Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, andrzej78 napisał:

Nie wiem wogóle ,dlaczego co niektórym ta płaca minimalna tak przeszkadza. Kwestia dotyczy ok 1/3 z wszystkich osób zatrudnionych na etacie ,czyli nieco ponad 3 mln osób,ale tylko  teorii, bo w praktyce  jakiś ułamek tego ,gdyż minimalna często jest  tylko na papierze,a reszta"  pod stołem ". Tym samym wyłania się kombinatorstwo pracodawców ,którzy za parę groszy okradają przyszłą emeryturę pracowników i jednocześnie cały system ubezpieczeniowy.  Pomijam kwestię zgody i świadomości co do skutków tego typu działania ,bo to temat rzeka.   

nikt tak nie okrada systemów emerytalnych czy ogólnie - ubezpieczeniowo socjalnych jak państwo i jego funkcjonariusze. Niegospodarność systemowo uwarunkowana w państwowych:służbie zdrowia, szkolnictwie czy systemie emerytalnym który sam niewiele mniej kosztuje niż redystrybuuje  i do tego niesprawiedliwie wszak kto ma najwyższe emerytury? ten kto najwięcej z siebie dał w życiu czy aparatczyk systemu który był całe życie pasożytem społecznym w najlepszym wypadku bo i siepacze opresji systemu też mają nad miarę te emerytury a wielu w takim wieku że aż korci darmozjadów wystrzelać?

tam wyżej ktoś napisał że człowiek nie może być towarem

6 godzin temu, andrzej78 napisał:

Dale grząsko, praca jak najbardziej ,ale człowiek - towarem !????

o, to nawet Ty napisałeś
a czymże staje się osobnik do którego trzeba dopłacać jak do hektara kartofli czy buraków by w ogóle ktoś chciał to uprawiać i tak samo jest dopłacane do osobników bezwartościowych by ktoś to chciał utrzymać przy życiu.
Niestety człowiek jest takim samym towarem jak worek kartofli i tak samo coraz większy odsetek populacji staje się bezwolna jak ten worek i se leży i gnije bezproduktywnie jeśli ma dopłacane tylko za to że żyje. Rzesze "ekspertów" główkują przyczyn depopulacji a to jest właśnie ta przyczyna. zamiana osobnika ludzkiego w towar z założenia niedochodowy do którego trzeba dopłacać i gdyby tak to literalnie rozciągnął na wszystkich w populacji to dochodzi się do pytania fundamentalnego które zada nam sama Przyroda - skoro to ja mam o was zadbać a nie wy o mnie to po xuj wy mi potrzebni?

oczywiście duże to uproszczenie i spłycenie tematu ale może sobie goła małpa marzyć o tym że jest czymś wyjątkowym i wartością samą w sobie na tym świecie
niestety - nie jest i im bardziej uwierzy w swoje mrzonki tym szybciej zniknie z ekosystemu

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/koree-pld-czeka-implozja-demograficzna-wymiera-najszybciej-na-swiecie/r4bb2dc

daje do myślenia dlaczego akurat tam? prawda?
takie marki jak LG, Samsung, Kia ... znikną z rynku?
i tylko po to był państwowy system tych tzw "czeboli" aby biologicznie wymrzeć? i parę jeszcze bardzo ciekawych wniosków w tym kilka wręcz przerażających że przesadne dbanie o człowieka tzw "odgórne" jednak obraca się przeciwko niemu samemu

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, andrzej78 napisał:

Dale grząsko, praca jak najbardziej ,ale człowiek - towarem !????

Mylicie z Romankiem pojęcia będąc skażonymi lewicowymi bredniami. Skoro płacisz za pracę jak za każdy towar to ona po prostu tym towarem jest i żadne lewicowe zaklęcia nie mają tu zastosowania.

7 godzin temu, Roman176 napisał:

Szwecji niema minimalnej ale związki ustalają ile w danej branży się zarabia 

Szwecja to czysty socjalizm więc nie dziwne ze ci się podoba.

