Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

kolego wróc przeczytaj ze zrozumieniem pisałem wyrażnie- "Człowiek ma takie zboczenie że szuka winnych a starczy przeanalizować wykresy matif i ceny w polsce za 5 lat i wiadomo że wykres idzie praawie równolegle ostatnio różnica sie zwiększyła ze 100 do 200 zł część to jeszcze koszt transportu do portu czy niemiec"

czy trzeba tłumaczyć ci każde słowo gdzie pisze że 5 lat jest jednakowo -różnica jest jednakowa czyli matif  1400 u nas ok 1300 matif 1000 u nas 900 a ostatnio ta różnica wzrosła do 200 czyli matif 900 u nas 700 a ty wymyślasz teorię o stałej cenie od 5 lat ?

nie wiem, co rozumiesz przez "u nas"

u nas pszenica  nie przekracza 600zł brutto, a MATIF obecnie to 800zł netto, więc ani cena giełdowa nie jest normalna, ani cena skupu nie odzwierciedla narzutu na koszty transportu, zresztą, nie każdy wozi po 500km na port

rozumiem twój tok myślenia, tylko nie rozumiem, czemu cena giełdowa akurat zboża nie uwzględnia kosztów jego wytworzenia, dlaczego na rolniku wszyscy MUSZĄ zarabiać a rolnik MUSI tracić, bo tak każe giełda

może w tym łańcuchu także pośrednicy i paszarnie obniżyliby swoje wymagania co do marży, a nie tylko kroić rolnika

zazwyczaj ten pośrednik działa w obie strony, do i od rolnika, więc kroi go podwójnie i chyba nie zdaje sobie sprawy, że rolnik też może nie kupować - bo nie będzie miał za co, wobec czego też nie sprzeda albo sprzeda mniej

Opublikowano
58 minut temu, DTaras napisał:

Tera to do jakiejś prawosławnej krucjaty zmierza. Ruski wyludnia podbite tereny Donbasu. Są informacje, że najwięcej kładą kolorowych szmat. W ramach zemsty za wyniszczenie donbabwe i ługandy jatka dopiero może nastać...

A jakie są skutki uboczne?

takie jachiry to skutki uboczne 

18 minut temu, jahooo napisał:

nie wiem, co rozumiesz przez "u nas"

u nas pszenica  nie przekracza 600zł brutto, a MATIF obecnie to 800zł netto, więc ani cena giełdowa nie jest normalna, ani cena skupu nie odzwierciedla narzutu na koszty transportu, zresztą, nie każdy wozi po 500km na port

rozumiem twój tok myślenia, tylko nie rozumiem, czemu cena giełdowa akurat zboża nie uwzględnia kosztów jego wytworzenia, dlaczego na rolniku wszyscy MUSZĄ zarabiać a rolnik MUSI tracić, bo tak każe giełda

może w tym łańcuchu także pośrednicy i paszarnie obniżyliby swoje wymagania co do marży, a nie tylko kroić rolnika

zazwyczaj ten pośrednik działa w obie strony, do i od rolnika, więc kroi go podwójnie i chyba nie zdaje sobie sprawy, że rolnik też może nie kupować - bo nie będzie miał za co, wobec czego też nie sprzeda albo sprzeda mniej

u nas to pl a ceny to przykłady różnic kiedyś 100 dziś 200 a będzie więcej im bliżej żniw . jak cena giełdowa może uwzględniać koszt wytworzenia? - co konia to obchodzi -zboże kosztuje tyle ile kupujący za nie da a nie ile sprzedający sobie życzy .A każdy pośrednik stara się zarobić - nadmiar towaru zarobek większy -duży popyt zarobek mniejszy tak jest było i będzie .to samo tyczy cen frachtu morskiego odwrotnie proporcjonalnie do zysku pośrednika   jest popyt  w europie fracht idzie w górę brak popytu leci w dół .Bez urazy ale ty coś tam wspominasz o znajomości ekonomi?

