Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał(a):

Jak prąd wyłączyli , to niczego nie sączyła🤣

A tak po prawdzie to czy tak często to było?

Przy świeczce rodzina bardziej się zżywała. Siedziało się w kupie, starszyzna opowiadała historie ze swoich czasów, było trochę śmieszno, trochę straszno.

Opublikowano

Czego oczekujesz, komuna to społeczność ,komunizm to ideologia , ustrój. Jedno bliskie drugiemu .

4 minuty temu, Ulman napisał(a):

A co ty rozumiesz przez tą komunę i komunizm? Tak swoimi słowami jakbyś to opisał? 

Opublikowano

oj 

2 minuty temu, andrzej78 napisał(a):

Czego oczekujesz, komuna to społeczność ,komunizm to ideologia , ustrój. Jedno bliskie drugiemu .

Ty masz jakieś własne głębsze przemyślenia na ten temat czy jedynie takie ogólniki? Ten ustrój komunistyczny to na czym według ciebie polegał? Jakie były główne założenia i cechy ?

Opublikowano
23 minuty temu, andrzej78 napisał(a):

Czego oczekujesz, że zreferuję kilkadziesiąt lat historii i dokonam oceny faktów?    Jakąś książkę piszesz?  

A po co masz referować cokolwiek? Nie masz jakiś swoich przemyśleń? Czym ta komuna w twoim pojęciu była  - kilka zdań, najważniejsze twoim zdaniem cechy i założenia tego systemu. Dasz radę takiemu wyzwaniu?

Opublikowano
23 minuty temu, galan99 napisał(a):

Spadochroniarz do Tuska twego idola jak on go nazywa ach sam posłuchaj . https://www.facebook.com/watch/?v=1493424951369944

Nie przepadam za spadochroniarzem za to go lubię powiada o Rudym @racyl Rudy jest krytykowany .

A tobie się sufit na głowę nie spadł? Ciągle bełkotałeś że Braun nie ma racji i z niczym sie nie zgadzasz a tu taka zmiana? Leczenie przyniosło skutek czy jakąś nową terapię ci wdrożyli?

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał(a):

A po co masz referować cokolwiek? Nie masz jakiś swoich przemyśleń? Czym ta komuna w twoim pojęciu była  - kilka zdań, najważniejsze twoim zdaniem cechy i założenia tego systemu. Dasz radę takiemu wyzwaniu?

Czego nie rozumiesz, podałem wyżej definicje komuny , jako komórki społecznej ,tam masz najważniejsze cechy .  Jeżeli masz niedosyt wiedzy to sobie wygooglaj ,bo widzę, że " o drogę nie pytasza ,a raczej .......( to drugie).

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał(a):

No cóż wszystko schodzi na psy dziennikarstwo też. Czytałem artykuł na temat ciągnika Grześka z Gra o plon na targach w Bednarach. Autor nie mógł się nadziwić dlaczego przedni obciążnik w kształcie sześcianu "pomalowany jest w grochy". Biedny dziennikarz nie zajarzył, że to jest na kształt kostki do gry zrobione.

Wczoraj jakaś pani w tv mówiła o braniu na TAPET jakiejś sprawy. A chodzi przecież o tapetę.

a czy kiedykolwiek spośród tych "psów" cokolwiek wyszło?

7 godzin temu, hubertuss napisał(a):

to nie jest normalne.

pisałeś wcześniej a co jest i było kiedykolwiek normalne?
Właśnie to .. tacy jacy jesteśmy i inni są tacy właśnie możemy być i nic ponadto i to jest właśnie owa norma
innej nie było nie ma u nie będzie bo już łatwiej o pieniądze niż cokolwiek bardziej wartościowego od pospólnego motłochu jakiego jesteśmy częścią czy nam się to podoba czy nie.