7 godzin temu, andrzej78 napisał:

Nie wiem wogóle ,dlaczego co niektórym ta płaca minimalna tak przeszkadza. Kwestia dotyczy ok 1/3 z wszystkich osób zatrudnionych na etacie ,czyli nieco ponad 3 mln osób,ale tylko  teorii, bo w praktyce  jakiś ułamek tego ,gdyż minimalna często jest  tylko na papierze,a reszta"  pod stołem ".  

Miód na moje serce. Sam dostarczyłeś wspaniałego argumentu za likwidacją minimalnej.😆

Opublikowano

Przystawki Rudego nic już nie spełnią z obietnic wyborczych , wyborcy będą nie zadowoleni . Czas jaki przypadł im na rządy jest bardzo niełaskawy , wielka radość szybko odpłynie .

Bruksela nakłada rządowi kaganiec. Katastrofy nie ma, ale koniec marzeń o obietnicach .

Jest już oficjalne potwierdzenie, że mamy nadmierny deficyt, który jest nieakceptowalny z punktu widzenia reguł Unii Europejskiej. Otwarcie procedury nadmiernego deficytu wcale nie musi być jednak tym razem dużym wyzwaniem dla polskiej gospodarki. Większy problem będą mieli politycy koalicji rządzącej, bo w tej kadencji parlamentu nie ma już właściwie mowy o realizacji kosztownych obietnic wyborczych. Naszym finansom będzie się teraz bacznie przyglądała Bruksela.

Koniec pomocy dla rolnictwa , szczególnie odbije się na chłopach bo ten rok niełaskawy jest .

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Koniec pomocy dla rolnictwa , szczególnie odbije się na chłopach bo ten rok niełaskawy jest .

A ubiegły był łaskawy?

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Ulman napisał:

Niech zlikwidują 800+, 13te emerytury i po sprawie.

Rolnictwo zlikwidować i po sprawie .

W rolnictwo jest , utopione miliardy co roku , bezsensowne inwestycje dotowania upadłych gospodarstw .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, mirro napisał:

A ubiegły był łaskawy?

Kogo to obchodzi , nie jedna firma upadła i upadnie to samo powinno być w rolnictwie .

Miliardy wpompowane w błoto i po co ,tak co roku i nadal płacz bo za mało .

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Pytanie związane z rolnictwem ( tak dla odmiany). Ile na hektar sieje się gryki w poplonie?

Dla dobrego efektu głuszącego chwast jak i wizualnego to 100kg będzie bardzo fajnie. Masy będzie masa.

Ale i 50kg też biedy nie będzie.

Na nasiona to 40-70kg norma

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ulman napisał:

Miód na moje serce. Sam dostarczyłeś wspaniałego argumentu za likwidacją minimalnej.😆

Tak zlikwidować minimalna a wtedy pracownik dostanie złotówkę na papierze i resztę do kieszeni ,a później gadanina że system emerytalny się nie spina

. Nie zapominaj , że co roku jest masa młody ludzi którzy zaczynają pracę, bez doświadczenia  oraz osoby które z tych czy innych powodów zmieniły zatrudnienie . Osoby te najczęściej zatrudniane są na okres próbny ,właśnie za minimalne wynagrodzenie . Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka ,bo nie od razu każdy pracownik zostaje prezesem .  

Druga sprawa ,dalej brniesz jak ociemniały , to że człowiek wykonuje pracę , która jest " jest towarem " wcale nie oznacza , że człowiek jest towarem . Idąc twoim tokiem myślenia stawiasz człowieka na równi z rzeczami lub  zwierzętami sprzedawanymi  na mięso.🤪

Tak wogóle to dlaczego muszę Tobie takie rzeczy tłumaczyć .

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Rolnictwo zlikwidować i po sprawie .

W rolnictwo jest , utopione miliardy co roku ,

I 4-litery kółkiem zabić,a wtedy rolnictwo będzie niepotrzebne.