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, v11 napisał:

u nas to pl a ceny to przykłady różnic kiedyś 100 dziś 200 a będzie więcej im bliżej żniw . jak cena giełdowa może uwzględniać koszt wytworzenia? - co konia to obchodzi -zboże kosztuje tyle ile kupujący za nie da a nie ile sprzedający sobie życzy .A każdy pośrednik stara się zarobić - nadmiar towaru zarobek większy -duży popyt zarobek mniejszy tak jest było i będzie .to samo tyczy cen frachtu morskiego odwrotnie proporcjonalnie do zysku pośrednika   jest popyt  w europie fracht idzie w górę brak popytu leci w dół .Bez urazy ale ty coś tam wspominasz o znajomości ekonomi?

dlaczego zatem grupy interesu w postaci firm handlujących zbożem idą na układ z Brukselą, aby zlikwidowac rolnictwo w Europie ? Poza tym przy obecnych cenach zboża w Polsce, poniżej, grubo poniżej giełdy, powinien być popyt , a tymczasem w portach jest dość mały ruch. Czyli co - na świece nikt nie chce zboża ? Bo jakoś w liczbach nie widać, aby już sie wszyscy obkupili, zwłaszcza, że nawet w prognozach zapasy z roku na rok mniejsze, nawet uwzględniając mało wiarygodne dane Rosji i Chin

Przypuszczam, że w 2023 roku raczej chodziło o pokazanie kulku krajom w UE miejsca w szeregu

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Wierzy nie wierzy. Wystarczy mieć odrobinę pomyślunku by rozumieć, że wysłanie wojska na UA to by było polityczne samobójstwo dla polityka pis czy po nie ważne kto rządzi. Więc jeśli prezydent i premier z różnych przeciwnych obozów politycznych mówią, że nie to trzeba być skrajnym idiota by pisać, że tak. 

oczywiście że nawet jeśli największy łgarz mówi że 2 i 2 to 4 ... ale to nie jest zaufanie do łgarza co własna wiedza
z resztą i tenże łgarz musi co jakiś czas prawdę mówić bo inaczej by mu się w ogóle odzywać zakazali i nawet kto wie czy najwięcej prawdy nie mówią właśnie łgarze w kwestiach oczywistych ale mniej istotnych aby w razie gdy mają w tym interes oszwabić w kilku kluczowych łatwiej znaleźć posłuch

z resztą kto pośle wojska do obrony Ukraińców którzy jeszcze sobie Żyda za przywódcę wybrali?  i kursywa tu tylko dla minimum poprawności bo obie te nacje więcej mają szczerych wrogów niż przyjaciół i taka jest prawda niezależnie od tego czy owa wrogość jest uzasadniona czy nie czy wręcz zasługująca na potępienie.

Opublikowano
11 godzin temu, dysydent napisał:

no toś jakiegoś ..uja trafił i nawet możesz mu tego posta pokazać (oba) bo pewnie Ci wcisnął 512GB za taką kasę (bo jak jaki 240-256GB to może się nie przyznawaj bo będę mocno klął że.. no) no ale 200 za wymianę dysku??? przelutowanie procka BGA tyle kosztuje czy wymiana KBC z programowaniem biosu (tylko bez gwarancji bo z - podwójnie), poebało ..uja? może bodaj jeszcze wyczyścił chłodzenie i pasty powymieniał? to nno, ryło ocalił, tu już nie chodzi o "sie kto dorobi czy kto zbiednieje" ale no do cholery są jakieś granice zwykłej przyzwoitości
kurczę; trzeba było bodaj tutaj zapytać zanim... bodaj na priv
co do pojemności to większość ssdeków zwalnia po zapełnieniu ponad połowy a ja akurat w tej chwili piszę na Lenovo T530 i neta daje radę a to gdzieś z 2012-ego model no może -13ego ale nie chce mi się szukać dokładnie i cały taki laptop z ssdekiem no może 240GB bez problemu kompletny i z systemem dzisiaj kupi za te 350zł  , nno może trochę do neta taki już na styk zwłaszcza pod windowsami ale ten u mnie daje radę i pod win 10 a tym bardziej linuksami no ale to i5-3320M i już o generację wyżej to full wypas do neta a dyski niby duże niepotrzebne ale zawsze tak po roku na każdym się mało miejsca robi. no i jeszcze te ssdeki mają swój TBW czyli ilość zapisanych danych zanim padną bo się zwyczajnie zużywają i jest ten parametr wprost proporcjonalny do pojemności. w kościach pamięci typu MLC nie miało to znaczenia ale w TLC już tak bo TLC mają dziesięciokrotnie mniejszą ilość cykli zapisu, dobbrze że chociaż masz nie QLC bo taki padł mi po roku w serwerze kamery (te o kolejne 5-10 razy mniej żywotne w kasowaniu/zapisie) a że to TBW przekroczył i jest to parametr gwarancji to co z tego że trzy lata było?

