Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał(a):

Kumpel raz mi powiedział, że te płacenie rachunków u weterynarza nawet w przypadku nieudanego ratowania życia to cena za bycie człowiekiem

Coś w tym jest.

Mi wet powiedział, że jest duża szansa, że się po zabiegu nie wybudzi. Ale jak nie zrobi się zabiegu, to napewno zdechnie. To miałem go nie robić, żeby 9stow zaoszczędzić? Kurcze no jakoś tak nie tak chyba by to było. Rozumiem jak jakieś beznadziejne przypadki, ale jak są szanse i ma się kasę, to chyba wypadałoby spróbować tego zwierzaka uratować. 

• Like 2
Opublikowano

Teraz to niektórzy nawet 1 psa nie chowają bo to wszystko kosztuje i karma ,leczenie . Kiedyś to nikt karmy nie dawał psom tylko resztki z obiadu jakieś kości , ziemniaki itp . A teraz chować psa to kosztuje i niektórzy wolą nie mieć tego wydatku 🤷🤦

Kiedyś te psy to były jakieś zdrowsze a teraz szczeniaka to trzeba kilka razy szczepić i odrobaczać 🤦kto kiedyś tak dbał😲

Teraz czasy się zmieniły i pies to prawie człowiek 🙆😲😲

Na łańcuchu przy budzie nie może być 🤣😂 najlepiej w domu 🤦🙆😲

2 godziny temu, KlimekPL napisał(a):

Kumpel raz mi powiedział, że te płacenie rachunków u weterynarza nawet w przypadku nieudanego ratowania życia to cena za bycie człowiekiem

Jednak pies to nie człowiek,  przywiązywać się tak nie ma co 😲

Opublikowano

Mam takiego ,,zadupasa'' ,że babka widząc psa jest pewna że ja gdzieś obok.

41 minut temu, Michal2399 napisał(a):

to prawda , a spróbuj tak z krową ,jak za jakiś czas ją na kotlety  .  Ile dzieci w Afryce by nie zmarło gdyby te 10000 tys na psa ,przekazane było bezpośrednio tam . Tu jest problem .

Opublikowano
2 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

Teraz to niektórzy nawet 1 psa nie chowają bo to wszystko kosztuje i karma ,leczenie . Kiedyś to nikt karmy nie dawał psom tylko resztki z obiadu jakieś kości , ziemniaki itp . A teraz chować psa to kosztuje i niektórzy wolą nie mieć tego wydatku 🤷🤦

Kiedyś te psy to były jakieś zdrowsze a teraz szczeniaka to trzeba kilka razy szczepić i odrobaczać 🤦kto kiedyś tak dbał😲

Teraz czasy się zmieniły i pies to prawie człowiek 🙆😲😲

Na łańcuchu przy budzie nie może być 🤣😂 najlepiej w domu 🤦🙆😲

Pies jest tak samo żywą i czującą istotą jak człowiek. Ktoś komuś każe aby pies spał w łóżku z właścicielem albo jadl z nim z jednego stołu? Nie, psu wystarczy ciepła sucha buda, posiłek raz dziennie i miska z wodą aby był szczęśliwy, na łańcuchu jak w razie potrzeby postoi killa godzin to też się nic nie stanie ale jak u niektórych pies żyje 15 lat z łańcuchem niemal wrośniętym w szyję i w starej beczce bo zapracowany gospodarz nie ma kiedy mu budy zorganizować i wody czystej do miski nalać tak aby zawsze miał pod dostatkiem to po chusteczkę mu ten pies? Ogłosić, oddać komuś kto chciałby się nim zaopiekować. A nie że jest wielce łaskawy bo go nie utopił zaraz po narodzinach więc niech sobie pożyje w metalowej beczce na metrowym łańcuchu.

Krew mnie zalewa jak widze coś takiego

• Thanks 1
Opublikowano

Ktoś sie orientuje jakie montują łożysko do wału strunowego bo robię. Czy wystarczy 25mm wewnętrzny wałek czy  40mm? wał 2,5m strunowy ciężki

np:

https://allegro.pl/oferta/lozysko-samonastawne-w-obudowie-ucf-205-25mm-13151798789

czy

https://allegro.pl/oferta/lozysko-samonastawne-w-obudowie-ucf-208-40mm-13151851709

czy  coś innego , łożysko samonastawne? bo tam osiowości to nie bedzie wałków wchodzących do łożyska  to nie bedzie

Opublikowano
9 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Pies jest tak samo żywą i czującą istotą jak człowiek. Ktoś komuś każe aby pies spał w łóżku z właścicielem albo jadl z nim z jednego stołu? Nie, psu wystarczy ciepła sucha buda, posiłek raz dziennie i miska z wodą aby był szczęśliwy, na łańcuchu jak w razie potrzeby postoi killa godzin to też się nic nie stanie ale jak u niektórych pies żyje 15 lat z łańcuchem niemal wrośniętym w szyję i w starej beczce bo zapracowany gospodarz nie ma kiedy mu budy zorganizować i wody czystej do miski nalać tak aby zawsze miał pod dostatkiem to po chusteczkę mu ten pies? Ogłosić, oddać komuś kto chciałby się nim zaopiekować. A nie że jest wielce łaskawy bo go nie utopił zaraz po narodzinach więc niech sobie pożyje w metalowej beczce na metrowym łańcuchu.

