Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Idealnie to nauczać o tych wydarzeniach tak samo po dwóch stronach granicy. Ty jednak na to nie pozwolisz - prawda?

A czemu mam się banderlandowi podporządkować? W imię czego?

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Wysypywanie zboża na tory i pier....e stale o wołyniu .

To są psychozy twe i urojenia minęło już 85 lat 

Jak to zniknie że szkoły to pół biedy. Naprawdę groźni są  tacy durnie jak ty którzy twierdzą że jak coś było 85 lat temu to jest nie warte pamiętania.  To jest miarą  prawdziwej głupoty 

Idealnie to nauczać o tych wydarzeniach tak samo po dwóch stronach granicy. Ty jednak na to nie pozwolisz - prawda?

Jak to zniknie że szkoły to pół biedy. Naprawdę groźni są  tacy durnie jak ty którzy twierdzą że jak coś było 85 lat temu to jest nie warte pamiętania.  To jest miarą  prawdziwej głupoty 

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

bez znajomości historii techniki żaden to mechanik bo nawet nie będzie wiedział skąd i jakich części szukać do jakiegoś szrota co ma obsłużyć czy naprawić, Elektryk bez wiedzy historycznej o elektryce nie będzie wiedział jakich informacji w katalogach/schematach szukać łacińskich a jakiej w angielskich a informatyk bez wiedzy historycznej o pierwszych komputerach które były analogowe nie będzie rozumiał dlaczego wygrały binarne ani dlaczego dyski SSD mają adresację LBA a rolnik nie będzie wiedział dlaczego nie ma w okolicy dzikich form np kartofla w Europie czy owiec w Amerykach a już współczesny nie pojmie dlaczego musi się systemu calowo milowego uczyć na dodatek do dziesiętnego tyczy to też mechanika i gdzie szukać żródeł/sposobów np oszacowania ile ma pszenicy na przyczepie gdy nie ma wagi i dlaczego dzikie formy roślin uprawnych się do niczego nie nadają a jednak mogą się przekrzyżować taki np owies głuchy z uprawnym.

Mylisz Historię propagandowo polityczną z Historią stricte naukową bez której to naukowej możesz być tylko parobkiem bez jakiejkolwiek wiedzy pod rozkazami fachowca który przede wszystkim historię fachu poznał aby być tymże fachowcem a od parobka nie wymaga się żadnej wiedzy tylko posłuszeństwa tym bardziej w erze produkcji taśmowej.

sam kiedyś też nie lubiłem Historii bo w szkołach właśnie zawężano owo pojęcie do tylko politycznie aktualnej propagandy gdy Historia to nie tylko pieprzenie o bochaterach (czyt durniach) co dali się zabić w jakich bitwach czy rewolucjach i jak się jedne bandy z innymi wzajem wyrzynały.
Kazda profesja ma przecież swoją Historię i bez jej poznania to d.. nie fachowiec a tylko automat od kilku wyuczonych czynności w sumie już przestarzałych zanim swoją edukację skończy

no za zbornie nie wytłumaczyłem - przyznaję ale już nie zamierzam poprawiać
słońce za oknem a z Historii wiem że pora szykować się do wiosny  i czas najwyższy....

na ra.

Jak zwykle najwięcej do powiedzenia. Jestem mechanikiem po technikum i politechnice i nigdy nie nigdzie nie uczyliśmy się o historii motoryzacji. To co opowiadasz  idąc twoim tokiem myslenia to w programie nauczania powinniem zawierać się każdy wynalazek, pojazd. maszyna począwszy od koła. \

Nie ma takich rzeczy bo program nigdy nie może dogonić obecnych rozwiązań technicznych a co dopiero opowiadać o przestarzałych rozwiązaniach i tracić czas. Zawarte są tylko te co są potrzebne. Nie na darmo wzięło się powiedzenie co innego się uczysz w szkole o danym profilu a co innego robisz w pracy w tym samym zawodzie

To co próbujesz wciskać to nie jest żadna historia tylko zwyczajne podstawy zawodu które trzeba znać i które mają pomóc ale nie muszą 

Może wam na Akademii rolniczej więcej leją wody o historii roślin. Coś w tym jest bo wszyscy co próbują ograniczać dostępnych środków ochrony roślin mówią o ilości wagowej/litrowej stosowanej przez rolników w polsce i europie a nich nie zajmie się szczegółowymi rozwiązaniami żeby np każde roślina miała zapewniony przynajmniej jeden herbicyd, fungnicyd i insekcyd. Wywalają środki ochrony roślin z rynku a potem zostają rośliny które nie mają ani jednego dostępnego legalnie środka.