rzeczywiscie 512..pierwszy raz u niego robilem bo paru znajomych go polecalo. nie chcialo mi sie podjechac kawalek dalej.

komputer sie wlaczal ,logowalem sie, potem czarny ekran i napisy ze nie da sie zaladowac ..

stary seagate mial 1 tb hdd. ja wazne rzeczy drukuje ,fimow nie sciag.

wyczyszczony w srodku.

3 godziny temu, witejus napisał:

Ano ładnie zaczynają twoi idole i szybko, urzędowanie rozpoczynać od wypłaty nagród, tego nawet PIS nie wymyślił 😆

,,Należało im się" 🤣

@hubertuss

a ktorys matol doczytal ze to sa nagrody dla szeregowycch urzednikow za caly rok..

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Dla wszystkich głupków którzy uważają ze na Ukrainę trzeba wysłać wojsko , pragnę uświadomić ze wysłanie takich wojsk jest równoznaczne z atakiem ryskich na nas, a w zasięgu maja przynajmniej pół polski łącznie z Warszawa 

wy na to tyko czekacie wiec w czym problem ?? w 39 urzedowali to i dzisiaj beda goraco witani. 

tylko wiecej kasy na 800 + bedzie potrzebne..

• Like 1
Opublikowano

prosta sprawa basen morza śródziemnego , czerwonego i Afryka wschodnia  to fracht 24$  z morza czerwonego 36 $ z odessy  bo z portów europejskich to dodatkowe około 25 euro/ t czyli prawie 50 euro  Afryka zachodnia to już podział europy i morza czerwonego .A matif to cena ziarna a fracht jest dodatkowym kosztem kupującego 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, jacus napisał:

komputer sie wlaczal ,logowalem sie, potem czarny ekran i napisy ze nie da sie zaladowac ..

stary seagate mial 1 tb hdd. ja wazne rzeczy drukuje ,fimow nie sciag.

wyczyszczony w srodku.

acha - seagate - i wszystko jasne xD
a poważnie to wcale nie musi być padnięty tylko system się zaśmiecił i jedne jego funkcje pokasowały drugie co w dobie niemal codziennych aktualizacji jest nieuniknione.
Na wiele ssdeków jakich używam - ałem padł mi dotychczas tylko jeden a i to dlatego że był tam gdzie powinien być talerzowiec bo przy kamerach ilości zapisywanych danych są olbrzymie, kilkusetkrotnie większe niż w dyskach systemowych i jeżeli ssdek nie ma jakiej wady fabrycznej to przy tzw normalnym użytkowaniu komputera przeżywa co najmniej dwa komputery zwłaszcza takie które mają albo zasilanie awaryjne z ups-a albo baterię i nie grozi gwałtowne ubicie pracy systemu zanikiem zasilania. System nigdy nie zabijać trzymaniem przycisku zasilania do resetu, nie używać przycisku reset bez jedynej konieczności dla której jest montowany czyli zawieszenia systemu, oczywiście na ssdeka nie potrzebna defragmentacja a wręcz szkodliwa no i RAM żeby chociaż tyle było aby nie musiał system przerzucać do swapa i to zależy czy 8GB wystarczy czy 16GB nawet do neta i po to jest manager procesów aby poobserwować na ile aplikacji, okien przeglądarki można sobie pozwolić aby z RAM nie wyłazić bo nawet na ssdeku zwłaszcza sata swap jest dużo wolniejszy niż RAM i system zwolni no i ilość kasowań ssdek ma policzalnie ograniczoną co prawda do kilku tysięcy, może kilkudziesięciu co lepsze TLC a kilkuset MLC no ale dyski magnetyczne tego ograniczenia nie mają (za to inne ograniczenia czysto mechaniczne a nawet chemiczne bo sporo widziałem wręcz zardzewiałych i to wewnątrz xD.... )
no przy takich kosztach wymiany ;) no na drugi raz wymieniaj sobie sam choć Silicon Power raczej nie słyszałem aby komuś padł no ale to może być syndrom kłamcy jak wcześniej @hubertussowi odpisałem. Dbali o renomę aby z raz pojechać po rynku badziewiem kiedy uznali że ten rynek się kończy dl nich bo w nośnikach danych mamy rynek przesycony i co jak co to tutaj jest duża nadprodukcja i wojna cenowa trwa ostatnio szczególnie agresywna czyli na pewno kosztem jakości, choćby kontroli poprodukcyjnej.

