Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, Bogdan_ja napisał:

ale zobacz czegoś się do wiesz przy okazji ...może kiedy zaoszczędzisz to będzie jak znalazł 🤣

nie musiałeś się przyznawać 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Dziękuję za takie nauki, dostałeś 4% gdy inflacja wynosiła 18%, a mogłeś dostać 15% albo więcej

Opublikowano

Co będzie lepsze na przyspieszenie rozkładu słomy po qq - gnojowica bydleca czy kurzak slomiasty? Ph w normie bo to ciężka ziemia, najlepsza działka u mnie i ma ponad 7 pH dlatego wapna nie biorę pod uwagę

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, piotrp88 napisał:

Dziękuję za takie nauki, dostałeś 4% gdy inflacja wynosiła 18%, a mogłeś dostać 15% albo więcej

a powinieneś dziękować bo tyz pierdaczyles głupoty ...więc tyz poczytaj/doczytaj  a potem pisz 😲 bo akurat ty głupi chłop nie jesteś i powinieneś ogarniać .

wtedy dostałem 6 .....nie jestem łapczywy ..ja zarabiam i z tego mam kasę ...lokata to tylko dodatek i fakt że nędzny ...to jest kasa do wydania tak czy siak a nie na inwestycje jako takie ..bo te mam praktyczne  już za sobą 😙....więc kazdy robi jak uważa .

to taki bonus do nędznej emerytury rolniczej 🤣

mam następcę i niech inwestuje ....ma z czego 😙

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Jeśli chodzi cenowo jak to wygląda to kurzak slomiasty porządne łódki, które kolega może przywieść wychodzą po 1600 zł szt, zaś gnojowica z sąsiedniej wsi duża beka, która wystarczy na hektar to po wielkich negocjacjach 1000zl sztuka z usługą rozlania już. Dla mnie ta druga opcja jest lepsza ale za droga zdecydowanie

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

2 minuty temu, Uziu92 napisał:

a ja już zasialem wszystko, zostało jeszcze niecały hektar zasiać na dziś i może jeszcze hektar dzierżawy wpadnie ale to po niedzieli. Pszenżyto zaraz będzie do oprysku te siane tydzień temu.

A wziąłeś te 20 czy 25 hektarów?

Przed chwilą, Strongman napisał:

A mi jak ładnie wzeszło

Ja wczoraj skończyłem wałować 15 ha żyta i jeszcze może posieje z 11 pszenżyta bezorkowo jak dam rade podrapać. Susza jest🤷‍♂️

nie. Tam 3 lata bez gnoju i już nic nie chce rosnąć, wziął to ktoś, zasiał rzepak ale puste pole, trochę na poprzeczce rośnie.

tytanowyJanusz napisał:

6 minut temu, Uziu92 napisał:

a ja już zasialem wszystko, zostało jeszcze niecały hektar zasiać na dziś i może jeszcze hektar dzierżawy wpadnie ale to po niedzieli. Pszenżyto zaraz będzie do oprysku te siane tydzień temu.

Czym będziesz pryskał?

55 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Co tam oporowcy agrofoto 

Jak myslicie że pierdzę to nie

Kręcę pszenicę

Trzeba 1.5 t

Fiu fiu, jak ładnie zaprawione 

ekspert met raczej i może coś coś dorzuci na samosiewy rzepaku tu gdzie był rzepak, ale zobaczę czy coś jeszcze będzie wyskakiwać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

wiadomo ..,tu każdy ma po 3 mieszkania kupione za gotówkę oczywiście ....🤣🤣🤣🤣🤣

No widzisz, wychodzi na to żeś dziad a nie milioner w porównaniu z innymi xD

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Pewnie budyń ? 

Ale bym takim pojeździł 😍😍 

Już czuję tą moc jak przy 70 redukuje z 5 na 4 i wciska w fotel 🫣🫣

No kolor budyń, skąd wiedziałeś? Zaraz bys wariowal a taki to trzeba max te 50 jechać żeby ludzie oczy nacieszyli. 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Co tam oporowcy agrofoto 

Kręcę pszenicę

Trzeba 1.5 t

IMG_20240926_090213.jpg

Ja swoje 1,5 morgi i ludziom 3/4 posiał. Teraz ucinanie łbów na tapecie. Jak wiatr przestanie wiać to przedwschodowo prysnąć i zaorać pod ziemniaki bo na razie tylko podorywka obornika zrobiona.

