Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Dużo dałeś? Ostatnio niedaleko oglądałem ale duza była musiałbym po nią ciągnikiem z przyczepą jechać miałem chęć ją wziąć ale zasięgnąłem języka (znajomy znajomego) że lipa na łożu. Chętnie kupiłbym coś mniejszego i fajnie jakby miała wyjmowany mostek.

no tu u mnie nie ma tak dobrze, ze wyjmowany mostek, chociaż zastanawiam się, czy kawałka w razie potrzeby nie wyciąć.

to taka chińska tokarka z regulacją na inwerterze, ma regulację skrzyni na metalowych kołach do gwintów, automatyczny posuw wzdłużny, kosztowała coś koło 2400

jak kupiłem, to tydzień później teścia sąsiadka wystawiła po swoim mężu dużą w przyzwoitym stanie za taką cenę, ale nie mam jej w domu gdzie postawić

wrzucałem, jak na tej mini tokarce zrobiłem koło zębate podajnika, sezon działało bezproblemowo, a kupić takiego nie kupię w orginale

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał(a):

jak kupiłem, to tydzień później teścia sąsiadka wystawiła po swoim mężu dużą w przyzwoitym stanie za taką cenę, ale nie mam jej w domu gdzie postawić

wrzucałem, jak na tej mini tokarce zrobiłem koło zębate podajnika, sezon działało bezproblemowo, a kupić takiego nie kupię w orginale

A ma jeszcze tą tokarkę czy sprzedała? Jakbyś coś wiedział to daj znać. 

2 godziny temu, jajonasz napisał(a):

Ja w tym roku kupiłem taki: https://allegro.pl/oferta/mannesmann-zestaw-gwintownikow-i-narzynek-110-el-4992838608

Opublikowano
11 godzin temu, jahooo napisał(a):

mam baildon i ussr, ale w związku z tym, że mają już 40 lat, powoli się kończą

w związku z tym, że mam teraz na stanie tokarkę i wiertarkę stołową, przydałby się komplet wierteł poza standardowymi 6,8, 10 i 12 :D Tych to mam po kilkanaście sztuk, kupuję takie solidne - nawet nie wiem, jakiej marki, po prostu mam zaufany sklep metalowy i tam kupuję, tylko komplet od 3 do 12 wyjdzie ze 400zł po ich cenach

poszukaj na giełdzie czy jakiś rynkach staroci można czasami spotkać leżaki magazynowe 

7 godzin temu, jahooo napisał(a):

no tu u mnie nie ma tak dobrze, ze wyjmowany mostek, chociaż zastanawiam się, czy kawałka w razie potrzeby nie wyciąć.

to taka chińska tokarka z regulacją na inwerterze, ma regulację skrzyni na metalowych kołach do gwintów, automatyczny posuw wzdłużny, kosztowała coś koło 2400

ja kiedyś też miałem fazę kupić tokarkę ale ciągle jakieś wydatki a tak naprawdę to czy jest tak dużo toczenia w gospodarstwie 

kiedyś miałem kombajn to może więcej by było a mam w okolicy kilku znajomych fachmanów z duzymy tokarkami więc odpuściłem jak coś robię to staram się szukać jakiś elementów ogólnie dostępnych 

a po za tym tyle lat po technikum to chyba już zapomniałem jak się toczy i jak się obsługuje taka maszynę 

Opublikowano

Ktoś z was mi tu objaśniał jak wyczyścić zbiornik. Odkręciłem go dzisiaj z ładowarki i okazało się że tam jakieś elementy grubsze pływają które trzeba wyłowić a zbiornik wystarczy lekko przepłukać. Po drodze jeszcze znajomy mówił żeby elektrolizę zrobić ale na szczęście mniej roboty będzie. Chociaż stan zbiornika z 72 roku podziwiam.

A i dzięki za poradę.

Opublikowano

Zajechali chłopaki, co rozbierają stare budynki na cegłę. 

