Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A czego ty oczekujesz od banderowcow? Zaklamnie złodziejstwo i korupcję mają we krwi. Jeszcze pożałujemy żeśmy im pomagali 

dzięki za lajka który - jestem pewien - dałeś za to co dopisałem w edycji

1 godzinę temu, dysydent napisał:

De facto rzeź wołyńska się Ukrainie opłaciła wszak Wołyń, Podole czy choćby i Lwów jest teraz w ich granicach właśnie dlatego że eksterminowali w czystkach etnicznych Polaków na tamtych rejonach (plebiscyty powojenne które regiony chcą być polskie a które wysiedlane z Polaków, więcej w temacie - źródła historyczne i jeśli gloryfikują takie metody nadal następne ich pokolenia to wysoce prawdopodobne że w odpowiednich okolicznościach gotowi do takich metod powrócić i ukry nie odżegnując się ot tamtych metod mówią nam wprost - nasi przodkowie wymordowali waszych kuzynów i przodków i przy pierwszej okazji my gotowiśmy mordować was bo nikt nic nam za tamte zbrodnie nie zrobił a wręcz przeciwnie; zostaliśmy nagrodzeni i będziemy własne dzieci uczyć tak jak sami uznamy za słuszne a nie jak jakieś polskie niedożynki od nas oczekują

czy ja oczekuję od Ukraińców przeprosin? zbyt dobrze ich znam abym się łudził ale to publiczne forum i innym wskazuję dlaczego koniecznym jest nie tylko oczekiwać ale wręcz żądać odcięcia się współczesnego pokolenia potomków tej buntowniczej nacji od metod którymi de facto ta nacja się obroniła przed wynarodowieniem po przez w ich przypadku albo rusyfikacją albo polonizacją bo germanizacja pewnie u nich by przeszła i wręcz jej pożądali no germanizator był mniej zainteresowany niż sam germanizowany choć w metodach był podobny ale nawet nazistów germańskich eksterminatorów narodów przeraziły metody jakich dopuszczali się Ukraińcy że odnoszę wrażenie iż Niemcy lepiej sobie zdają sprawę jakim zagrożeniem jest nacjonalizm ukraiński który przerósł swego mistrza- nacjonalizm germański a że swoj na swoim się najlepiej pozna to Niemcy racjonalniej się obawiają tej zarazy niż Polacy i kto wie czy  Niemców do podniesienia zbrojeń zapędziła bardziej obawa przed ukraińskim i podobnymi nacjonalizmami niż podnoszący łeb ruski imperializm

nawet pominę wszelkie emotikony bo treść jest jak najbardziej jednoznaczna i czysto analityczna bez cienia jakiejkolwiek propagandy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Imperializm rosyjski nie zawiera w swoim schemacie napuszczania na siebie ludności i rzezi obywateli. Owszem, tłumiono krwawo powstania, ale generalnie podbój miał polegać na pokojowym współistnieniu i wyższości rosyjskiego ładu nad tym lokalnym.

Dopiero bolszewicy i naziści opierali swój imperializm na czystkach rasowych i całkowitej zezintegracji narodów. Nie wiem, kto od kogo ściągał, ale bolszewicy powstali i byli inspirowani przez niemców, aby unicestwić państwo carów, a pomem chyba Hitler wzorował się na bolszewikach w idei budowania państwa monokulturowego bez mniejszości narodowych i problemów z tym związanych.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, jahooo napisał:

Hasło na dziś

Dlaczego rządzą nami idioci ?

Bo ci, co ich wybrali, chcieli mieć swoich reprezentantów

Wyzwiska jak u @nie pokazują jak bardzo jesteście sfrustrowani i bezradni. Twój skowyt to miód na moje serce. Kolejne serduszko leci tym razem do ciebie.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Wyzwiska jak u @nie pokazują jak bardzo jesteście sfrustrowani i bezradni. Twój skowyt to miód na moje serce. Kolejne serduszko leci tym razem do ciebie.

to jest hasło uniwersalne, dotyczące rządów w naszym kraju z 30 lat, ale widać poczułeś się urażony, może i słusznie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jahooo napisał:

Imperializm rosyjski nie zawiera w swoim schemacie napuszczania na siebie ludności i rzezi obywateli. Owszem, tłumiono krwawo powstania, ale generalnie podbój miał polegać na pokojowym współistnieniu i wyższości rosyjskiego ładu nad tym lokalnym.

