Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, hubertuss napisał:

Myślę, że republikanów mogły zmobilizować słowa Trumpa, ze będzie ruskich namawiał do autaku na kraje któe nie chca płacić Postanowili jakoś się zreflektować.

Dlatego ja uważam, ze potrzeba w rolnictwie więcej wolnego rynku. Przetrwają ci co umieją i wyprodukować i sprzedać a ci nie dostosowani padną A tak co rusz tych słabych ciągnie się za rękę dopłatami subwencjami i agonia trwa.

słabych to już dawno nie ma albo zmienili zawód. dzisiaj są już w większości obszarnicy którzy przyzwyczaili się do wygodnego życia .Sprzętu nakupione za miliony bo przecież spełniało się wskaźniki tylko nikt nie uświadomił tym ludziom że ich towary mogą być za grosze .

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

A przez te zalane doliny trzeba będzie poprowadzić drogi i kolej, wysiedlić ze 2 miliony ludzi

Można było wysiedlić pod CPK? To sie i pod to wysiedli. A co?

Opublikowano (edytowane)

Ameryka daje kasę szybko uchwalili .

Senat USA zatwierdził pomoc dla Ukrainy, ale to nie koniec .

Będą następne transze pomocowe .

Projekt ustawy przeszedł przez Senat stosunkiem głosów 70 do 29 

Pakiet pomocy. 60 mld dol. dla Ukrainy

Edytowane przez galan99
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

A to w ogóle idzie w parze z planami wielkiej retencji oraz zatrzymywania wody, której i tak brakuje?

przeciez napisałem, że nie - ten plan wielkiej retencji zakłada przywrócenie rzekom ich meandrującego biegu, czyli wydłużenie koryt 3-4 razy, powstanie naturalnie lub sztucznie rozlewisk, meandrów i piaszczystych łach. Zniszczenie kompletne tego, co państwo robiło mniej więcej od XIV wieku - w kilka lat.

Polska ma być wielkim skansenem, aby nigdy więcej w historii nie mogła zagrozić "Wielkim Niemcom"

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, jahooo napisał:

Uważam, że w protest przeciwko Zielonemu Ładowi trzeba by wciągnąć resztę społeczeństwa - poruszyć temat wzrostu cen energii przez wymysły ekoterrorystów, tworzenie SCT na siłę, likwidację sprzedązy i rejestracji aut spalinowych itp. To drażliwy w społeczeństwie temat, a on się łączy z Zielonym Ładem i Fit For 55. Społeczeństwo jest już tym wkurwione, ci, co mają kasę - stać ich na wymianę źródeł ciepła, termomodernizację, panele - a reszta ? Co, ma się przenieść do zeroemisyjnych ziemianek czy pod  most ??

no z pół roku temu coś podobnego pisałem
co bardziej rozgarnięci nawet wśród urzędasów unijnych doskonale wiedzą że z tych planów nic nie wyjdzie tylko pozostaje pytanie dlaczego szczekają tak samo jak reszta stada?

no ale koniecznym jest temat przypominać systematycznie i pokazywać co tak naprawdę znaczą te wymysły dla każdego z nas. 
na dzisiaj Twoje wystarczy, ja kiedy indziej znów przypomnę no i nie ograniczajmy się tylko do tego forum

wystarczy uświadamiać ludzi ile musieli by zapłacić za tylko elektryczne ogrzewanie, gotowanie oraz czy sieć to wytrzyma a zatem konieczna jest jej modernizacja czyli en elektr. znacząco musi podrożeć aby było z czego to sfinansować i nie ma znaczenia czy prywatne firmy czy państwo ma partycypować w kosztach tej modernizacji to i państwo właśnie ma z czego dopłacać bo najwięcej rabuje nas na obciążeniach fiskalnych energetyki.

