Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Nie tylko to...

Ale to prawda że to wszystko w złym kierunku zmierza.

Nic nowego w historii.

Ludzie się nie uczą na błędach...no może trochę...więcej czasu mija od rewolucji, do rewolucji...

tylko jakoś władcy się zbyt późno uczą i do tych rewolucji ciągle musi dochodzić w których tych władców pierwszych szlag trafia
no głupsi władcy od podwładnych tak że może by jaki system bez władców wykminić?

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

no głupsi władcy od podwładnych tak że może by jaki system bez władców wykminić

Tiaaa, głupio...się ustawy dostosuje ..i w swietle prawa...

Kurna...ja coraz bardziej przychylam sie do hasła Ulmana...większość jest głupia...

Tylko jak zwyciężyć...w mniejszosci...??

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Kurna...ja coraz bardziej przychylam sie do hasła Ulmana...większość jest głupia...

lepiej późno niż ...

tylko czego jedynie @Ulman laur za tę Oczywistość zbiera? Nie On jeden tę Prawdę głosi
że już o innych nie będę wspominał ;)

Opublikowano
16 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Czy ja wiem czy tak większość te promocje....

Jedynie halasliwiej się cieszą niektórzy. Stąd takie wrażenie.

(...)

Może i hałaśliwie, ale ten ruch w biedrach nie bierze się znikąd

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

wielki tuz techno niejaki Sash trochę latino domieszał to od razu na pozytyw z tego wszystkiego się wyróżniał.

No tak, ale wtedy to on europop zaliczył.

6 godzin temu, Takeda napisał:

ale Dr motte i Westbam z hymnami love parade miodzio.

Toż to "ojcowie Love Parade"'

Opublikowano
46 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Szczerze powiedziawszy nie obchodzi mnie to , martwię się tylko o siebie . 

Ulman jak tam kadra ? nie każesz niczego zmieniać tylko co ma być ? przegrali wszystko , grają bez hartu ducha , bez pomysłu zero zgrania ale PZPN ma się dobrze , trener i zespół zostają .

Po pierwsze to trzeba się oduczyć że jak kiedyś dobrze piłkę kopaliśmy to teraz też tak musi być. Jesteśmy średnio słabym zespołem europejskim ze słabą ligą i bardzo zróżnicowanym poziomem piłkarzy. Nic nie jest dane na zawsze bo i kiedyś Węgrzy byli potęgą, Czesi wicemistrzem europy, a niedawno  Włosi 2 razy nie zakwalifikowali się na mistrzostwa. 

Problemem jest to że masz przekonanie że jest źle przez PZPN,  ale nie masz żadnego pomysłu co zrobić. Generalnie to rozpieprzyć a potem się zobaczy  co będzie 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

To teraz się pogubiłem, chodzi o zwolenników koalicji 13-tego ,czy z czerwcowych wyborów.?

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Problemem jest to że masz przekonanie że jest źle przez PZPN,  ale nie masz żadnego pomysłu co zrobić. Generalnie to rozpieprzyć a potem się zobaczy  co będzie 

No ja bym nie wymagał od rolnika ,czy tam zjadacza chleba i kartofli , trafnej recepty na uzdrowienie piłki. 

No jak ..., w "kupie " siła ,można też to nazwać ładnie koalicją.😃

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Tiaaa, głupio...się ustawy dostosuje ..i w swietle prawa...

A która to ta mniejszość "mądra" 🤔

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

🤔

23 minuty temu, andrzej78 napisał:

To teraz się pogubiłem, chodzi o zwolenników koalicji 13-tego ,czy z czerwcowych wyborów.?

Czasem nie ma dobrych wyborów tak jak teraz jest w tej upadłej Francji drugim w kolejności po Niemcach kraju https://www.money.pl/gospodarka/financial-times-wybory-we-francji-moga-przyniesc-ue-smiertelne-zagrozenie-7042004233837376a.html czyli  albo w skrajnie lewo albo w prawo no ale sami doprowadzili do  tego...

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Henley Passport Index, od 2006 roku publikuje ranking oceniający najbardziej przyjazne podróżnym paszporty globu, umożliwiające wjazd do największej liczby państw.  Ranking  w 2024 otwiera Japonia, która oferuje bezwizowy lub wizowy dostęp do 194 miejsc na całym świecie.

