie Niemcy, USA czy Chiny to po kij ruszać w trasę. Różnica podstawowa jest taka, że prezydent właśnie może robić tylko grunt i jednocześnie dawać do zrozumienia sojusznikom, w miękki sposób że mamy podmiotowość (z racji uprawnień, bo wizyta premiera jest ostrzejszą demonstracją), natomiast premier ma realną możliwość ze swoim rządzącym ugrupowaniem by wspierać realnie już polską gospodarkę w zdobywaniu nowych rynków zbytu. I to nie ważne czy premierem będzie Tusk, Morawiecki czy inny idiota.

Tuska porównuj do pinokia. Lokatora belwederu do Komorowskiego. Bez urazy.

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Natomiast Duda pojechał pomóc Chinom w ocieplaniu ich wizerunku. Na osłodę dostał zniesienie wiz na dwa tygodnie. Które i tak nie były jakieś trudne do dostania.

po co ci strefa schengen, przecież mogłeś jeździć z paszportem i kontrolami na granicach? :D

Obywatele Polski będą mogli podróżować do Chin bez wiz na 15 dni. Włączenie Polskai do programu bezwizowego to duży sukces, podobnie jak zniesienie wiz do USA. Jest to duże ułatwienie dla biznesu i turystyki.

wyłącz tvn, włącz myślenie

podobnie jak opracowanie słownika polsko-chińskiego chińsko-polskiego ułatwiającego naukę języka

zapewne była rozmowa na temat wywarcia wpływu na rosję i białoruś w zamian za przychylność polski dla chin w eu

tydzień promocji na największej chińskiej platformie zakupowej dla produktów polskich

największy sukces to zniesienie zakazu drobiu do chin i wyznaczanie stref i regionalizacji w odniesieniu do HPAI (Polska jest trzecim największym eksporterem drobiu na świecie i największym w Unii Europejskiej)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@nieniech ci będzie za***iste sukcesy tam Duda odniósł. A największy z nich to ta - zapewne była rozmowa. Szkoda, że nikt się tą rozmową nie chwali i nawet nie komunikuje jakie tematy poruszono o stanowisku każdej ze stron już nawet nie piszę. Pewnie obie strony jeszcze oszołomione tym sukcesem tej ponoć rozmowy. Może jak dojdą do siebie to nam coś powiedzą.

Z tym porównaniem zniesienia wiz tylko na dwa tygodnie do Chin ze zniesieniem wiz do USA to już popłynąłeś na maxa. A kontrole na granicy i tak będziesz miał tylko o wizę teraz nie musisz występować. To nie jest to samo co schengen

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

Kurniki by stawiał , ale o cenę nie zapytał czy się opłaci , koszt hodowli do ceny sprzedaży .

Po ile może sprzedać kurczaki  Ukraina ? . 

@nie , nie pytał czy się opłaci tylko się cieszy że można im kuraki wysłać. Jego pytaj o cenę jaką chinole zapłacą i czy ten sukces Dudy jakieś korzyści przyniesie.

Opublikowano

Holendrzy nie lubią Ukraińców (wiem bo sami mi to co niektórzy mówili) a Rutte (ichni expremier) zostaje nowym kacykiem naczelnym NATO

nie wiem co o ile cokolwiek to znaczy ale na pewno Ukraina nie ma się z czego cieszyć a przynajmniej bardziej niż za Stoltenberga a na ile mam rację to dopiero przyszły rok pokaże bo stanowisko obejmuje dopiero pierwszego października.

następnym kacykiem będzie ktoś z jeszcze mniejszego pryszcza jak ta Holandia? Księstwo Monako jest w NATO? bo nie wiem xD

Opublikowano
dysydent napisał:

Holendrzy nie lubią Ukraińców (wiem bo sami mi to co niektórzy mówili) a Rutte (ichni expremier) zostaje nowym kacykiem naczelnym NATO

nie wiem co o ile cokolwiek to znaczy ale na pewno Ukraina nie ma się z czego cieszyć a przynajmniej bardziej niż za Stoltenberga a na ile mam rację to dopiero przyszły rok pokaże bo stanowisko obejmuje dopiero pierwszego października.

następnym kacykiem będzie ktoś z jeszcze mniejszego pryszcza jak ta Holandia? Księstwo Monako jest w NATO? bo nie wiem xD

A jak mówiłem, żem z Czechów to gadali, że Polaków nie lubią. Weź to pod uwagę.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

No to trzeba będzie postawić masę nowych kurników bo co my im sprzedamy?

pamiętasz jak Morawiecki zaczął "pomagać" branży meblarskiej kilka lat temu i nawet fabrykę jakąś na pokaz odwiedził
To było w czasie szczytu koniunktury tej branży bo od wtedy mamy "zjazd" meblarstwa w Polsce. Znaczy - wtedy to myśleli wszyscy że będzie tylko lepiej a dopiero dziś z perspektywy czasu wiemy że wtedy było najlepiej.
pono i fasolę siewałeś to;
"Obydwie strony będą promować szybkie uruchomienie eksportu polskiego mięsa drobiowego, świeżych borówek, fasoli i dzikich zwierząt wodnych do Chin."

https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wypowiedzi-prezydenta-rp/wystapienia/plan-dzialania-na-rzecz-wzmocnienia-partnerstwa-strategicznego-miedzy-polska-a-chinami,88077

kolejny polityk "pomaga" czyli te ceny z ub r trzeba - jeśli kto ma jaką fakturę - w ramki oprawić bo jak jakiś polityk pomoże... nie ważne: chiński, polski, dowolny .... będzie z fasolą jak z tymi meblami

chm - "dzikie zwierzęta wodne"; ciekawe co mieli na myśli? bo akurat na jednej z łąk mamy plagę bobrów xD

18 minut temu, DTaras napisał:

A jak mówiłem, żem z Czechów to gadali, że Polaków nie lubią. Weź to pod uwagę.

po strukturze zatrudnienia sam zapytałem dlaczego nie ma Ukraińców; no to było sporo już lat temu i chyba nawet jeszcze przed 2014-ym czyli żadnych lotniczo katastroficznych skojarzeń nie mieli.
z resztą wziąłem to pod uwagę jeszcze zanim popytałem
Ja pytałem po angielsku bez podawania swojej narodowości i w miejscach gdzie nie mieli szans wiedzieć skąd jestem, nie mieli powodu wykluczyć że nawet z Ukrainy. Na pytanie - dlaczego w Niemczech widuję dużo Ukraińców zatrudnionych a w Holandii nie?

a i jeszcze Italię porównywałem w pytaniu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
23 minuty temu, tracker napisał:

Jak niszczony jest Orlen

Jasne. Tak jak od kilku dekad sprzedawane są lasy państwowe. 

Jedyne co zostało ostatnio sprzedane i miało wartość to rafineria w Gdańsku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v