Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, jaco512 napisał(a):

https://www.mascus.pl/rolnictwo/opryskiwacze-zaczepiane/hardi-lxy-800/tnhmocmd.html

Warto kupić taki Hardi zamiast polskich typu jarmet, biardzki na 30ha?

12 m na 30 ha, to trochę słabo. Cena+ transport i jakieś poprawki jeśli nie będzie nic grubego, to i koło 10 tys się zakręci.

Ja na 20 parę kupiłem nowego tolmeta i nie żałuję, ale to raczej z chronicznie braku wolnego czasu.

Ten ma rozkładanie hydrauliczne lanc, ale wg mnie szerokość lanc dyskwalifikuje go na gospodarstwo 30 ha.

Czasami można wyrwać kilkuletnią polską używkę w niezłej cenie

Opublikowano
13 godzin temu, 6465 napisał(a):

Mam ten cud techniki. Całkiem fajnie spełnia swoją rolę. 

IMG_20241204_155742.jpg

Też mam takie coś. Niby udźwig 2.5 t ale znosi znacznie więcej. Do t 25 dawali je potwierdzam 

Opublikowano
5 godzin temu, jacor73 napisał(a):

12 m na 30 ha, to trochę słabo. Cena+ transport i jakieś poprawki jeśli nie będzie nic grubego, to i koło 10 tys się zakręci.

Ja na 20 parę kupiłem nowego tolmeta i nie żałuję, ale to raczej z chronicznie braku wolnego czasu.

Ten ma rozkładanie hydrauliczne lanc, ale wg mnie szerokość lanc dyskwalifikuje go na gospodarstwo 30 ha.

Czasami można wyrwać kilkuletnią polską używkę w niezłej cenie

Można mieć 30ha w 3 kawałkach ale i w 40 wszystko zależy jakie szerokie ma pola, czy ma słupy itd.

Pod Łęczna kawałki są na szerokość dwóch rządków aronii/ porzeczki czy innego krzaka więc tam i 12 za szeroko

Opublikowano
10 godzin temu, jaco512 napisał(a):

https://www.mascus.pl/rolnictwo/opryskiwacze-zaczepiane/hardi-lxy-800/tnhmocmd.html

Warto kupić taki Hardi zamiast polskich typu jarmet, biardzki na 30ha?

napewno nie 12m, poza tym, popatrz, ile końcuje na przykład końcówka do hardi, do biardzkiego kupisz cztery

części zamienne są dostępne, ale ceny pzyprawiają o ból głowy, fajny opryskiwacz, ale nowy

w dodatku 12m tak troche przyskąpo, a z szerszych widziałem tylko 18 i 21, 15m to rzadkość.

Opublikowano

Ja tam mam 30 h i nowe opryskiwacz brałem tylko z 12-metrową belką. I to ciągany. Ale taka specyfika bo pasuje ścieżki pod rozsiewacz i siewnik. Przy zmianie opryskiwacza na 15 trzeba by było zmienić wszystko.

Opublikowano

Miał ktoś może z was doczynienia z MTZ 550? Poradzi to sobie z czwórką UG i ogólne opinie o tym sprzęcie? Bo jest na handel nie daleko za 19 tyś wspomaganie na orbitrol zarejestrowany i tak se rozmyślam czy nie podjechać obejrzeć.

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał(a):

napewno nie 12m, poza tym, popatrz, ile końcuje na przykład końcówka do hardi, do biardzkiego kupisz cztery

części zamienne są dostępne, ale ceny pzyprawiają o ból głowy, fajny opryskiwacz, ale nowy

w dodatku 12m tak troche przyskąpo, a z szerszych widziałem tylko 18 i 21, 15m to rzadkość.

U mnie większość działek jest rozdrobniona szerokość 40m-60m, dlatego taka szerokość. Z agroplastu kołpak 3 zł.

Opublikowano

Nie przesadzacie z ta szerokością? Naprawdę taka straszną różnica czy 12 czy 15m?

Mam 15ha w dwóch kawałkach, to jakoś bardziej czasem myślę, że przydałby się większy opryskiwacz. Ale nigdy nie przeszło mi przez myśl, że kurcze ta belka za wąska. Tym bardziej, że siewnik z agregatem mam 2.5m, a rozsiewacz też na 12m, wiec wszystko do siebie pasuje. A czy tu ścieżki jakoś tak strasznie gęsto są? Przy takiej ilości hektarów, to naprawdę aż taka oszczędność w przejazdach żeby to grało jakąś rolę?

IMG_20241019_072716570_HDR_copy_1148x2040.jpg

A ceny do hardiego oryginały - kosmos. Przynajmniej po przesiadce z małego polskiego, to nie ma co ukrywać - szok jest. Dostępność do tych nie najstarszych jeszcze ok. Ja mam starego to np kołpaków nowych nie widziałem, ale i żadnego nie musiałem zmieniać. Jakość plastiku super. A jakość "blach", to w ogóle nie mam co nawet próbować porównywać do polskiego (miałem budżetowego małego)

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, tomek222 napisał(a):

Miał ktoś może z was doczynienia z MTZ 550? Poradzi to sobie z czwórką UG i ogólne opinie o tym sprzęcie? Bo jest na handel nie daleko za 19 tyś wspomaganie na orbitrol zarejestrowany i tak se rozmyślam czy nie podjechać obejrzeć.