Polska  uplasowała się na wysokim, szóstym miejscu. 💪

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, ereksio napisał:

Wolałbym pracować na czarno za większe pieniądze niż być okradany przez państwo , a właściwie pazernych , upośledzonych moralnie , niedouczonych urzędników.  Co za mocno? Powtórzę -niedouczonych urzędników

Hmm, tak z ciekawości, wszyscy urzędnicy są według ciebie pazerni, upośledzeni moralnie i niedouczeni? Czy od któregoś stopnia? Na poziomie gminy/powiatu rozgrzeszasz czy wrzucasz ich do jednego wora z ministerialnymi czy wojewódzkimi?

I dlaczego omijasz posłów w swoim wywodzie? Chyba wiesz, że to oni są na samej górze i to właśnie posłowie są odpowiedzialni za to co potem mogą/muszą robić urzędnicy, poczynając od stopnia ministerialnego i kończąc na gminnym gryzipiórku.

Nic tak mnie nie rozbawia jak kiep klnący i obwiniający jakiegoś niskiego szczebla urzędnika ,który musi się stosować do prawa nieistotne jak durnego.

Zastanówmy się z jakimi urzędnikami  możesz mieć styczność. Strzelam 99% to gmina i powiat czy to stricte te urzędy czy też na tym szczeblu kRUS, weterynaria, ARIMR. Te 1% to powiedzmy niech będzie szczebel wojewódzki. 

Czy urzędnik gminny/powiatowy jest odpowiedzialny za durnoctwa, które wymyśla rada gminy czy rada powiatu? Według mnie nie, ba powiem więcej rolnicy z reguły są tą najgłupszą częścią tej rady, a kochają startować w samorządowych wyborach by się przed kolegami z branży puszyć. Co drugi ledwo potrafi zboże posiać i uzyskać dobry plon, a o funkcjonowaniu gminy, powiatu, budżecie nie mają pojęcia i potem walą takie kwiatki na zebraniach rady, że tylko załamać ręce.

Taki prosty przykład. Jeśli chodzi o terminy wymiany źródła ogrzewania w zależności od klasy, taki sejmik województwa Wielkopolskiego (chociaż nie tylko on) swego czasu wyszedł przed szereg i zaordynował ostrzejsze terminy niż mógł. Dla porównania WLKP bezklasowe kotły aut od stycznia tego roku, a lubuskie od tycznia ale 2027.  I teraz do sedna jak by ci w takim przypadku dali po kieszeni bo takowy posiadasz to będziesz obwiniał gminę? czy jednak prawidłowo twórcę prawa? Urzędnik w powiatowym ARIMR nie stanowi prawa, on jest tylko zobligowany je stosować, a ty się pewnie wkurwiasz na niego zamiast na tego co powinieneś.

Oczywiście tłuki w urzędach też się trafiają im wyżej tym więcej, ale tam gdzie ty jako statystyczny Kowalski się bezpośrednio stykasz to max 20%, czyli i tak mniej idiotów niż w standardowej firmie czy na wsi wśród rolników. Tak niedouczonych idiotów jest tam stanowczo więcej, kombinatorów by nie powiedzieć złodziei też. Nie za mocno?

BTW a już rolnicy to ogólnie są pazerni i to w chamski sposób bo we własnym gnieździe. Kradną sobie siano czy słomę z pól/łąk, podpierdalają siebie do urzędów częściej niż mieszkańcy nie żyjący z ziemi. Potrafią i ogień podłożyć. A jakie ekscesy odchodzą na licytacjach komorniczych czy przy okazji jakiś przetargów na ziemię to palce lizać, przednia rozrywka, a jak jeszcze to ta sama produkcja to dopiero podkładanie świń, nawet jak tylko mają bydło:P

Może i tyś jedyny szlachetny wśród tej zgrai sprzedawczyków, ale śmiem wątpić

Ja tam widzę wybitną poprawę wśród urzędników na niskim szczeblu, odeszły na emerytury te wszystkie stare pudernice i dziady co to im się wydawało, że są kimś bo pani/pan z urzędu młodsze pokolenie które ich zastąpiło to inna bajka i mimo że przepisów więcej to o wiele łatwiej wszystko załatwić niż kiedyś (powiedzmy lata 1994-2010) teraz to bardziej urzędasy żrą się między sobą zwłaszcza jak próbują wyciągnąć dla twojej gminy czy powiatu jakąś ekstra kasę na inwestycje czy to z puli unijnej czy rządowej

