Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, v11 napisał:

A jak to drogi hubertusie wytłumaczysz nagłe fe odnośnie gazu?

ups nie zadawaj ciężkich pytań 

Przed chwilą, Leszy napisał:

I do tego importowany. 

nie oze już tyle jest w PL i płacimy za to .. a to my eksportujemy 

Opublikowano
16 minut temu, hubertuss napisał:

Zgodziła nie zgodziła i tak nasza energetyka jest przestarzała. I bez praw do emisji mieli byśmy drogi prąd. Nawet Turów o który toczyliśmy takie boje to nic innego jak drogi prąd z nierentownej kopalni. Mszczą się lata nadskakiwania górnikom i wierzenia w jak się okazuje drogi węgiel. Którego ponoć jak mówił Duda mamy na 200 lat a w elektrowniach paliliśmy ruskim bo taniej i naszym się nie opłacało.

prad z Bełchatowa jest najtańszy w Europie nie licząc praw do emisji. sprawdź trochę fakty a nie lizesz Tuskowi cały czas. pis to tez też patologia ale bardziej polska niż to co teraz się dzieje 

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, KAROLEK7211 napisał:

prad z Bełchatowa jest najtańszy w Europie nie licząc praw do emisji. sprawdź trochę fakty a nie lizesz Tuskowi cały czas. pis to tez też patologia ale bardziej polska niż to co teraz się dzieje 

dobrze ze nie brakuje mądrych ludzi jak ty 

• Haha 1
Opublikowano

A jak wytłumaczysz drogi hubertusie otwarcie w DDR nowej elektrowni węglowej i kopalni - czyżby niemieckie CO2 bło cenne dla klimatu ?

2 minuty temu, KAROLEK7211 napisał:

obraziłeś hubertusa on nie liże on robi laskę według sikorskiego 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

Nie zapominając o nadwozie z osobowych

Z hitem roman to pedal

Ciekawe co robi fiolka?

Z poparciem 34%....

Nic na p ?? 😀

Gdy zobaczylm ze motor gra  chłopakami z sąsiedniej wsi to bylem w szoku

Krasulski

Gdyby nie był głąbem to my mu się udało...jakas różnica jest??

aha czyli jest glabem bo nie zostal oficerem ale ze zostal milionerem to juz nie ma znaczenia ?:) :D:D:D

Opublikowano
47 minut temu, Roman176 napisał:
20 groszy to koszt produkcji‼️ Reszta to podatki, akcyza i CO2😠
Pomyślcie, jak wyglądała by dziś nasza gospodarka bez tych absurdalnych opłat⁉️

w cenie wliczone są koszty inwestycji w energetykę , nowe moce wytwórcze , modernizację stacji transformatorowo-rozdzielczych i budowe nowych linii przesyłowych 

wiesz ile ten nowy blok 1075MW w Kozienicach kosztował? 

33 minuty temu, DTaras napisał:

A netto czy brutto? Wg Twej wyceny wungel do elektrowni jest po jakieś 300 zł/t. To ja siem pytam: czamu sąsiad smrodzi mi tym po tysiaku?

te 300 to nie brunatny z taśmociągów z odkrywki ? nawet jeśli to cena kamiennego to mają zakontraktowane konkretne ilości na lata w przód  i priorytet dostaw 

Opublikowano
3 minuty temu, v11 napisał:

A jak wytłumaczysz drogi hubertusie otwarcie w DDR nowej elektrowni węglowej i kopalni - czyżby niemieckie CO2 bło cenne dla klimatu ?

Ci to też mają tam niezły cyrk. Najpierw odchodzą od atomu aby koalicję z zielonymi utrzymywać, a potem budują dodatkowe elektrownie węglowe. Logiczne przecież 😜 

Opublikowano
3 godziny temu, Roman176 napisał:

jak młodych tego nie nauczysz to bd tak uważać 

Ciebie wielu rzeczy  próbowali w szkole uczyć a skończyło się tak jak widać. Szkoła dla nieuków nie jest istotna. Urodziłeś się u schyłku komuny a wielbisz ja tak jak byś się w niej wychował , tak ze nie wszystko ze szkoły wychodzi.

2 godziny temu, galan99 napisał:

Jesteś uczulony psychicznie do Ukrainy .

Niemiec też mordował w wojnę dla kaprysu zastrzelił .

Jakoś nikt co dnia o tym nie wspomina .

Zachód przeniesie produkcję na Ukrainę , bo tam niema  klimatycznych opłat , będzie tania produkcja przemysłowa i rolna .

Zaś @Ulman splajtuje ze swoimi 100 ha .

