Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, nie napisał(a):

fafik szukaj, szukaj :D 

w przeciwieństwie do ciebie, ja nikogo nie nazywam za popełniane błędy, bo mi też się przytrafiają,

ty natomiast romana nazywasz debilem, a gdy tobie wytknąć błąd to obraza majestatu

kreujesz się na najlepszego (większość jest głupia) a jesteś prostakiem

Jak się przydarzają sporadycznie i randomowo w różnych słowach to nie wytykam bo chyba nie ma osoby której by to nie dotyczyło. Romanowi się nie przytrafia tylko jest to nagminne codziennie nie wspominając o składni czy interpunkcji. Darcie łacha ma aspekt edukacyjny, bo na miły Bóg, jak stary chłop może być takim głąbem. Drugiego takiego tu nie ma i powinien się przez ostatnie lata czegoś nauczyć ale postęp jest taki że może do emerytury będzie na poziomie końca podstawówki. Tak , nazywam go debilem ale głównie ze względu na bezmyślność , brak rozumienia prostych rzeczy , szczególnie jeśli chodzi o liczby i nieumiejętność samodzielnej analizy choćby prostych danych. Jednego czego się Roman nauczył to uniki przed pokazaniem mu że się samozaoruje. Jak wyczuje że zrobił z siebie durnia to kluczy, zmienia tematy, miesza wątki, próbuje przejąć inicjatywę zadając pytania nie na temat itd. 

I nie pisz Roman z małej litery bo w końcu z jednej sekty jesteście i to po prostu nieładnie 

A fakt że większość jest głupia jest znany i oczywisty odkąd opuściliśmy jaskinie. 

6 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Wystarczy " siedzieć i patrzeć " . Na obecną chwilę , koalicja pod hasłem "***** ***" która na drugie mogłaby się nazywać "interpretacja " skupia się jedynie na eliminacji oponentów politycznych , przez co zapomniała o rządzeniu . Od tego procederu złotówek do budżetu nie przybędzie ,choć rzesza prawników na pewno narzekać nie będzie . W tym roku mamy doczynienia nie tylko z falą powodziową na zachodzie , ale też w budżecie . Przykładowo luka w VAT ,już przypomina wyrwę  i kasa wypływa szerokim strumieniem . Ponadto nie widać tej " nowej jakości " , kiedy mamy doczynienia z kolesiostwem, milionami na nagrody itd. A to dopiero niespełna rok tego niby " rządzenia "- bez jakiegokolwiek programu . 

Problem PISu jest taki że dziadki się starzeją, Kaczyński chodzi jak robot, wygląda jak Breżniew i nie wiadomo ile pociągnie. Reszta jego otoczenia to niemoty za wyjątkiem Morawieckiego , który jednak nie jest szykowany na sukcesję. 

Co do luki vat to ona już od jakiś 3 lat rośnie i wytłumaczenie jest banalne. Była akcja z uszczelnieniem, jest reakcja bo nauczyli się jak kombinować by ominąć bandyckie obciążenia. Paradoksem jest że ludzie chcą płacić mniejsze podatki i mieć więcej pieniędzy a głosują na tych którzy te podatki podnoszą. 

46 minut temu, Mariusz2903 napisał(a):

Od 2005 roku rządzą PIS i PO , scena polityczna jest zabetonowana , jest tylko jeden sposób by ktoś inny przejął władzę .

Co musi się stać?

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał(a):

Może lepiej, że tylko 2 miliardy ?

NIK wyliczył , że 1,4 mld.

3 godziny temu, mirro napisał(a):

Yyyyyyyyy ale kiedy ta Pani chodziła do szkoły, to jeszcze zadawano prace domowe. I co? Pomogło to coś?🤣

Ta pani jest w takim wieku , że  może jej już doskwierać SKS.Co do kwestii prac domowych, nie da się łopatą wiedzy do głowy nałożyć ,bez treningu fizycznego czy umysłowego nie ma nowy o osiągnięciu czegoś więcej niż minimum.