Krew mnie zalewa jak widze coś takiego

Ze wszystkim się zgodzę oprócz ciepłej budy, bo tego psy nie lubią, chyba że temperatura spada grubo poniżej zera.

Opublikowano
11 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

Ktoś sie orientuje jakie montują łożysko do wału strunowego bo robię. Czy wystarczy 25mm wewnętrzny wałek czy  40mm? wał 2,5m strunowy ciężki

np:

https://allegro.pl/oferta/lozysko-samonastawne-w-obudowie-ucf-205-25mm-13151798789

czy

https://allegro.pl/oferta/lozysko-samonastawne-w-obudowie-ucf-208-40mm-13151851709

czy  coś innego , łożysko samonastawne? bo tam osiowości to nie bedzie wałków wchodzących do łożyska  to nie bedzie

U mnie w agregacie uprawnym 4.2m podzielonym na 3 sekcje są 25mm w kształcie łezki. A w agregacie siewnym 3 m walki na przodzie podzielone na dwie sekcje 35mm a z tyłu jeden wał ciężki to coś ponad 35mm. Ciężko zmierzyć.

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Skoro była mowa o psach...

Nie chce który szczeniaka owczarka belgijskiego? Sam bym wziął ale nie na zimę... Lokalizacja: 21-300

Daj fotkę

Opublikowano
12 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Ze wszystkim się zgodzę oprócz ciepłej budy, bo tego psy nie lubią, chyba że temperatura spada grubo poniżej zera.

O właśnie jestem na etapie robienia budy dla kundli, bo narazie to jak jest pogoda to są na wybiegu, jak pada to mają całą oborę, a kimaja jeszcze w chacie w piwnicy. No ale już materiał mam zebrany i będzie zrobione tak, że buda będzie stała w blaszaku - tak mi akurat pasuje, bo mało go używam, wywaliłem kawałek jednej ścianki, to jest wejście, jeszcze wstawię plekse żeby światło wpadało i zawsze to osłonięte będzie od wiatru, mrozu i opadow. No i na podłogę będę dawał styropian 10, a na ściany i dach? Też dać dychę, czy tak jak będzie stał, to 5 starczy? Prawie cały materiał na budę z odzysku i bardziej na ściany i dach pasuje mi 5, ale znowu nie aż taki problem żeby zrobić z 10.

25 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Skoro była mowa o psach...

Nie chce który szczeniaka owczarka belgijskiego? Sam bym wziął ale nie na zimę... Lokalizacja: 21-300

W robocie chłopak ma Belga, to wredne bydle i do obcych bardzo agresywne (znaczy pies 😅)

Opublikowano
8 minut temu, daron64 napisał(a):

O właśnie jestem na etapie robienia budy dla kundli, bo narazie to jak jest pogoda to są na wybiegu, jak pada to mają całą oborę, a kimaja jeszcze w chacie w piwnicy. No ale już materiał mam zebrany i będzie zrobione tak, że buda będzie stała w blaszaku - tak mi akurat pasuje, bo mało go używam, wywaliłem kawałek jednej ścianki, to jest wejście, jeszcze wstawię plekse żeby światło wpadało i zawsze to osłonięte będzie od wiatru, mrozu i opadow. No i na podłogę będę dawał styropian 10, a na ściany i dach? Też dać dychę, czy tak jak będzie stał, to 5 starczy? Prawie cały materiał na budę z odzysku i bardziej na ściany i dach pasuje mi 5, ale znowu nie aż taki problem żeby zrobić z 10.

5 spokojnie wystarczy, na podłogę też może być 5.

U mnie na podłodze 2x deska i w środku 4 styropian i tak większość nocy śpi na zewnątrz

Opublikowano (edytowane)

Mi akurat pasuje 10 na podłogę, bo mam stare krokwie 12, to one by poszły na stelaże podłogi, a ściany i dach to mam laty 5-6cm, to 5 styropian by mi tam pasował. Dechy mam większość 22, a na podłogę chyba wytnę po prostu ze starych bram gotowe kawalki. Dla starego psa to ojciec jak robił budę, to wszędzie 50styropian, tylko dechy dużo grubsze. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

Daj fotkę

Kurna, nie mam. Rudawy podpalany Znajomy mówił że z racji tego że to nie jest czystorasowiec ma oklapnięte jedno ucho.

Gdyby nie to że mały zasraniec to wziął bym go, ale nie mam gdzie go trzymać przez zime

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał(a):

W robocie chłopak ma Belga, to wredne bydle i do obcych bardzo agresywne (znaczy pies 😅)

wstawiałem tu tydzien temu budę 😛😛

Opublikowano
37 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Ja uważam, że to dobre silniki, ale - od pewnego sprzedającego, bo można sie w pompowtryskach naciąć na koszta, i to spore.

MIałem skodę fabię z tym silnikiem, śmigałem nia od 150 do 300 tys i nawet sprzęgło miała jeszcze u mnie fabryczne, jedynie zmiany rozrządu, świece żarowe i do przodu.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał(a):

Ja uważam, że to dobre silniki, ale - od pewnego sprzedającego, bo można sie w pompowtryskach naciąć na koszta, i to spore.

MIałem skodę fabię z tym silnikiem, śmigałem nia od 150 do 300 tys i nawet sprzęgło miała jeszcze u mnie fabryczne, jedynie zmiany rozrządu, świece żarowe i do przodu.

Robiłem górę takiego silnika + rozrząd kosztowało 3200

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v