Np szpinak, pietruszka naciowa nie ma żadnego legalnego dostępnego herbicydu i jak dzwoni piorin to nikt się nie przyznaje do uprawy

Opublikowano

Opublikowano

kolejna walka i protest się zaczyna z aktorami  czy to przypadek ze platforma stoją korporacje 

https://fb.watch/qr8xSGXXcW/

1 godzinę temu, dysydent napisał:

ja to bym zlał wodą czarną perforowaną folią nakrył i naszczepił boczniaków

chociaż nie; przy torach azbest z hamulców by skaził i zanim te boczniaki wyrosną to akurat dochodzenie powinna skończyć komisja sklecona na okoliczność galarety a takie komisje nadgodziny to chętnie...

azbest jest dawno zakazany  .. ale jest tam zamiast tego tlenek miedzi czyli na jedno wychodzi 

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

To jest właśnie to, czego powinno nie być - bo to jest bezmyślne niszczenie, które niczego nie naprawi, sytuacji nie polepszy ani nie zatrzyma importu.  To jest tak samo bezmyślne i głupie, jak mordowanie przez ukraińców polaków na Wołyniu. W niczym nie polepszyło losu ukraińców.

to jest to co powinno spotkać każdego importera i każdego transportowca .-podziwiam odwagę bo to nie tak prosta sprawa .Jeżeli tygodniami się zwraca uwagę a rząd wali głupa to wypada ciut ostrzej 

Opublikowano
35 minut temu, Ulman napisał:

jak młodych tego nie nauczysz to bd tak uważać 

ona wszystkich przebija w sejmie 

https://fb.watch/qra4K-7yVi/

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

W tych wszystkich szkołach to nie trzeba uczyć o początkach, bo oni i tak historii uczą :D 

Dokładnie, program nie nadąża za otaczającą rzeczywistością

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

ja to bym zlał wodą czarną perforowaną folią nakrył i naszczepił boczniaków

chociaż nie; przy torach azbest z hamulców by skaził i zanim te boczniaki wyrosną to akurat dochodzenie powinna skończyć komisja sklecona na okoliczność galarety a takie komisje nadgodziny to chętnie...

Nie zapominając o nadwozie z osobowych

5 godzin temu, mirro napisał:

Kiedyś był zespół muzyczny co się nazywał "Nagły atak spawacza":lol:

Z hitem roman to pedal

5 godzin temu, dysydent napisał:

no jak elektryczny ten spawacz to by się nawet wiązało

Póki co gazowy to przeżytek :P no chyba że się reaktywuje inny zespół muzyczny - "Jeden milion Bułgarów" 

Ciekawe co robi fiolka?

4 godziny temu, Leszy napisał:

Wszystko fajnie, ale jednak naziści wygrali wybory w Niemczech. Społeczeństwo sobie ich wybrało. 

Z poparciem 34%....

22 godziny temu, v11 napisał:

/

nie piłem nie paliłem ,zycie było może nie piękne ale znośne dziś rozmyślania czy nie warto wkręcić się w jakiś nałóg może będzie lżej przeżyć finisz - jak widzę jak nas robią to mi się złogi cholesterolu odrywają  

Nic na p ?? 😀

Dnia 24.02.2024 o 07:58, mirro napisał:

A gdzie to kibole podziewali się ostatnie 8 lat?:lol:

Gdy zobaczylm ze motor gra  chłopakami z sąsiedniej wsi to bylem w szoku

Dnia 23.02.2024 o 22:07, Roman176 napisał:

ja by wszyscy produkowali warzywa to gdzie i komu by my to sprzedali  a nie pisze o opłacalności 

daj linka bo nic niema ... 

nie 

Krasulski

Dnia 23.02.2024 o 22:18, masa24 napisał:

Ty już Jacuś nawet mądrego nie próbujesz udawać . https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Marek_Jakubiak

gdzie tu jest mowa ze był oficerem wojska ludowego ?

