Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

"”"16 hektarów ziemi w miejscowości Borkowo Lęborskie w gminie Choczewo, to teren, który według dokumentów, do których dotarło Radio Zet, zakupił Daniel Obajtek. Nowe działki na Pomorzu znajdują się w okolicy, w której ma powstać elektrownia jądrowa."""

Opublikowano

robil by cos ale mi sie niechce -pogoda w sumie barowa..a ide lezakowac,za chwile..

27 minut temu, 12Pafnucy napisał:

To tam taki po pgrowski klimat..

Faktycznie .. samo bogactwo...

Ale bajarz z Ciebie ..

nawet kase dla gmin pgr-owski dostalismy . nie wiedziec czemu 🤣

48 ha ziemi sie uzbieralo-do tego jezdzili z pgr-u ze wsi kolo piotera.ze 35 km na przzyczepach sprzet wozili a potem bizonem jechali 🤣.

chyba kazdy pgr- mial bloki dla pracownikow, u nas jest dla uczniow internat. 

u nas taka bida ze ludize musza we fabrykach pracowac i temu przemysl istnieje i sie rozwija.

to nie to co polska wschodnia -tam zadne fabryki nie sa potrzebne- ludzie tacy bogaci bo 13 i 14 emeryture dostaja.

20 minut temu, Roman176 napisał:

masz pewnie mały dom mały komin słaby ciąg .. masz wkłady w kominie ? 

a skąd te info ?

ciężko było napisać audyt pis ? 

Audyt PiS: Polacy stracili 340 mld zł. 

https://businessinsider.com.pl/polityka/pis-rozlicza-rzad-po-psl-i-w-sejmie-prezentuje-wyniki-audytu/pg7mye8

ledow 150 metrow, dym jest zawsze- ale trzeba sie dobrze przyjzec,, jak spalisz bez dymu ??

17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie pamiętam już, ale głośno było o tym rok temu, że wszyscy "działkowicze" z PiSu kupują działki w gminie Choczewo, pewnie można to sprawdzić po księgach wieczystych ...

tylko obsrajtek i jego rodzina i znajomi krolika,

Opublikowano

https://finanse.wp.pl/zakaz-ogrzewania-gazem-unia-wskazala-terminy-6985641860512288a

Zakaz ogrzewania gazem w Polsce. Czy będzie dotyczył domów?

Czy zakaz ogrzewania gazem oraz innymi paliwami kopalnymi obejmie również domy i budynki prywatne? Jak wynika z proponowanej nowelizacji dyrektywy "od 2030 r. wszystkie nowe budynki powinny być budynkami bezemisyjnymi, a istniejące budynki powinny zostać przekształcone w budynki bezemisyjne do 2050 r.".

Dla właścicieli domów pierwszą ważną datą jest jednak 2025 rok. Planowane wprowadzenie ograniczenia funkcjonowania dofinansowań do źródeł ogrzewania, może oznaczać bowiem konieczność wprowadzenia zmian w dotychczasowym działaniu programów zachęcających do wymiany starych pieców.

Opublikowano

Roman176 napisał:

ale cpk to szybka kolej i nie tylko

Szybka że co? Ze szkła?

andrzej78 napisał:

54 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ale PiSiory mają oburzenie, nakupili działek w Choczewie, miała być na tych działkach elektrownia, mieli zarobić na tym biznesie, a teraz Tusek będzie budował tą elektrownie w Żarnowcu xD Wycie bo Obajtek, Morawiecka i reszta ekipy nakupili działek które mieli sprzedać pod elektrownię, a tu przeniesienie inwestycji do Żarnowca xD

Ale ubaw....😆😆, umowy podpisane ,prace ruszyły ,ciekaw jestem kto za to zapłaci .....🤪

Umowy podpisali? Aż przy czasie sprawdzę na co...

Opublikowano

Nie wierzcie więc, że prokuratorzy Barski, Hernand, Ostrowski i tych pozostałych 44 prokuratorów krajowych kwestionujących uprawnienia prokuratura generalnego - walczy o prokuraturę. Ich motywacja jest dużo prostsza - wręcz banalna - „Kasa misiu, kasa”.