dobra, ja se siadłem do obiadu a nie wciskania elektroniki w brzuch polityki - bedzie tego tematu :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

na dyskach SSD to norma, że po 2 max 3 latach użytkowania wychodza dane-duchy, to jest także wina systemu windows, który nie czyści plików, tylko nadpisuje samą tablicę partycji, a dane w komórkach zostają, w wyniku różnych błędów one sie potem potrafią miksować w istniejące pliki

Opublikowano (edytowane)

to wina twardych resetów albo zawieszeń/błędów systemu z przeciążeń bzdur programowych czy samego użytkowania gdy na raz za dużo by się od systemu chciało no i często a ja podejrzewam czy nie najczęściej winowajca crossowania plików na ssdekach nie jest niepotrzebnie działająca funkcja defragmentacji w tle plus oczywiście przeciążenia i twarde resety, funkcja TRIM sporo takim "duchom" zapobiega o ile dany dysk ją obsługuje

oczywiście nadpisuje tablicę alokacji plików np dla NTFS tablicę MFT czy FAt dla "fatów" bo exFAT chyba też fatowskich używa a nie

19 minut temu, jahooo napisał:

tablicę partycji,

bo wtedy znika cała partycja i dysk zamienia się w miejsce nieprzydzielone i sama tablica partycji to jeden sektor z kilkoma , najczęściej dwiema kopiami
zapasowymi i w przypadku GPT ew kolejnymi sektorami już w strukturze hierarchicznej (jak foldery w systemie plików) gdy tych partycji namnożone jak królików i nie mieści się w jednym sektorze; Chrome Os tego mnoży ponad sens i miarę a nie wiem czy i nie applowe systemy no i oczywiście wszelkie systemy plików sieciowe i tu byle konsumenckich badziewi bym się bał używać dysków a jeśli już to koniecznie w mirrorze czyli zdublowanej kopii co podwaja koszty bo trzeba dwukrotnie więcej tego badziewia nakupić ... nożq.. miał być koniec tematu a ja dalej... xD to chyba trzeba leczyć? co? ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Tera to do jakiejś prawosławnej krucjaty zmierza. Ruski wyludnia podbite tereny Donbasu. Są informacje, że najwięcej kładą kolorowych szmat. W ramach zemsty za wyniszczenie donbabwe i ługandy jatka dopiero może nastać...

A jakie są skutki uboczne?

Skąd informacje o wyludnianiu Donbasu przez Rosjan ? Ciężko wyludniac co zamieszkane jest ludnością rosyjska ,,,, mówisz Pokoj na szali…. Tylko ze NATO bez USA nie ma wartości 

Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał:

Skąd informacje o wyludnianiu Donbasu przez Rosjan ?

Putin potworzył nowe okręgi wojskowe i zdaje sie Donbas też został włączony do jakiegoś, tak jak reszta tych republik. Wyludni się samo, bo te bandy co tam rządzą wcale chętnie wciagnąć w system ruskiego wojska nie dadzą.