Dopiero bolszewicy i naziści opierali swój imperializm na czystkach rasowych i całkowitej zezintegracji narodów. Nie wiem, kto od kogo ściągał, ale bolszewicy powstali i byli inspirowani przez niemców, aby unicestwić państwo carów, a pomem chyba Hitler wzorował się na bolszewikach w idei budowania państwa monokulturowego bez mniejszości narodowych i problemów z tym związanych.

pono to jakaś Żydówka gdzieś kilka lat temu napisała czy powiedziała że państwo jednolite etnicznie, kulturowo, wyznaniowo; obrazowo nazywając "monolityczne" jest tyleż wynaturzeniem cywilizacyjnym co zagrożeniem dla swego otoczenia i siebie same

zgadzam się z żydowcą ale roztrząsanie tematu na jakieś bardziej czasowe terminy nie mnie warto bo temat i a'propos Polski i uniwersalnie wart zgłębienia

15 minut temu, hubertuss napisał:

o, widzę że to co wyczyniają obecni popaprańcy mieści się w Twoich "normach" rozumności

no to Ci powiem że tak samo nie, jak i nie mieścili się wszyscy poprzedni od ... o ho ho - w setki lat temu rządzący terytorium zwanym dziś Polską

chcesz wierz chcesz nie wierz ale jeśli Ci przyjemność sprawia co wobec siebie wyrabiają pisdzielce z popaprańcami i vive versa to Wiedzą się i tak nie kierujesz i tylko wiara Ci pozostała że to coś ma lub nie wspólnego z rozumem ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
27 minut temu, jahooo napisał:

to jest hasło uniwersalne, dotyczące rządów w naszym kraju z 30 lat, ale widać poczułeś się urażony, może i słusznie

Nie jesteś w stanie mnie urazić. Takimi tekstami. Opisałem jedynie twój stan emocjonalny jaki widzę. Wasze wyzywanie to wyraz bezradności. A to się może pogłębić jak będą wsadzać ludzi którzy latami tłumaczyli wam, ze są uczciwymi bogobojnymi katolikami klepiącymi ubóstwo. A tu cyk zrobili zrzutkę na 200 tys funtów dla pana K. Oj boją się że pęknie.

Opublikowano

Image

kataryna
No powiem Wam, że gruba ta akcja prokuratury. Zazdroszczę ludziom nie mającym cienia wątpliwości do siłowego wchodzenia do stowarzyszenia i wydawcy mediów w sprawie poszukiwania autora okrzyków sprzed 6 lat. I piszę to brzydząc się ludźmi pokroju Bąkiewicza.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertuss napisał:

Nie jesteś w stanie mnie urazić. Takimi tekstami. Opisałem jedynie twój stan emocjonalny jaki widzę. Wasze wyzywanie to wyraz bezradności. A to się może pogłębić jak będą wsadzać ludzi którzy latami tłumaczyli wam, ze są uczciwymi bogobojnymi katolikami klepiącymi ubóstwo. A tu cyk zrobili zrzutkę na 200 tys funtów dla pana K. Oj boją się że pęknie.

a popaprańcy to wałów finansowych teraz gdy się koryta dorwali nie robią? oj święte aniołki tym razem się nam trafiły :P
taka sama szumowina jak reszta i problemem nie jest to że kradną a to że jest co kraść. Państwo stało się zbyt wszechobecne w sferach gdzie go nigdy być nie powinno m. in biznesowych no ale i jaką częścią pieniądza w obiegu zarządzamy my - podwładni dyktatu państwa a jaką aparatczycy państwowi? gdzieś tak jak 3 do 7 na korzyść aparatczyków

samo się nie uleczy a wojny nikt nie chce która tylko ona bądź jakaś rewolucja odwróci te proporcje tak że kto by nie rządził w obecnym systemie będzie kradł bo inaczej po co by mieli urzędasy tego systemu bronić dla tych oficjalnych i publicznie widocznych pensyjek?
bo uwierzę xD 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Jak robią to wiecznie rządzić nie bedą. Ktoś być może część tych nie umoczonych z obecnego pisu plus jacyś inni mam nadzieję, że jeśli dowiedzą się, że obecni wołki robili to ich rozliczą.