Kiedy nie wiadomo o co chodzi, jak zwykle - idzie o pieniądze, gigantyczne pieniądze. Wynagrodzenia, nagrody i dodatki specjalne za okres 2022/2023. Zapnijcie pasy

B. prokurator krajowy 𝗗𝗮𝗿𝗶𝘂𝘀𝘇 𝗕𝗮𝗿𝘀𝗸𝗶: wynagrodzenie: 974 639 zł nagrody: 32 900 zł

Z-ca prokuratora generalnego 𝗥𝗼𝗯𝗲𝗿𝘁 𝗛𝗲𝗿𝗻𝗮𝗻𝗱 wynagrodzenie: 996 638 zł nagrody: 26 900 zł

Z-ca prokuratora generalnego 𝗞𝗿𝘇𝘆𝘀𝘇𝘁𝗼𝗳 𝗦𝗶𝗲𝗿𝗮𝗸 wynagrodzenie: 997 579 zł nagrody: 26 900 zł

Z-ca prokuratora generalnego 𝗠𝗶𝗰𝗵𝗮ł 𝗢𝘀𝘁𝗿𝗼𝘄𝘀𝗸𝗶 za okres 21 listopada - 31 grudnia 2023r.) wynagrodzenie: 48 321 zł

Z-ca prokuratora generalnego 𝗕𝗲𝗮𝘁𝗮 𝗠𝗮𝗿𝗰𝘇𝗮𝗸 wynagrodzenie: 884 371 zł nagrody: 26 900 zł

Z-ca prokuratora generalnego 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘀𝘇 𝗝𝗮𝗻𝗲𝗰𝘇𝗲𝗸 za okres 21 listopada - 31 grudnia 2023r.) wynagrodzenie: 48 321 zł - a jego poprzednik 𝗣𝗿𝘇𝗲𝗺𝘆𝘀ł𝗮𝘄 𝗙𝘂𝗻𝗶𝗼𝗸 wynagrodzenie: 885 560 zł nagrody: 26 900 zł

Z-ca prokuratora generalnego 𝗞𝗿𝘇𝘆𝘀𝘇𝘁𝗼𝗳 𝗨𝗿𝗯𝗮𝗻𝗶𝗮𝗸 wynagrodzenie: 714 387 zł nagrody: 19 400 zł

Do tego każdy z wyżej wymienionych - otrzymuje comiesięczny ryczałt mieszkaniowy, diety, zwrot kosztów przejazdów itp w wysokości ok 5 000 zł czyli jakieś dodatkowe 60 000 zł rocznie. Ale to nadal nie koniec. W okresie 2022/2023 w

wypłacono prokuratorom łącznie 𝟒 𝟏𝟕𝟐 𝟑𝟏𝟖 𝐳ł tytułem tzw. dodatków specjalnych, w wysokości do 40% wynagrodzenia.

𝐃𝐥𝐚 𝐩𝐨𝐫𝐨́𝐰𝐧𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐬́𝐫𝐞𝐝𝐧𝐢𝐚 𝐩ł𝐚𝐜𝐚 𝐮𝐫𝐳𝐞̨𝐝𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐩𝐫𝐚𝐜𝐮𝐣𝐚̨𝐜𝐞𝐠𝐨 𝐰 𝐩𝐫𝐨𝐤𝐮𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐳𝐞 𝐰𝐲𝐧𝐨𝐬𝐢 𝗼𝗸. 𝟒𝟓𝟎𝟎 𝐳ł. 𝐦𝐢𝐞𝐬𝐢𝐞̨𝐜𝐳𝐧𝐢𝐞 𝐛𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨.

