Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wystarczy szajbe przelozyc albo dopasowac  od innego . 

jubana wytrzymala prawie 10 lat-ale dzisiaj pewnie takiej jakosci juz nie ma .epom mam pol roku wiec trudno powiedziec .

w ursusie  mialem alternator z rpa..

Opublikowano
11 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Od Seicento już trzeba rzeźbić 

900 ma pasek klinowy i nic nie trzeba a mocowanie 2 śruby , 1.1 to już kombinacje

12 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Alternator z cieniasa na złomie 50zł,

dobre kilka lat temu brałem do swego to 70 jak wyjmowali z auta przy mnie a tera to pewnie stówę

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Najpierw znajdź w miarę pasujący alternator, później dotocz koło pasowe, bo z auta nawet na pasek klinowy pewnie będzie za duże/za małe/za wąskie, następnie stwórz uchwyt, żeby to jakoś wyglądało i dało się pasek napiąć, a na koniec okaże się że w tej samej cenie masz nowy, bez roboty i z gwarancją 🙃

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

A i pasek dziwnym trafem za długi ,za krótki dokupiłeś  ,a jak ten regulator podpiąć 😉 ,a gdzie on ,nie ma ? ,a kutfa a skąd te szczotkotrzymaki takie u uja ,a z czego to ta elektrownia . No dobra zawiozę do majstrow ,a co 350 zł ? uuuuu

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Jaką polecacie głowice na żyłkę do kosy spalinowej? 

Szukaj z metalowym "przyciskiem" a jak nie znajdziesz to warto coś wykombinować metalowego na ten "przycisk". U mnie wszystkie głowice kończyły żywot ze względu na przetarty "przycisk"...

Mam coś takiego od wielu lat, zaczepy od "dekla" się trochę połamały (ale miały prawo bo koszone w ekstremalnych warunkach) ale jeszcze trzymają:

https://allegro.pl/oferta/glowica-zylkowa-kosy-stihl-fs-300-fs-310-fs-350-13580619715 

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano
4 minuty temu, wlamaj1 napisał(a):

Szukaj z metalowym "przyciskiem" a jak nie znajdziesz to warto coś wykombinować metalowego na ten "przycisk". U mnie wszystkie głowice kończyły żywot ze względu na przetarty "przycisk"...

A jaką kosa? Bo szpula głowicy do mojego stihla kosztuje 20zł i zawsze mam nową z zapasie a sama kosa ma 20lat.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, solek01 napisał(a):

zdecydowanie oleo-mac ...ten mały sthil to teraz szrot ....jeden pierścień na tłoku i prowadnica gówno od razu do wymiany i mała moc

na alegro masz jeszcze taniej https://allegro.pl/oferta/pilarka-lancuchowa-gsh-400-14-16463900735

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Grzechooo napisał(a):

A jaką kosa? Bo szpula głowicy do mojego stihla kosztuje 20zł i zawsze mam nową z zapasie a sama kosa ma 20lat.

Kosa to kawasaki KBH45B - 2010 rok. Nigdy nie używałem tanich głowic więc nie wiem co one są warte - być może używanie ich kalkuluje się pod względem ekonomicznym, ale zawsze generuje "śmieci". Tą głowicę którą podlinkowałem użytkuję jako trzecią i wytrzymuje na pewno dłużej niż dwie poprzednie razem wzięte (w tym oryginalna). Bardzo dużo zależy od warunków w jakich się kosi - na samej trawie bez przeszkód prawie każda głowica będzie dobra...

Opublikowano

Będzie bardzo źle.

Widzisz, dane szacunkowe iż zebrano 66tys ton, a przy 100tys ton pewny spadek cen.

To ja dopiszę że już kilkanaście lat temu produkowaliśmy po około 150tys ton a rok z produkcją powyżej 180tys ton był katastrofalny - wówczas przemysł u pośrednika kosztował 25 groszy.

Od tamtego czasu były wahania w ilości hektarów , ale raczej nigdy nie było takiej skali areału jak ubiegły rok, a dopiero przyszły ujmie w statystyce tegoroczne nasadzenia.

A nasadzono od 4 lat full Tihope która bije w pierwszych 5 latach rekordy nieosiągalne dla innych odmian.

Szczęściem dla rynku potencjał tych nasadzeń przez ostatnie lata został zmarnowany przez mrozy ( u mnie 3ci rok z rzędu z bardzo dużymi stratami)

I tylko w anomaliach pogodowych można upatrywać perspektyw na jakiś zysk. Tylko to działa mocno wybiórczo.

Jeszcze jest jeden aspekt po za pogodą o którym na konferencji wspomniano - taki tihope czy Ben Connan dziś po 6ciu latach nadaje się do likwidacji. Poziom zaatakowania wielkopąkowxem  rewersją pryszczarkiem i przeziernikiem dyskwalifikuje plantacje.

A teraz zabierają ostatni jeszcze dziaĺający środek Movento

Opublikowano
1 godzinę temu, KarolTD90 napisał(a):

Pierwsze widzę 4512 bez kabiny. Nie wiedziałem  że w wersji pomostowej wychodziły

Nie chce pisać głupot ale wydaje mi się że one wychodziły tak jak trzydziestki czy sześćdziesiątki bez kabiny lub z dopłatą za kabinę, a że w 90 latach ludzie zdali sobie już sprawę że zdrowie jest ważniejsze niż parę złotych za kabinę to większość była już z kabinami. U mnie na wsi jest ursus tego typu z kabina jak w trzydziestce taką rurową.

Opublikowano

Kabiny rurkowe do serii post-MF miały iść na eksport, ale trafiło się trochę sztuk na rynek krajowy, znajomy ma taki MF-255, kolega z pracy też ma

Generalnie 4512 w wersji uniwersalnej miały dwie kabiny, standard i komfort, bez kabiny to albo odrzut z eksportu, albo, co bardziej prawdopodobne, zagraniczny MF na przykład z Irlandii z przeszczepionymi dokumentami

Opublikowano
W dniu 18.11.2024 o 08:37, 6465 napisał(a):

Jaką polecacie głowice na żyłkę do kosy spalinowej? 

A nie myślałeś o takiej do której dokupuje się żyłkę zębatą? Ja polecam 

Opublikowano

Użytkuje ktoś z Was coś podobnego? Do ogrzania garaż może 30m^2 nada się? Może nie przemysłowo ale w sezonie jesienno-wczesnowiosennym ze 2-3dni w tygodniu bym chciał spędzić w garażu a nie bardzo chcę bawić się w otwarty ogień, bo po pierwsze wygaszanie na noc a po drugie czasem idę na kilka godzin tam a nie cały dzień. Wiadomo, gospodarstwo z produkcją zwierzęcą więc i inne obowiązki.
https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-9kw-spalinowa-dmuchawa-olejowa-webasto-ogrzewanie-postojowe-15241109514

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v