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
11 godzin temu, dysydent napisał:

wypada podziękować z mojej strony za odpowiedź bo na mój wpis i tego wpisu nie komentuje a rozwija; to tytułem notki grzecznościowej

a co do wskazówek i konkluzji to jednak od systemu zależy czy da się oszczędzać w kapitale trwałym co by na ew stare lata co wyprzedawać a najlepiej eksploatować było to ten system musi być kapitalistyczny aby pozwalał na godziwe utrzymanie z samego kapitału gdy pamiętamy przynajmniej co starsi jak był wręcz otwarty zakaz posiadania prywatnych środków produkcji, prywatnego handlu; ogólnie - samodzielnej kontroli kapitału powyżej godnej uwagi wartości gdzie tylko państwowe miało prawo do sensownej skali działalności gospodarczej i właśnie widzimy że w tym kierunku ponownie zmierzamy tylko nie pod przymusem sowietskiego a tym razem sxujniałego brukselskiego sojuza. Na już mamy matnię koncesji, pozwoleń, limitów domiarowych akcyz a słyszymy już o narzucaniu choćby w rolnictwie jak czym orać w którą stronę skiby odwracać a i ile mozna w produkcję a ile w ugory. W przemyśle jeśli nie ma racjonalnych argumentów to abstrakcyjny wskaźnik śladu węglowego i wielu jeszcze gorszych bzdur jakie nas czekają wymysły odgórnej opresji ze strony tychże urzędasów i piszesz - odkładać na starość; tylko z czego? Przecież te Twoje rady są właśnie dla tych pasożytów które już teraz są na z góry wygranej gospodarczej pozycji bo dotowani beznakładowymi ... te poubeckie profity, posiepackie dla sługusów systemu bo ten kto uczciwie pracuje, nie buntuje się i grzecznie znosi wszelkie coraz to większe opresje nie ma z czego a wyjście do szarej strefy staje się coraz trudniejsze wszak informatyczne narzędzia kontroli obrotu samego pieniądza już sa takie że każdą transakcję są w stanie kontrolować jak nigdy wcześniej.
Nie uciekniesz w szarą strefę w na tyle godziwy obrót aby dało się odłożyć na starość i jedynym sposobem jest przyłączenie się do tego systemu póki trwa i się nie zawalił zwłaszcza że czas przedwojenny to się szybko nie zawali o czym może w osobnych wątkach i dość na tym że trzeba samemu do klubu sqrw.synów dołączyć aby było co odkładać na tę starość.
a to że moralnie nie każdego stać na takie sqrw.syństwo to... no może też na inne wątki i posty a tu tylko wyrazy współczucia i ubolewania :P

żeby jeszcze jaśniej było to rozwaliłem sobie nogę nad kostką i - co prawda - się dość dobrze goi i nie jest to jakaś wyjątkowo szkaradna kontuzja to lubi napi..alać w przypadkowych momentach i dużo nie trzeba bym w bezsenność popadał to se klikam bo ręce mam sprawne i trochę bezużyteczne jeśli utrudnione jest doniesienie ich w miejsca pożyteczniejszych zajęć

