Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

U nas zostali wygonieni 

U nas rzepakowego mało. Gryka, wielokwiat, akacja, lipa i mega zbiory spadziowego z zeszłego roku

Gryki nie sieją. Akacji i lip nie ma. Spadziowy dla mnie to nie nadaje się do jedzenia.

7 minut temu, Agrest napisał:

Odpowiednią obsada i termin siewu plus odpowiednia faza zboża  i chwastów dobrana do herbicydu i efekt bardzo dobry.

Nie wyobrażam sobie mieć  w tym roku pola nieherbicydowanego jesienią. Jesień bardzo ciepła i długa wiosną bardzo wczesna ale zimna dla herbicydu.

Przecież ta łąka wyhodowana jesienią pewno ze 30% npk- a zeżre, albo I więcej. Zboże osłabione zamiast strzelać w pęd będzie przechodziło stres po wiosennym herbicydzie, który dodatkowo będzie dużo droższy niż ten jesienny.

Ja natomiast wczoraj w pszenicy jarej na pierwszy liść zastosowałem sprawdzoną tanią jesienną mieszaninę ctu i dff. Zobaczymy czy nie będzie chorować

Na duży areał kupisz gotowca porządnego ale zrobisz mix paru substancji. Ja pryskałem jesienią Boxerem. W tym roku też będę bo nic innego nie nada się na ozimy owies z jęczmieniem. Na pszenicę pewnie chlorotoluron i coś wiosną.

Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał:

W kraniku stanęło a jak go rozebrałem to uszczelki strachciałe i cieknie. Trzeba jej trochę czasu poświęcić żeby grało.

Gdzie kupiłeś ostrzałke?

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Można podyskutować :D 

@Qwazi ty się znasz. Ile za to mogą wlepić 😅😅

IMG_20240321_172859_013.jpg

Dwa lata temu takie coś sprzątałem bo miałem obawy, że się ktoś doczepi. Jakby weszło na jeden rozrzutnik to by tego nie było, a było 1,5 i musiałem się wracać żeby widełkami wrzucić bo to darowane było...

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Można podyskutować :D 

@Qwazi ty się znasz. Ile za to mogą wlepić 😅😅

IMG_20240321_172859_013.jpg

To jest 91kw. Normalnie powinni w pierwszym podejściu nakazać uprzątnięcie po zakończeniu pracy. Ale różnie podchodzą. Nie jestem na bieżąco z taryfikatorem mandatów teraz. Było 200 zł...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

A ja mam dzisiaj dwie informacje. Pierwsza taka, że rozwaliłem sobie siekierą kciuka i musiałem odwiedzić SOR...a druga taka, że się Wam pokażę, ale sprzed 30 lat, bo właśnie nam minęło 🤗 za co jestem wdzięczny tej dziewczynie😍❤️. @Kowalsky30 masz odpowiedź co do tej Agrorandki🤷...

Zatem cofam się o 30 lat...pięć lat później włożyła ślubną suknię🥰...

IMG_20240321_182836_678_LL~2.jpg

• Like 13
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

A ja mam dzisiaj dwie informacje. Pierwsza taka, że rozwaliłem sobie siekierą kciuka i musiałem odwiedzić SOR...a druga taka, że się Wam pokażę, ale sprzed 30 lat, bo właśnie nam minęło 🤗 za co jestem wdzięczny tej dziewczynie😍❤️. @Kowalsky30 masz odpowiedź co do tej Agrorandki🤷...

Umiała usiedlić takiego łobuza 🤭.

Jeszcze raz wam podwójnej 30 życzę

• Thanks 1
Opublikowano
DANDYS napisał:

19 minut temu, Uziu92 napisał:

no właśnie niedaleko moich innych pól, kilkaset metrów no i 2 klasa, także jakby trochę zadbał to 8-10 pszenicy lekko.

Ale odda, wrazie za nawoz ,susze , czy podobne?

tego jeszcze nie uzgadniałem

1000 to nie przejdzie, bo 1500 to już ktoś chętny jest.

Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał:

Gratuluję i  złotych godów życzę 

Ty to się zestarzałeś tfu tfu, ale Aneta to jakby wczoraj to zdjęcie robione było 😉

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał:

Anete to może bym i skojarzył, ale ciebie to ni u ja. Ale młodsza córcia to wykapana mama 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Właściwie, to oboje mamy...mniej włosów 😉🤭...ja bo się gdzieś wyniosły, a Aneta, bo nie chcę mieć dłuższych 🤷

wyczochrała ci udami :D

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Właściwie, to oboje mamy...mniej włosów 😉🤭...ja bo się gdzieś wyniosły, a Aneta, bo nie chcę mieć dłuższych 🤷

Można wiedzieć który rocznik jesteś ? 50 tke już przy przed ? 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Dziewczyny do matki podobne 

może to i lepiej 🤭

Opublikowano
58 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Gryki nie sieją. Akacji i lip nie ma. Spadziowy dla mnie to nie nadaje się do jedzenia.

Na duży areał kupisz gotowca porządnego ale zrobisz mix paru substancji. Ja pryskałem jesienią Boxerem. W tym roku też będę bo nic innego nie nada się na ozimy owies z jęczmieniem. Na pszenicę pewnie chlorotoluron i coś wiosną.

Tylko i wyłącznie leśny 

47 minut temu, mf362 napisał:

Pasek mocowanie akumulatora powinno być napięte ? Bo z tymi różnymi wysokościami akumulatorow bywa różnie . Trzeba coś podkładać pod uprząż 

3p ostatnie wersje słynęły z tego że akumulatory długo nie wytrzymywały bo skakał przód i poprostu psuły się. Mocno umocować i spokoj 

Opublikowano
31 minut temu, Qwazi napisał:

Retro agrorandka😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v