Najlepiej wychodzą ci co uznają stan zastany za normę czyli - jak to mówią - "łapią fazę"
był kiedyś taki utwór (bo piosenką szczekaninę hiphopową nazywać to obraza dla piosenek) "... albo lepiej link

mi tam pasi taki świat bo i tak nie mam szans na inny
z resztą jak by był inny to jaka nuda gdyby nie było nic do naprawienia
ale żeby od razu wszystko starać się naprawiać? a po co? czy sama świadomość że można nie wystarczy? xD

Opublikowano
28 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Czego nie rozumiesz, podałem wyżej definicje komuny , jako komórki społecznej ,tam masz najważniejsze cechy .  Jeżeli masz niedosyt wiedzy to sobie wygooglaj ,bo widzę, że " o drogę nie pytasza ,a raczej .......( to drugie).

To jest taka rozmaowa jak z galanem albo innym Romanem. Krzyczeć " komuna!" albo "lewacy!"  to każdy drze ryło a jak zapytać o konkret to się okazuje że nie wie o co i po co bo nie rozumie pojęć które używa.  Jak ty chłopie jedyne co potrafisz to podać defincje komuny która nijak się ma do komunizmu, to o czym z tobą można dyskutować? 

Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał(a):

a czy kiedykolwiek spośród tych "psów" cokolwiek wyszło?

Czy wyszło ,czy nie wyszło ,to tylko subiektywna ocena sytuacji . Jak ktoś ma wyj...e ego ,to będzie forsował własny często oderwany od rzeczywistości punkt widzenia .

2 minuty temu, Ulman napisał(a):

To jest taka rozmaowa jak z galanem albo innym Romanem. Krzyczeć " komuna!" albo "lewacy!"  to każdy drze ryło a jak zapytać o konkret to się okazuje że nie wie o co i po co bo nie rozumie pojęć które używa.  Jak ty chłopie jedyne co potrafisz to podać defincje komuny która nijak się ma do komunizmu, to o czym z tobą można dyskutować? 

No wiesz jeżeli prostych rzeczy nie rozumiesz i twierdzisz że wszystko można zamknąć w jednym czy kilku zdaniach to jesteś ograniczony intelektualnie . Wygooglaj sobie komunę i sprawdź do czego to hasło odnosiło się na przełomie ostatnich kilku wieków. A samo określenie " komunizm " z  tyłka nie wyskoczyło.

Opublikowano

No to może choć będziesz wiedział o co ci chodziło gdy napisałeś

3 godziny temu, andrzej78 napisał(a):

Bo skończył się komunizm , a komuna dalej trwa .

Chyba jak coś piszesz to umiesz w kilku zdaniach wyjaśnić co masz na myśli.

Opublikowano

Kompromitacja Komisji ds. zbadania rosyjskich wpływów. Gen. Stróżyk oskarża PiS w sprawie firmy, z którą współpracował... także rząd Tuska

Szef Służby Kontrwywiadu Wojskowego, a zarazem szef komisji ds. badania wpływów rosyjskich i białoruskich generał Jarosław Stróżyk, wymieniając zarzuty wobec rządu PiS, które miałyby świadczyć o działaniu z inspiracji bądź pod wpływem Rosji, wymienił podpisywanie umów z firmami, które – jak stwierdził – reprezentowały rosyjskie interesy w Rosji. Jedną z takich firm miała być według generała Stróżyka firma lobbystyczną BGR Group (wcześniej nosząca pochodzącą od nazwisk wspólników nazwę Barbour, Griffith & Rogers). BGR w istocie reprezentowała interesy m.in. jednego z czołowych rosyjskich banków (Alfa Banku) oraz spółek zależnych Gazpromu. Tyle że firma ta pracowała dla rządu RP nie tylko w czasach władzy PiS, ale również wcześniej: w okresie, gdy premierem był Donald Tusk.

Oskarżanie rządu RP o to, iż korzysta ze wsparcia czołowej formy lobbystycznej w Waszyngtonie tylko dlatego, że ta pracowała również dla rosyjskich podmiotów, jest samo w sobie absurdalne, gdyż istotą działalności tego rodzaju firm jest reprezentowanie różnego rodzaju klientów.

