Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Wystarczy popatrzeć na otaczającą wieś Agrest .

Po co ktoś uprawiający zboża ma sadzić ziemniaka jak np za to co włoży 300zł w koszty na wyprodukowanie ziemniaka na własne potrzeby ma 250-300kg . Kto taką ilość zje ?

No ja tak robię i robił będę. Mam swoje bez względu na koszt produkcji.  Tak samo pomidor ogórek marchew czy pietruszka. Z ćwiklą problem bo sarny wybierają 100%.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Przy produkcji na większym areale i tego co daje sie zebrać maszynami, to bardzo podobne zbóż.

W tym sensie pewnie tak, ale nie o taki sens mi chodziło, jemu z emocji myli się co i do kogo pisze

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

Wystarczy popatrzeć na otaczającą wieś Agrest .

Po co ktoś uprawiający zboża ma sadzić ziemniaka jak np za to co włoży 300zł w koszty na wyprodukowanie ziemniaka na własne potrzeby ma 250-300kg . Kto taką ilość zje ?

ja sadzę ziemniaki - dlaczego?

bo z własnej plantacji wiesz, co jesz, czy pryskane, czym nawożone

zacytuję klasyka

są rzeczy, które się opłaca robić, ale nie warto

są też takie, które warto robić, mimo, że się nie opłaca

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Przy produkcji na większym areale i tego co daje sie zebrać maszynami, to bardzo podobne zbóż. Tylko trza mieć w zapasie też dobra talerzówkę żeby czasem pominąć fazę zbioru.:lol:

widzisz "talerzówkę " a w świecie zbożowców to jest marnotractwo i od razu zniechęcienie .

Na taki poziom nikt od razu jak ty nie wskoczy. Już szybciej się zniechęci niz kupi większy sprzęt

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

ja sadzę ziemniaki - dlaczego?

bo z własnej plantacji wiesz, co jesz, czy pryskane, czym nawożone

zacytuję klasyka

są rzeczy, które się opłaca robić, ale nie warto

są też takie, które warto robić, mimo, że się nie opłaca

mi tego nie musisz mówić bo ja sadzę zarobkowo i mam swoje. Nie jedna osoba mówi po co mi sadzić jak mogę kupić od ciebie .

Jak policzysz koszty to mają rację

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał:

widzisz "talerzówkę " a w świecie zbożowców to jest marnotractwo i od razu zniechęcienie .

Racyl- ja jestem zdania że jeśli o produkcję warzyw, to każdy powinien jej spróbować i każdy powinien dołozyć do niej, A prawda jest taka że  jest cos takiego jak "szczęście pierwszego roku". Większości udaje się coś zebrac w pierwszym roku ale potem to już różnie bywa.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Bo oni przyjechali na granicę wypowiedzieć wojnę i od razu się poddać - to jedyny ratunek dla tej bandy 

Trzeba kogoś oskarżać o porażkę na wojnie , kot będzie to wiadomo to celowe działanie zaplanowane .

Nie chciałbym mieszkać przy samej granicy z Ukrainą .

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

Raczej sam nie rozumiesz co piszesz, ja nigdzie nie namawiałem nikogo do uprawy warzyw,

ani do niczego innego

12 godzin temu, racyl napisał:

Jak tak im dobrze to trzeba sie było uczyć i nie siać pszenicy, pszenżytka na zmianę z rzepakiem

nie zamierzam wdawać się z typowym trollem w dyskusje merytoryczne bo jesteś trollem teraz platfusiarskim jak kiedyś byłeś pisdzielkskim a dla mnie troll to troll nawet jeśli chwilowo trolluje przeciwko tym których i ja nie lubię.

Ty niczego nikogo nie nauczysz i piszę to w pełni autorytarnie i świadomie po kilkuletniej tu Ciebie obserwacji.
straciłeś wiarygodność i dużo musisz zmienić aby ją odzyskać bo bezkrytyczne szczekanie teraz za ekipą która jeszcze sama nie zrozumiała że jest tylko złem koniecznym użytym przez polskie społeczeństwo jako bat na jeszcze gorszych.
Batu się wydaje że jest woźnicą i wielkopańskie fochy typu

17 minut temu, mirro napisał:

Tusk powiedział jasno że ukrański prezydent nie będzie mu mówił kiedy ma przyjechać na granicę i jak spotkanie było umówione, to tak się odbędzie

niczego nie załatwią ani na Ukrainie ani u siebie.
 Nikt nie oczekiwał samego Tuska na granicy ale jakoś należało zareagować bodaj wysłaniem jakiegoś wiceministra ... o ten Kołodziejczak by się nadał xD

a poważnie to nie oczekujemy tutaj jakichś genialnych recept na wszystko ale jawna stronniczość polityczna broniąca bezczynności czy szkodliwej gospodarczo aktywności dowolnego rządu trylko dla tego że to akurat ten popierany dyskwalifikuje każdego jako profesjonalistę zawodowego.

nie ulega wątpliwości że konkurencja ukraińskiego rolnictwa jest niebezpieczna dla polskiego i póki co to pisowski rząd miał czelność postawić się Brukseli i granice jednostronnie zamknął naprawiając swój błąd i wprost się do tego błędu przyznając a teraz ten kolejny jak na razie nic nie zrobił sam tylko czeka na rozkazy z Brukseli.
Nie podoba mi się że to muszę napisać ale muszę - akurat w kwestii granicy z Ukrainą jest zero dla PiSu ale minus jeden dla obecnej zbieraniny
my oczekujemy aby nasz rząd był przede wszystkim naszym sługusem nawet jeśli narazi się samemu Bogu a póki co o mamy tylko jakieś fasadowe ruchy mało istotne z tym "strategizowaniem" tego i owego gdy nie mamy jasnej nawet deklaracji co robi rząd czy bodaj zamierza w kwestii obrony interesów własnego rolnictwa w obliczu silnego zagrożenia konkurencji ukraińskiego?
póki co nie widzę niczego sensownego po za przechwałką że ... no wyżebrali KPO
a co obronili swego?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, marks50 napisał:

https://wydarzenia.interia.pl/raport-ukraina-rosja/news-dwa-lata-od-wybuchu-wojny-zachodni-liderzy-dotarli-do-kijowa,nId,7351713

ale ludzi robią w bambuko że specjlny pociąg :)  a wczoraj jechali przez Medykę :) kolumną . Wiadomo że nie do Kijowa bo nawet świta rządowa przyjechała pod granicę :) Po prostu kłamią w żywe oczy :) 

Maks przecież wiesz że organizacja . trasa i środki transportu zawsze tu rządzą się swoimi prawami. Ktoś to organizuje, organizuje tez kolumny pozorowane. Nie wnikaj akurat w ten aspekt.

7 minut temu, dysydent napisał:

Nikt nie oczekiwał samego Tuska na granicy ale jakoś należało zareagować bodaj wysłaniem jakiegoś wiceministra ... o ten Kołodziejczak by się nadał xD

Jeżeli była z Kijowem umówiona na dziś wizyta tych europejskich przywódców, to przyjazd ukraińskiej delegacji na granicę wpisuje się tylko w zasłonę dymną tej wizyty. W takim przypadku wysłanie Kołodziejczaka na granicę mogłoby spalić całe przedsięwzięcie, bo ten na bank by coś chlapnął.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

tę wizytę na granicy poczytuję za grę na własny rynek, pokazówka dla swoich że coś tam ten rząd robi a reakcja naszego to jawne wsparcie ew opozycji ukraińskiej
tylko tyle i aż tyle bo jak byśmy poznali ową opozycję tam to szczena by niejednemu opadła

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

ani do niczego innego

nie zamierzam wdawać się z typowym trollem w dyskusje merytoryczne bo jesteś trollem teraz platfusiarskim jak kiedyś byłeś pisdzielkskim a dla mnie troll to troll nawet jeśli chwilowo trolluje przeciwko tym których i ja nie lubię.

Ty niczego nikogo nie nauczysz i piszę to w pełni autorytarnie i świadomie po kilkuletniej tu Ciebie obserwacji.
straciłeś wiarygodność i dużo musisz zmienić aby ją odzyskać bo bezkrytyczne szczekanie teraz za ekipą która jeszcze sama nie zrozumiała że jest tylko złem koniecznym użytym przez polskie społeczeństwo jako bat na jeszcze gorszych.
Batu się wydaje że jest woźnicą i wielkopańskie fochy typu

niczego nie załatwią ani na Ukrainie ani u siebie.

Widzisz ja ani jednego słowa w sowim poście do ciebie nie napisałem o PO czy PIS a ty mi zarzuczasz powiązania. Weź chłopie leki bo już wszędzie widzisz pisowców czy platfusów.

