Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

na polu walki elektronicznej leżymy całkiem, nie ma firm produkujących małe drony obserwacji pola walki i bezpośredniego wsparcia, nie ma strategii użycia tego w WP ani żadnych szkoleń

A to już konsekwencja zajebistej polityki poprzedników.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

A to już konsekwencja zajebistej polityki poprzedników.

obecna władza też nie ma się czym pochwalić, powszechne i publiczne negowanie wszystkiego, co robiły wszystkie poprzednie ekipy do niczego nie prowadzi

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Jakie 30%? Chyba że zdąży ktoś wyleźć zanim pierdolnie amunicja.

ukraińcy wykazali, że zazwyczaj jak się ktoś gramoli, to go wybuch wypier..... - i przeżyje, albo dowódca albo kierowca, zazwyczaj działonowy nie ma szans

w abramsie są szanse tylko jak trafi w silnik albo zasobnik z tyłu wiezy, jak trafi we właz albo strop właściwy wieży, to w zasadzie pozamiatane, ratuje się średnio połowa, czyli 2 osoby

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

i publiczne negowanie wszystkiego, co robiły wszystkie poprzednie ekipy do niczego nie prowadzi

Tu nie chodzi o negowanie, bo nie ma czego negować. Nie ma też firm które parę lat temu powstały na fali mody na drony. Czyli pozostało nam WB Elektronik i PGZ z granatami na sznurku. 

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Tu nie chodzi o negowanie, bo nie ma czego negować. Nie ma też firm które parę lat temu powstały na fali mody na drony. Czyli pozostało nam WB Elektronik i PGZ z granatami na sznurku. 

lepszy granat na sznurku niż nic

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, jacus napisał:

juz dawno mam taki licznik-mam panele.

slonce swieci prad tanieje , zachodzi drozeje.

wieje -jest taniej pizdzi -jest za darmo 😂 pizdzi i swieci -doplacaja

no toś wyjaśnił że owa "prosumencja" (od "prosument" ) ma krótkie nogi i bardzo szybko znaleźli bata na zarabianie własną "ekoenergetyką".
U nas na razie i fotowolciarze mają stała stawkę w rozliczeniach i na razie tylko proponują przejście na opisany przez Ciebie system i zapewne z rok tak będą żonglować stawkami że się to opłaci a później ... no Chińczyki mają nadprodukcję baterii to fotowoltaika mało i trzeba będzie jeszcze w magazyny energii walić kasę/.... ciekawe co wtedy wymyślą aby jednak w pełni niezależny energetycznie jednak rachunki dla rejonu energet płacił ? ;) 

i widzisz? pisałeś że nie zawsze ekonomia rządzi a jednak rządzi bo w zestawieniu co mi odpowiedział

22 godziny temu, DTaras napisał:

Góra Żar nie działa? Masz pewien błąd myślowy. W układach niemodulowanych czyli tam gdzie romek podrzuca wungel taka elektrownia w czasie doliny robią za obciążenie tych elektrowni. W czasie szczytu uzupełniają jej braki w sieci i służą bilansowaniu. Koszty są takie, że straty tej budowli są mniejsze niż na wyłączaniu bloku, które musiałoby odbywać się dwa razy na dobę. Są też elektrownie szczytowe jak w Dychowie, gdzie rowem płynie woda z Bobru na skróty a że spadek się zmniejszył na skrócie to turbiny ruszano tylko jak woda się uzupełni. Uzupełniono system o jaz i pompy i teraz to jest elektrownia szczytowo - pompowa. Przy czym to zespół elektrowni na Bobrze. Ogólnie w bilansie elektrowni wodnych są plecy. Mimo wszystko są to ważne źródła energii oraz co bardzo ważne systemy regulacji i zatrzymywania wody. To już funkcja nie do przecenienia. W każdym razie takie kinetyczne akumulowanie energii w połączeniu z odnawialnymi źródłami energii bardzo ważne bo fotowoltaika sama pogłębia dolinę. Koszty są konieczne. A zdarzają się też awarie i remonty w kotłowniach ...

