Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Ale że Wiedeński jest przeciążony, nie jest argumentem za budową CPK. 

przeciwnie, to pokazuje, że nawet taki mały kraj jak austria czerpie zyski z lotniska hubowego i widzi w jego powiększeniu szansę na szybszy rozwój gospodarki 

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

8904bc5a-8d8b-4c09-bbaf-0771720afd97

posłanka pis to ma być
no nie kpina?

Ano kpina. Posłanka PIS musi być stara, gruba i szpetna a tu co? Od razu widać że ona sie do pisu nie nadaje.

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

No jak nas to upadające NATO nie obroni to zostaje nam rosyjski niedźwiedź, czy tego chcemy czy nie ... Chociaż na razie to trochę wygląda jak w 39r, mamy sojusznika gdzieś tam daleko za wielką wodą i wroga za miedzą ( i Ukry i Rus to dla nas wróg). I jak w 39r niby jakieś tam zabawki mamy, niby jakąś nowoczesną broń, ale w tak małej ilości że to i tak nic nie znaczy ...

Kłania sie polityka dwóch wrogów.

33 minuty temu, nie napisał:

przeciwnie, to pokazuje, że nawet taki mały kraj jak austria czerpie zyski z lotniska hubowego i widzi w jego powiększeniu szansę na szybszy rozwój gospodarki 

Wielkość kraju nie ma tu nic do rzeczy

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jutro strajk rolników , protesty popiera obecny rząd . 

Dziwne to poparcie. Chyba że rząd popiera i nie ma nic do gadania, a policja ma i nie popiera.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Popierają od lewa do prawa...

Szkoda że za słowami żadne czyny nie idą... żadne.

Z czym masz palący problem ? zboże tanie - świnie drogie albo na odwrót , bydło coś spadło , mleko też , warzywa nie wiem ale jabłka to hit cenowy , 4 zł deserówka a były po 0,80 zł kiedyś .

Opublikowano
dysydent napisał:

26 minut temu, DTaras napisał:

Tyle, że we Wiedeniu to nie jest żaden CPK jeno zwykłe lotnisko. Niech se i Warszawa zbuduje na rogatkach tylko niech nie wbija się ze swymi garniturami na lokalne podwórka...

jeśli by się dało to dlaczego nie? tak samo możemy żabojadom i innym okolicznym wmusić ukraińskich uchodźców jak oni nam murzyńskich tylko musimy mieć jakiś "argument nie do odrzucenia", to tak na przykład w razie by kacapy parli po za Dniepr w przyszłym roku

a cepeki i podobne pomysły też mogą być takim narzędziem tylko zróbmy to z głową i kalkulatorem no i jakąś powagą czy bardziej odwagą wprost głosząc że msimy się usamodzielnić wobec blokad brukselskich na aspiracje otwarcia zarówno na jankeskie ale i azjatyckie choćby i chińskie rynki z pominięciem tych którzy nas dotychczas tylko wyzyskiwali czy to taniochą z naszej komuny czy robolami po czy marżami do nadal
Oni tam na zachodzie słabną i to nie tak że my dwudziesta gospodarka planety bośmy coś pchnęli u siebie ale reszta stanęła w miejscu a my tylkośmy doszlusowali korzystając z okazji.
Kto powiedział że za kolejne dwadzieścia lat świat się tak nie poprzewraca że dziś bezsens może się okazać strzałem w dziesiątkę. i wcale to nie będzie taki ślepy traf bo przecież aż nazbyt już widać że zachód się wali
jeśli się nie zawali to w sumie co stracimy? a w razie jednak?....

lokalne, nasze podwórka. Centralizacja tego portu znów wynosi na piedestał stołeczniaków czy tam stołki same w sobie. Czy Czepeka będzie konkurencją? Pod warunkiem taniochy a to spycha nas do tego coś raczył zauważyć. Warszawa to żaden przyczółek bo lotnisko we Lwowie ma pas ponad 3 km i lepsze możliwości rozbudowy a nasze CPK mogłoby conajwyżej hubować wycieczki na Krzywy Róg skąd opierdzielisz cały azjatycki i afrykański kierunek po rozbudowie. Taki biznes może być skończony zanim lotnisko powstanie... Budujmy, bo potrzeba to Okęcie z miasta wyeksmitować ale czy rozmach i bagna są właściwe? Wątpię.

Opublikowano

W rozgrywce Rosja Ukraina jedyne sensowne wyjście, to wysłanie wojsk NATO i ograniczony terytorialnie konflikt z rosją, który rzuci rosję militarnie na kolana. Przy czym nie będzie to konflikt ani szybki ani tani.

W przypadku wygranej rosji z ukrainą będziemy mieli wzdłuz całej granicy wroga, który nie śpi dzień i noc , tylko knuje

W odwrotnym przypadku, gdyby zwyciężyła ukraina, co jest mało prawdopodobne obecnie i w dłuższej perspektywie - mamy granicę z niestabilnym, zmilitaryzowanym i nacjonalistycznym na granicy faszyzu prawie krajem, którego działań nie możemy przewidzieć, a obawiam się, że może stać się wrogo nastawione do sąsiadów i mieć roszczenia podobne jak III Rzesza.

W przypadku podpisania jakiegokolwiek porozumienia Ukraina Rosja niepotrwa ono dłużej niż 2-3 lata i konflikt rozgorzeje na dobre, przy czym w takim wypadku Ukraina ma niewielkie szanse , jeśli rosja złapie oddech.

Opublikowano

Ty z pewnością z niczym.

Socjal trwa

3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Z czym masz palący problem ? zboże tanie - świnie drogie albo na odwrót , bydło coś spadło , mleko też , warzywa nie wiem ale jabłka to hit cenowy , 4 zł deserówka a były po 0,80 zł kiedyś .