Część obecnych polityków pis młodszego pokolenia kiedyś do władzy wróci. Być może w nie tak radykalnej i zakłamanej partii jaką jest pis a w czymś centrowym. I mam nadzieję, że dokładnie przyjrzą się temu co robili ludzie obecnego rządu. Na to w Polsce czekam i na to liczę. A nie będą tylko szczekać jak pis, że posadzą Tuska i się zesr. A teraz Tusk wsadza ich. Z drugiej strony taki rząd i ogólnie ekipa rządząca z posłami senatorami itd to masa ludzi zawsze znajdzie się czarna owca. Sęk w tym by przywódcy reagowali jak w przypadku vice ministra co to za wczasy płacił służbową karta a nie mówili, że wyjaśniamy albo go nie znają albo mu się należało jak było za pisu.

Edytowane przez hubertuss
  • Thanks 1
Opublikowano

Patryk Słowik

Sorry, ale to jest, k…, niesamowite.
Zarzucasz PiS-owi upolitycznienie największej instytucji naukowej w Polsce.
Dochodzisz do władzy - szefem instytucji robisz wiceprezesa jednej z koalicyjnych partii, a polityków innych koalicyjnych partii wsadzasz na stanowiska po kilkadziesiąt tysięcy zł miesięcznie, jednocześnie zwalniając profesorów o międzynarodowej sławie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Część obecnych polityków pis młodszego pokolenia kiedyś do władzy wróci. Być może w nie tak radykalnej i zakłamanej partii jaką jest pis a w czymś centrowym. I mam nadzieję, że dokładnie przyjrzą się temu co robili ludzie obecnego rządu

a daj nam wszystkim Boże abyś miał rację że się wzajem nie wytną i będzie komu wracać do władzy czy od jednych czy drugich no co do wniosków z obserwacji obecnego rządu to ja bardziej jestem skłonny uwierzyć że nie potraktują tego jak przestrogę a jak instruktaż

póki co każdy kolejny rząd jest gorszy od poprzednich a jedynie "schizma" w tej prawidłowości raz się zdarzyła - po upadku komuny tylko że wtedy to bardziej anarchię przypominało
i może właśnie dlatego? ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, dysydent napisał:

a ja tego oczekuję i jeślki nie to batogiem gotów jestem z nich to wybić jeśli to taka dzicz że nie rozumie komu cześć komu chwała i gdzie się kończy człowieczeństwo a zaczyna zbydlęcenie

Każda nacja ma w swojej historii brudy ale nie każda im pomniki stawia a to że z własnej woli się zreflektuje czy siłą przymuszona to tylko drobny szczegół techniczny i ew przestroga na przyszłość dla ościennych jeśli przymus potrzebny

De facto rzeź wołyńska się Ukrainie opłaciła wszak Wołyń, Podole czy choćby i Lwów jest teraz w ich granicach właśnie dlatego że eksterminowali w czystkach etnicznych Polaków na tamtych rejonach (plebiscyty powojenne które regiony chcą być polskie a które wysiedlane z Polaków, więcej w temacie - źródła historyczne i jeśli gloryfikują takie metody nadal następne ich pokolenia to wysoce prawdopodobne że w odpowiednich okolicznościach gotowi do takich metod powrócić i ukry nie odżegnując się ot tamtych metod mówią nam wprost - nasi przodkowie wymordowali waszych kuzynów i przodków i przy pierwszej okazji my gotowiśmy mordować was bo nikt nic nam za tamte zbrodnie nie zrobił a wręcz przeciwnie; zostaliśmy nagrodzeni i będziemy własne dzieci uczyć tak jak sami uznamy za słuszne a nie jak jakieś polskie niedożynki od nas oczekują

Chcą do UE? Chcą do NATO? Akurat do NATO to wątpię że ich przyjmą ale tak czy siak to bez naszej zgody do tego nie dojdzie...także dopóki nie załatwi się spraw związanych z przeszłością dopóty naszej zgody być nie powinno...