to może węgiel i kopaliny nie mają sensu w połączeniu z elektrowniami szczytowo pompowymi ale zależności - "piździ i świeci" to ujemna wartość kilowatogodziny już ma

no w tym przypadku nawet mnie cieszy żeście mi udowodnili durnotę tym razem moją bo jednocześnie wyszło że jednak ekonomia ma sens i nadal działa a że zwykły "szaraczek" zawsze na tym stratny to już inna sprawa bo lit na planecie się szybciej wyczerpie jak węglowodory a szczytowo pompowej (czy czego podobnego co jeszcze nie wynalezione a podobne) to se jakiś drobny dachowiec panelowiec nie postawi bo tu skala jest warunkiem sensowności inwestycji.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
40 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

wyborcy dali się w durnia zrobić,sądzili że jakaś zmiana nastapi.....😂🤣

No przecież zmiana jest. Tzn Dobra Zmiana poszła w pi.du a zagościła zmiana.

Opublikowano

Rząd Kolumbii zapowiedział, że rozpoczyna operację wydobycia skarbu wartego blisko 20 miliardów dolarów. Chodzi o legendarny galeon „San José”, który spoczął kilkaset lat temu na dnie Morza Karaibskiego – informuje brytyjski „Independent

Od ponad 300 lat na dnie Morza Karaibskiego spoczywa wrak legendarnego galeonu „San José”, niegdyś należącego do hiszpańskiej Armady. Wrak skrywa skarb, o który od lat spierają się trzy państwa oraz plemię rdzennych Amerykanów. Jedną ze stron sporu są Kolumbijczycy, którzy ogłosili właśnie, że biorą sprawy w swoje ręce – i że niebawem spróbują sięgnąć po legendarny skarb.

Bogactwa lezą i czekają na wydobycie .

https://sukces.rp.pl/miejsca/art39913651-rusza-operacja-podniesienia-slynnego-galeonu-chodzi-o-skarb-wart-20-mld-dolarow

Opublikowano

ledwo 10 na 100 obietnic zrealizowanych a wszystkie największe media pieją z zachwytu jak to tusk dobrze rządzi, wolne, niezależne media 🤮

chyba w każdym zachodnim kraju taki kłamca i niedojda wyleciał by natychmiast ze stanowiska

5 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

wyborcy dali się w durnia zrobić,sądzili że jakaś zmiana nastapi.....😂🤣

a co ty się spodziewasz po idiotach, którzy nie mając nic na obronę, piszą, że oni nigdy nie wierzyli w obietnice tuska, czyli świadomie głosowali na oszusta, który ich dyma

to tak jakbyś sprzedał pszenicę kolesiowi , który mówi, że kupi od ciebie po 1500zł/T, a w rzeczywistości płaci ci 500zł/T, ty natomiast mówisz, przecież wiedziałem, że mnie oszuka i zapłaci mi mniej i jeszcze udajesz, że jesteś zadowolony

upadek moralny, mówiąc brzydko; samozeszmacenie 

Opublikowano
17 minut temu, nie napisał:

hyba w każdym zachodnim kraju taki kłamca i niedojda wyleciał by natychmiast ze stanowiska

U nas nie ma takiej tradycji. A Pan Morawiecki też walczył do ostatniej chwili i nawet dwa tygodnie dłużej.:efendi2:

19 minut temu, nie napisał:

a co ty się spodziewasz po idiotach, którzy nie mając nic na obronę, piszą, że oni nigdy nie wierzyli w obietnice tuska, czyli świadomie głosowali na oszusta,

Jako idiota zaprawdę powiadam Ci iż nie wierzyłem w obietnice Tuska. Natomiast widziałem efekty działań PiSu i to mnie przeraziło.

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v