Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Roman176 napisał:

wydajności kto pokryje pracownika ? bd pracował co drugi dzień 8 godzin a niewolno ładować go cały czas szybką ładowarką  

To trzeba zainwestować w kilka.sztuk. nie ma na to środków z KPo? 

Opublikowano

a co wy tak slabo poruszacie watek ze teraz glownym sprawiedliwym demokratycznej  koalicji jest romek gertych ktory niedawno zaslabl po akcji cba i biedny az do wloch sie wyprowadzil ?:)   teraz lapie przestepcow

• Like 1
Opublikowano

Byłeś kiedyś we Włoszech ? Wiesz jaki tam jest klimat ?

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Placek kible ogarnięte 🤔

To spocznij 🤣

Pampersy zmienione ?

2 godziny temu, Agrest napisał:

Jacuś, a Ty zdajesz sobie sprawę ile fendt kosztuje?

Dostanie 0,8 -1,2mln odprawy?

A używany ? Na hektary jego matki wystarczy

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Dlaczego? A Ty czemu nie startujesz?

Niedoprecyzował

Może nie wie w jakim niebezpieczeństwie żyje 🧐

Bo wystartowała z pis-u..

Mogłem zostać sołtysem ,nie było innych chętnych,ale mi się nie chciało..

Opublikowano
Roman176 napisał:

26 minut temu, DTaras napisał:

Po pierwsze to jeżeli moc maksymalna nie jest równa znamionowej to jest jakaś kaszana i nie bierze się cuda pod uwagę co mnie nie dziwi, że jesteś nieufny

wszyscy tak robią te budsty  ale jd podaje tyle ile ma zanominowanego bez budsta  ... a nh podaje z budstem 

3 godziny temu, mirro napisał:

Ale do klubu posiadaczy będziesz należał.

myślę ze za 5 lat kupie fenda 

No i poco ten boost? Do ruszenia z miejsca? Za gówniarza tak se 1,8 zboostowałem turbem, że jak zaczął brać olej to na dwóch ostatnich cylindrach bo nie było modyfikacji chłodzenia... Ja bym uważał bo pewnie gdzieś to się zlicza ta praca boostem i gwarancja to rzecz dyskusyjna.

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Ten ślimak ryba to nie dlatego, ze tam jakieś głupki siedzą i nie wiedzą co to jest. Tam chodziło po prostu o spełnienie jakichś wymogów biurokracji by można było chyba hodowcom jakieś dopłaty dać czy coś. Choć fakt było i brzmiało to głupio ale chodziło o podpięcie jakiejś grupy pod jakiś przepis.

5 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Dokładnie tak było .....ale głupi zawsze zdziwiony bo nie rozumie intencji a komentuje 

no panowie gratuluje głupoty, argumenty na brak logiki w prawodawstwie odbieracie jako zdziwienie z tego, cóż klasyczne -10 do inteligencji, btw @hubertuss ale juz marchew nie zaznaczyłeś, że nie owoc czyli dla ciebie -20 do inteligencji, uważaj jeszcze -5 i zrównasz się z wyborcami pisu 😜

5 godzin temu, gregor1284 napisał:

Czemu nie kandydujesz? Potrzeba świeżej krwi

Wystartuj. Pokaz ludziom że można inaczej 

niestety jestem zbyt uczciwy do polityki, też nad tym ubolewam, go gdybym byl 100% cynikiem to kariera plebana i polityka stałaby przede mną otworem, a tak tylko moge się wnerwiać na głupote tychże jak i na głupotę ślepo im wierzącym

5 godzin temu, mysza103 napisał:

A jak chcieli banany prostować bo stwierdzili że są za bardzo zawinięte , to o jakie wymogi im wówczas chodziło , i komu chcieli dać z tego tytułu dotację . Pewnie w jakimś kraju rosną bardziej proste banany i ktoś przytulił trochę kasy żeby z takim wnioskiem wyjść 

tu akurat proste, chodziło o Francję i ich Gujanę

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, racyl napisał:

Ona z okręgu @dysydent i galan99 😄

no jak możesz? ;) ale że co? jakiejś babie się Orłoś nie podoba i mi się ... nic pociągającego w Nim nie widzę... ? no może jakiego Biedronia by to obrażało :P
a poważniej to Orłoś od siebie nie ma nic do powiedzenia jakoś merytorycznie wartościowego a tylko tempawe dydaktyzujące dowcipiki co moooże z jeden na dziesięć Mu się czasem uda. On nie ma profesjonalnego pojęcia o niczym po za warsztatem prezenterskim a to za mało na szacunek; z resztą ten Jego kanał na YT jak był w odstawce był/jest nudny i czasami drażniący pustotą swych podśmichujek .... ło ło; jak by to przed kropkami w stosownym miejscu podzielił to jest taki poczciwina drobny ......-......

kieruj się w tę drogę kieruj to też zacznę porównywać ... no! ;)

skoroś mnie tu ściągnął

jeszcze przed wyborami Tusk obiecywał znieść "podatek Belki" i nawet zapaliło mi to czerwoną lampkę że magnaterię finansową i korporacjonizm to wzmacnia no ale po tym co wyczytałem w:
https://businessinsider.com.pl/poradnik-finansowy/inwestowanie/podatek-belki-do-zmiany-w-lutym-przedstawimy-rozwiazanie/xrs0lrl

to jednak wyłączają z opodatkowania ew zysk tylko progresywnie od 100 tys zł kapitału czyli zmiana bardziej kosmetyczna niż praktyczna co najwyżej zachęcająca do wejścia na giełdę, pierwszy eksperyment dla nowicjuszy niż nabijanie kabzy grubym rybom i nnno - do zaakceptowania (co do zasady nie chwalę żadnego polityka tak że tym razem za mały powód na wyjątek)
Trochę pieniądza to z obiegu konsumpcyjnego ściągnie czyli przydusi inflację a utrzymującym się tylko z kapitałowych zysków nie zmieni wiele ale jest to kierunek bardziej w stronę czegoś co ja nazywam socjalizmem korporacyjnym gdzie podobne zjawisko jak w tzw "realnym socjalizmie" czyli brak jednoznacznego właściciela i majątek firm spółek akcyjnych jest z punktu widzenia pracowników niczyj i już widać degenerację co większych korporacji w kierunku na kreatywną księgowość vs poprawa rzeczywistej efektywności.
Obrót własnością giełdowy pośrednio też do socjalizmu prowadzi tego właśnie realnego gdzie jest masa akcjonariuszy tzw ciułaczy i klasa magnaterii typu różnych Sorosów,   Buffettów itp Gates'ów co coraz bardziej przypominają takich kacyków komuszych jak Gierek, Breżniew, teraz ten "sikuping" chiński etc.

no też mi się to za bardzo nie podoba a najgorsze że nie wiem co zamiast

jeszcze skoncentruję się w dygresji na tym rudym Billu to w/g mnie niczego pożytecznego nie stworzył bo Microsoft tylko zahamował i to ostro rozwój branży IT na dekady celowo korumpując polityków w kierunku monopolizacji a przeciw wolnemu rynkowi i doskonały dowód na obecną pozycję nawet wobec prawa softu tzw open source z którego to softu "rudas" nakradł co niemiara (wszystkie rude to podłe w/g mojej ś.p. babki) a i tak łindołs zamienił się w nieużywalny syf z którego zalecam uciekać bodaj w Linuksa jeśli ktoś tylko z neta na desktopie korzysta to bodaj o trzy generacje starszy sprzęt i dziesięciokrotnie tańszy wystarczy a wszystko śmiga zwłaszcza na środowiskach XFCE a jeszcze lepiej LXDE które są jednako przyjazne nawet niewprawnym informatycznie i znajomy dziadek lepiej sobie radzi na kompie pod XFCE niż łindołsowym tym "czymś" co jest środowiskiem graficznym jedenastki
no i po co płacić czy wręcz kraść system cwaniaczków jeśli to samo można na legal free?
z żalem i pewnym obrzydzeniem ale muszę przyznać że już nawet systemy Apple o niebo funkcjonalniejsze i stabilniejsze od produktu MS

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Żadnej ?? Takie wymieszanie obornika w 12h czy plan nawozowy to nie bzdury, a racjonalne gospodarzenie nawozami ... I warto było to robić przed ekoschematami, a jak teraz jeszcze za to płacą ...

