Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, HF86 napisał:

U mnie nie nadąża psów rejestrować, a wilki zdechną od tych czipów. 

Mamy małą watache co upodobały sobie psy. Są wioski że już żadnego nie ma, co chodził luzem, albo uwiazany był. 

Fajnie macie. U nas chodzą watahy, ale psów. Ostatnio na polu jak woziłem obornik  to trzy takie wychudzone, ale sporych rozmiarów jakiegoś kota dorwały. 

Dwa lata temu chyba, miałem problem z takim do gospodarstwa się  pchającymi. Ten problem rozwiązałem, ale zaraz się nowe pojawiły.  

Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał:

Kurła chyba nici z grzybobrania 

Zimny ten wiater za tfuska🥶 

Na rolnictwo już kasę rozjebali

Kierwiński ledwo objął swój resort już wszystkie piniążki przelał. Mówi, że już ni ma 

Bobry szykują pikietę 

A tfusk już bez krępacji mówi, że będzie robił nowe wały 🙆

To nie podobna

Za Jarosława tego nie było 

JA-RO-SŁAW ✌️ 

JA-RO-SŁAW ✌️ 

Przyszedłem zobaczyć kto zalajkował ci post i się nie zawiodłem 😸😝😁

• Haha 2
Opublikowano
Leszy napisał:

19 minut temu, jahooo napisał:

w średniowieczu zwalczano koty, bo czarownice itp , doprowadziło to to plagi szczurów i dżumy

w Chinach walczyli z wróblami, bo zjadają ziarno - teraz też mają problem

Człowiek jest zbyt głupi by to wszystko kontrolować. Czasem lepiej pozwolić działać naturalnym procesom. Koty też są naturalne. Wcale nie są gatunkiem inwazyjnym w Polsce. Bo tu zawsze żyły małe kotowate. Np. żbiki. 

https://youtu.be/afehNjaZgPE?si=8TYcliMJG_-a2B9W panie jak żyć bez kota 🙆‍♂️

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

Fajnie macie. U nas chodzą watahy, ale psów. Ostatnio na polu jak woziłem obornik  to trzy takie wychudzone, ale sporych rozmiarów jakiegoś kota dorwały. 

Dwa lata temu chyba, miałem problem z takim do gospodarstwa się  pchającymi. Ten problem rozwiązałem, ale zaraz się nowe pojawiły.  

Z psami jest o tyle dobrze że jak robią szkody to moment można zrobić z nimi porządek i nikt nie będzie dochodził jak są bezpańskie. Gorzej jak wilki dokuczają 

Opublikowano (edytowane)

Te pieski i kotki to jest żyła złota dla różnych fundacji itp. Jest w Suwałkach fundacja z kotami zawsze żebrają o pieniądze kase itp wrzucając pełno fotek. Jak kot mi zdechł to pojechałem do nich po sierściucha, dostałem ankiete - kilkanaście stron z pytaniami typu kto zajmie się kotem jak umre, czym bede karmił itp. Jakś piz*a przeczytała coś tam poburczała, ja wskazałem jednego sierściucha i mówie że go biore. Ta że to tak nie działa, bo musze przyjechać z rodziną a ona zobaczy czy kot ją zaakceptuje a poza tym mieszkam na wiosce, nie mam siatek w oknach i kot jeszcze wyjdzie na podwórko. Wszystkie koty tam jakieś zachudzone, byle jakie. Wtedy zdałem sobie sprawe że te schronisko nie jest po to żeby znajdować dom zwierzakom tylko po to żeby ciągnąć kase od ludzi i od samorządów.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

a ja tak sobie myślę by hodowlę rozwinàć nawet fo dziesięciu...😛

A co mnie twoja hodowla obchodzi? Kilkaset kilometrów ode mnie to i 1000 może szczekać. 

eee tysiąc to za duźo 🙆‍♂️🤣🤣

Opublikowano
35 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W dziecinstwie ugryzł mnie nieszczepiony pies który wybiegł przez niezamknięta bramę, i uważam że jeżeli ktoś chce z tym zrobić porzadek to bardzo dobrze ...

