Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
katopo napisał:

52 minuty temu, PartyzantTK napisał:

Byk sprzedany na WBC. 14 PLN licząc na żywo.

Waga żywa i mięsa z ubojni sprawdzone w irzu

Jaki wiek miała ta sztuka bo chyba młoda była?

Jak to sprawdzić

Opublikowano
4 minuty temu, Raptus902 napisał:

Jak to sprawdzić

W danych podstawowych, jak wpiszesz nr kolczyka to po ukazaniu się danych o zwierzęciu z prawej strony jest ptaszek do rozwinięcia listy danych o danym zwierzęciu i tam te dane są. A żeby to sprawdzić to wchodzisz w zakładkę zwierzęta i po prawej stronie masz takie trzy kropki, klikasz na nie, i rozwija się lista, następnie wchodzisz w odnośnik "dane podstawowe" i temat masz ogarnięty.

• Like 1
Opublikowano
WitekRolnik napisał:

Jak to sprawdzić

W danych podstawowych, jak wpiszesz nr kolczyka to po ukazaniu się danych o zwierzęciu z prawej strony jest ptaszek do rozwinięcia listy danych o danym zwierzęciu i tam te dane są. A żeby to sprawdzić to wchodzisz w zakładkę zwierzęta i po prawej stronie masz takie trzy kropki, klikasz na nie, i rozwija się lista, następnie wchodzisz w odnośnik "dane podstawowe" i temat masz ogarnięty.

Dzięki już mam

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, donweter1989 napisał:

Kupiłem jałówkę, która po zgłoszeniu przemieszczania okazała się bykiem w irz. Jak to poprawić?

Korektę płci przez irz  w "zdarzeniach" może zrobić tylko pierwszy właściciel. Chyba, że istnieje jeszcze inna możliwość (nie wiem)🤷‍♂️

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, donweter1989 napisał:

Kupiłem jałówkę, która po zgłoszeniu przemieszczania okazała się bykiem w irz. Jak to poprawić?

Pierwszy wlasciciel musi zmienić 

• Thanks 1
Opublikowano
WitekRolnik napisał:

Jak to sprawdzić

no dobra ale to można sprawdzić jak sie przemieszczenia nie zrobilo? bo po zgłoszeniu tego zwierzaka nie ma na liście, dobrze kminie?

Opublikowano (edytowane)

@robi57362 Abyś tylko miał nr kolczyka, i bez posiadania danego zwierzaka da się te podstawowe dane sprawdzić, coś jak ala papierowy paszport tylko, że bardziej rozbudowany o informacje.

ps. Jak coś to tego nie sprawdzasz na liście zwierząt, tylko jak przejdziesz do tego odnośnika "dane podstawowe" i dopiero tam ten nr kolczyka się wklepuje.

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano
10 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

nie wiesz co zgłaszałes i ile i do czego to nie zadawaj głupich pytań jak nie masz zielonego pojęcia co masz we wniosku ...żadna decyzja nic ci nie da jak nie ogarniasz podstaw .

Ty mi chlopku nie bedziesz mowil co mam robic. Nie umiesz czytac ze zrozumieniem, to nie komentuj. Wiem dokladnie co mam we wniosku. Nawet nie potrafisz zrozumiec o czym byla rozmowa, wiec zielony to ty jestes...

• Like 1
Opublikowano
Dnia 10.06.2024 o 21:37, PartyzantTK napisał:

Byk sprzedany na WBC. 14 PLN licząc na żywo.

Waga żywa i mięsa z ubojni sprawdzone w irzu

IMG_3513.jpeg

własnie sprawdzałem swoja sprzedaż i byki co u mnie miały ponad 800kg tam maja wpisane +-650kg wiec wiarygodne dla mnie to to nie jest wcale piszą tam pewnie byle cos było

Opublikowano
47 minut temu, Sokol2 napisał:

własnie sprawdzałem swoja sprzedaż i byki co u mnie miały ponad 800kg tam maja wpisane +-650kg wiec wiarygodne dla mnie to to nie jest wcale piszą tam pewnie byle cos było

Ważenie żywca na ubojni to farsa. 

Więcej stać w kolejkach po parę złotych, to jeszcze głębiej będą mieć i jeszcze głośniej będą się śmiać. 

Są wszelkie narzędzia by coś stworzyć, ale łatwiej motać w haosie. 

Z dwa lata i handlarzyny by miały wagę wiecznie pewną. 

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

jak w agencji bedo każdemu gamoniowi indywidualnie tłumaczyć co i jak to nikt dopłat nie dostanie do końca roku ...😲

Won kurwa na priv się kłócić. Ty i tak to niczego innego się nie nadajesz niż do kłótni

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Sokol2 napisał:

Nie zgodzę się z tym. Sprzedaje na wbc od jakiś 3 lat. W zasadzie odkąd postawiłem wagę na podworcu. Zawsze przed załadunkiem ważę sztuki. Oddaje na w sumie 2-3 duże zakłady- bydło zabiera ode mnie pośrednik. 
waga na różnych zakładach na przestrzeni 3 lat zawsze zgodna z rzeczywistą i z rozliczeniem. Wcześniej trzeba było się pofatygować do ARiMR aby to sprawdzić. Od czasu IRZ nie trzeba ruszać się z domu. 

Domyślam się że dla niektórych sprawdzenie wagi w irz to może być przeżycie traumatyczne😎

możliwość dowolnego sprawdzenia wagi żywej i wbc wg mnie daje szanse na normalność w tym całym kopaniu się z handlarzem. Dlatego warto sprawdzić sprzedane sztuki i wyciągnąć wnioski 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v