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

J

Część obecnych polityków pis młodszego pokolenia kiedyś do władzy wróci. Być może w nie tak radykalnej i zakłamanej partii jaką jest pis a w czymś centrowym. I mam nadzieję, że dokładnie przyjrzą się temu co robili ludzie obecnego rządu. Na to w Polsce czekam i na to liczę. A nie będą tylko szczekać jak pis, że posadzą Tuska i się zesr. A teraz Tusk wsadza ich. Z drugiej strony taki rząd i ogólnie ekipa rządząca z posłami senatorami itd to masa ludzi zawsze znajdzie się czarna owca. 

Wszystko wskazuje ,że nie jest to możliwe . Część sceny politycznej obecnego  obozu   rządzącego  , łącznie z dosyć hermetycznym środowiskiem prawniczym ma swoje  korzenie w PRL. Dało się też  zauważyć ogromną  rzeszę prawników popierających oraz udzielających się publicznie po stronie PO ( KO ) . To ,że Ziobro wprowadził kilku swoich ludzi niczego nie zmieniło , ponadto efektywne przyspieszenie prokuratury nastąpiło zaraz po zmianie władzy, kiedy trzeba było " usadzić" oponentów politycznych. , mimo ,że wobec ludzi " ekipy " Tuska ' postępowania toczyły i toczą się latami .Obecnie prokuratura sypie zarzutami na lewo i prawo - jak z rękawa. Bezpośrednio po zmianie władzy pojawił się w życiu publicznym Pan  Sławomir N. od dróg na Ukrainie , świadkowie w aferze śmieciowej wycofują zeznania . Cuda się dzieją .

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

no z tym udup.eniem Kułeby pokazują że przekaz zrozumieli

Być może pośrednio miało to związek z jego wypowiedzią ale ja szczerze wątpię że oni do końca to zrozumieli,zbyt wiele tam osób jest gloryfikujących banderę...

Opublikowano

no tak; zrozumieć przekaz a się z nim zgodzić to dwie odrębne sprawy

tak czy inaczej wypadało by jakiś sygnał od naszych władz że doceniamy bez względu na całą resztę. Dobre i to a co dalej ... to będzie dalej i niczego jedna dymisja nie załatwia

Opublikowano

Jakub Tepper

Nigdy nie proszę o retweety, ale tutaj od tego zacznę. Wyjątkowo zależy mi na tym, aby akurat ta historia dotarła do jak najszerszego grona osób.

Trochę ku przestrodze, trochę aby uświadomić wiarygodność samorządów na przykładzie trudnej historii z Poznania.

Cała sprawa dotyczy tragicznego wydarzenia z końca sierpnia w Poznaniu, gdzie spłonęła kamienica pozbawiając życia dwóch strażaków, a dachu nad głową i miejsca wykonania pracy setek osób.

Krótkie wprowadzenie: spłonęła kamienica przy ul. Kraszewskiego 12. Wydana została natychmiast decyzja Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego, aby ten budynek rozebrać. Z racji tego, że jest to kamienica przylegająca do dwóch innych, a także niepewnego statusu fasady - wyłączono w ogóle z użytkowania kamienice sąsiadujące, a także kilka kamienic naprzeciwko - do czasu rozebrania numeru 12. Czas trwania rozbiórki nie jest znany.

W tychże zamkniętych kamienicach, poza bycia domem dla wielu, znajdują się także punkty usługowe, a pośród nich dwie nasze restauracje: Min’s Table oraz Kimchiken. Poza nami wyłączono jeszcze obok nas: włoskie Brocci, serwis iHospital, lumpeks Modne Lejdis, warzywniak U Farmera, a po drugiej stronie ulicy http://m.in. Bajgle Króla Jana, sklep Mlekovity, restaurację Ona i On oraz jeszcze ze 4-5 punktów usługowych. Dlaczego o tym szczegółowo piszę - to niżej.

Sytuacja jest oczywiście super nadzwyczajna. Zaraz po katastrofie rozpaliły się kanały facebookowe miasta Poznań, jak i prezydenta Jacka Jaśkowiaka. Na potrzeby tego wpisu, skupię się na informacjach istotnych z naszych, przedsiębiorców, punktu widzenia.