Miałem konkretny poplon zajeżdżony talerzowka,na to poszedł obornik, trochę rędziny -i mordowałem  się 1012 z UG4......

Opublikowano

urwalem dysze antyznoszeniowa pewnej polskiej firmy co ma duzo m w nazwie i sie okazalo ze juz takich nie robia a podobne nie wejda do opraw nowego -rocznego -opryskiwacza innej polskiej firmy..

pilnik i weszlo..

wiec z ta dostepnoscia czesci to bym byl ostrozny 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, tomek222 napisał(a):

Mam MTZ-50, to generalnie to samo, moc 65KM, o czwórce zapomnij, chyba, że na lekkiej ziemi albo małej czwórce tej 4x30

Różni się od normalnego MTZ-82 brakiem półbiegu i mniejszą mocą silnika. Wał nie ma przeciwwag i obroty na regulatorze są obcięte do 1800obr/min. No i ciut wolniejszy na 9 biegu. Poza tym wszytsko w zasadzie tak samo

W zalezności od wersji silnika ma albo wtrysk pośredni i świece żarowe, albo wtrysk bezpośredni i płomieniówkę, ten drugi moim zdaniem lepszy, ma lżejszy rozruch jak zimno. Ja w swoim zmieniłem świece żarowe na takie od samochodu, to pali lepiej.

Za tę cenę nie masz co się zastanawiać, dużo lepszy od 60

Opublikowano
4 godziny temu, tomek222 napisał(a):

Sąsiad ma 82 z silnikiem z 50 to jednej jesieni orał 2x37...

Opublikowano

Ale jaja.

Akcja serwisowa case jx po 12 latach.

Myślicie że warto go pruć?

20241205_162919.jpg

Opublikowano

Z jednej strony jak z free i robi to serwis, widać i jakąś gwarancje pewnie na robotę dadzą, to czemu nie. Ale z drugiej jak u siebie w okolicy w casie kupowałem jakieś graty na sklepie, to koleżka sam mówił, że serwis mają beznadziejny 😅 wiedział, że do staruszka kupuje graty, to chyba mógł sobie na szczerość pozwolić.

Pany, takie coś jak mały zbiornik na mleko, to w ogóle ktoś kupuje? Bo już się drugi rok przymierzam, żeby go gdzie wystawic. 300-400L, alfa laval, sterownik zmieniony, bo stary padł. Chłodnia do końca chodziła bezproblemowo. Jest sens to wrzucać w internety? A jak tak to za ile w ogóle? Jakiś czas temu rozmawiałem ze znajomym, to mówił że od innego znajomego jakiś zbiornik kompletny koło 500l kupił za 500zl. To za tyle to juz wole ten zbiornik na ogródku na wodę postawić.

Opublikowano

Nie no rok stoi ponad, to i jeszcze postoi. Akurat tam, gdzie jest, to mi to pomieszczenie niespecjalnie potrzebne. Olx przejrzałem, ceny widziałem, tylko nie wiem po ile koniec końców się to sprzedaje, jeśli w ogóle. Napisałem też do jednych co się ogłaszają ze skupują i czekam co od.

Opublikowano

Tylko 12 lat chodzi jest szczelne nic nie kąpie.

Jak rozkręcą to i przecieki pojawić się może

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał(a):

wybierasz się w weekend na targi do Nadarzyna fruit.....CTR się jakoś tak nazywa?

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał(a):

To i tak że pamiętają o kliencie.

Jakby miało się coś stać to już przez 12 lat powinno walnąć. Jak zacznie się grzebać rozkręcać... Musisz się dobrze zastanowić.

Opublikowano

Dawno odpuściłem sobie jazdy po targach

Zadzwonię może po weekendzie, ale raczej grzebać nie będę. Choć ma dopiero niecałe 2000h

Opublikowano
41 minut temu, daron64 napisał(a):

Z jednej strony jak z free i robi to serwis, widać i jakąś gwarancje pewnie na robotę dadzą, to czemu nie. Ale z drugiej jak u siebie w okolicy w casie kupowałem jakieś graty na sklepie, to koleżka sam mówił, że serwis mają beznadziejny 😅 wiedział, że do staruszka kupuje graty, to chyba mógł sobie na szczerość pozwolić.

Pany, takie coś jak mały zbiornik na mleko, to w ogóle ktoś kupuje? Bo już się drugi rok przymierzam, żeby go gdzie wystawic. 300-400L, alfa laval, sterownik zmieniony, bo stary padł. Chłodnia do końca chodziła bezproblemowo. Jest sens to wrzucać w internety? A jak tak to za ile w ogóle? Jakiś czas temu rozmawiałem ze znajomym, to mówił że od innego znajomego jakiś zbiornik kompletny koło 500l kupił za 500zl. To za tyle to juz wole ten zbiornik na ogródku na wodę postawić.

Biorą nawet chętnie handlarze i zagranicę pchają nawet te mniejsze chętniej jak dobry stan do Rumuni czy jeszcze gdzieś i na hodowle kóz mlecznych wystawiaj

• Thanks 1
Opublikowano

Ja niedawno sprzedałem dwa jeden 250l drugi 350l oba poszły po około 2 tys. Mniejszy poszedł w 2h od wystawienia, handlarz wziął drugi kilka dni był wystawiony kupił hodowca kuz ponad 300 km jechał po niego.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v