Ja idę za trendem, było wysmiewanie platfusów, potem pisiorów a aby patrzeć będzie z powrotem platfusów bo taka jest kolej rzeczy dokładnie tak samo jak przy urnach wyborczych co 4 lata.

Co Ty biedaku chcesz się uczyć ? Piszesz o przyjeździe żełeńskiego na granicę i biadolisz o tym że nikt z polski nie pojechał. Po co miał pojechać ? , miał to samo zrobić co telus a potem jeszcze więcej tego jechało do polski .

Ukraińców trzeba było powściągliwie traktować a nie od razu im wszystko dawać i wyśmiewać niemcy że tylko chcieli dac chełmy

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

to jawne wsparcie ew opozycji ukraińskiej
tylko tyle i aż tyle bo jak byśmy poznali ową opozycję tam to szczena by niejednemu opadła

Niestety szczena opadnie i to już niedługo. 

2 minuty temu, racyl napisał:

i wyśmiewać niemcy że tylko chcieli dac chełmy

To akurat było bardzo potrzebne. 

• Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, dysydent napisał:

Dopiero by była obraza boska🤣

Opublikowano
6 minut temu, marks50 napisał:

Ukry polską flagą podcierają sobie d*pę, a w polskiej TV na wszystkich programach pod logo telewizji ukraińska flaga jakby to była ukraińska telewizja państwowa, to jest ta dobra zmiana, Brawo, BRAWO WYBORCY!!!! masakra.

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

Widzisz ja ani jednego słowa w sowim poście do ciebie nie napisałem o PO czy PIS a ty mi zarzuczasz powiązania. Weź chłopie leki bo już wszędzie widzisz pisowców czy platfusów.

jeszcze nikt tu nie zapomniał Twoich durnowatych memów aby poważnie traktował teraz jakieś twoje aspiracje medyczne

a gdyby

3 minuty temu, racyl napisał:

Ukraińców trzeba było powściągliwie traktować a nie od razu im wszystko dawać i wyśmiewać niemcy że tylko chcieli dac chełmy

to najpewniej mieli byśmy już na Bugu granicę z rosją

i gwoli ścisłości to nie

5 minut temu, racyl napisał:

Co Ty biedaku chcesz się uczyć ?

ja nie chcę się od Ciebie uczyć co Ciebie nie widzę sensu, z resztą od początku nie widziałem i dobrze pamiętasz o czym piszę i kto tu kogo ... no; żeby nie przekroczyć niepotrzebnie granicy dyskrecji ;)
Dobrze że wsparliśmy Ukrainę i wspieramy tam gdzie to uzasadnione ale wszystko ma swoje granice i właśnie lepiej tych granic nie znosić a przynajmniej za wcześnie i zbyt gwałtownie.
Skoro mamy atmosferę protestów to ukierunkujmy sensownie te protesty a nie walczmy dla samej zasady.
to właśnie dlatego ukry chcą pod but unijny a nie ruski bo tam by sobie nie poprotestowali a tu będą mogli tylko niech nie wpadają w przesadne nadzieje że to oni będą owym butem bo nigdy nigdzie nie wejdą i zostaną eksterminowani.
Sami z resztą wiedzą jak to się robi i akurat w tej kwestii - wiem - że się ze mną zgadzasz ale jak mam Cię poważnie traktować jeśli sam przyznajesz że jesteś chorągiewką bezwolną ganiającą bezmyślnie za modami

21 minut temu, racyl napisał:

Ja idę za trendem, było wysmiewanie platfusów, potem pisiorów a aby patrzeć będzie z powrotem platfusów bo taka jest kolej rzeczy dokładnie tak samo jak przy urnach wyborczych co 4 lata.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, witejus napisał:

Dopiero by była obraza boska🤣

kimkolwiek jest "bosek" bo Bóg co najwyżej by miał ubaw xD

coś czytam że ktoś rzepak z wagonów wysypał i śmierdzi mi to prowokacją tak jak ten proputinowski banner na traktorze
no nie da się upilnować aby takich akcji nawet sami Ukraińcy nie ... ileż to roboty zasuwy w wagonie pootwierać?

kolejny przypadek dyskredytujący protesty w Polsce
na takich fałszywych flagach niejeden zamordyzm wprowadzono i obawiam się bardziej dyktatorskich zapędów u platfusów niż pisdzielców, ci mają poczucie silniejszego wsparcia spoza Polski i ... no pilnujcie do jasnej... tych pociągów lepiej sokisty kolejowe bo jeszcze was oskarżymy o współudział w prowokacjach

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v