Opublikowano

Roman176 napisał:

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Z ciekawości tylko. Przepraszam

o dziwo z 4/5 klasy piec dymka nie zobaczysz nie wiem gdzie mieszka chyba w kaflokach hajcują 

PMów też nie zobaczysz. W 4/5 klasa na ekogroszki od zawsze była kotłami na paliwo kwalifikowane i tylko wówczas miały szansę to ogarnąć. Ważna jest także praca ciągła a nie rozpalanie gdy zimno a z tym u ludzi rozmaicie. Ogólnie rzecz ujmując kocioł taki musi być mocno obudowany armaturą aby był ekologiczny i oszczędny za razem ale tego nikt nie sprawdza i kotłownie są jakie są. Lepiej to wychodzi w pellecie, jest bardziej elastyczny. Sam syf to też często efekt kominkowy.

nie napisał:

Cezary Kaźmierczak - Prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, Przewodniczący Rady Nadzorczej Warsaw Enterprise Institute, Wiceprzewodniczący Rady Dialogu Społecznego

o cpk

O CPK nie należy mysleć jakby miał zacząć działać dzisiaj tylko 10 lat +Przy obecnych prognozach rozwoju ruchu pasażerskiego Okęcie w tym czasie kompletnie się zapcha. W obszarze oddziaływania CPK jest 180 mln ludzi - to wystarczające na hub lotniczy.

Kluczowe są jeszcze dwie kwestie:

Rozwój gospodarczy i wpływy do budżetu - tylko 17% cargo do nas idzie przez Polskę. Reszta głównie przez Niemcy. Nie ma w tym specjalnego spisku - nie mamy infrastruktury. Cargo lata głównie w nocy - w nocy nie wolno na Okęciu latać. Ponadto na trasach transatlantycykich w ładowniach samolotów pasażerskich - a to tylko hub. Nie ma jednak wątpliwości, że na powstaniu hubu lotniczego w Polsce  mocno stracą lotniska w Lipsku i Berlinie oraz niemiecki budżet i bez walki się nie poddadzą. Ja bym się nie poddał. 

Nie jest to żadna megalomania - to 11 port lotniczy w Europie dla 5 gospodarki UE.

Druga to budowa kolei - zbudowanie sieci kolejowej w Polsce z prawdziwego zdarzenia odegra taka samą rolę w naszym rozwoju cywilizacyjnym, jak zbudowanie autostrad.

Autostrady ponadpolitycznuie zbudował POPIS & PSL - niech teraz POPIS & PSL ponadpolitycznie dobuduje do nich pozostałą infrastrukturę.

Idzie chyba czarny scenariusz niekończących się analiz na chwałę Lipska, Frankfurtu, niemieckiego budżetu i Ryanair. Przerażające jest to ze koleś, który uczynił sobie z Modlina prywatny folwark finansowany przez podatnika znajduje jakikolwiek posłuch. Ale mimo wszystko jest ciekawe, ze oni nie są w stanie znaleźć ani jednego, choćby troche ogarnietego, przeciwnika CPK, który stanałby do publicznej debaty. To nie jest to częsty przypadek na świecie, żeby przedstawiciel rządu atakował i próbował osmieszyc narodowe linie lotnicze. Niesłychane.

o elektrowni atomowej

Sama z siebie tego nie robi. To już dzialalność dywersyjna na pełnym gazie. Zmiana lokalizacji to najlepszym przypadku opóznienie projektu o kilka lat a najprawdopodobniej niekończące się nigdy „analizy”, jak z CPK. Głupi jednak jestem - nie sądziłem, że odważą się ruszyć atom.

o porcie w świnoujściu

Zaczyna się - przedstawiciel portu w Hamburgu ocenia terminal kontenerowy w Świnoujściu... Myślałem, że będą próbowali środowiskiem i ekologią, a tu po raz kolejny niemiecka troska o to czy polska inwestycja się opłaci, jak przy CPK. Bardzo wzruszające.

Niemiecki soft power leży. Że do atakowania portu w Świnoujściu biorą sobie przedstawiciela portu w Hamburgu… to już głupiej nie można. W Polsce nigdy nie brakowało sługusów obcych i zdrajców - bez trudu by kogoś znaleźli a tak nawet największemu durniowi zapali się lampka…

W sprawie CPK czy portu kontenerowego w Świnoujściu nie ma żadnego niemieckiego spisku. Po prostu Polska bardzo się rozwinęła a infrastruktura za tym nie nadążała w związku z tym biznes musiał korzystać z niemieckiej. Odbieramy tylko 17% cargo skierowanego do nas bo nie mamy odpowiedniej infrastruktury. 