I tak, 25go sierpnia, dzień po tragicznym zdarzeniu mieliśmy już informacje, że:

„Mieszkańcy poszkodowani w nocnym pożarze mogą liczyć na naszą pomoc. Wiemy, że blisko zdarzenia swoje biznesy prowadzą lokalni przedsiębiorcy - o nich również będziemy pamiętać, by jak najszybciej mogli wrócić do prowadzenia swoich działalności.”

Dzień później możemy wyczytać:

„Robimy wszystko, co w naszej mocy, by pomóc osobom poszkodowanym w niedzielnym pożarze przy ul. Kraszewskiego.” oraz link z informacjami na stronie miasta. Nie ma tam bezpośredniej informacji o przedsiębiorcach, ale można znaleźć takie zdanie: „Osoby poszkodowane mogą dzwonić pod numer Biura Poznań Kontakt: 61 646 33 44, które udzieli dalszych informacji bądź przekieruje do odpowiednich jednostek miejskich.”

Ponadto 27go pojawiła się jeszcze informacja:

„Pożar był ogromną tragedią dla mieszkańców kamienic i strażaków, ale także dla przedsiębiorców, którzy stracili swoje miejsca pracy i dorobek życia. Już od niedzieli zapewniamy poszkodowanym wsparcie materialne, prawne i psychologiczne, teraz przygotowaliśmy też ofertę dla właścicieli firm. Przedsiębiorcy, których lokale ucierpiały w wyniku pożaru lub są wyłączone z użytkowania, mogą liczyć na preferencyjne warunki pozyskania pomieszczenia użytkowego od ZKZL.

Uruchomiliśmy specjalny telefon 664 467 740, pod który mogą zgłaszać się przedsiębiorcy pokrzywdzeni w pożarze przy ul. Kraszewskiego. Można kontaktować się również drogą mailową: kraszewskiego@zkzl.poznan.pl.”

Poza powyższymi byłem kierowany w jeszcze kilka miejsc, więc po kolei zweryfikujmy: jak wygląda pomoc miasta poszkodowanym przedsiębiorcom:

1️⃣Telefon do Biura Poznań

Brak jakichkolwiek informacji o udzielanej lub dostępnej pomocy, zaoferowane zasięgnięcie informacji w MOPR (tak, Miejskim Ośrodku Pomocy RODZINIE!)

2️⃣Telefon do MOPR

Brak jakiejkolwiek pomocy (co oczywiste) skierowanej w stronę przedsiębiorców lub pracowników

3️⃣Telefon do ZKZL

Brak jakiejkolwiek pomocy, ZKZL nie jest w żaden sposób pomóc poszkodowanym restauratorom oraz ich pracownikom

4️⃣Telefon do Urzędu Skarbowego (zasugerowane przez miasto)

Brak jakiejkolwiek pomocy, możliwość wnioskowania o odroczenie płatności istniała zawsze, nie ma żadnej stworzonej na te potrzeby skróconej choćby procedury

5️⃣Telefon do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (zasugerowane przez miasto)

Brak jakiejkolwiek pomocy, możliwość wnioskowania o odroczenie płatności lub rozbicia jej na raty istniała zawsze, jak wyżej - brak jakiejkolwiek nowej procedury

6️⃣Telefon OD (!) Centrum Zarządzania Kryzysowego

CZK zadzwoniło do nas wypytując o liczbę pracowników celem ustalenia możliwego wsparcia, super

7️⃣Telefon OD wydziału zajmującego się koncesjami alkoholowymi

⁉️Otrzymaliśmy propozycję złożenia wniosku o rezygnację z koncesji, aby zaoszczędzić na czas zamknięcia lokali z możliwością szybszego wznowienia (propozycja tylko dla nas, inni mogą skorzystać ale poinformowani nie zostali)

8️⃣Telefon do Centrum Zarządzania Kryzysowego

Z powodu braku odzewu zadzwoniłem wczoraj, 3go września, do CZK - tutaj padła informacja, że oni zbierali informacje wyłącznie dla Wydziału Działalności Gospodarczej i Rolnictwa

9️⃣Telefon do Wydziału Działalności Gospodarczej i Rolnictwa

Uzyskałem informację, że informacje zbierane były celem oszacowania potrzeb wsparcia na poziomie wojewódzkim/ministerialnym, ale - cytuję - „temat umarł” (zwrot dość nie na miejscu, ale ok) i żadnego wsparcia nie będzie. Ale do godziny 12:00 4. września otrzymam telefon z potwierdzeniem na 100%.