Najpierw zabrali, później za spełnienie warunków dodali i Ty twierdzisz, że płacą dodatkowe pieniądze. Przecież nawet nie wiadomo ile zapłacą za te ekoschematy  nie mówiąc, że z ekoschematami dopłaty będą mniejsze od zeszłego roku.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

no jak możesz? ;) ale że co? jakiejś babie się Orłoś nie podoba i mi się ... nic pociągającego w Nim nie widzę... ? no może jakiego Biedronia by to obrażało :P
a poważniej to Orłoś od siebie nie ma nic do powiedzenia jakoś merytorycznie wartościowego a tylko tempawe dydaktyzujące dowcipiki co moooże z jeden na dziesięć Mu się czasem uda. On nie ma profesjonalnego pojęcia o niczym po za warsztatem prezenterskim a to za mało na szacunek; z resztą ten Jego kanał na YT jak był w odstawce był/jest nudny i czasami drażniący pustotą swych podśmichujek .... ło ło; jak by to przed kropkami w stosownym miejscu podzielił to jest taki poczciwina drobny ......-......

kieruj się w tę drogę kieruj to też zacznę porównywać ... no! ;)

skoroś mnie tu ściągnął

jeszcze przed wyborami Tusk obiecywał znieść "podatek Belki" i nawet zapaliło mi to czerwoną lampkę że magnaterię finansową i korporacjonizm to wzmacnia no ale po tym co wyczytałem w:
https://businessinsider.com.pl/poradnik-finansowy/inwestowanie/podatek-belki-do-zmiany-w-lutym-przedstawimy-rozwiazanie/xrs0lrl

to jednak wyłączają z opodatkowania ew zysk tylko progresywnie od 100 tys zł kapitału czyli zmiana bardziej kosmetyczna niż praktyczna co najwyżej zachęcająca do wejścia na giełdę, pierwszy eksperyment dla nowicjuszy niż nabijanie kabzy grubym rybom i nnno - do zaakceptowania (co do zasady nie chwalę żadnego polityka tak że tym razem za mały powód na wyjątek)
Trochę pieniądza to z obiegu konsumpcyjnego ściągnie czyli przydusi inflację a utrzymującym się tylko z kapitałowych zysków nie zmieni wiele ale jest to kierunek bardziej w stronę czegoś co ja nazywam socjalizmem korporacyjnym gdzie podobne zjawisko jak w tzw "realnym socjalizmie" czyli brak jednoznacznego właściciela i majątek firm spółek akcyjnych jest z punktu widzenia pracowników niczyj i już widać degenerację co większych korporacji w kierunku na kreatywną księgowość vs poprawa rzeczywistej efektywności.
Obrót własnością giełdowy pośrednio też do socjalizmu prowadzi tego właśnie realnego gdzie jest masa akcjonariuszy tzw ciułaczy i klasa magnaterii typu różnych Sorosów,   Buffettów itp Gates'ów co coraz bardziej przypominają takich kacyków komuszych jak Gierek, Breżniew, teraz ten "sikuping" chiński etc.

no też mi się to za bardzo nie podoba a najgorsze że nie wiem co zamiast

jeszcze skoncentruję się w dygresji na tym rudym Billu to w/g mnie niczego pożytecznego nie stworzył bo Microsoft tylko zahamował i to ostro rozwój branży IT na dekady celowo korumpując polityków w kierunku monopolizacji a przeciw wolnemu rynkowi i doskonały dowód na obecną pozycję nawet wobec prawa softu tzw open source z którego to softu "rudas" nakradł co niemiara (wszystkie rude to podłe w/g mojej ś.p. babki) a i tak łindołs zamienił się w nieużywalny syf z którego zalecam uciekać bodaj w Linuksa jeśli ktoś tylko z neta na desktopie korzysta to bodaj o trzy generacje starszy sprzęt i dziesięciokrotnie tańszy wystarczy a wszystko śmiga zwłaszcza na środowiskach XFCE a jeszcze lepiej LXDE które są jednako przyjazne nawet niewprawnym informatycznie i znajomy dziadek lepiej sobie radzi na kompie pod XFCE niż łindołsowym tym "czymś" co jest środowiskiem graficznym jedenastki
no i po co płacić czy wręcz kraść system cwaniaczków jeśli to samo można na legal free?
z żalem i pewnym obrzydzeniem ale muszę przyznać że już nawet systemy Apple o niebo funkcjonalniejsze i stabilniejsze od produktu MS

Ja nie o tym czy orłoś jest sztywny czy nie śmieszny. Orłoś taki był i taki sam jest.