No i Niemcy się przyzwyczaili do obsługiwania nas przez lotnisko w Lipsku czy Port w Hamburgu, czerpiąc z tego całkiem ładny grosz. Nic dziwnego, że walczą o to żeby tak zostało. Sam na ich miejscu bym walczył.

Niemniej - każdy polski rząd - jaki by nie był - powinien dążyć tego, żebyśmy zbudowali własną infrastrukturę i czerpali z niej pożytki.

Generalnie chodzi o grube miliardy i bój będzie ciężki.

Dla dobra Polski! Mam nadzieje, że wojsko, CPK, kolej, atom, Świnoujście, wschodnia granica będą kontynuowane.

na 100% pis go przekupił :D 

Tu jest wiele znaków zapytania w tym o port w Halle. Kiedyś pisałem o kolei i tu powinna nastąpić zmiana - na pierwsze miejsce. W każdym razie - skąd te 180 mln ludzi?

Opublikowano
18 godzin temu, nie napisał:

on sam się kompromituje codziennie

pisze 24 a w linku, na który się powołuje jest 28 :D 

Wykres jest więc albo jesteś jak pisałeś ograniczony i nie umiesz go przeczytać albo idź do okulisty. Bo puki co się kompromitujesz jak cały pis.

44 minuty temu, DTaras napisał:

Tu jest wiele znaków zapytania w tym o port w Halle. Kiedyś pisałem o kolei i tu powinna nastąpić zmiana - na pierwsze miejsce. W każdym razie - skąd te 180 mln ludzi?

Pewnie dodał dane z wszystkich 3 nieudolnych prognoz IATA😄. Które się zmieniają miedzy sobą. A którymi karmi się pis. 

100-.jpg

099-osk.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Nie zdziwię się gdy postawią mu zarzuty o przekroczeniu uprawnień ,działania na szkodę spółki itp. bo przecież to kolejny stołek który trzeba wyrwać.  Ciekaw jestem kto następny ...Glapiński ? A jak starczy czasu to i prezydenta obalą. 🤪

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
2 minuty temu, andrzej78 napisał:

Nie zdziwię się gdy postawią mu zarzuty o przekroczeniu uprawnień ,działania na szkodę spółki itp. bo przecież to kolejny stołek który trzeba wyrwać.  Ciekaw jestem kto następny ...Glapiński ? A jak starczy czasu to i prezydenta obalą. 🤪

Stołek Bajtkowie wyrwa i bez CBA wystarczy zwykłe zgromadzenie akcjonariuszy. Pis wcześniej tak wymieniał prezesa zatrudnionego przez poprzedni rząd. Glapińskiego to już Tusk zapowiadał, ze wywalą. A prezydenta po co ruszać. On się i tak pogrąża. jeszcze tylko 1,5 roku.

3 minuty temu, andrzej78 napisał:

Obecny rząd jest dobry w te " klocki " wszystko można podważyć, odwołać. 

Ponadto obecna lokalizacja była jedną z trzech ( była też czwarta lokalizacja ) jakie wybrano  za czasów Tuska w 2011 roku, 

Być może narobiono tam jakichś przekrętów nawet Obajtek jakieś działki tam kupował.

Opublikowano

Wreszcie wiemy coś więcej o priorytetach działania nowego ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Czesława Siekierskiego.

Aktualnie trwają pracę nad przeprowadzeniem audytu wewnętrznego w resorcie rolnictwa, którego wyniki zostaną przedstawione w I kwartale 2024 roku.

Na  zewnętrzny  nie mają w pływu .

Należy podjąć działania na rzecz większego, bezpośredniego powiązania gospodarstw rolnych z przetwórstwem i handlem na rzecz długookresowych umów. Ponadto, prowadzone będą dalsze prace nad rozwijaniem systemu ubezpieczeń, poprawy przepływu ziemi poprzez bezpieczny, ustawowy system dzierżaw .

Które nie istnieje w Polsce , a jak jest to nie opłacalne . Ardanowski już się zderzył .

ważnym aspektem będzie również wsparcie sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego, czego efektem będzie m.in. lepsze upowszechnianie się produktów lokalnych i regionalnych, skracanie kanałów dystrybucji oraz zwiększenie dochodów rolników.

czyli to co rolnik sprzeda z gospodarstwa do konsumęta .