Proszę bardzo...już wyjaśniam...to jest wykroczenie z art  77kw. Proceduralnie należy udać się do najbliższej jednostki policji i złożyć zawiadomienie o wykroczeniu🤷...

To wykroczenie istnieje dłużej niż Ty żyjesz 🤷

Nigdy nie rozwiążemy żadnego problemu, jeśli będziemy to robić dla samego robienia. Problem psów nie tkwi w samych psach tylko w odpowiedzialności ich właścicieli. Jeśli ja mam krowy, to o nie dbam. Jak jadę nad morze, to se załatwiam kogoś, kto mnie zastąpi. Adekwatnie powinno być z psami, ale różnica polega na tym, że jak się jedzie nad morze, to się pieska wypuszcza do lasu. Potem jeden taki piesek spotyka suczkę, która też wypuszczono w podróży nad Bałtyk i z dwóch zwierzaków robi się wielokrotność. Dopóki społeczeństwo nie uderzy się w pierś i nie zacznie dostrzegać własnych win, nic z tego nie będzie. Na chip też się znajdzie sposób, tak samo jak na kolczyki. To jedynie utrudni życie, ale niewiele zmieni

1 minutę temu, Leszy napisał:

Psy polujące na szczury oczywiście są, ale nie są samowystarczalne. Kotami w sumie się nie musisz przejmować. Dostaną trochę mleka o oborze, albo jakiś ochłap od czasu do czasu i nie wiesz, że istnieją. 

Za to mleko dla kota, to już by Cię moja córka po oborze ganiała 🫣🤭

• Like 1
Opublikowano
Leszy napisał:

3 minuty temu, Andpol napisał:

Psy polujące na szczury oczywiście są, ale nie są samowystarczalne. Kotami w sumie się nie musisz przejmować. Dostaną trochę mleka o oborze, albo jakiś ochłap od czasu do czasu i nie wiesz, że istnieją. 

to nied darł Ci się kot pod oknem bys drzwi otworzył o 4 rano 🤔🤪😁

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Proszę bardzo...już wyjaśniam...to jest wykroczenie z art  77kw. Proceduralnie należy udać się do najbliższej jednostki policji i złożyć zawiadomienie o wykroczeniu🤷...

To wykroczenie istnieje dłużej niż Ty żyjesz 🤷

Tylko co z tego ? Czasu nie cofniesz, dzieciak jest pogryziony przez psa ... Jeżeli te psy będą zaczipowane to może skłoni to niektórych właścicieli aby bardziej ich pilnowali ... Lepiej zapobiegać takim sytuacjom ...

Bezpańskich psów w lasach też może będzie mniej, bo już mieszczuchy nie będą ich wywalać po lasach jak będą jechać na wakacje. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Qwazi napisał:

1 minutę temu, Leszy napisał: Psy polujące na szczury oczywiście są, ale nie są samowystarczalne. Kotami w sumie się nie musisz przejmować. Dostaną trochę mleka o oborze, albo jakiś ochłap od czasu do czasu i nie wiesz, że istnieją.  Za to mleko dla kota, to już by Cię moja córka po oborze ganiała 🫣🤭

a kotka matka karmiąca może pic mleko 🤔🤭

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko co z tego ? Czasu nie cofniesz, dzieciak jest pogryziony przez psa ... Jeżeli te psy będą zaczipowane to może skłoni to niektórych właścicieli aby bardziej ich pilnowali ... Lepiej zapobiegać takim sytuacjom ...