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Przeczytałem ze dwie pierwsze linijki i powiem ci twój skowyt to miód na moje uszy. Słychać wycie znakomicie. Podobnie jak cieszy mnie skowyt Romana. Wy nawet nie rozumiecie, że czym bardziej wyzywacie tym bardziej widać waszą frustrację i to po prostu śmieszy i cieszy.

ale ty tępak jesteś ja tu pokazuję twoją obłudę .. podoba ci się ruchanie razy dwa pis cię tak nie dymał jak dyma cię poeło i to jest twój fetysz 

Opublikowano

Piętnastu miliardów złotych brakuje w tym roku polskim szpitalom. Taka kwota - jak ustalił reporter RMF FM Michał Dobrołowicz - padła w czasie wieczornego, dwugodzinnego spotkania premiera Donalda Tuska z przedstawicielami Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Szpitali Powiatowych.

pis ukradł :D 

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

A PiS co?

eeeeee nie przeszkadzał a gdyby nie ukr to było by dobrze .. a teraz polecam ci jak na masową skale niszczy się polskie gospodarstwa ARiMR kontroluje rolników i nakłada decyzje odmawiajace wypłaty dopłat, a w drugiej kolejnoćci decyzje zwrotowe za tworzenie sztucznych warunków przy ubieganiu się o dopłaty bezpośrednie. Rolnicy tracą nie tylko dopłaty za rok bieżący, ale nawet i 10 poprzednich lat. Zaległości prowadzą gospodarstwa do bankructwa i życiowej tragedii.

https://www.agrofoto.pl/articles/doplaty-prow-i-vat/arimr-zada-zwrotu-doplat-bezposrednich-wszczyna-kontrole-tworzenia-sztucznych-warunkow-jak-sie-bronic-2521771

Opublikowano

Miałem kontrolę w tym roku. Mili kontrolerzy pomocni podpowiedzieli jak coś trzeba było oczywiście kontrola wyszła pozytywnie. Wszystkie wymagane dokumenty zostały przedstawione w rejestrze oprysków naniesione drobne poprawki bo dawki się zmieniły. Dokumenty za 3 lata ogarnąłem sam bez doradców. Ale przede wszystkim nikt nikomu nie każe brać dopłat wtedy nie będzie kontroli.

11 godzin temu, witejus napisał(a):

To powiedz, pochwal się co Tusk i jego junta zrobili dobrego dla rolników?

Załatwił w ujni zmianę umowy dotyczącej handlem płodami rolnymi z UA. Przypomnę, że pod koniec rządów pisu w 2023 ujnia przygotowała i wprowadziła w życie umowę handlową bardzo mocno otwierającą rynek europejski na płody rolne z UA. Polska pod kierownictwem już Tuska naciskała na zmiany i miało to pozytywny skutek. Gamonie pisowskie by tego nie zrobiły one umiały tylko rolnika doić jak na nawozach.

8 godzin temu, Roman176 napisał(a):

ale ty tępak jesteś ja tu pokazuję twoją obłudę .. podoba ci się ruchanie razy dwa pis cię tak nie dymał jak dyma cię poeło i to jest twój fetysz 

Słychać - wycie znakomicie. Wyj Roman dalej.

8 godzin temu, nie napisał(a):

Piętnastu miliardów złotych brakuje w tym roku polskim szpitalom. Taka kwota - jak ustalił reporter RMF FM Michał Dobrołowicz - padła w czasie wieczornego, dwugodzinnego spotkania premiera Donalda Tuska z przedstawicielami Ogólnopolskiego Związku Pracodawców Szpitali Powiatowych.

pis ukradł :D 

A nie? Wiadomo ile przewalili na respiratory ile mąż stanu Szumowski z bratem przewalili.