W wypadku BGR Group mamy do czynienia jednak z absurdem większego kalibru. Generał Stróżyk, oskarżając rząd PiS o to, iż podpisując umowę z tą firmą, jak się wyraził, finansował rosyjskie wpływy w USA, w istocie o finansowanie rosyjskich wpływów w USA oskarżył również pierwszy rząd Donalda Tuska.

fabryka peowskich idiotów nie zwalnia produkcji

Opublikowano

Na początku września premier Donald Tusk zdecydował się na cofnięcie kontrasygnaty pod decyzją prezydenta Andrzeja Dudy ws. sędziego Krzysztofa Wesołowskiego. Premier pod koniec sierpnia złożył podpis, opublikowany w Monitorze Polskim. Następnie wycofał się z niego pod wpływem krytyki ze strony części środowiska sędziowskiego.

Dwóch jego przedstawicieli: Dariusz Zawistowski i Karol Weitz z Izby Cywilnej SN złożyło do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skargę na kontrasygnatę. Oparł się na niej Donald Tusk. Wcześniej Adam Bodnar zapowiadał możliwość „autopoprawki” do kontrasygnaty.

Eksperci byli jednak zdecydowanie przeciwni takiemu postępowaniu i określali je mianem nieskutecznego. Prof. Andrzej Zoll stwierdził, że prawo nie przewiduje wycofania się z kontrasygnaty. – Mam wątpliwość, czy kontrasygnata może być cofnięta przez premiera. Myślę, że decyzja jest nieważna. Nie ma takiej kompetencji premier. Decyzja zapadła i kropka. Podobne stanowisko zajął prof. Marek Chmaj, znany krytyk rządów PiS, a także dr hab. Grzegorz Krawiec, profesor Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie postanowieniem z 29 października 2024 r. odrzucił skargę sędziów Sądu Najwyższego.

Bartosz Lewandowski: „Wyborne. Wczoraj Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie potwierdził, że manewr pana premiera Tuska z »cofnięciem kontrasygnaty« nie miał jakiejkolwiek podstawy prawnej. Czyli był to delikt konstytucyjny. Sąd potwierdził, że w tych sprawach zwyczajnie skarga nie przysługuje, albowiem pozostaje poza kognicją sądów administracyjnych. Czyli to, co od samego początku było oczywiste. Niestety pogląd o rzekomo dopuszczalnym prawnie „cofnięciu” kontrasygnaty podnosiło kilku prawników, o znanych nazwiskach. Mylił się także pan Minister Bodnar tłumaczący opinii społecznej, że było to działanie zgodne z prawem. »Legalizm pozorowany« nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty w sądzie”.

tusk zrobił ze swoich wyznawców idiotów a teraz sam został idiotą :D  :D 

Opublikowano

Słyszałem wczoraj w radio.

A potem się dziwią że nastroje antyukraińskie narastają.

Daj daj daj, a ja wykupię Twój kraj.

Opublikowano

Szopa po przylocie do Polski wycofał pełnomocnictwa dwóm dotychczasowym adwokatom. Jego pełnomocnikiem został Jacek Dubois.  Czyżby Szopa zaczął sypać/ Czy zacznie sypać? Mateuszek może mieć ciepło.

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał(a):

Słyszałem wczoraj w radio.

A potem się dziwią że nastroje antyukraińskie narastają.

Daj daj daj, a ja wykupię Twój kraj.

Dokładnie 

9 minut temu, hubertuss napisał(a):

Szopa po przylocie do Polski wycofał pełnomocnictwa dwóm dotychczasowym adwokatom. Jego pełnomocnikiem został Jacek Dubois.  Czyżby Szopa zaczął sypać/ Czy zacznie sypać? Mateuszek może mieć ciepło.

Człowieku jedź na cmentarz do bliskich a nie ledwie z wyra wylazłeś i już polityka w głowie 🤦

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v