Gdyby nie był głąbem to my mu się udało...jakas różnica jest??

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

Jesteś uczulony psychicznie do Ukrainy .

Niemiec też mordował w wojnę dla kaprysu zastrzelił .

Jakoś nikt co dnia o tym nie wspomina .

Zachód przeniesie produkcję na Ukrainę , bo tam niema  klimatycznych opłat , będzie tania produkcja przemysłowa i rolna .

Zaś @Ulman splajtuje ze swoimi 100 ha .

Niemcy i Ukra to przyjaciele z 2 wojny światowej . Zaś @Ulman z Ukrainą szuka zadymy .

https://www.facebook.com/watch?v=2852111841632324

425321043_894670512662902_8939442544123495865_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=dd5e9f&_nc_ohc=mtFO3RUZ7P8AX_oUeHQ&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfCE5uXJAgXmn3STciCvi6Spwqr4NzRZLLRhVgZJ0zpehw&oe=65E13555

Edytowane przez galan99
Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał:

Gdy zobaczylm ze motor gra  chłopakami z sąsiedniej wsi to bylem w szoku

Że też chłopakom się chciało grać z Motorem?:lol:

Opublikowano
mirro napisał:

7 minut temu, masa24 napisał:

nie ma zadnego znaczenia dokad,

Gdyby nie miało. to bym nie pytał.

W chwili gdy sprawca szarpał za wajchy nie miał prawa znać stacji przeznaczenia. Dlatego to drugorzędna jednak sprawa.

racyl napisał:

Jak zwykle najwięcej do powiedzenia. Jestem mechanikiem po technikum i politechnice i nigdy nie nigdzie nie uczyliśmy się o historii motoryzacji.

Czyli nie wiesz dlaczego obieg termodynamiczny nazywa się cyklem otto'a?

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, racyl napisał:

Jak zwykle najwięcej do powiedzenia. Jestem mechanikiem po technikum i politechnice i nigdy nie nigdzie nie uczyliśmy się o historii motoryzacji. To co opowiadasz  idąc twoim tokiem myslenia to w programie nauczania powinniem zawierać się każdy wynalazek, pojazd. maszyna począwszy od koła. \

Nie ma takich rzeczy bo program nigdy nie może dogonić obecnych rozwiązań technicznych a co dopiero opowiadać o przestarzałych rozwiązaniach i tracić czas. Zawarte są tylko te co są potrzebne. Nie na darmo wzięło się powiedzenie co innego się uczysz w szkole o danym profilu a co innego robisz w pracy w tym samym zawodzie

To co próbujesz wciskać to nie jest żadna historia tylko zwyczajne podstawy zawodu które trzeba znać i które mają pomóc ale nie muszą 

Może wam na Akademii rolniczej więcej leją wody o historii roślin. Coś w tym jest bo wszyscy co próbują ograniczać dostępnych środków ochrony roślin mówią o ilości wagowej/litrowej stosowanej przez rolników w polsce i europie a nich nie zajmie się szczegółowymi rozwiązaniami żeby np każde roślina miała zapewniony przynajmniej jeden herbicyd, fungnicyd i insekcyd. Wywalają środki ochrony roślin z rynku a potem zostają rośliny które nie mają ani jednego dostępnego legalnie środka.

Np szpinak, pietruszka naciowa nie ma żadnego legalnego dostępnego herbicydu i jak dzwoni piorin to nikt się nie przyznaje do uprawy

a widzisz, jednak historię wynalezienia koła znasz :D  czyli jednak musisz mieć jakieś pozostałości nauki rozłożenia na osi czasu nie tylko wojen podbojów itp ale i wynalazków technicznych

