Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ale to pod jednym warunkiem, jak będą grzeczni ... A jak nie to przepadek portu na rzecz naszego kraju xD 

taa, i przyjdzie jakie co pisopodobne i jakimi obajtkopodobnymi kreatrurami fuchy zarządcze pooobsadza?
niedoczekanie
se niech nasz za swoje wybuduje i od miast reszty Hanzy poduczy jak się na marżach zbożowych siłę własną i własnego kraju buduje.
Urzędasowi choćby i naszemu choćby i ukraińskiego majątku pod zarząd szkoda bo rozpi..oli jak to urzędas tylko do tego zdolny co upaństwowić i zniszczyć.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dysydent napisał:

se niech nasz za swoje wybuduje i od miast reszty Hanzy poduczy jak się na marżach zbożowych siłę własną i własnego kraju buduje.

To raczej w naszym kraju nie możliwe jak inwestycją dziesięciolecia nazywa się przekopanie rowku przez mierzeję xD 

A na czele największej państwowej spółki obsadza się złodzieja ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Wczoraj pisał w temacie zakupu działki z kowr przez miastowych

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Podejrzewam że jakiś ban

raczej nie; Jemu czego jak czego kultury wypowiedzi odmówić nie można i nie przypominam sobie aby kiedykolwiek po za dopuszczalne ramy wykraczał a za  naciągane argumenty jeszcze banów zwłaszcza na AF nie dają

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

A tak z ciekawości ..

Czemu za rządów prezesa też jeździłeś robić na swego pana italiana?

Od 2000 roku jadę . Nie mam pana , Pana to ty będziesz miał w Polsce .

Jeden h,,,j mi tam po ile będzie pszenica czy 400 zł czy 1600 zł .

Od zawsze tak jest , są lepsze i gorsze lata .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dysydent napisał:

raczej nie; Jemu czego jak czego kultury wypowiedzi odmówić nie można i nie przypominam sobie aby kiedykolwiek po za dopuszczalne ramy wykraczał a za  naciągane argumenty jeszcze banów zwłaszcza na AF nie dają

No no moim zdaniem te granice kultury znacznie przekracza.

A mniejsza.

Patrzyłem to faktycznie jest jakiś jego post i tylko reakcje...mógł któryś mod też mieć dość jego insynuacji i moderację nałożyć.

2 minuty temu, galan99 napisał:

Jeden h,,,j mi tam po ile będzie pszenica czy 400 zł czy 1600 zł .

Egoistą żeś....i tyle...

Nie będę na takich głosował....

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

No no m zdaniem te granice kultury znacznie przekracza.

A mniejsza.

ze mną.. ja zastrzeżeń nie mam no ale mnie trudno obrazić, łatwiej zrazić a już broń Boże dla delikwenta rozśmieszyć głupotą no ale za rozbawienie to szkoda tak banować bo coraz mniej dzisiaj powodów do śmiechu

w sumie to nie wszystko czytam i ... no masz rację - mniejsza z tym jak wobec innych i tylko wypowiedziałem się za siebie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Póki co, to sam tak głosisz...

Po czytaj komentarze , ludzie są dumni z Tuska . W biznesie nie ma granic państwowych jako Polska nie ma nic . PiS skończony teraz Era nastała na wiele .wiele lat , nikt mu nie zagraża . Tak jest wola ludzi , jak to powiadali tu obecni na forum ile to mają w Sejmie ?.

Rolnicy w tym razem się nie liczą nie mają nic do powiedzenia .

Rolnicy sobie nagrabili u Tuska , chcą odwołania rządu nie spodoba się  Tuskowi .

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „...kiedy dziadek chroni wnuczkę lepiej niż armia ochroniarzy.”

https://www.facebook.com/photo/?fbid=445626298022400&set=a.233575262560839

komentarze .

https://www.facebook.com/photo/?fbid=445210181397345&set=a.233575262560839

Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby i dziecko

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

jaką zwyżkę plonu daje kilogram nawozu i reszta to zimnokalkulacytjne wyliczenia prostej żeby nie rzec - prostackiej matematyki
jedyne z czym się zgadzam to kredytowanie w sytuacji przewidywanego pogorszenia koniunktury no i - ale to już zawsze aktualne - nie wychodzenie po za optima z żyłowaniem plonów bo efektywność nawożenia spada wraz ze wzrostem ponad owe optima