🤡Publikuję tekst 4. września, godzina 12.31. Nie, telefon nie dzwonił.

————

A zatem wsparcie jest dokładnie ZEROWE, całkowicie nieistniejące.

I wiecie co? No ok. Możemy tak grać w grę, nie ma problemu. Po prostu nic od siebie nawzajem nie chcemy. Nic sobie nawzajem nie obiecujemy. Każdy liczy tylko na siebie, przy czym zakładam, że działa to w obie strony. To akurat dla mnie trudny orzech do zgryzienia, bo wierzę w te wszystkie tematy podatkowe, że składamy się na wspólne dobro i tak dalej. Ale ok, jakoś to przełkniemy.

Ale w tym przypadku mam pytania, panie prezydencie. Po co te kłamstwa? Po co komunikaty? Po co puszczanie do opinii publicznej strzępków informacji o udzielanej pomocy mające na celu stworzenie WIZERUNKU dbającego o swoje miasto włodarza? Po co te nieprawdziwe deklaracje, grzanie się w błysku reflektorów i kamer, podczas gdy te odjadą - zamiatanie wszystkiego pod dywan?

Wreszcie po co szczujecie zainteresowanych, po co nakłaniacie do spędzania czasu na telefonach, po co wpuszczacie w maliny tych biednych, Bogu ducha winnych urzędników? Po co my im mamy zawracać gitarę, skoro oni i tak nic nie mogą? Po co ta zabawa w kotka i myszkę?

Smutne, kłamliwe, też nieuczciwe i po prostu żenujące.

Postawmy sprawę jasno, a nikt do nikogo nie będzie mieć pretensji. No może opinia publiczna będzie miała nieco inne zdanie o pomnikowym panie prezydencie, który przecież deklaruje, że działa, więc na pewno działa.

I wiecie co, w sumie nawet gdyby na tym ta historia się zakończyła, to może nie chciałoby mi się siedzieć i pisać. Może by mi się nie ulało.

Ale potem z żoną zobaczyliśmy wczorajszy wpis na profilu miasta Poznań:

„Pożar na ulicy Kraszewskiego to dramat nie tylko tych, którzy bezpośrednio ucierpieli w tym tragicznym wydarzeniu. Jest wielu przedsiębiorców, którzy potrzebują wsparcia. Duża część z nich przylega do strefy 0 i normalnie funkcjonuje - Ci którzy znajdują się w zamkniętej strefie organizują dowozy oraz prowadzą inne działania by nadal świadczyć swoje usługi.Pamiętajcie o nich.✌️

W tym kuriozalnym wpisie (✌️??) nie tylko nie zostało nazwane czy też oznaczone żadne poszkodowane miejsce, minimum jakie można by zrobić aby zwrócić uwagę tych dziesiątek tysięcy osób obserwujących profil (a powyżej wspomniałem raptem ile tych miejsc jest). Co więcej, zostały dodane do wpisu 4 zdjęcia, z których ŻADNE, ani jedno, nie zawiera choćby jednego zamkniętego miejsca. Z bliska czy z daleka. Te miejsca nie istnieją.

Ale PAMIĘTAJCIE O NICH. Noście w sercu.

Przyznam, że - przepraszam - ale takiej mokry szmaty na ryj to mogli nie poczuć kibice za kadencji Rumaka przy Bułgarskiej.

A te nasze 27 pracowników (i dziesiątki w innych firmach), które z dnia na dzień straciło miejsce pracy? A to nieważne, to sobie przecież „dzielni przedsiębiorcy” poradzą, jak zawsze.

——

I to tyle. Tak wygląda prawdomówność i „expectation vs reality” poznańskich włodarzy.