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Ty z pewnością z niczym.

Socjal trwa

Na tusku się wyżywaj a jeśli chodzi o socjal to zgłaszałem kiedyś się do opieki i było to w 2002 roku od tamtego czasu o socjalu wiem ze słyszenia .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jabłko deserówka u sadownika w chłodni to obecnie maksymalnie 2zł kosztuje, w zależności od odmiany, nie porównuj cen w markecie do cen u rolnika .... Przemysł podobno coś zdrożał i pod 1zł podchodzi, ale to tylko ze słyszenia, tylko ile to prądu poszło żeby to jabłko do tej pory przechować, a do przechowalni sadownik nie ma takiego taniego prądu jak taki biorca socjalny jak ty ...

Z tego co kojarzę bawisz się w tytoń, ty dostajesz 20-30zł za kg, a w sklepie paczka papierosów, kilka gram tytoniu kosztuje prawie 20zł ...

Widać zero pojęcia o życiu, ale czego się spodziewać jak w płaską ziemię ktoś wierzy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Skąd ty żeś tą cene na jabłka wziął?  

3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Na tusku się wyżywaj a jeśli chodzi o socjal to zgłaszałem kiedyś się do opieki i było to w 2002 roku od tamtego czasu o socjalu wiem ze słyszenia .

Jak nie bierzesz socjalu to jesteś frajer w pełnym tego słowa znaczeniu.

Opublikowano

Ale to można powiedzieć, że w detalu kupowałeś, w hurcie do grup producenckich które potem wstawiają na markety są inne stawki ...

Przed chwilą, 6465 napisał:

Jabłka kupowałem od sadownika po 12zł za 5kg.  W sobotę była promocja bo ostatnia sprzedaż to po 10zł.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

To czemu sam nie czujesz palących problemów?

Czemu mnie o to pytasz?

Opublikowano
jahooo napisał:

W rozgrywce Rosja Ukraina jedyne sensowne wyjście, to wysłanie wojsk NATO i ograniczony terytorialnie konflikt z rosją, który rzuci rosję militarnie na kolana. Przy czym nie będzie to konflikt ani szybki ani tani.

W przypadku wygranej rosji z ukrainą będziemy mieli wzdłuz całej granicy wroga, który nie śpi dzień i noc , tylko knuje

W odwrotnym przypadku, gdyby zwyciężyła ukraina, co jest mało prawdopodobne obecnie i w dłuższej perspektywie - mamy granicę z niestabilnym, zmilitaryzowanym i nacjonalistycznym na granicy faszyzu prawie krajem, którego działań nie możemy przewidzieć, a obawiam się, że może stać się wrogo nastawione do sąsiadów i mieć roszczenia podobne jak III Rzesza.

W przypadku podpisania jakiegokolwiek porozumienia Ukraina Rosja niepotrwa ono dłużej niż 2-3 lata i konflikt rozgorzeje na dobre, przy czym w takim wypadku Ukraina ma niewielkie szanse , jeśli rosja złapie oddech.

Rosja złapie oddech.... Skąd to przeświadczenie, że im go brakuje? Jak zaczynali ten burdel mieli 300 tys żołnierzy gotowych do walki. Zrobili mobilizację meneli i dziadków jednocześnie wciągając na stan dwa pobory. Na dzień dzisiejszy mogą w moim przekonaniu ruszyć z trzykrotną siłą. Przemysł spawa im żelastwo na dwie, trzy zmiany. Uczą się, adaptują, stawiam na to iż mają wystarczająco zasobów mięcha aby dojść do finezji w temacie. Taka sytuacja ...

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Rosja złapie oddech.... Skąd to przeświadczenie, że im go brakuje? Jak zaczynali ten burdel mieli 300 tys żołnierzy gotowych do walki. Zrobili mobilizację meneli i dziadków jednocześnie wciągając na stan dwa pobory. Na dzień dzisiejszy mogą w moim przekonaniu ruszyć z trzykrotną siłą. Przemysł spawa im żelastwo na dwie, trzy zmiany. Uczą się, adaptują, stawiam na to iż mają wystarczająco zasobów mięcha aby dojść do finezji w temacie. Taka sytuacja ...

chodziło mi o głębszy oddech, żeby łyknąć Ukrainę w kilka - kilkanaście dni, do tego potrzeba więcej specnazu i pojsk powietrzno-desantowych , a także trochę wyszkolenia.

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Skąd ty żeś tą cene na jabłka wziął?  

Jak nie bierzesz socjalu to jesteś frajer w pełnym tego słowa znaczeniu.

Agrobiznes podawał ceny jabłek .

Dwie osoby na gospodarstwie rolnym czyli na Krusie to jakim sposobem socjal mam brać ?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Dwie osoby na gospodarstwie rolnym czyli na Krusie to jakim sposobem socjal mam brać

Z tego co wiem, to niektórzy biorą 

Z ciekawości.

Dzieciaków nie masz?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Agrobiznes podawał ceny jabłek .

Agrobiznes też rok temu mówił że ekoschematy to świetne rozwiązanie ... Ten program powinien się AgroKłamstwa nazywać a nie Agrobiznes, już nie wspominając że więcej tam o KGW i tym podobnych bzdetach jest niż o prawdziwych problemach i sprawach wsi ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Mały kraj i się opłaca Austriacy chcą, aby lotnisko Schwechat w Wiedniu było największym centrum przesiadkowym w tej części Europy. Inwestycja zakończy się w 2027 roku, czyli wówczas, gdy według najambitniejszych planów miał ruszyć CPK. Budują zaś w Polsce nic się nie opłaca , pomimo lepszego położenia gospodarczego . Jak to możliwe ?.

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v