Mam dom z taką dobudówka do rozebrania, ale sam nie mam czasu na to. Jak tak rozmawialiśmy, to:

- rozbierają dach

- rozbierają mury

- odzyskują cegłę - płacą za nią 30-40gr/szt

- gruz zostaje u mnie

- drzewo zostaje u mnie (wszystko raczej opal)

- segregują wszystko, tzn sobie cegłę składają na paletach, drzewo oddzielnie, gruz zostaje oddzielnie

Przy budynku ~9x18 parterowym, w szczycie ma ~6m (szczyt cały murowany), stropy drewniane, powiedzieli, że tak z doświadczenia jeśli gruz zostanie u mnie, to koszt rozbiórki do ilości odzyskanej cegły powinien wyjść dla mnie ja plus finansowo. Dobudówka rozbiórka dach (odpłatnie, ale jakieś nieduże pieniądze), a mury już będę walił do środka, bo mam tam piwnice do zasypania.

Nie zależy mi na zarobku, tylko byle nie musieć dopłacać. Ktoś rozbierał i może powiedzieć jak to w rzeczywistości wychodzi?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Na wiosce była ekipa coś w tym stylu , robili we dwóch swoją dniówkę wyliczyli na 800 zł , roboty nie skończyli cegły nie zabrali bo ponoć za duża dopłata wychodziła i skończyła koparka obrotowa . ZA duża dopłata do robotników 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Tutaj mają najpierw robić u takich sąsiadów, ale to dopiero po nowym roku, także będzie widać jak robia. Ja muszę jeszcze do starostwa - kto by nie robił, to kwity na rozbiórkę muszę załatwić.

Opublikowano

Tak czytam to niby nie dopłacasz ale za przewiezienie gruzu czy rozwpchnięcie będziesz płacił. To w sumie i tak zapłacisz podobnie z ich robotą czy bez. Jeśli gruzu potrzebujesz to psu na budę taka robota. I patrzeć jak ktoś po podwórku się plącze

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Tak czytam to niby nie dopłacasz ale za przewiezienie gruzu czy rozwpchnięcie będziesz płacił. To w sumie i tak zapłacisz podobnie z ich robotą czy bez. Jeśli gruzu potrzebujesz to psu na budę taka robota. I patrzeć jak ktoś po podwórku się plącze

Powiedzieli, że jak gruz zostaje, to z wynajęciem jakiejś "dżejki" coś jeszcze zostanie kasy. No i co dla mnie najważniejsze - rozbiora dach. Bo jest już w takim stanie, że sam tam nie wejde, musiałbym kogoś nająć. 

Sam gruz to będzie pewnie tylko zepchnięty zaraz obok - pod dobudówka jest piwnica, na którą zbraknie tego, co będzie z murów. 

Nie wiem, nie wiem. Zobaczę co powiedza w starostwie, poszukam innych firm, co powie konkurencja,  popatrzę jak ci będą u sąsiadów rozbiera i wtedy pomyśle.  W okolicy nikogo nie znam, kto korzystał z takich "usług" żeby podpytać. Bo wiadomo - z gadki kazdy będzie mówił to, co chce usłyszeć - oczywiście że wszystko rozbierze my, oczywiście że wszystko posegregujemy, oczywiście że szybko się uwiniemy, oczywiście że jeszcze pan na tym zarobi. A potem moze rozbiora co im się wyda najciekawsze, zostawia syf i się zawinął, albo ogarną wszystko i na koniec powiedzą, że panie - mało cegły wyszlo, a tyle roboty, jeszcze pan dopłacić musisz.

Opublikowano

Kiedyś drewniany dom ogłosiłem. Nikt nie chciał na przeniesienie ale zjawił się właściciel wapienniaka. Zaoferował uprzątnięcie terenu i 1500. Zabrali wszystko z eternitem i szybami.  Jedynie kuchnia i cegły z komina zostały. 

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Policz ile masz tam.cegieł, policz po ile byś dostał za nie kasy. Może opłaca sie wziąć kogoś do samej rozbiórki, sprzedać cegły i wyjdziesz na swoje.

Rozbiórka, czyszczenie. Internety różnie cegły wyceniają - widziałem po złotówce, widziałem po dwa złote. Na jakiejś grupie na FB jak ktoś wystawił po 1.50, to mało go nie zjedli. 

Jakby miał czas i wolne środki, to napewno by wyszedł na tym - inaczej by takich firm nie było.

Opublikowano

Szwagier już kilka lat temu kupił czerwoną cegłę nową ale leżącą kilka lat po 0,6 zł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v