Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 14.06.2024 o 10:06, kewin123 napisał:

Dobra cena , w jakim wieku były

średnio koło 26 miesięcy

Dnia 15.06.2024 o 11:46, krzys111 napisał:

Skąd jesteś że nie ma kupców? W moich stronach WPZ jest pełno kupców, po bydło jeżdżą po 150 kilometrów w jedną stronę. Jeden telefon i za chwilę jest a po mięsne zaraz przyjeżdża.

PMI, kupców też pełno jest ale ceny takiej nikt nie oferował, po 12,50 lub 13 to od razu by poszły bez czekania ale w tym wypadku warto było poczekać 

Opublikowano
Dnia 15.06.2024 o 22:33, Mateuszmq napisał:

Poleci ktoś kogoś? Kupię byczki najlepiej mm/SM na mleko. Najlepiej stała współpraca 100+ sztuk rocznie

Czy nie dzień dzisiejszy opłaca się na mleko ? 

Opublikowano

Zanim udam si do agencji. Potrafi ktoś to przetłumaczyć na chłopski rozum? oświadczenie o ściółce dostarczyłem, przeznaczenie też było ustalone.  

Uzasadnienie faktyczne 21 maja 2024 roku zostało skutecznie doręczone wezwanie do określenia przeznaczenia bydła do opasu. W trakcie prowadzonego postępowania stwierdzono, że w gospodarstwie nie utrzymywana była przez co najmniej przez 120 dni przynajmniej jedna sztuka bydła przeznaczonego do opasu w wieku od ukończenia 4 miesiąca życia do ukończenia 18 miesiąca życia - w przypadku opasów, które nie pochodzą od krów mamek objętych wariantami Dobrostan krów mamek, lub o masie ciała powyżej 300 kg do ukończenia 18 miesiąca życia - w przypadku opasów, które pochodzą od krów mamek objętych wariantami Dobrostan krów mamek, przy czym przyjmuje się, że opasy te osiągają masę ciała 300 kg w wieku 8 miesięcy.

Opublikowano (edytowane)

nie wiem jakie są zasady przy opasach ..ale przykładowo wypas krów  mlecznych to muszą być zgłoszone wszystkie sztuki uprawnione i wszystkie wypasane ....inaczej odmowa płatności 

nawet te które kilka dni się kwalifikowały do płatności i zostały sprzedane muszą być wpisane 

niektórzy składają wnioski w czerwcu a sprzedali koniec maja i system już ich nie widzi 

a wypas wstawiają przykładowo od 1 mają 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Jeszcze więcej tych przepisów a ja za rok dwa będę to wypełniał za darmo bo fanatycy latają z książkami ile krowa godzin siedziała na pastwisku. Jeden rolnik 100 sztuk bydła i tysiąc urzędników spokojnie reszta już dzieci kształci na kolejnych urzędasow...

• Like 1
Opublikowano

Gdyby chociaż część tej energii, zamiast składania tych pierdół było poświęcone na wywołanie stabilizacji i jakichkolwiek reguł w sektorze wołowiny, toto migiem by coś się zadziało. 

Opublikowano

Nie ma co się oszukiwać kto komu jest potrzebny. Produkcji trzody realnie prawie nie ma a oni tworzą akcje promocji wieprzowiny i programy odtworzenia produkcji podobnie będzie z wołowiną. Masa ludzi w biurach sama już nie wie do końca ma czym pracuje

Opublikowano
2 minuty temu, wojak1986 napisał:

Nie ma co się oszukiwać kto komu jest potrzebny. Produkcji trzody realnie prawie nie ma a oni tworzą akcje promocji wieprzowiny i programy odtworzenia produkcji podobnie będzie z wołowiną. Masa ludzi w biurach sama już nie wie do końca ma czym pracuje

zobacz sobie jak żyją ci co mają świnie, kasa z każdej strony 

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

zobacz sobie jak żyją ci co mają świnie, kasa z każdej strony 

To jest tucz a nie żadna hodowla. Ogólnie jak robisz wg tego co oczekuje rynek to gra gitara