Chodziło mi o to że ta posłanka co jej tak się nie podobał jest z waszych stron. Co do tuska to wszystkie bez wyjątku mordy pisowskie chciałyby go rozliczać zaraz po miesiąca urzedowania i w dodatku jeszcze tego na przełomie roku. 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Takeda napisał:

no panowie gratuluje głupoty, argumenty na brak logiki w prawodawstwie odbieracie jako zdziwienie z tego, cóż klasyczne -10 do inteligencji, btw @hubertuss ale juz marchew nie zaznaczyłeś, że nie owoc czyli dla ciebie -20 do inteligencji, uważaj jeszcze -5 i zrównasz się z wyborcami pisu 😜

niestety jestem zbyt uczciwy do polityki, też nad tym ubolewam, go gdybym byl 100% cynikiem to kariera plebana i polityka stałaby przede mną otworem, a tak tylko moge się wnerwiać na głupote tychże jak i na głupotę ślepo im wierzącym

tu akurat proste, chodziło o Francję i ich Gujanę

Szukajmy rozwiązań, nie wymówek 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Najpierw zabrali, później za spełnienie warunków dodali i Ty twierdzisz, że płacą dodatkowe pieniądze. Przecież nawet nie wiadomo ile zapłacą za te ekoschematy  nie mówiąc, że z ekoschematami dopłaty będą mniejsze od zeszłego roku.

Ale jak to ?? Przecież PiS mówił że takie wspaniałe warunki wywalczyli, minister Telus i Kowalczyk nas by oszukali ?? xD jak to mówili, "Ekoschematy to duże dopłaty" czy jakoś tak ... Ja  nic nie robiłem czego nie robiłem wcześniej i jeżeli przejdą te Ekoschematy w takich kwotach jak zapowiadali to będę miał 150 złotych do ha więcej niż przed wprowadzeniem ekoschematow.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

jeżeli przejdą te Ekoschematy w takich kwotach jak zapowiadali to będę miał 150 złotych do ha więcej niż przed wprowadzeniem ekoschematow.

A widzisz? I te 150 PLN pozwolą Ci z optymizmem patrzeć w przyszłość.:lol:

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja  nic nie robiłem czego nie robiłem wcześniej i jeżeli przejdą te Ekoschematy w takich kwotach jak zapowiadali

A co jeśli ktoś czegoś dotąd nie robił a teraz go zmuszono i to ZA DARMO? jeżeli przejdą, co mocno wątpliwe.

17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

to będę miał 150 złotych

Już spuściłeś z tonu?🤣

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

A co jeśli ktoś czegoś dotąd nie robił a teraz go zmuszono i to ZA DARMO?

Gdyby tak jeszcze dało się zmusić ludzi do użycia kartki , ołówka i kalkulatora.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mirro napisał:

A widzisz? I te 150 PLN pozwolą Ci z optymizmem patrzeć w przyszłość.:lol:

Taaak, nie wiem co zrobię z tą góra pieniędzy xD po prostu zaznaczyłem to co i tak zawsze robiłem, i wyszło ile wyszło ...

4 minuty temu, mirro napisał:

Gdyby tak jeszcze dało się zmusić ludzi do użycia kartki , ołówka i kalkulatora.

To może być bardzo trudne ...

9 minut temu, witejus napisał:

A co jeśli ktoś czegoś dotąd nie robił a teraz go zmuszono i to ZA DARMO? jeżeli przejdą, co mocno wątpliwe.

🤣

Nikogo do ekoschematow nie zmuszono, a zrobienie planu nawozowego czy wymieszanie resztek pożniwnych z gleba to nic trudnego. Z planu nawozowego zostanie ci parę złotych do ha i masz wszystkie pola zbadane, wiesz na czym stoisz, tylko głupi nie skorzystał z tego ekoschematu... W truskawce i tak od kilku lat zacząłem uzywac preparatów biologicznych, to aby kratkę zaznaczyłem, a dywersyfikacja mi sama wyszła, bo mam różne uprawy a nie całe gospodarstwo w kukurydzy...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v