Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

niemożliwe, noc tylko stawiać hodowle warunki pierwszorzędne 0 konkurencji, ale lepiej narzekać ...

Pioter nie narzeka...

Mówi co się dzieje....

Nie bez powodu ludzie odchodzą od rolnictwa 

Opublikowano

niemożliwe, noc tylko stawiać hodowle warunki pierwszorzędne 0 konkurencji, ale lepiej narzekać ...

Ty wierzysz w co piszesz? Przecież to szalone koszty, kredyty, cena niepewna. A większość z dużych następców i tak nie ma to chłop pod 60 będzie "rozwijał" coś na te parę lat gospodarzenia? 

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Bogdan_ja napisał:

dziadek martw się o protezę bo jeszcze ja zgubisz gdzie w lesie 😲

Dzięki za pamięć wnusiu ;) ,a uzębienie mam ,,fabryczne'' ,chociaż za remonty co kosztowało to by kilka protez było

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Za tyle kasy? Ja 7 lat temu kupiłem za 400 zł zestaw z allegro bez filtra, na końcu węża ze siatką, wymieniłem tylko wąż na porządny paliwowy. Zbiornik od Niemca na olej opałowy 1200l chyba za 500zł. Przepompował ponad 30 tys litrów, nic nie cieknie wszystko ok. Po co przepłacać, żeby sąsiady widzieli?

Sąsiady mają lepsze 

To lepiej żeby nie widzieli

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ty wierzysz w co piszesz? Przecież to szalone koszty, kredyty, cena niepewna. A większość z dużych następców i tak nie ma to chłop pod 60 będzie "rozwijał" coś na te parę lat gospodarzenia? 

no jakoś rozwijają jak mleka jest najwięcej w historii. przyznaj racje i koniec dyskusji 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Krzysztof81 napisał:

W wiosce obok następny się zwija do końca miesiąca - 50 dojnych.

Wcale się nie dziwię, dojne to niewolnictwo we własnym gospodarstwie ... Może i kasa jest, ale nie chce tej kasy i tego niewolnictwa .

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie przyznam racji. Jesteś oderwany od rzeczywistości i opętany manią powiększania i pseudo rozwoju. 

ja mówię o faktach, ty obrażasz bo masz swoje wyobrażenia niczym nie poparte 

Opublikowano
17 minut temu, Mateusz1q napisał:

a i mówisz ogólnokrajowym że nie będzie miał kto zjeść ziarna to ci odpisałem że ogólnokrajowym drobiu najwięcej w historii 

Z całą pewnością, jak zboże taniej niż od takiego Rysia sprowadzą od szoszonów i zrobią pełnoporcjówkę.

1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

ja mówię o faktach, ty obrażasz bo masz swoje wyobrażenia niczym nie poparte 

I naprawdę sądzisz, że skupią zboże od takich Ryśków w godziwej cenie skoro za powiedzmy 2/3 tej ceny jaką by taki Rysiu chciał przywiozą im ukraińskie ziarko w ilości dowolnej?

• Like 1
Opublikowano

Dzień dobry. 12°, wieje trochę, rześko....

7 godzin temu, szymon09875 napisał:

Czemu sprzedałeś ? 

Po pierwsze byk klient. Po drugie 400l to trochę za mało i jeżdżenie z tym do tankowania już się zrobiło lekko upierdliwe. Zawsze wypadało, kiedy to najmniej na rękę 

1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Dzień dobry dla Panów i reszty

Dzień dobry dla Pani. Chciałbym uściślić, jak mam odbierać...jako Pan, czy jako reszta🤔🤭...

nie o płeć i tym podobne mi chodzi🤷...

Opublikowano
18 minut temu, kizak napisał:

Pełnoporcjówka po 1720 za 1300 kg prosto od producenta ,bez pośrednika z przywozem ,to czy tak tanio  według zboża ? Ale kura żre bez włókna 

A u mnie przywożą "z Litwy" pszenice po 600 z haczykiem ilości całosamochodowe do biznesmenów co chowają świnie. Po co ma kupować polskie jak ma ukreińskie całymi tirami ile dusza zapragnie.