8 godzin temu, Roman176 napisał(a):

eeeeee nie przeszkadzał a gdyby nie ukr to było by dobrze .. a teraz polecam ci jak na masową skale niszczy się polskie gospodarstwa ARiMR kontroluje rolników i nakłada decyzje odmawiajace wypłaty dopłat, a w drugiej kolejnoćci decyzje zwrotowe za tworzenie sztucznych warunków przy ubieganiu się o dopłaty bezpośrednie. Rolnicy tracą nie tylko dopłaty za rok bieżący, ale nawet i 10 poprzednich lat. Zaległości prowadzą gospodarstwa do bankructwa i życiowej tragedii.

https://www.agrofoto.pl/articles/doplaty-prow-i-vat/arimr-zada-zwrotu-doplat-bezposrednich-wszczyna-kontrole-tworzenia-sztucznych-warunkow-jak-sie-bronic-25217712

Jak ktoś kombinuje i przegina pałę to może zostać ukarany proste jak cep. 2 czy 3 gospodarstwa w jednym domu na jednym podwórku to jest jakaś patologia. A, że po iluś latach no cóż oliwa nie rychliwa ale sprawiedliwa.

Opublikowano
9 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Tu zapewne decydującym jest magiczne słowo " interpretacja " ,a wiadomo że na interpretację czegokolwiek przez ARIMR - nie na mocnych.

i w większości przypadków ARiMR polegnie w sądach, ale kasę za dopłaty wstrzymają na kilka lat, co prowadzi do bankructwa gospodarstw

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

i w większości przypadków ARiMR polegnie w sądach, ale kasę za dopłaty wstrzymają na kilka lat, co prowadzi do bankructwa gospodarstw

Co to za gospodarstwa że bez dopłat bankrutują ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli takie co chyba nie potrafią gospodarzyć ...

nie, takie, co na siłę inwestują przerzucając z kieszeni do kieszeni, w zasadzie nie to, że nie umieją gospodarzyć, co nie umieją liczyć i zaczynają kombinować, bo kasy ciągle brakuje

Opublikowano

Ja to się Romanowi dziwię że rozpacza. Jako lewak wielokrotnie pisał że tym cwaniakom i spekulantom trzeba przykręcić śrubę bo kombinują. Po parę samochodów biorą w leasing , telefony, komputery a nawet quady rozliczają z vat, gospodarstwa rozpisują na kilka żeby wyłudzić fundusze. Pewnie jeszcze oszukują na vacie,  krus płacą minimalny a przecież powinno im się zabrać u niech płacą zus a tak generalnie to pewnie jeszcze mają wiele ciemnych tematów którymi żerują na zdrowym organizmie narodu i klasie robotniczej wsi i miast.  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

nikt nikomu nie każe brać dopłat wtedy nie będzie kontroli

och jak ja bym sobie życzył aby to była prawda tylko postaw sobie ze dwie świnie w jakim chlewiku, trochę większe stadko drobiu czy nawet spróbuj sprzedać choćby zboże w nieco większej ilości bez . jak oni to nazwali? świadectwa weterynaryjnego?

Sytuacja rolnictwa zmierza i do zmarginalizowania a najlepiej likwidacji dopłat przy zachowaniu a najlepiej zwiększeniu opresyjności odgórnej różnymi kontrolami i do najbliższej wojny czy rewolucji nic przynajmniej tego drugiego trendu nie zmieni
xujnia kiedyś była dobrodziejstwem ale zamieniła się w opresyjnego degenerata coraz bardziej stotalitaryzowanego i tylko umacnia się w tym kierunku stąd coraz więcej ludzi będzie miało dylemat czy już to rozwalić czy jeszcze pozytywy przeważają i nie wiem ilu już zauważyło że xujnia dobrowolnie rozwalić się nie da i to nawet nie jest najgorsze bo gorszym jest że też nie da się naprawić bez siłowego przymusu a takowego od wewnątrz nie widać.
Tak; zamieniamy się w imperium i to wcale nie imperium dobra a opresji na razie tylko finansowej ale już pierwsze symptomy i opresji bezpośredniej widać tu i ówdzie ... można by dalej rozwijać ale tu ograniczę się do rzeczonych kontroli; każda kontrola państwowa jest narzędziem opresji i w rolnictwie szczególnie to widać