Historia roślin u mnie z innej specjalizacji czy nawet już pasji -  Botaniki i nawet trafnie oceniłeś moje skrzywienie z rolniczego punktu widzenia który aż takiej specjalizacji nie wymaga niemniej to m in  ja wdrażałem od zera nowy typ uprawny fasoli wielokwiatowej karłowej w pd wsch Polsce do masowej towarowej produkcji bez możliwości nauczenia się tego od kogokolwiek nota bene też na zasadzie bardziej pasji niż biznesu, biznes był tylko przy okazji. Bez znajomości historycznego pochodzenia gatunku i historii pracy hodowlanej nie miał bym szans samemu tylko eksperymentem dojść do efektów jakie ... no jasiek karłowy stał się już towarową plantacją pełną gębą a tzw półtyczne odmiany już dokańczają wypieranie odmian tycznych tego gatunku do co najwyżej plantacyjek amatorskich z masowego obrotu

miałbym jeszcze kilka przykładów ten jeden jest wystarczający

a co do środków ochrony to dana substancja nie musi być zarejestrowana do jakiejś akurat konkretnej rośliny aby można było wystąpić chyba nawet do tego piorinu o dopuszczenie oczywiście z warunkiem że dana substancja nie jest wycofana ze wszystkich gatunków uprawnych.
Nawet lepiej wiem że jest tak w Holandii niż w Polsce ale tu po szczegóły odsyłam nawet nie do jakichś lokalnych pierdzistołków w tym piorinie a do stosownych przepisów bo jakiś dyrektorzyna choćby i wojewódzki Cię zwyczajnie zleje i nawet nie zada sobie trudu sprawdzić czy takie coś jest prawnie możliwe czy nie.
zaś co do chorobliwie nadgorliwego wycofywania substancji czynnych to dlaczego ja nieprzychylnie patrzę na platfusów? akurat do mnie o to pretensji nie miej bo to nie ja im w dupska włażę i to bez - no jeszcze niewycofanych - zwilżaczy i kondycjonerów ;) m in dlatego mam do nich jeszcze "przyprawionych" różnymi jachirami i żukowskimi nie mniejsze zastrzeżenia jak do pisiorów choć do tych drugich za zupełnie co innego to właśnie ich frakcja xujnią teraz rządzi i ... cała wynikająca z tego reszta

owa spychologia urzędasów to też zaszłość historyczna i też warto wiedzieć że w krajach pokomunistycznych urzędas jest wyjątkowo wredny i nieużyty względem tych gdzie komuny nigdy nie było a idealnym przykładem są Niemcy gdzie poenerdowskie ... no spróbuj tam coś załatwić gdy w części zachodniej urzędnik jest naprawdę sługą petenta tak jak by to była nie tylko inna nacja ale zupełnie inny gatunek
pokjomuchy jak nie przekupisz to w najlepszym wypadku spławi bo często jeszcze paragrafami zaatakuje że masz czelność jego święty spokój mącić,

resztę już opisałem dlaczego Historia jest nie mniej ważną Nauką jak Fizyka tylko nie ta polityczna a ... cała pozostała jej większość

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kopernik  był ..trudno ustalić kim..w tamtych czasach to było malo ważne..

1 godzinę temu, mirro napisał:

Że też chłopakom się chciało grać z Motorem?:lol:

Chłopaki ze wsi którym boisko jak nie Wisła zaleje to dzik zryja musieli do Lublina się tluc..a to podobno duże miasto.

Jesteś uczulony psychicznie do Ukrainy .

Niemiec też mordował w wojnę dla kaprysu zastrzelił .

Jakoś nikt co dnia o tym nie wspomina .

Zachód przeniesie produkcję na Ukrainę , bo tam niema  klimatycznych opłat , będzie tania produkcja przemysłowa i rolna .

Zaś @Ulman splajtuje ze swoimi 100 ha .

Niemcy i Ukra to przyjaciele z 2 wojny światowej . Zaś @Ulman z Ukrainą szuka zadymy .

https://www.facebook.com/watch?v=2852111841632324

425321043_894670512662902_8939442544123495865_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=dd5e9f&_nc_ohc=mtFO3RUZ7P8AX_oUeHQ&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfCE5uXJAgXmn3STciCvi6Spwqr4NzRZLLRhVgZJ0zpehw&oe=65E13555

Prawdziwy acz cyniczny punkt widzenia.. Obywatele polski tlukli się między sobą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v