Przepraszam ,że późno , lecz praca nie czeka. Pracuję na swoim i na siebie. Większość z nas zbyt łatwo poddała się nakazom i ukazom UE, rządu i nierządu. Robienie w "trąbę tych tam"  to nie sztuka . Trzeba tylko chcieć. W czym włosi byli lepsi od Polaków kiedy wstawiali na gospodarstwa plastikowe drzewa oliwkowe. W niczym. Polska odpowiedź to sady czereśniowe, orzechy włoskie i wiśnie. Po latach ile tych sadów zostało?  Świń raz nie można trzymać , potem można , ale na własny użytek. czyli mogę zjeść nawet 100 kabanów byle były na własny użytek?  To wszystko pokazuje że maszynista tego pociągu już dawno wysiadł. Postanowiłem postawić się władzy i instytucjom i zrobić coś na opak. Chciałem sprawdzić czy mam jakieś znaczenie w tym kraju i  w tym państwie którego ponoć jestem malutkim trybikiem. Na pierwszy ogień poszedł dłużnik. Należność za kukurydzę odzyskałem w miesiąc. Nie pomogły plany restrukturyzacyjne i upadłościowe złodzieja z firmy Gamawind. Sąd wydał nakaz w dwa tygodnie , komornik w trzy dni ściągnął 180 tys. należności i 31 tys. dla siebie. Następna była ENERGA S.A. , firma z którą ponoć nie można wygrać. Tabuny prawników i ty taki mały. Sprawa dotyczyła bezpodstawnego wprowadzenia umowy rezerwowej a co za tym idzie 2,5 krotności ceny energii której zużywam ponad 3 MWh na dobę.  Na pierwszą sprawę prawnikom ENERGII nie chciało się przyjść , bo po co.  A drugiej już nie było. Wynik sprawy był taki , że nie zapłaciłem za energię podwyższonej ceny, ale to nie wszystko. Sąd uwalił całą sprawę tak że za w/w okres nie zapłaciłem ani złotówki , a było tego ok. 80 tys. Można ? Można. Następny był KOWR i fundusze promocji. Odmówiłem opłat na fundusze promocji bo są to idiotyczne składki pobierane tylko od producentów polskich a nie od importerów.  Nie płacąc na określony fundusz pojawiła się u mnie trzykrotnie  kontrola,  której trzykrotnie przekazałem moje magiczne słowo, które godzi wszelkie przeciwności losu. poprosiłem również o wytłumaczenie się prezesa KOWR w temacie zaniechania poboru składek na fundusz promocji od ukraińskich zbóż , ale też trzody, mleka, ryb  i innych tak śmiało sprowadzanych do naszego kraju. Pytań było więcej , a ich treść nie pozostawiała panu prezesowi żadnej możliwości sensownej odpowiedzi. W wyniku bezsilności kontrolerów nałożono na mnie karę 3000 zł, co było kwotą śmieszną. Postanowiłem jednak sprawdzić swoją moc i znaczenie,  jako tego małego trybika w państwie,  a w rzeczywistości na ile jestem w stanie zaprząc ten system do pracy . Odwołanie od decyzji prezesa oddziału KOWR do ministra rolnictwa a następnie do WSA w Warszawie.  Kilkukrotne ble, ble, ble z podpisem ministra Siekierskiego i wynik uchylający decyzję drektora KOWR wraz z wypłatą na moją rzecz kosztów postępowania obciążających ministra.  Te przykłady pokazują ,że nie jesteśmy tacy bezsilni o ile w ogóle chcemy walczyć. Walczyć umiejętnie i mądrze. Era blokowania skrzyżowań minęła , a rządzący wiedzą że rolnik ma obowiązki i wiecznie na drogach stał nie będzie.  Przeciwstawić się systemowi, bzdurnym nakazom i wykoślawionym zakazom to nie grzech . To konieczność.  To wszystko od nas zależy . Nasze życie i nasza praca i nasza emerytura. wystarczy nie dać się zniewolić. Uwierzcie, że łatwiej jest zablokować państwo, instytucje i rząd wytaczając im setki tysięcy indywidualnych spraw sądowych, odwoławczych i roszczeniowych niż fizycznie blokować autostrady.

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

Henley Passport Index, od 2006 roku publikuje ranking oceniający najbardziej przyjazne podróżnym paszporty globu, umożliwiające wjazd do największej liczby państw.  Ranking  w 2024 otwiera Japonia, która oferuje bezwizowy lub wizowy dostęp do 194 miejsc na całym świecie.

Tuż za paszportem Polsatu?:oops1:

7 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał:

ale czego mieli uczyć się od starszych demokracji? Budowy lokomotyw?

Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

Ufff to jednak ten Tusk coś robi.😄A już chciałem uwierzyć Kaczyńskiemu, że nic nie robi.😄Dzięki za te słowa otuchy heheheh.

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Tuż za paszportem Polsatu?:oops1:

ale czego mieli uczyć się od starszych demokracji? Budowy lokomotyw?

Lepiej kolej oddać Ukraińcom. Taniej i po kłopocie. Czy aby na pewno?

Opublikowano
9 godzin temu, nie napisał:

To taki ranking o wszystkim i o niczym , ponadto miejsce szóste , ale lokata 18 .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v