i jeszcze jedno;
dyskutujecie tam wyżej kto i dlaczego pierwszy zbankrutuje i bez wnikania czy mniejszy czy większy pierwszy to konkluzja jest jedna - przyczyna ew bankructw nie wynika z rynkowej niewydolności czy profesjonalizmu a jest sztucznie kreowana bzdurami prawnymi a na to nie ma innej rady jak poucinanie łbów tym którzy te bzdury wymyślają
Ingerencja urzędasa w gospodarkę zawsze się kończy upadkiem gospodarki no niestety najczęściej winowajca swój łeb na karku zachowa i powróci w kolejnym rozdaniu ...
może kiedyś ktoś wymyśli zapis konstytucyjny czy jaki tam nadrzędny na wszystkimi prawami o maksymalnej dopuszczalnej ilości etatów państwowych procentowo określony do populacji

dobra, tak sobie tylko teoretyzuję doskonale wiedząc gdzie zaczyna się utopia :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Co to za gospodarstwa że bez dopłat bankrutują ...

Wiesz po co unia wymysliła dopłaty bezposrednie ? Cały swiat w jakimś stopniu dotuje rolnictwo , rosja , Chiny ,Ukraina wiec bez dopłat unijne rolnictwo by miało problemy , Polska na tle reszty swiata ma gleby bardzo kiepskie , do tego klimat bez dopłat pewnie ze 30 % gleb leżało by odłogiem a na  tych słabych glebach jest produkcja bydła , sporo jest w gospodarce zależnosci 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Świadectwo weterynaryjne to jednak co innego jak dopłaty obszarowe. A tu tylko o to chodzi, że mniejsze gosp są zwolnione z pewnych obowiązków w tym temacie. Ponadto kiedyś dzielenie gosp na pacierze było sposobem na np zakupienie na prow dwóch traktorów zamiast jednego. 

Co do kontroli jak ktoś wszystko ma ok nie ma żadnej opresji. Mogę to stwierdzić po mojej kontroli. A że kontrole musza być no cóż każdy ma jakieś skłonności do upraszczania kombinowania i pilnować tego trzeba.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jarecki napisał(a):

Wiesz po co unia wymysliła dopłaty bezposrednie ? Cały swiat w jakimś stopniu dotuje rolnictwo , rosja , Chiny ,Ukraina wiec bez dopłat unijne rolnictwo by miało problemy , Polska na tle reszty swiata ma gleby bardzo kiepskie , do tego klimat bez dopłat pewnie ze 30 % gleb leżało by odłogiem a na  tych słabych glebach jest produkcja bydła , sporo jest w gospodarce zależnosci 

dotowanie rolnictwa ma na celu wyłagodzenie naturalnych oscylacji rynkowych oraz wytworzenie sytuacji stałej nadprodukcji co w żywności jest mniejszym złem niż nawet krótkookresowy jeden niedobór i daje to stabilizację społeczną wspomagającą rozwój innych branż tylko kosztem spowolnienia a wręcz groźby zatrzymania postępu technolkogicznego w  tym rolnictwie i owe celowe jałmużny typu tych prowów

23 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Świadectwo weterynaryjne to jednak co innego jak dopóty obszarowe. A tu tylko o to chodzi, że mniejsze gosp są zwolnione z pewnych obowiązków w tym temacie. Ponadto kiedyś dzielenie gosp na pacierze było sposobem na np zakupienie na prow dwóch traktorów zamiast jednego. 

na traktory etc jest już tylko protezą a nie zdrowym mechanizmem kreującym postęp w technologiach okołorolniczych

... cholera to zbyt skomplikowany na krótkie wyjaśnienie temat a nie mam czasu na jakieś podrzędne i nic znczące forumy po niszowych portalach to tylko uogólnię - to właśnie przesunięcie owych subwencji w rolnictwo w decyzyjność urzędasa sprawiło spatologizowanie całego systemu i o ile sztywne.. automatyczne dopłaty obszarowe można uznać za względnie zdrowy mechanizm subwencji to już uznaniowe rozdawanie jałmużn chłopom do maszyn czy budowli w samym swym założeniu jest chore gdzie nie decyduje rynek a jakiś smród na urzędzie którego można przekupić czy pod smroda stan prawny gospodarstwa tak sprotezować... no wiecie o co mi chodzi; "komu na a komu niet"? za dużo władzy ma ten który ma w temacie najmniej pojęcia i muszą być zatem i są przekręty
a z poprzedniego mojego ... podtrzymuję - i będą i będzie ich coraz więcej bo urzędnicza zaraza się pleni jak komórki rakowe na tuż przed stanem agonalnym