Wietrznie ale słońce prześwieca. 

Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

czytaj na głos z 20 razy aż zrozumiesz że gwarantuje nawet d 200tys euro.....🤣🤣🤣🤣🤣🤣....,wytluscilem ci żebyś ogarnął że nie wystarczy przeczytać jedno zdanie ..,tak robią ignoranci bo przeczytanie i rozumienie całości to jest dla nich wielki problem 😀

Kwota gwarantowana

Kwota gwarantowana przez BFG wynosi do 100 000 EUR dla jednego deponenta w jednym banku. Oznacza to, że jeśli masz kilka rachunków w tym samym banku, ich łączna wartość jest brana pod uwagę przy obliczaniu kwoty gwarantowanej. Ważne jest, aby pamiętać o kilku zasadach:

• kwota gwarantowana obliczana jest od sumy środków pieniężnych ulokowanych na wszystkich rachunkach (np. lokatach terminowych, rachunkach bieżących, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych) jednej osoby oraz jej należności w danym banku lub kasie.
  • Depozyty wspólne (np. małżeńskie) są chronione do 100 000 EUR na każdego współwłaściciela rachunku.
  • W przypadku, gdy suma zgromadzonych środków przekracza 100 000 EUR, nadwyżka nie podlega ochronie.
  • W walutach obcych kwota gwarancji przeliczana jest na złotówki według kursu NBP w dniu, w którym bank staje się niewypłacalny.

Pieniądze lubią ciszę. Przeważnie chwalą się Ci co mało mają 🤣

Siema

• Like 5
Opublikowano
25 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja swoje 1,5 morgi i ludziom 3/4 posiał. Teraz ucinanie łbów na tapecie. Jak wiatr przestanie wiać to przedwschodowo prysnąć i zaorać pod ziemniaki bo na razie tylko podorywka obornika zrobiona.

Ten owies ozimy to skracać trzeba ? 

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

podobno na program Czyste Powietrze (w spodniach) bobu nie można jeść i pierdzieć

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

1000 za gnojówe to zdecydowanie za dużo.

chyba że beka duża 3 osiowa i aplikator ma 

1 godzinę temu, EmilPlayP napisał:

porządne łódki, które kolega może przywieść wychodzą po 1600 zł szt,

i swoja robota i paliwo z rozrzuceniem tego 

bierz gnojówe , jak ma zwykły rozlewak to ładnie obklei resztki i pod pług choć beczka to mało jaka by ona nie była 

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

10ha pszenicy toż to obszarnik

Jakie 10

P0 150 to sieją te co mają ziemię

Na żwirze to co najmniej 250 kg bo z jednego ziarnka jedno źdźbo wyrasta jak dobry rok

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja czekam jak wjać wjater przestanie

Bo teraz ruszyć to piasek z gnojowicą do sąsiada zawieje i darmo kasa wywalona 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Na żwirze to co najmniej 250 kg bo z jednego ziarnka jedno źdźbo wyrasta jak dobry rok

Na żwirze to jałowiec i sosna a nie pszenica ... Przyjdzie susza, 2t/ha, 700zl/t i będzie kolejny dochodowy rok ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

A niech się rzucają, ja nikomu nie bronie ... Bez nawadniania bobu nie ma, a nasiona w tym roku drogie, żeby zasiać 1ha trzeba mieć 5.000 na sam materiał siewny. Na ładny plon 400kg bezchlorku trzeba wysiać, a może się okazać że za rok po 6zl/kg będzie i niewiele zostanie ...

Gdzie taki Richard zasieje jakby musiał 7t swojego jęczmienia sprzedać żeby kupić nasiona bobu na hektar i kolejne 3t jęczmienia na nawóz xD 

Zresztą, bób to nie ziarko że puścisz kombajn, godzinka z rękami w kieszeni i po zbiorach ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v