pomarzyć sobie można jaka to czysta planeta by była tylko kto na to wyrobi aby sfinansować to już mało kto policzył a to przecież względnie proste obliczenia.
Jeszcze do tego doliczyć wzrost cen przez wymuszony popyt na wszelkie materiały budowlane termoizolacyjne, te panele słoneczne ... no wszystko co się z tym wiąże a przecież wizje tych oszołomów zakładają w dziesięć lat zmienić krajobraz w skali jakiej nie widziano od ... no może nie od drugiej wojny ale tak gdzieś od późnego Gierka a na zachodzie Europy jeszcze wcześniej bo tam komuny nie mieli.
chciał bym się mylić i owa nadzieja nie jest bezpodstawna bo technologia przyspiesza w skali całej cywilizacji ale ostatnio jedynie szybkie tempo rozwoju ma informatyka, reszta już nawet w Azji popada w stagnację i czy pomysł "odwęglenia" gospodarki będzie bodźcem prorozwojowym, stymulującym czy tylko dowali to co właśnie zaczyna się chwiać? tylko założenia tych mrzonek przeczą same sobie bo by zmodernizować choćby te sieci energetyczne to pierwej trzeba zwiększyć zużycie i metali i cementu i ....
robił jaki ekodebil stosowne analizy?

oczywiście że zgadzam się i lepiej aby na Ziemi już od samego jej początku był raj, tylko że jakoś nigdy nie było :P

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Ale to chyba lepiej że rzeki zaleją to co muszą, niż to co sie pobuduje?

popatrz, co stoi na terenach, które mają zalać a potem poskrob się w głowę, na ile ten plan jest realny

oznacz sobie na mapie żuławy wiślane i pokoloruj na niebiesko, a potem uruchom myślenie

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GABBER85 napisał:

GDZIE    JEST   DOBROWOLNY   ZUS  UJE  ERDOLONE !!!

W D.....e .

Salomon z pustego dzbana  nie naspie  kasy .

Będzie  60 tyś wolne od podatku .

Energia podrożeje o 70 % .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Już tylko wyzwiska ci pozostały i to pokazuje twoja słabość. 

czytając twoje wypociny, dochodzę do wniosku, że twoją największą inwestycją w życiu było postawienie wychodka za stodołą :D 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

oznacz sobie na mapie żuławy wiślane i pokoloruj na niebiesko, a potem uruchom myślenie

Byłem, widziałem i choćby samo jezioro Drużno to tez problem cofającej się wody z Zalewu Wiślanego.

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Byłem, widziałem i choćby samo jezioro Drużno to tez problem cofającej się wody z Zalewu Wiślanego.

tereny, gdzie będzie dochodzić słona woda morska, według danych uczonych, nigdy nie będą pochłaniać CO2, bo nie są w stanie wykształcić naturalnie mikrobiomu odpowiedniego do pochłaniania dwutlenku węgla

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jahooo napisał:

popatrz, co stoi na terenach, które mają zalać a potem poskrob się w głowę, na ile ten plan jest realny

aaa, to Tobie @mirro odpisywał

kolejny punkt do uświadamiania wprost w terenie nie tylko tych których jakieś mienie ma być zalane ale i tych którzy będą musieli ustąpić podzielić się miejscem z tymi... "wypędzonymi"

tak - akurat tutaj bunt bezmózgiego tłumu będzie najrozumniejszą z opcji
jakkolwiek to zabrzmiało :D

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Związek Ukraińców w Polsce chce, by Ukraińcy otrzymali prawa wyborcze, choćby na poziomie samorządów gminnych — informuje we wtorek "Rzeczpospolita". UE nie zakazuje przyznania takiego prawa cudzoziemcom w wyborach lokalnych.

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

kolejny punkt do uświadamiania wprost w terenie nie tylko tych których jakieś mienie ma być zalane

Jedni chcą udrażniać rzeki żeby nimi pływać, choć ostatnie lata pokazują że niedobory wody temu nie sprzyjają, drudzy chcą rozlewisk naturalnych a jeszcze inni zbiorników na wypadek powodzi albo tego żeby jednak tę wodę zatrzymać, bo jest potrzebna. Noooo przydałoby się jakieś priorytety ustalić. Choć do mnie bardziej przemawia ochrona powodziowa i magazynowanie wody niż robienie dobrze transportowi rzecznemu. Podejrzewam że tych trzech rzeczy nijak pogodzić sie nie da.