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie przyznam racji. Jesteś oderwany od rzeczywistości i opętany manią powiększania i pseudo rozwoju. 

Piotruś, ale to są fakty potwierdzone liczbami ze skupu, a nie przemyśleniami dwóch podpitych somsiadów 🤨 

Czego wyzywasz chłopa. Najpierw narzekasz, że hodowle się kończą, a zaraz opętany rozwojem...

W sierpniu i wrześniu w gminie ponad 10 decyzji środowiskowych i pozwoleń na obory od 80 do 180ciu DJP, kurnik na 21tys sztuk. 

Opublikowano
55 minut temu, Mateusz1q napisał:

jak hodowli 0? drobiu najwięcej w historii, mleka najwięcej w historii produkcji w Polsce p czym ty mówisz. Mamy porty można też eksportować 

Mateusz, Piotr ma sporo racji. On to napisał przez pryzmat zasad rynkowych. Rośnie podaż, spada cena. A zboża na rynku raczej dużo. Nie wiem, czy rekordowo w hodowli, ale wiem, że pare dni temu rozmawiałem z lokalnym inseminatorem i stwierdził, że w tym roku ubyło mu 200 szt, a zasięgu nie ma jakiegoś ogromnego. Poza tym ilość mleka akurat raczej nie idzie w parze z pogłowiem krów mlecznych. Ona bardziej jest efektem intensywności produkcji. Krowy dają więcej mleka, ale czy więcej jedzą🤔. To jest efekt marketingu federacji, doradców żywieniowych i firm paszowych. A czy te firmy kupują nasze zboże? Mam de heus pod nosem i, jak jeszcze niedawno stały tam kolejki rolników z że zbożem, tak teraz pusto. A produkcja idzie...

Podobne rzeczy dzieją się w tuczu nakładczym, który jest popularny w drobiu i trzodzie. To też jest efekt marketingu firm paszowych. Chłop ma być tym trybikiem, co robi czarną robotę i bierze na siebie potknięcia. Układ biznesowy idealny. A czy te pasze dostarczane do tego tuczu to zrobione z naszego zboża 🤔. Nie wiem, ale nie sadzę. Może w jakiejś części🤔

• Like 3
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Na fermach w centrum kraju może tak, rusz się gdzieś poza swoją krainę bambrowego i fermowego rolnictwa. Na gminę z 1000 domów został jeden krowiarz który ma kilkanaście krów.

4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

jak hodowli 0? drobiu najwięcej w historii, mleka najwięcej w historii produkcji w Polsce p czym ty mówisz. Mamy porty można też eksportować 

rusz sie dalej poza swoją krainę 🤪🤭🤣🤣🤣🤣 nie opłaca się 🙋‍♂️

Opublikowano

U mnie najsłabszy plon kukurydzy z ha. Odkąd uprawiam kukurydzę a to już będzie z 6 lat. Nie wiem gdzie popełniłem błąd, a może to pogoda🤔 nie wiem🤷

Opublikowano
Desperado napisał:

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

To że piszą to nie znaczy że koszą

Chwalipient tu wielu

Tak jak 8-10 ton zboża pod lasem.

uuuu u mnieie najlepsza działka pod lasem 😛🤭🤣🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Na fermach w centrum kraju może tak, rusz się gdzieś poza swoją krainę bambrowego i fermowego rolnictwa. Na gminę z 1000 domów został jeden krowiarz który ma kilkanaście krów.

Ciesz się, 

Rozwinięte kraje tak mają że rolnictwo ma niski udział w PKB

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

W wiosce obok następny się zwija do końca miesiąca - 50 dojnych.

powód likwidacji 🤔 cały czas tak będzie jedni będą się zwijać bo ,,nie opłaca się i nie tylko,, a nowi lub inni co mają rozwijać .... życie

12Pafnucy napisał:

Pioter nie narzeka...

Mówi co się dzieje....

Nie bez powodu ludzie odchodzą od rolnictwa 

nie opłaca się 🤔🤣🤣🤣🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v