5 godzin temu, dysydent napisał:

tam wyżej ktoś napisał że człowiek nie może być towarem

o, to nawet Ty napisałeś
a czymże staje się osobnik do którego trzeba dopłacać jak do hektara kartofli czy buraków by w ogóle ktoś chciał to uprawiać i tak samo jest dopłacane do osobników bezwartościowych by ktoś to chciał utrzymać przy życiu.
Niestety człowiek jest takim samym towarem jak worek kartofli i tak samo coraz większy odsetek populacji staje się bezwolna jak ten worek i se leży i gnije bezproduktywnie jeśli ma dopłacane tylko za to że żyje.

Wiesz ,zastanawiam się ile ty masz lat.  Życzę Tobie abyś dożył wieku starczego w zdrowiu i kondycji, abyś całej emerytury nie musiał wydać na leki i aby nikt nie musiał ciebie pielęgnować -leżącego w bezruchu, a może tak po twojemu: m " jak ten gnijący worek .......". Trochę empatii do ludzi też życzę.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
16 minut temu, andrzej78 napisał:

Druga sprawa ,dalej brniesz jak ociemniały , to że człowiek wykonuje pracę , która jest " jest towarem " wcale nie oznacza , że człowiek jest towarem . Idąc twoim tokiem myślenia stawiasz człowieka na równi z rzeczami lub  zwierzętami sprzedawanymi  na mięso.🤪

Minimalna płaca ma chronić przed sytuacją, którą obecnie widzimy w rolnictwie, czyli praca poniżej kosztów. Obecne ceny nie gwarantują nawet pokrycia kosztów wytworzenia.

W zasadzie płaca mminimalna bardziej chroni państwo przed cwaniactwem pracodawców, czyli płaceniem składek od jakiejść minimalnej kwoty, niż pracowników, bo często ten pracownik ma minimalną na papierze, minimalne składki, a jak podpadnie pracodawcy to ma minimalną pensję - bo tak ma na papierze. Tak się dzieje z kierowcami - jak podskakujesz, to zarobisz tyle, ile masz na papierze i nic nie wysądzisz, bo umowa to umowa.  A na emeryturze będzie płącz i zgrzytanie zebów.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jahooo napisał:

obecnie widzimy w rolnictwie, czyli praca poniżej kosztów. Obecne ceny nie gwarantują nawet pokrycia kosztów wytworzenia.

Po co to robić i płakać i stać na drodze i wkur...ć innych . Miliardy w błoto utopione wszelkimi dopłatami . W tym roku to dopiero trzeba miliardów w rolnictwo utopić . 

Na drugi rok dalej , daj daj daj .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
26 minut temu, andrzej78 napisał:

Człowiek dostaje wynagrodzenie za pracę czyli swą pracę sprzedaje jak każdy inny towar. Jakikolwiek towar zakupisz to kupujesz pracę w nim zawartą a nie człowieka.  Czego w tym nie rozumiesz?

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, andrzej78 napisał:

Wiesz ,zastanawiam się ile ty masz lat.  Życzę Tobie abyś dożył wieku starczego w zdrowiu i kondycji, abyś całej emerytury nie musiał wydać na leki i aby nikt nie musiał ciebie pielęgnować -leżącego w bezruchu. Trochę empatii do ludzi też życzę.

do czego empatii? do najskuteczniejszej bestii jaką świat znał kiedy działają... działamy w grupie? a gdzie empatia wobec tych którzy są siłą odzierani ze swojej pracy, z jej owoców czy za nią zapłaty? z majątków po rodzicach, poprzednich pokoleniach w haraczach też i fiskalnych na tych którzy nic nie mają a i to co dostaną za darmo w niwecz obracają
To ja się Ciebie zapytam - masz Ty dzieci a jeśli to jak wychowane? na potwory z których trzeba siłą zdzierać by Tobie utrzymanie dały na ew starość że z obcych chcesz zdzierać na własne utrzymanie, z obcych którym nic nie dałeś nigdy i nie dasz a chcesz im i ich ew dzieciom zabierać na swoją starczą du.ę bo "Tobie się należy"? Nic Ci się qwa nie należy ani mi ani nikomu jeśli sam o to nie zadbał, życie się nikomu godzina dłużej nie należy a na koszt na kimś innym siłą wymuszony.
Macie odpowiedź o powodach depopulacji.

