Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

każdy i nas ma zakodowane narzekanie a prawda jest taka że przez 20 lat dorobiliśmy się jak żadna grupa zawodowa,mamy ogromne majątki, kapitał który na nas pracuje, nic tylko spokojnie się rozwijać. najlepsze czasy żeby żyć 

Tylko z ciekawości..

Często bywasz po za swym gospodarstwem?

Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

każdy i nas ma zakodowane narzekanie a prawda jest taka że przez 20 lat dorobiliśmy się jak żadna grupa zawodowa,mamy ogromne majątki, kapitał który na nas pracuje, nic tylko spokojnie się rozwijać. najlepsze czasy żeby żyć 

No aktywów nikt nie liczy tylko to co na koncie i w skarpecie

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Tylko z ciekawości..

Często bywasz po za swym gospodarstwem?

w sensie jadąc przez powiat ile domów się nabudowalo i naremontowało przez dekade to szok, obejścia zadbane 

Opublikowano

No też mi się tak wydaje.,

2 minuty temu, Strongman napisał:

Juz nie długo głód ziemi się skonczy.

Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

w sensie jadąc przez powiat ile domów się nabudowalo i naremontowało przez dekade to szok, obejścia zadbane 

Tiaaaa. I to wszystko za sprzedana pszenicę...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

No też mi się tak wydaje.,

Tiaaaa. I to wszystko za sprzedana pszenicę...

pszenicę w mniejszym stopniu buraki i mleko 

przecież wiadomo że uprawa typowych zbóż nawet przy 50ha i dzisiejszej mechanizacji to hobby ile to godzin w roku 200? no góra 2 miesiące pracy z tego nie może być pieniędzy 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bananek napisał:

@marulekk 

Nie zwracaj uwagi na złamaną obróbkę. Kiedyś po byki przyjechał i nie wymierzył cofając. 

IMG_20240912_190513.jpg

I ja zrobię wyżej pod samym dachem na chałupie tylko przez strych będę musiał więcej kabla kupić od zasilania

A jeszcze jedno a kamera z kamerą łączy się po wifi bo jedno bym założył właśnie na chałupie i podgląd bym miał na te główne podwórko i wjazd a drugą  na drugiej oborze na drugiepodwórko bym chciał,teraz pytanie jak to zgrać czy repeater wzmacniacz  sygnału trzeba będzie jakiś montować

Edytowane przez marulekk
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Nieustraszony1044 napisał:

W moich okolicach te nowe nabudowane domy to nie są z gospodarstw 😉 tylko z PGE 

Ty nie myślałeś o pracy w PGE? Czy bez pleców nie mam mowy o robocie?

@Rolnik1973 https://niezalezna.pl/swiat/niemiecka-nagroda-dla-tuska-prof-musial-nie-chca-zeby-polska-przeszkadzala-w-ich-brudnych-geszeftach/526440 😅

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
11 minut temu, Mateusz1q napisał:

Nie przeczę, przyszło nam żyć w najlepszych czasach po wojnie, ale to się kończy. 

Narzekanie to składowa naszej pracy. Bez narzekania śrubę by bardziej dokręcali.

6 minut temu, Mateusz1q napisał:

Większość na pewno nie rolników.

A to że zadbane to nie oznaką zamożności tylko kultury, presji środowiska a i szerszego poglądu z racji łatwiejszego podróżowania niż np 30 lat temu

Opublikowano
15 minut temu, superfarmer02 napisał:

A dziś go przestawiłem na widok... 

Było by widno to już bym jechał 😁

Co do narzekania to widzę po znajomych że im bogatszy to bardziej narzeka 😆

Opublikowano

Jeden ciągle narzeka że prosiak drogi , soja też droga nie ma zysku. A co i rusz jedzie po żniwach z opryskiwaczem a jak go pytam gdzie to mówi a kupiełym trochę zimi a zajebaną perzym że trza pryskać 😆

Opublikowano
marulekk napisał:

5 minut temu, Bananek napisał:

@marulekk 

Nie zwracaj uwagi na złamaną obróbkę. Kiedyś po byki przyjechał i nie wymierzył cofając. 

I ja zrobię wyżej pod samym dachem na chałupie tylko przez strych będę musiał więcej kabla kupić od zasilania

A jeszcze jedno a kamera z kamerą łączy się po wifi bo jedno bym założył właśnie na chałupie i podgląd bym miał na te główne podwórko i wjazd a drugą  na drugiej oborze na drugiepodwórko bym chciał,teraz pytanie jak to zgrać czy repeater wzmacniacz  sygnału trzeba będzie jakiś montować

kamera z kamerą się nie łączy. każda osobno łączy się z routerem. ja mam dwa repeatery na zewnątrz.

marulek, kabel zasilania ciągnij 230v. ciągnięcie 12v na dalsze odległości obniża napięcie. te kamery potrzebują konkretnego prądu. mają wbudowane mocne reflektory.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jahooo napisał:

wyciąga  się na zewnątrz takie coś i można na podwórku wszystko po WIFI

https://allegro.pl/oferta/urzadzenie-typu-cpe-tenda-o1-2-4ghz-outdoor-8dbi-point-to-point-500m-1xlan-16091426251

Ja tak mam.

Ale kamery są różne, niektore i przy słabym sygnele wifi dobrze płynnie odbierają a niektóre te wifi tylko mają to znaczy ze muszą mieć bardzo mocny sygnał aby płynnie działało.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@marulekk jeśli mogę coś podpowiedzieć to nie instaluj żadnej z kamer pod słońce. Jedną mam tak zamontowaną i obraz z niej jest o wiele gorszy niż z reszty. Chyba, że po zmroku, wtedy nie ma żadnej różnicy oczywiście. 

cbd3b53a31176834_0_1726164842816.jpg

Edytowane przez Bananek
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Jak tam chłopaki 

Pooraliscie trochę w nocy?

Opór był? 

LLU 16 na plusie 

Bez wietrznie

W nocy to się śpi.

Krzysztof Ty też na etacie i jeszcze masz sporo ziemi z tego co piszesz to jak się wyrabiasz wynajmujesz traktorzyste że po nocach nie robisz? ja na etacie I ogarniam jeszcze po pracy pole I zdarza się ze w nocy śmigam traktorem jak jest robota.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v