Jak sobie Twoje wpisy kojarzę to Tobie nie muszę w tłumaczeniu do prostactw obliczeniowych się posuwać bo potrafisz takowe w pamięci
albo coś robimy dobrze albo nie róbmy tego wcale i skoro już posiane, przezimowało to co? teraz zaorać? nie dość że niskie ceny to jeszcze niski plon?
Już to co jest dociągnąć w miarę możliwości do zbiorów sensownie a jeśli reagować na koniunkturę to już na poziomie ustalania struktury zasiewów i tu rzeczywiście bezwładność owczego stada widać po polach i tutaj jeśli czujesz się na siłach doradzać co zamiast ... ? no właśnie - czujesz się na siłach? :)

wcale nie prześmiewczo pytam  bo rzeczywiście potrzebne pomysły wszelakie na zmieniające się warunki rynku a czy one sensowne czy nie (te pomysły) to już niech każdy ocenia sam na własne ryzyko.
W mojej okolicy pojawiło się dużo farm fotowoltaicznych które już id w dziesiątki hektarów; to tak na przykład
(Znajdę to podrzucę fotki a nie znajdę to słowo musi wystarczyć)

Pisałem jedynie o bezmyślnym  wyrzucaniu kasy w postaci niedopasowanego nawożenia w obliczu prawie pewnego braku zysku .A co do farm to blokowanie setek ha przed konkurencją a postawienie farmy to dwie różne sprawy 

Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

,"Węglowy potentat buduje największą elektrownię na świecie. Wielkości Singapuru"

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Weglowy-potentat-buduje-najwieksza-elektrownie-na-swiecie-Wielkosci-Singapuru-8715609.html

a'propos energetyki to o wiele ciekawsza wrzutka z polskiego punktu widzenia
https://www.money.pl/gospodarka/ukrainski-oligarcha-stawia-na-polske-kupil-juz-magazyn-energii-7012478059354720a.html

no to kto ma w końcu gdzie inwestować? Polacy na Ukrainie czy Ukraińcy w Polsce?
po kilku dekadach rządów popisu nawet własnych inwestorów takiej klasy nie mamy? coś nie tak z tymi rządami skoro już nawet ukraiński kapitał wygrywa z polskim

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

nie czytasz af ?? tu masz asow co na V klasie ,3 miesiace bez opadow wyciagaja 15 ton suchej kukurydzy..

Albo piszę tak jak jest albo nie piszę nic i tego oczekuje od innych a jak to w większości dziecinada gówniarzy to tylko im można współczuć .A z plonami które się zdarzają a plonami stanowiącymi średnią za lata jest różnica  i to te rzutują na ekonomię gospodarstwa .

Edytowane przez v11
Opublikowano (edytowane)

no to już konsekwentnie skoro "piszesz jak jest" to na jakiej podstawie zakładasz u kogoś wyrzucanie kasy?

1 godzinę temu, v11 napisał:

Pisałem jedynie o bezmyślnym  wyrzucaniu kasy w postaci niedopasowanego nawożenia w obliczu prawie pewnego braku zysku .A co do farm to blokowanie setek ha przed konkurencją a postawienie farmy to dwie różne sprawy 

o dopasowaniu lub nie nawożenia trzeba znać przypadek odrębnego pola każdy z osobna i może któryś z Twoich znajomych u którego masz bezpośredni wgląd popełnia taki błąd ale większość już raczej wie co robi.
a już czy przestrzegać przed przeinwestowaniem w nawożenie czy nie to albo można podciągnąć to pod doradztwo albo "makiawelizm" @Ulmana - a walcie nawozy nad miarę najlepiej na kredyt to nie dość że szybciej będziecie do licytacji i se was wykupię to jeszcze z kilkuletnim zapasem nawozów w glebie :D

a o tych farmach nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tą konkurencją to nie wiem czy się zgadzam czy nie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ale jakim cudzie piszesz? czy że bez nawozów plon godziwy zbierze czy że i ile by i czego (choćby i tarniny) nie nachodował śrubując koszty nad miarę to wszystko po dwójnasób opłacalnej cenie sprzeda? (no z takimi durniami jak te xujne u władzy to całkiem prawdopodobne bo dopłacą a wykupią xuj wie po co; stąd z resztą ich taka nazwa)

czy tylko "tak ogólnie"? ale to truizm i z tym ni sens dyskutować ani nawet truizmy ot tak bez rozwinięcia pisać ;)

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v