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał:

no 99/100 ludzi to tanio zjeść i piwo za 3 zł świata nie zmienimy 

Niestety tylko tucz nie napędza naszej gospodarki a hodowla tak. Teraz warchlak obcy, pasza gotowa i wędlina w obcym sklepie a później płacz bo drogo a towar słaby 

Opublikowano
8 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

poprostu wykryli że co najmniej jedna sztuka bydła nie spełniła wymaganych warunków do dobrostanu ....a pewnie wszystkie powinny 🤔

Co ty pieprzysz Boguś😂 Żadna nie spełnia

8 godzin temu, Bartek933 napisał:

Jutro się dowiem to napiszę. Jedynie do czego mogli się doczepić to że do 4szt nie było określonego typu użytkowego co uzupełniłem w ciągu 7dni od wezwania

Nie typ tylko kierunek użytkowania się zmienia na taki z członem OPASOWY

Opublikowano
9 godzin temu, Bartek933 napisał:

Zanim udam si do agencji. Potrafi ktoś to przetłumaczyć na chłopski rozum? oświadczenie o ściółce dostarczyłem, przeznaczenie też było ustalone.  

Uzasadnienie faktyczne 21 maja 2024 roku zostało skutecznie doręczone wezwanie do określenia przeznaczenia bydła do opasu. W trakcie prowadzonego postępowania stwierdzono, że w gospodarstwie nie utrzymywana była przez co najmniej przez 120 dni przynajmniej jedna sztuka bydła przeznaczonego do opasu w wieku od ukończenia 4 miesiąca życia do ukończenia 18 miesiąca życia - w przypadku opasów, które nie pochodzą od krów mamek objętych wariantami Dobrostan krów mamek, lub o masie ciała powyżej 300 kg do ukończenia 18 miesiąca życia - w przypadku opasów, które pochodzą od krów mamek objętych wariantami Dobrostan krów mamek, przy czym przyjmuje się, że opasy te osiągają masę ciała 300 kg w wieku 8 miesięcy.

To nic Ci dopłaty nie przyznali za dobrostan ? W decyzji mam to samo ,ale są podane też stawki . Choć sam niewiem jak oni to liczą (pisałem w dopłatach 2023)  ,sam pracownik niewiedział jak to system liczy ,bo  też było że bydło nie przebywały 120 dni po złożeniu wniosku ,sprawdził po data i były w gospodarstwie ponad 7 m ,a to znowu że były za młode i nie miały 4 m też bujda . Typ i kierunek zmieniałem u krów w maju jak zadzwonił pracownik i z tym nie było problemu .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Co ty pieprzysz Boguś😂 Żadna nie spełnia

pisze wyraźnie że co najmniej jedna sztuka a ile faktycznie to nie mój problem 

generalnie to nie wiem jak liczą i jakie wymagania bo nie składałem bo mam mleczne na razie 

mają bałagan w systemie i sam nie wiedzą co jest wprowadzone a co nie .....

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

no to ja mam mięsny... tylko ja już to dawno dawno określałem, widziałem komunikat o określeniu kierunku w lutym. Sprawdziłem że jest określony to nie zagłębiałem tematu. A tu taka ujnia 

1 godzinę temu, Azor07 napisał:

To nic Ci dopłaty nie przyznali za dobrostan ?

ja mam tylko ściółkę  

Opublikowano (edytowane)

mam kierunek mleczny i wypas krów mlecznych ....czego nie rozumiesz ....mleka nie muszę zdawać bo nie ma takiego wymogu .....a na dobrostan dla opasów nie ma obowiązku składać ....

mam dopłatę do krowy i do bydła plus wypas dla krów i jałówek pow 2 lat ..

czego nie możesz pojąć 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v