Opublikowano

dysydent-ja sie wuja na tym znam, reca mam bardziej kowala niz zegarmistrza 🤣, rozmiar rekawiczek 11..wiec wszelkie manipulacje czesciami czy jakimis malym elementami odpadaja ,do tego latka leca wzrok juz nie ten..

mam w robocie paru "specow" ale jak widze te sprzety porozkrecane calymi dniami to wolalem szukac kogos innego.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

dysydent-ja sie wuja na tym znam, reca mam bardziej kowala niz zegarmistrza 🤣, rozmiar rekawiczek 11..wiec wszelkie manipulacje czesciami czy jakimis malym elementami odpadaja ,do tego latka leca wzrok juz nie ten..

mam w robocie paru "specow" ale jak widze te sprzety porozkrecane calymi dniami to wolalem szukac kogos innego.

warto pytać, warto przyznać się do swojej kompletnej ignorancji w temacie bo podejrzewam że kupił byś nowego laptopa bez mojej podpowiedzi zapewne zweryfikowanej u innych że może wystarczyć sama wymiana dysku na szybszy i mimo wszystko masz parę tysiaków w kieszeni bo naprawdę do biurowych zadań nie trzeba super wydajnych maszyn cyfrowych z czołówki technologicznej AD 2024
Problemem jest brak dostępności do dokumentacji; owa tajemnica handlowa czy jak ją zwać i przez to wiele ustrojstwa ląduje na złomowiskach bo autoryzowane serwisy wręcz celowo są po to aby niczego nie serwisować a odsyłać po nowe wszak są reprezentantem interesów producenta a nie konsumenta a tzw niezależne z braku dokumentacji eksperymentują często uszkadzając do reszty wcale sprawne sprzęty które tanim kosztem by jeszcze mogły być przywrócone do długiej eksploatacji blokując zyski producentom nowych. Przez to i te niezależne serwisy zawyżają koszty usługi gdy w końcu coś im się uda i technologia przez to staje się nazbyt droga jak na jej wartość amortyzacyjną
to kolejny szeroki temat wokół tylko jednego pytania - czy należy ustawowo zmuszać konstruktorów do publikowania za free danych konstrukcyjnych czy bronić ich praw autorskich a bardziej gdzie ustawić linię graniczną? W/g mnie unia stawia za wysoko przeciw własności intelektualnej i stąd mamy inne sposoby na ukrywanie Wiedzy przed ogółem o wiele skuteczniejsze niż gwarancje patentowe i ich prawna obrona przez państwo.

w sumie to nazbyt skomplikowany problem jak na to forum i tylko tak przy okazji go tu wspominam

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 godzin temu, witejus napisał:

Ano ładnie zaczynają twoi idole i szybko, urzędowanie rozpoczynać od wypłaty nagród, tego nawet PIS nie wymyślił 😆

,,Należało im się" 🤣

@hubertuss

A pewnie, że nie powinien tak robiąc. Ale jak niżej Jacuś napisał to jest za cały rok pracy w tym za pisu. A druga sprawa to są często ludzie pracujący tam altami bez względu na władzę. A nie koledzy z pisu którym się daje na wille by sobie mogli kupić tylko dlatego, ze są z pisu.

3 godziny temu, nie napisał:

Rozstrzygnięto przetarg na pierwszy z 8 audytów projektu CPK - w zakresie weryfikacji i oceny harmonogramów dla części lotniskowej oraz kolejowej

Wygrało konsorcjum firm HMJ, Projekt Plus i TECH-TOR z ofertą 387 450 zł - pomimo oceny doświadczenia eksperta w zakresie inwestycji kolejowych na zero punktów.

Jest rzeczą ABSOLUTNIE ZATRWAŻAJĄCĄ, że przyszłość strategicznego projektu o budżecie 155 mld zł (Faza 1 do 2030 r. - lotnisko + kolejowy Y), powierzona zostaje trzem firmom-krzakom:

HMJ Sp. z o.o. (2022)

- Przychody ze sprzedaży: 5,3 tys. zł
- Strata netto: 22,6 tys. zł
- Kapitał własny: 256,6 tys. zł
- Zatrudnienie: 1 (?)

