Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.12.2024 o 09:44, Wpaw napisał(a):

Mogą być tylko liczebność kontrolowana i odstrzał. 

Jeśli tak mówisz o odstrzale kontrolowanym. To daje ci przykład że jednak można poradzić sobie z wilkiem nie mając pełnej swobody. I to jest na obszarach gdzie na codzień wilki przebywają i atakują zwierzynę.Dzieki umiejętnością psów tej rasy pasterze jak i opiekunowie tej rasy mogą na terenach zamieszkanych przez Wilki spać spokojnie. 

https://www.facebook.com/share/v/1Uk14D7MkT/

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano
5 minut temu, Patrycja2 napisał(a):

Jeśli tak mówisz o odstrzale kontrolowanym. To daje ci przykład że jednak można poradzić sobie z wilkiem nie mając pełnej swobody. I to jest na obszarach gdzie na codzień wilki przebywają i atakują zwierzynę.Dzieki umiejętnością psów tej rasy pasterze jak i opiekunowie tej rasy mogą na terenach zamieszkanych przez Wilki spać spokojnie. 

https://www.facebook.com/share/v/1Uk14D7MkT/

Przykro mi ale nie mam Facebook nie zobaczę 🤔

Opublikowano (edytowane)

Patrycja2

Ale ponoć kangale, owczarek środkowo azjatycki to psy na wilki

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
7 minut temu, Wpaw napisał(a):

Patrycja2

Ale ponoć kangale, owczarek środkowo azjatycki to psy na wilki

Tak to są na wilki i potrafią obronić. Przód nikiem w tym jest COA i Kangala W jednym z artykułów jak dobrze pamiętam mogą wspomóc przy zakupie takiej rasy. Ale mogę się mylić bo z pamięci teraz piszę. Więc jest wyjście aby ograniczyć straty a nie tylko robić odstrzał. 

Ale trzeba też pamiętać że te rasy są ciężkie w wychowywaniu i nie każdy poradzi sobie z ich temperamentem. A na Kangala bodajże trzeba mieć zezwolenie   

Opublikowano
8 minut temu, Patrycja2 napisał(a):

Tak to są na wilki i potrafią obronić. Przód nikiem w tym jest COA i Kangala W jednym z artykułów jak dobrze pamiętam mogą wspomóc przy zakupie takiej rasy. Ale mogę się mylić bo z pamięci teraz piszę. Więc jest wyjście aby ograniczyć straty a nie tylko robić odstrzał. 

Ale trzeba też pamiętać że te rasy są ciężkie w wychowywaniu i nie każdy poradzi sobie z ich temperamentem. A na Kangala bodajże trzeba mieć zezwolenie   

Choruję na takiego psa już od dawna, musze kupić. A teraz jest okazja bo zdechł mi owczarek niemiecki krótkowłosy ze starości miał 15lat to był dobry pies, raz mnie przed policją ochronił😅 ale tu tego nie napiszę. 

8 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Jak to młodzi powiadają,nie masz konta na FB, nieistniejesz. 😁 Oczywiście można - można .👍

Nie taki stary jestem 37 dopiero albo już🤔

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Wpaw napisał(a):

Choruję na takiego psa już od dawna, musze kupić. A teraz jest okazja bo zdechł mi owczarek niemiecki krótkowłosy ze starości miał 15lat to był dobry pies, raz mnie przed policją ochronił😅 ale tu tego nie napiszę. 

Nie taki stary jestem 37 dopiero albo już🤔

Jeśli naprawdę chcesz kupić radzę ci najpierw umówić się do dobrego psychiatry ( po lekki uspakajające. bo to nie owczarek niemiecki) To są psy które samodzielnie myślą i podejmują decyzję masz mini sekundy aby przechytrzyć tego psa.  Druga sprawa trzeba poświęcać mu bardzo dużo czasu pracować i niestety być wysportowanym z powodu spacerów które potrzebują od właściciela wytrzymałości od 10 km do 30 km na nogach aby pies doskonale funkcjonował. 

Druga sprawa są to psy które potrzebują twardej ręki inaczej zostaniesz zdegradowany przez nie do roli popychadła.

Trzeba pamiętać że są dwa typy psów Rosyjski i Turkmeński. 

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano
7 godzin temu, Patrycja2 napisał(a):

Jeśli naprawdę chcesz kupić radzę ci najpierw umówić się do dobrego psychiatry ( po lekki uspakajające. bo to nie owczarek niemiecki) To są psy które samodzielnie myślą i podejmują decyzję masz mini sekundy aby przechytrzyć tego psa.  Druga sprawa trzeba poświęcać mu bardzo dużo czasu pracować i niestety być wysportowanym z powodu spacerów które potrzebują od właściciela wytrzymałości od 10 km do 30 km na nogach aby pies doskonale funkcjonował. 