Niemcy i Ukra to przyjaciele z 2 wojny światowej . Zaś @Ulman z Ukrainą szuka zadymy 

Nigdzie nie pisałem ze niemiec nie mordował a nawet jak dla kaprysy zastrzelił to benderowcy dla kaprysu obdzierali ze skóry albo palili żywcem.

Wspominają o tym miliony ludzi i będą wspominać bo upadlińcy ciągle kultywują banderowskie , nacjonalistyczne tradycje. To sprawi że temat będzie sie regularnie podgrzewał wśród społeczeństwa i w mediach.

Skoro niemcy i ukry to przyjaciele to czemu banderowcom tyłek liżesz?  

Opublikowano

Brytyjski dziennik "Daily Telegraph" zarzucił stacji BBC "rażącą hipokryzję" po tym, jak jej reporter pokonał samolotami ponad 30 tys. kilometrów w celu realizacji jednego odcinka programu o potrzebie ograniczenia emisji gazów cieplarnianych w związku ze zmianami klimatycznymi.
Richard Bilton, reporter nadawanego w BBC One programu Panorama, aby nakręcić odcinek, w którym stwierdził, że "świat mówi jedno, a robi drugie" w kwestii zmian klimatycznych, poleciał z Londynu do Dubaju, na Alaskę, do Kalifornii i Berlina.
"Daily Telegraph" przypomina, że BBC zobowiązała się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych o 46 proc. do 2030 roku i zwraca uwagę, że stacja ma lokalne zespoły reporterów w każdej z odwiedzonych przez Biltona lokalizacji, co według krytyków oznacza, że "jednoosobowa zabawa" była "jawną hipokryzją". BBC nie odpowiedziała, dlaczego Panorama nie korzystała z lokalnych reporterów BBC w każdej lokalizacji. pap

ciężkie życie mają bojownicy walki i lepszy świat :D 

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Ciebie wielu rzeczy  próbowali w szkole uczyć a skończyło się tak jak widać. Szkoła dla nieuków nie jest istotna. Urodziłeś się u schyłku komuny a wielbisz ja tak jak byś się w niej wychował , tak ze nie wszystko ze szkoły wychodzi.

to zależy gdyby nas postawić z boku w tabelce ty jesteś nikim   a ja baronem 

Opublikowano
konteno napisał:

47 minut temu, Roman176 napisał:
20 groszy to koszt produkcji Reszta to podatki, akcyza i CO2
Pomyślcie, jak wyglądała by dziś nasza gospodarka bez tych absurdalnych opłat

w cenie wliczone są koszty inwestycji w energetykę , nowe moce wytwórcze , modernizację stacji transformatorowo-rozdzielczych i budowe nowych linii przesyłowych 

wiesz ile ten nowy blok 1075MW w Kozienicach kosztował? 

33 minuty temu, DTaras napisał:

A netto czy brutto? Wg Twej wyceny wungel do elektrowni jest po jakieś 300 zł/t. To ja siem pytam: czamu sąsiad smrodzi mi tym po tysiaku?

te 300 to nie brunatny z taśmociągów z odkrywki ? nawet jeśli to cena kamiennego to mają zakontraktowane konkretne ilości na lata w przód  i priorytet dostaw 

Romek pisał o JSW coś... Koszty inwestycji zaś nie mogą być wliczone albowiem eiększość bloków w Polsce jest już bliżej pięćdziesiątki to się zamortyzowała 😁

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał:

koszty i tak poniesie latami odbiorca energii pomimo że płacone z budżetu państwa 

co roku wiatraku masz do wymiany tarcze hamulce i 200l oleju  drogi prąd mamy bo oze już jest prawie 40% dlatego w Niemczech likwiduje się potężną farmę wiatrową bo tam jest węgiel   napisz do sholtza ze liczyć nie umie 

https://energetyka24.com/gornictwo/wiadomosci/niemcy-usuwaja-wiatraki-by-zrobic-miejsce-dla-kopalni-wegla-brunatnego

Opublikowano
Roman176 napisał:

2 minuty temu, v11 napisał:

A jak to drogi hubertusie wytłumaczysz nagłe fe odnośnie gazu?

ups nie zadawaj ciężkich pytań 

Przed chwilą, Leszy napisał:

I do tego importowany. 

nie oze już tyle jest w PL i płacimy za to .. a to my eksportujemy 

Po raz kolejny - weźcie pod uwagę, że wyjaranie wungla, gazu czy oliwy w zawodowej energetyce jest o wiele czystsze i efektywniejsze niż w kominku, kotle czy samochodzie.

Opublikowano (edytowane)

@Roman176 no to gratulacje - a jaka jest twoja kalkulacja zaangażowanego kapitału, kosztów kredytowania vs mozliwe , choć nie pewne z tego zyski?

Liczyłeś to w ogóle?

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v