PROJEKT PLUS Sp. z o.o. (2022)

- Przychody ze sprzedaży: 699,6 tys. zł
- Strata netto: 437,8 tys. zł
- Kapitał własny: 677,5 tys. zł
- Zatrudnienie: 2

Firma posiada pewne doświadczenie w realizacji projektów lotniskowych, jednak były to np. projekty budowlane dróg kołowania czy projekt budowy masztów oświetlenia nawigacyjnego.

TECH-TOR Sp. z o.o. (2022)

- Przychody ze sprzedaży: 6,07 mln zł
- Zysk netto: 0,69 mln zł
- Kapitał własny: 2,25 mln zł
- Zatrudnienie: 17

Firma wyspecjalizowana jest w budowie i remontach dróg żelaznych i kołowych. Na stronie www przedsiębiorstwa nie widnieją jednak żadne referencje ani lista zrealizowanych projektów

Siedziba TECH-TOR - to WIRTUALNE BIURO

Mamy do czynienia z konsorcjum przypadkowych mikrofirm, dla których krytyczna analiza projektu o skali CPK jest zleceniem wykraczającym dalece poza posiadane doświadczenie i kompetencje. McVilk

takiego kur...... to jeszcze w polsce nie było, za jakich debili oni mają ludzi, żeby coś takiego odwalić? to jest jawne i ostentacyjne działanie na szkodą państwa, za to musi być sąd

raporty oceniające zasadność budowy cpk robiły min.:

PwC  działającą w 158 krajach, zatrudnia ponad 250 tys. osób, Polskie spółki PwC zatrudniają ponad 6000 osób, w tym niemal 2000 w zespołach technologicznych.

EY posiada 700 biur w 150 państwach, zatrudnia ponad 300 000 osób, tylko w Polsce zatrudniający ponad 5000 osób

No tak IATA to nie firma krzak i nawet prognozy dobrze zrobić nie umieli. Trzy podejścia za każdym razem inne wyniki. A na koniec jeszcze podali nie trafioną prognozę na rok w którym cpk by nie zbudowano nawet gdyby rządził pis. Tak więc nie przeżywaj tego cpk tak bardzo. Gorzej niż Horała na pewno nie zrobią

2 godziny temu, jacus napisał:

a ktorys matol doczytal ze to sa nagrody dla szeregowycch urzednikow za caly rok..

Czego się spodziewałeś po wyborcy pisu. Zobaczyli tytuł, że dał nagrody i zaczęli kwiczeć. Nie wnikają, że dał często ludziom pracującym tam latami bez względu na władzę czy że dał za ostatni rok gdzie ci ludzie pracowali jeszcze częściowo pod rządami pisu.

Opublikowano

Rudy właśnie zwołuje jakieś ekstra zebranie z "rolnikami" . Oczywiście główny temat to demagogia, że "w dwa tygodnie nie naprawię tego, co zaprzepaszczono w 8 lat"

Oczywiście nawet sie nie zająknął, kto miał magiczny plan wogóle zaorać polskie porty na rzecz niemieckich. Zapaść w infrastrukturze portowej i brak terminali zbożowych na miarę możliwości produkcyjnych kraju to pokłosie wszystkich rządów, w tym rządów rudego. Nawet bym nie poruszał tego tematu, bo to wstyd dla całego kraju. WIdać jednak, że d*pa piecze premiera, bo zaciskając zęby wycedził, ze jednak problemy są i trzeba rozmawiać. Po ostatnim sondażu IPSOS widać, ze nawet elektorat KO stoi po stronie rolników, tego nie można lekceważyć, bo to grozi klęską w wyborach do PE i klęską w następnych wyborach.  Trudno się też rządzi krajem, gdzie samorządy sa w rękach nieprzychylnych koalicji rządzącej.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Zaorać polskie porty plan miał pis i zrobił to dzierżawiąc terminal na długie lata zagranicznej firmie.