kontrola zaś jest zawsze kontrola i nic jednej od innych nie różni; zadaniem kontroli jest sprawdzenie czy delikwent nie wykracza po za przymus a jaki o przymus już jest tylko kwestią techniczną danego przypadku bo zawsze ma każda kontrola "stawianie do pionu" niewolnika a to czy kto słusznie czy nie w niewolę popada to też inna kwestia nic mająca związku z dowodem że kontrola=opresja zawsze i wszędzie

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-prezes-nbp-obiecal-banknot-1000-zl-jasne-stanowisko,nId,7845872

"Informujemy, że w NBP nie trwały i nie trwają prace nad nowym banknotem obiegowym i nie ma takich planów"

no
czują presję fatum sqrwiesyny; komuna jak "kopernika" wprowadziła to też był początek jej końca jako systemu jedynie słusznego

niestety nie nominały mamony decydują o skali degeneracji i zdebilenia społeczeństw i wprowadzicie czy nie i tak dni tego syfu już są policzone jaki usiłujecie stworzyć

długo nie trzeba było czekać na reakcję wymiotną na to coś w co zmieniono olimpiadę w paryżu czy teraz u nas małżeństwa dewiantów za nazwanie których jak wyżej niebawem będzie penalizacja a przecież ja nie neguję ani zabraniam tylko po imieniu nazywam tak jak powinno być nazwane

pierwszy symptom odrazy do tego czegoś w co nasze otoczenie się zmienia jest wynik wyborów w gruzji

a to dopiero początek

tak - zaczynamy budzić odrazę i to w coraz większym odsetku populacji planety i .. oj chyba qwa słusznie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
47 minut temu, dysydent napisał(a):

kontrola zaś jest zawsze kontrola i nic jednej od innych nie różni;

Mają jeden wspólny element. Jak to mawiał mój przełożony-mirro słuchaj, każda kontrola kiedyś się musi skończyć.

11 minut temu, dysydent napisał(a):

pierwszy symptom odrazy do tego czegoś w co nasze otoczenie się zmienia jest wynik wyborów w gruzji

Ło matko! Toż to gruziński PiS się tak zabetonował.

Opublikowano

Wiceminister rozwoju i technologii Jacek Tomczak z PSL od miesięcy walczy o dopłaty do kredytów mieszkaniowych.

Wiceminister rozwoju i technologii Jacek Tomczak od lat współpracuje z deweloperami poprzez swoją kancelarię notarialną - wynika z ustaleń Wirtualnej Polski.

W ciągu ostatnich czterech lat kancelaria ta zarobiła na aktach notarialnych związanych ze sprzedażą przynajmniej 1717 mieszkań. W sumie kancelaria Tomczaków miała udział przy 3601 aktach notarialnych pomiędzy deweloperami a ich klientami. Według naszych szacunków - taka liczba obsłużonych transakcji to kilka milionów złotych przychodu dla kancelarii.
Choć wiceminister Tomczak deklaruje niewielkie dochody z pracy na rzecz kancelarii, śledztwo WP dowodzi, że ta miała przychody o wartości kilku milionów złotych, dzięki obsłudze wielu inwestycji deweloperskich w Poznaniu i okolicach.
Kancelaria Tomczaka funkcjonuje jako spółka cywilna, co pozwala na elastyczny podział zysków. Możliwy jest scenariusz, w którym większość dochodów trafia do wspólnika-żony, co minimalizuje przychody wykazywane przez samego polityka w oświadczeniach majątkowych.

jeszcze nie było tak zdegenerowanego rządu

Opublikowano
Teraz, andrzej78 napisał(a):

Bo nie tylko o wstrzymanie dopłat się rozchodzi,ale zwrot za lata ubiegłe ,zapewne z odsetkami ,a to już boli.

To znaczy że pobierali dopłaty nie spełniając wymogów, trzeba było się liczyć z tym że mogą być tego konsekwencje ...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v