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Związek Ukraińców w Polsce chce, by Ukraińcy otrzymali prawa wyborcze, choćby na poziomie samorządów gminnych — informuje we wtorek "Rzeczpospolita". UE nie zakazuje przyznania takiego prawa cudzoziemcom w wyborach lokalnych.

i jest wysoce prawdopodobne że owe prawa zostaną im przyznane

i putin wyjdzie na głupka bo liczył na zajęcie zachodniej Ukrainy przez Polskę i nawet podpuszczał a tu patrz

sam putin niedocenił głupoty xujni która gotowa mu nawet przesunąć Ukrainę na zachód
no i ogłoszą sukces akcesyjny bo wtedy to już dosłownie Ukraina wejdzie do xujni w sposób o jakim putin nawet nie marzył :P

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

ja zamiast ogrodzenia mam wal wislany-znaczy ogrodzenie i to pod pradem sobie zrobilem gdy lisy zaczely atakowac..

32 minuty temu, mirro napisał:

Bo Patryś jaki myśli wyobraża sobie transport rzekami tylko w jeden sposób. Wpierdziela coś do rzeki w górnym jej biegu a wyciąga to przy ujściu.  A żeby w odwrotną stronę to zadziałało to jednak tak lekko już nie ma.

moi przodkowie przez wieki byli flisakami, jeszcze dziadek plywal w latach 50 do sandomierza. dalej juz sie wtedy nie dawalo..

galar sie sprzedawalo w gdansku na opal , a gdy nie bylo tam kupcow to trzeba bylo z powrotem ciagnac.. 

28 minut temu, jahooo napisał:

aby cokolwiek transportowac rzekami - trzeba je uregulować i zlikwidować wszelkie bariery, w tym elektrownie wodne, a przeciez Niemcy sobie wymyślili, że w Polsce rzeki mają być dzikie i biec nie regulowane przez bagna, które, jak się okazuje, za około 150 lat zaczną pochłaniać CO2, bo tyle mniej więcej potrwa proces odbudowy torfowisk zdolnych pochłaniać więcej CO2 niż go wydziela.

A przez te zalane doliny trzeba będzie poprowadzić drogi i kolej, wysiedlić ze 2 miliony ludzi

a jak sobie wyobrazasz plywanie bez wody ??

w latach 60 zaczeto budowac stopnie wodne, do krakowa doszli od goczalkowic.. wszedzie sa przeplawki dla kajakow ..

wiesz jak wyglada elektrownia wodna na wisle ?? z ogrodu widze zapore na ktorej sa dwie, pare granatow i po elektrowni...

21 minut temu, mirro napisał:

Można było wysiedlić pod CPK? To sie i pod to wysiedli. A co?

gdy byly wojewoda malopolski zaczal pisac ze zamias tbudowac i remontowac waly, poldery lepiej ludzi wysiedlic to go chcieli zjesc dziennikarze..

u nas wystarczy w dwoch miejscach- skaly jury krakowsko-czestochowskiej dochodza do samej wisly - zrobic mur  wysiedlic 4 wsie .nawet niecale i zadna powodz krakowowi niestraszna. taniej by to wyszlo niz budowanie zbiornika na skawie,

20 minut temu, GABBER85 napisał:

PISZECIE 8 stron dziennie , szczujecie sie sami ,  po uj ?

z nudow..

17 minut temu, kris91 napisał:

Dbają o zdrowie, żeby cholesterol obniżyć, podnoszą ciśnienie 🤭🤭🤭🤭

to tak dziala ?? 

16 minut temu, jahooo napisał:

przeciez napisałem, że nie - ten plan wielkiej retencji zakłada przywrócenie rzekom ich meandrującego biegu, czyli wydłużenie koryt 3-4 razy, powstanie naturalnie lub sztucznie rozlewisk, meandrów i piaszczystych łach. Zniszczenie kompletne tego, co państwo robiło mniej więcej od XIV wieku - w kilka lat.

Polska ma być wielkim skansenem, aby nigdy więcej w historii nie mogła zagrozić "Wielkim Niemcom"

a ktora rzeka -procz odry jest wyregulowana w duzym stopniu ?? wisla ???

ja mieszkam w starym korycie,sasiedna wies kiedys byla po naszej stronie wisly. pobliska rzeka jeszcze na mapach z konca XIX w plynela zupelnie inaczej..

jesli popatrzycie na mape wisly to sa takie meandry przed krakowem .. ja mieszka dokladnie na zakolu wychodzacym najdalej na polnoc.

przez wieki tyle zrobili ze kanal do elektrowni zrobili i czasami tam cos plywa-utzymuja staly poziom wody dla generatorow.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v