Co do samorządów to jednak w tych większych miastach pis nie ma tam nic do powiedzenia. Za chwilę straci jeszcze kilka sejmików.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

ktorys matol doczytal ze to sa nagrody dla szeregowycch urzednikow za caly rok..

Nazwać to se można jak chcieć.

Ważne że rozdawanie kwitnie nadal.

....a matoł to sam jesteś...

Opublikowano
v11 napisał:

Zatem łaskawco skoro ganisz tu kogoś za umiejętności czytań a ze zrozumieniem musisz ebnąć się w pierś i zrozumieć co to za specyfik owa tabletka dzień po.

Opublikowano

Fragment  filmu bardzo ciekawe przemówienie .

https://www.facebook.com/reel/376964828286737

9 minut temu, jahooo napisał:

Rudy właśnie zwołuje jakieś ekstra zebranie z "rolnikami" . Oczywiście główny temat to demagogia, że "w dwa tygodnie nie naprawię tego, co zaprzepaszczono w 8 lat"

Oczywiście nawet sie nie zająknął, kto miał magiczny plan wogóle zaorać polskie porty na rzecz niemieckich. Zapaść w infrastrukturze portowej i brak terminali zbożowych na miarę możliwości produkcyjnych kraju to pokłosie wszystkich rządów, w tym rządów rudego. Nawet bym nie poruszał tego tematu, bo to wstyd dla całego kraju. WIdać jednak, że d*pa piecze premiera, bo zaciskając zęby wycedził, ze jednak problemy są i trzeba rozmawiać. Po ostatnim sondażu IPSOS widać, ze nawet elektorat KO stoi po stronie rolników, tego nie można lekceważyć, bo to grozi klęską w wyborach do PE i klęską w następnych wyborach.  Trudno się też rządzi krajem, gdzie samorządy sa w rękach nieprzychylnych koalicji rządzącej.

https://www.facebook.com/reel/1085259265853691

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

powoli i do Tuska dociera że ta kadencja to wykańczalnia i Jego i szajki miksu pookrągłostołowego i co by nie zrobił to będzie tylko już tym złem koniecznym ale złem teraz dla Polski a później gdy będzie musiał ustąpić w Polsce i te ustępstwa przeforsować w xujni. Oczywiście za wiele nie przeforsuje i będzie przegrańcem i tu i tam.
Popisowska Polska to już nie ta sama którą zostawił osiem lat temu i nie takich jak jakiś Tusk sytuacja zaczyna przerastać. w polskich platfusów cios przyjdzie nie tylko z Polski ale i z zewnątrz i oni to doskonale wiedzą może nawet lepiej niż my tu na "dole", te wybory już przegrali do PE ale to dopiero pocztek i straszenie rosją niczego tu nie zmieni, dyktatu Brukseli tak samo nie zniosą inne nacje Europy jak już nie znosimy my a Niemcy są na równi pochyłej i coraz słabsze nie zdołają nad tym zapanować.

dobra - na razie mają tylko protesty rolników ale czy tak łatwo ujdzie platfusom forsowanie relokacji najeźdźców jak to sobie wyobrażali? kolejne protesty, pewnie i akty przemocy wobec nasiedleńców i co taki Tusk ma Niemcom powiedzieć teraz gdy już zapewne zdaje sobie sprawę że w Polsce i to jeszcze przez Niemca nasłany muzułmanin potraktowany zostanie jak najeźdźca i to podwójny.
Problemy xujniarzy dopiero się zaczynają i nawet ręka mi nie zadrży aby ich nie podsycać bo to tacy sami etatyści jak pisdzielce i tylko w kosmetyce się różnią w niczym wiele innym

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Donald Tusk zwołuje szczyt rolniczy.

Tylko jedna liczba może uświadomić, jaki mamy problem. W Europie jest dużo ponad 20 mln ton nadwyżki zboża w magazynach, a w Polsce 9 mln ton nadwyżki — dodał.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Dziwne, przed wyborami miał plan i wiedział co trzeba zrobić. Teraz nie wie?

widocznie to był plan na wybory, zresztą, on nigdy nie przedstawił szczegółów, tylko slogany

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v