możesz sobie wywnioskować z tej odpowiedzi w jakim mniej więcej jestem wieku

empatia? roszczeniowość a nie empatia przez Ciebie przemawia a szukasz empatii to Ukraińcy i kacapy do woja przyjmują, sie zaciąg to zobaczysz empatię i na ile można liczyć na nią u gołej małpy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Ulman napisał:

Człowiek dostaje wynagrodzenie za pracę czyli swą pracę sprzedaje jak każdy inny towar. Jakikolwiek towar zakupisz to kupujesz pracę w nim zawartą a nie człowieka.  Czego w tym nie rozumiesz?

To pszenicę sprzedawaj po 30 zł , w takiej cenie chcą kupować po co przepłacać za coś co nie warte jest więcej .

Litr mleka ile jest wart może 0,50 gr ale nie więcej . Ale chcą żeby było ponad 3 zł oszaleli .

Fasola 1 kg ile wart jest 1 zł ale nie więcej .

Buraki 1 tona to maks 80 zł .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

To pszenicę sprzedawaj po 30 zł , w takiej cenie chcą kupować po co przepłacać za coś co nie warte jest więcej .

Litr mleka ile jest wart może 0,50 gr ale nie więcej . Ale chcą żeby było ponad 3 zł oszaleli .

Fasola 1 kg ile wart jest 1 zł ale nie więcej .

Buraki 1 tona to maks 80 zł .

Eee, mundry....

Może idź pracować za 2 zł na godzinę, bo w Afryce za tyle robią...

Opublikowano (edytowane)

jak inni mogą to tak samo możesz i ty . 

Czy nie lepiej sprowadzić pomidory z ciepłych krajów taniej .

Niż produkować w Polce 100 razy drożej jaki to ma sens ?.

Trzeba produkować taniej od konkurencji , a nie dopłacać .

23 minuty temu, dysydent napisał:

empatia? roszczeniowość a nie empatia przez Ciebie przemawia a szukasz empatii to Ukraińcy i kacapy do woja przyjmują, sie zaciąg to zobaczysz empatię i na ile można liczyć na nią u gołej małpy

Empatia jest wtedy, gdy pracownik zauważa, że nowo zatrudniona osoba zmaga się z zadaniem, rozumie sytuację i oferuje jej pomoc . Zwolnić nie opłaca się taki pracownik mało wydajny i trzeba dokładać .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał:

do czego empatii? do najskuteczniejszej bestii jaką świat znał kiedy działają... działamy w grupie? a gdzie empatia wobec tych którzy są siłą odzierani ze swojej pracy, z jej owoców czy za nią zapłaty? z majątków po rodzicach, poprzednich pokoleniach w haraczach też i fiskalnych na tych którzy nic nie mają a i to co dostaną za darmo w niwecz obracają
To ja się Ciebie zapytam - masz Ty dzieci a jeśli to jak wychowane? na potwory z których trzeba siłą zdzierać by Tobie utrzymanie dały na ew starość że z obcych chcesz zdzierać na własne utrzymanie, z obcych którym nic nie dałeś nigdy i nie dasz a chcesz im i ich ew dzieciom zabierać na swoją starczą du.ę bo "Tobie się należy"? Nic Ci się qwa nie należy ani mi ani nikomu jeśli sam o to nie zadbał, życie się nikomu godzina dłużej nie należy 

Taka jest kolej rzeczy .Ty się ciesz że jako dzieciak byłeś karmiony i finansowany ,bo idąc twoim tokiem myślenia od narodzenia musiałbyś zapierdzielac na własne utrzymanie .😃

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v