Nie skłoni. Kto się obchodzi że zwierzakami jak należy to się obchodzi, a kto nie, to nadal nie będzie. Za dużo już widziałem różnych takich prób i wiem jedno: Polak jak w łeb nie dostanie to się nie nauczy. Tłumaczenie do niego nie trafia, a obowiązki zawsze omija i kombinuję. Dopiero kara go trochę prostuje. Spójrz obiektywnie czy nie mam racji

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Poco tworzyć martwe przepisy ? Takie prawo tylko ośmiesza instytucję państwa, a w niczym nie pomaga, nie rozwiązuje problemów, tylko je tworzy.

Ten, kto będzie chciał byc w zgodzie z prawem, będzie miał pod górkę, a ten, co go oleje - i tak go zapewne nikt nie znajdzie

To tak, jak z hodowlą świń bez rejestracji - ma się dobrze i nikt z tym nic nie zrobi. A ci, co mają wszystko legalnie  - kontrola za kontrolą i kary za byle g....

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

a kotka matka karmiąca może pic mleko 🤔🤭

Nieeeeee...aleś mnie podpuścił i zapytałem. Teraz pół dnia będę słuchał 🤦😱

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Dopiero kara go trochę prostuje. Spójrz obiektywnie czy nie mam racji

Kara akurat może być dobra ;) Wystarczy niech taki właściciel tego "bezpańskiego" psa płaci na schronisko prowadzone przez te pseudofundacje, oni sobie tanio nie liczą za utrzymanie pieska xD A jak piesek będzia miał c*pa to właściciel będzie znany bez problemu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
17 minut temu, Leszy napisał:

W okolicy u nas to samo. Biega tego dziadostwa z 10 sztuk

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

W dziecinstwie ugryzł mnie nieszczepiony pies który wybiegł przez niezamknięta bramę, i uważam że jeżeli ktoś chce z tym zrobić porzadek to bardzo dobrze ...

I co się stało z psem? Przeżył czy zachorował?

Opublikowano

Idzie baca z psem koło nogi. Zatrzymuje go policjant

Baco, to wasz pies ?

Ni, ni mój

Ale widzę , że wasz, idzie za wami

No mówie, że ni

Ale idzie koło waszej nogi, widać, że wasz

Panie władzo, on się do mnie przyp.... jako i wy

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Te pieski i kotki to jest żyła złota dla różnych fundacji itp. Jest w Suwałkach fundacja z kotami zawsze żebrają o pieniądze kade itp wrzucając pełno fotek. Jak kot mi zdechł to pojechałem do nich po sierściucha, dostałem ankiete - kilkanaście stron z pytaniami typu kto zajmie się kotem jak umre, czym bede karmił itp. Jakś piz*a przeczytała coś tam poburczała, ja wskazałem jednego sierściucha i mówie że go biore. Ta że to tak nie działa bo musze przyjechać z rodziną a ona zobaczy czy kot ją zaakceptuje a poza tym mieszkam na wiosce, nie mam siatek w oknach i kot jeszcze wyjdzie na podwórko. Wszystkie koty tam jakieś zachudzone, byle jakie. Wtedy zdałem sobie sprawe że te schronisko nie jest po to żeby znajdować dom zwierzakom tylko po to żeby ciągnąć kase od ludzi i od samorządów.

Wypisz wymaluj to samo miałem jak poszedłem do schroniska po psa.

Pisałem tu o tym.

Brakowało chyba tylko tego w wywiadzie żebym im pindolka pokazał. 

To jest żyła złota dla nich.

Gmina ponoć płaci za psa 8 tys rocznie 

Kto by się pozbywał. Zbiórki karmy na FB, wolontariusze do sprzątania kojców... A kasa leci.

• Like 1
Opublikowano
szymon09875 napisał:

17 minut temu, Leszy napisał:

W okolicy u nas to samo. Biega tego dziadostwa z 10 sztuk

a macie w pobliży lasy? u nas biegały ale już mało i kròtko jak się trafi ... szwagier 12 sztk na grzybach naliczył... ale nie psòw a psowatych 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v