Nie wchodźmy proszę w temat wyciągania ręki po pomoc „biednego przedsiębiorcy” (nie oczekuję ani złotówki dla siebie i nigdy nie oczekiwałem, ew. zainteresowania się pracownikami) czy kwestii ubezpieczenia (które mamy, ale nie przysługuje z różnych względów formalnych związanych z katastrofą).

I wiem, że narażam się na śmieszność i oskarżenia o pieniactwo i co tam jeszcze. Trudno. Przedstawiam tylko punkt widzenia i doświadczenie, które oficjalnymi kanałami przedstawiane nie są i już sobie idę.

Będę za to wdzięczny, ponownie, za wszelkie podania dalej, za oznaczanie potencjalnie zainteresowanych mediów czy, niech będzie, polityków. Może warto poznać też tę stronę uśmiechniętego Poznania.

na dzwiach do restauracji nakleili 8 gwiazdek i logo strajku morderczyń dzieci - i też zostali olani, ............

"Nie zamierzam się wypierać, że tak było. 

Ale człowiek dorasta, zmienia się i może jedynie przeprosić za gówniarskie i głupie zachowania".

dobrze, że chociaż przyszła refleksja

pozostał tylko wstyd

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

no tak; zrozumieć przekaz a się z nim zgodzić to dwie odrębne sprawy

tak czy inaczej wypadało by jakiś sygnał od naszych władz że doceniamy bez względu na całą resztę. Dobre i to a co dalej ... to będzie dalej i niczego jedna dymisja nie załatwia

https://wydarzenia.interia.pl/raport-ukraina-rosja/news-emocje-w-ukrainskim-parlamencie-seria-przegranych-glosowan-z,nId,7772690 Kułeba jednak jeszcze został...

Opublikowano

koledzy z okolic lublina jest impreza dla was :D 

Od 6 do 8 września w lubelskim Centrum Kultury organizowany będzie festiwal środowiska "queer". W ramach imprezy zaplanowano panel dot. prostytucji.

"Celebracja, różnorodność, platforma do wspólnego doświadczania siebie, inspiracji i stymulacji oraz wielogłos różnych środków wyrazu – tym zawsze było i będzie Queerz Get Loud. Camera Femina queeruje Lublin kolejny rok, a nasze miasto stało się ważnym punktem na queerowej mapie Polski" – tak brzmi opis festiwalu.

W ramach 5. edycji wydarzenia odbędą się warsztaty, spotkania, dyskusje, premiera zina, projekcje filmowe, spektakl teatralny, koncerty, dragowe i burleskowe show. Jednym z punktów programu jest panel dyskusyjny dot. "pracy seksualnej", czyli prostytucji.

Już z samej zapowiedzi panelu wynika, że prostytucja zostanie ukazana w sposób wyłącznie pozytywny. "W historii walki o prawa osób LGBT istotną rolę odgrywały osoby trans, niebiałe, które zajmowały się pracą seksualną. Ten aspekt często zostaje pominięty w narracjach głównego nurtu. Estetyka queerowa zawsze czerpała z kultury pracy seksualnej i seksualności. Ponadto, społeczność osób pracujących seksualnie często była bardziej inkluzywna dla osób queer i zapewniała bezpieczniejsze środowisko w porównaniu wrogiego świata zewnętrznego. W trakcie dyskusji, odbywającej się z udziałem osób mających doświadczenie pracy seksualnej, skupimy się również na temacie ekonomicznego wykluczenia osób queer, dla których praca seksualna często stanowi jedyną drogę do uniknięcia ubóstwa. Dla osób trans, jest to niejednokrotnie jedyna dostępna opcja, aby zdobyć środki niezbędne do rozpoczęcia procesu tranzycji. W obliczu ograniczonych perspektyw, praca seksualna może być sposobem na godne życie" – czytamy.

Do udziału w rozmowie zaproszono cztery osoby, które zajmują się prostytucją. Wśród nich "osoba pracująca seksualnie online oferującx usługi takie jak seks telefon, sexting oraz sprzedaż filmów" oraz "sex worker, cam boy pracujący na serwisach internetowych z kamerkami".

pieniądze na zboczeńców są ok, ale pieniądze na wozy strażackie lub koła gospodyń to złodziejstwo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v