Druga sprawa są to psy które potrzebują twardej ręki inaczej zostaniesz zdegradowany przez nie do roli popychadła.

Trzeba pamiętać że są dwa typy psów Rosyjski i Turkmeński. 

Dlatego że chce psa mam na iść do psychiatry? Ciekawe😅. Czegoś bym go tam nauczył, podwórko duże to by sobie biegał.

Opublikowano
Wpaw napisał:

Z tą Wisła to był żart, ja tego nie wymyśliłem tylko nasz rząd. Jakbyśmy mieli armię z prawdziwego zdarzenia np jak Turcja to nie musieli byśmy kopać rowów. Ale prawda jest fatalna nie mamy czym się bronić nie ma fabryk, fabryk amunicji itp.  Podobna sytuacja była w 39 mogliśmy powołać 3miliony żołnierzy tylu bylo poborowych ale powołali niecały 1milion wiesz dlaczego? Bo nie starczyło by broni dla wszystkich.  Kolego z Finlandią to całkiem inna bajka długo by opowiadać

Ja bym się wqwił gdybym miał to obsadzać. Od razu testament i krzyżyk aby o mnie rodzina zapomniała.

Opublikowano

Mam dane, które wskazują, że w razie, gdyby konflikt rozwinął się w starcie pozycyjne, jak w czasie IWS , byliśmy w stanie wyposażyć około 2 miliony żołnierzy w linii. Takie mieliśmy zapasy mobilizacyjne mundurów, butów , karabinów. Nie ma tam informacji, czy wszyscy dostaliby karabiny systemu Mausera - raczej nie , bo tych mieliśmy w zapasie mobilizacyjnym coś koło 1,4 miliona sztuk. Do tego dochodziły zadekowane wcześniej karabiny wycofane pod koniec lat 20-tych. Berthier, Mannlicher, Arisaka, Mosin i różne inne.  Do tego dochodziła produkcja bieżąca zakładów. Niestety, żadnej wojny pozycyjnej nie było. Z drugiej strony - może to i lepiej, dziąki temu straty w ludziach były mniejsze w czasie kampanii.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ciekawe bardzo ciekawe niech walczą gospodarstwa co krzyczeli głośno że małe do likwidacji bo nie mogą pozyskać ziemi . Teraz myślą że wyciągną tych małych na ulicę by walczyli a takeigo H...a , sami niech  walczą . Bardzo dobrze wiedzą że upadną za kila lat i szkoda tyle lat harówy na marne . ŻYCIE .

45 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ukraiński Minister jest tylko pionkiem na szachownicy wiec durne takie gadanie bo to Ukraiński minister coś tam robi .

Tak wypowiada się Pan Profesor .

Tysiącletnia historia Ukrainy .

Cytat .

https://www.onet.pl/informacje/radio-naukowe/putin-to-marny-historyk-ukraina-ma-1000-letnia-tradycje/bf1sgfh,30bc1058

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano

Nie wiem czy lepiej nie zginąć w walce niż być prześladowanym w niewoli. A jak myślisz po co były powstania? Styczniowe? Listopadowe? Bo ludzie mieli dość gnębienia, niewoli ect. Woleli oddać życie a nie się hańbić. A co do broni różne źródła różne dane, ciekawe które wiarygodne?

1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

Mam dane, które wskazują, że w razie, gdyby konflikt rozwinął się w starcie pozycyjne, jak w czasie IWS , byliśmy w stanie wyposażyć około 2 miliony żołnierzy w linii. Takie mieliśmy zapasy mobilizacyjne mundurów, butów , karabinów. Nie ma tam informacji, czy wszyscy dostaliby karabiny systemu Mausera - raczej nie , bo tych mieliśmy w zapasie mobilizacyjnym coś koło 1,4 miliona sztuk. Do tego dochodziły zadekowane wcześniej karabiny wycofane pod koniec lat 20-tych. Berthier, Mannlicher, Arisaka, Mosin i różne inne.  Do tego dochodziła produkcja bieżąca zakładów. Niestety, żadnej wojny pozycyjnej nie było. Z drugiej strony - może to i lepiej, dziąki temu straty w ludziach były mniejsze w czasie kampanii.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wpaw napisał(a):

Nie wiem czy lepiej nie zginąć w walce niż być prześladowanym w niewoli. A jak myślisz po co były powstania? Styczniowe? Listopadowe? Bo ludzie mieli dość gnębienia, niewoli ect. Woleli oddać życie a nie się hańbić. A co do broni różne źródła różne dane, ciekawe które wiarygodne?

Nooo były powstania, ale czy pod gnębienie i zniewolenie nie idzie podciągnąć również sytuacji polskiego chłopa? To aż car musiał pańszczyznę znieść? 

Lepiej, nie lepiej. Zajebiaszczy dylemat. Może jeszcze czas i miejsce se wybrać?Trza przeżyć, żeby jutro znowu walczyć. Reszta się nie liczy.

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v