Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

No to mógł by się też poczuwać.

...no powinien.

Dodam, że dojeżdżałem 20 km, bo trzeba było studia ogarniać wieczorem

Opublikowano
10 minut temu, MonteChristo napisał:

Mój szwagier z koziej wólki tzn. miasta jak wieś a panisko nie z tej ziemi, w życiu nic nie pomógł i nie pomoże 

Tak się u nas zawsze mówiło, że zachowują się Warszawiacy w pierwszym pokoleniu. 

Opublikowano
2 minuty temu, Raptus902 napisał:

Wielkie alerty a tu tylko porosiło, odechciewa się normlanie.

Dokładnie u mnie to samo, parę kropel. Tyle czasu już sobie obiecuje żę kończę z tym biznesem bo za dużo zdrowia mnie to kosztuje. 

Opublikowano
45 minut temu, radekz200 napisał:

w końcu przyszła decyzja o dopłatach to może w końcu i kasa dotrze 😛 1000 do hektara wyszło tylko w tym roku lepiej to rozegrałem więc będzie więcej, do bydła za to trochę naleciało 

1000 do ha tylko? Jak tak żyć? Więcej krów mus doić, ja cierpliwie czekam na swoją jeszcze.

• Haha 1
Opublikowano

Mi chyba nawet 900 nie wyszło 

Kurna, gdzie tam, niecałe 800zł🤦‍♂️

Opublikowano
39 minut temu, Strongman napisał:

Znowu podwyżka cen zboża.

U mnie stała cena i plon. 

5,4 pszenicy i 3,7 jeczmienia, resztę byki zjadły i kury 😁

Opublikowano

Po to właśnie jest UE- nie opłaca się pracować, produkować. Trzeba ekologia, ekościema plus jakieś ch wie co na polu i kasa leci.

1 minutę temu, HF86 napisał:

Dużo chowasz?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, HF86 napisał:

30 drożej pszenżyto i pszenica od poniedziałku a w poniedziałek tez była podwyżka o 20 czyli jak by sprzedał w piątek a dzisiaj to 50 zł na tonie.

A ja mam 2 przyczepy naładowane 25t i czekam do końca maja,żeby i tą dopłatę zachacyć jakby co.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
13 godzin temu, hubertuss napisał:

Tak propagandowo ładnie to wygląda z średnią pensja nauczycielki na poziomie 1700 rubli gdzie rubel to1,2 zł. Generalnie takiego Białorusina nie stać na żaden towar z zachodu. A ładne budynki powstają za kasę od Putina za którą Baćko oddał już chyba całą infrastrukturę strategiczną rosyjskim firmom typu Gazprom itd. 

Nie zastanowiło cię, że ten wet przyjechał pracować z bogatej Białorusi do biednej Polski.

Nie nie zastanawiało ,bo z pochodzenia Polak ,a technika leczenia trochę inna ,u nas się leczy ,a u nich kotlety ,u nas antybiotyk i nie wolno sprzedać ,u nich idzie to do rosji  i jedzą ,i wiele innych ciekawych spraw . Jest Białoruś ,obory i sprzęty co mijają zachód ,jest i kołchoz gdzie brod ,smrod 

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

30 drożej pszenżyto i pszenica od poniedziałku a w poniedziałek tez była podwyżka o 20 czyli jak by sprzedał w piątek a dzisiaj to 50 zł na tonie.

800 tona paszowki pszenicy i jęczmień po 750 brutto. 

Tusek dołoży, będzie zysk. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v