To są postulaty do realizacji dla ministra .

Jak podkreśla w odpowiedzi minister: "zaakceptowałem i przyjąłem do realizacji wszystkie trzy postulaty". Są nimi:

uruchomienie dopłat do kukurydzy w wysokości 1 mld zł,

zwiększenie akcji kredytowej do kredytów płynnościowych o kwotę 2,5 mld zł,

utrzymanie wysokości podatku rolnego na poziomie z roku 2023.

Zgodnie z podpisanym porozumieniem postulaty zostaną zrealizowane po zakończeniu procesu legislacyjnego i uzyskaniu akceptacji ze strony Komisji Europejskiej.

Opublikowano
30 minut temu, galan99 napisał:

ważnym aspektem będzie również wsparcie sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego, czego efektem będzie m.in. lepsze upowszechnianie się produktów lokalnych i regionalnych, skracanie kanałów dystrybucji oraz zwiększenie dochodów rolników.

Ja pierdzielę. A ci dalej swoje. Jak coś się wryje w te łby, to musowo to tłuc do skutku.

31 minut temu, galan99 napisał:

Należy podjąć działania na rzecz większego, bezpośredniego powiązania gospodarstw rolnych z przetwórstwem i handlem na rzecz długookresowych umów.

Pocałujta w d,pę wójta.

Opublikowano

Co taki zdziwiony .

Minister dba o rolnika , jak może zarobić to tylko na handlu ,sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego,skracanie kanałów dystrybucji oraz zwiększenie dochodów rolników .

Opublikowano

To tu siedzi Wąsik, to tu są wiece PiS. Pytamy mieszkańców, co myślą. "Irytujące", "kabaret" (msn.com)

Ludzie mają już dość tych pajaców. W tekście kilka podobnych wypowiedzi.

– Zjeżdżają codziennie o 18.00. Codziennie przyjeżdża jeden autokar i samochody osobowe. W zależności od pogody część wychodzi z autokaru, a część zostaje w środku. Powiem pani, że kiepsko to wygląda, jak się patrzy z boku – opowiada jeden z mieszkańców

Bo?

– Wyjdą z autokaru, stworzą grupkę, staną, trochę pokrzyczą przez megafon, zaśpiewają. Raz nawet odmawiali dziesiątkę różańca. Parę osób powie coś do kamery. To trwa nieraz do pół godziny, nieraz krócej, ale nie więcej niż do godziny. W zależności ile mają materiału do nagrania. A potem się zwijają. Moje zdanie jest takie, że to się dzieje pod publikę – odpowiada.

Opublikowano
Może być zdjęciem przedstawiającym samolot
Ponad 2500 delegatów, 5000 uzbrojonych ochroniarzy i ponad 2000 prywatnych odrzutowców poleciało do kurortu w Szwajcarii na World Economic Forum Davos 2023 powiedzieć nam, żebyśmy nie jeździli spalinowymi samochodami, nie jedli mięsa i nie ogrzewali się za bardzo. 🤔
na zdjęciu: Prywatne odrzutowce bogaczy na lotnisku w Davos.
Fotograf: Arnd Wiegmann/Reuters
51 minut temu, andrzej78 napisał:

Obecny rząd jest dobry w te " klocki " wszystko można podważyć, odwołać. 

Ponadto obecna lokalizacja była jedną z trzech ( była też czwarta lokalizacja ) jakie wybrano  za czasów Tuska w 2011 roku, 

budowa miała ruszyć , teraz po zatrzymaniu nowe badania środowiskowe itp wiec żadnego atomu nie bd ....... wcale bym sie nie zdziwił ze Niemcowi się nie podobało trzeba poszukać  

miałem racje 

Zamieszanie wokół polskiego atomu. "To by oznaczało uśmiercenie projektu"

https://www.money.pl/gospodarka/zamieszanie-wokol-polskiego-atomu-to-by-oznaczalo-usmiercenie-projektu-6985766255213248a.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v