Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał(a):

Z jakiego drzewa te zrębki ?.

Leszczyna

2 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Pamiętam jednego roku mieliśmy "stęchłe" zrębki i bez problemu się paliły aby był żar. Mowa o kopciuchu a nie o piecu z podajnikiem. Spróbuj je trochę rozciągnąc i przesuszyć a myślę że pójdą z dymem

Niestety brak miejsca na takie operacje ale mogę spróbować wysypać trochę pod wiatą i zobaczymy co z tego będzie. Problem też jest taki, że zrębki to mamy na 5 lat zapasu i już się trochę tym zagraciliśmy

Opublikowano
6 godzin temu, jahooo napisał(a):

pod borówkę

Leszczyna -jak tu pisali że pod borówkę nie nadaje się .

Godzinę temu, KlimekPL napisał(a):

Leszczyna

Niestety brak miejsca na takie operacje ale mogę spróbować wysypać trochę pod wiatą i zobaczymy co z tego będzie. Problem też jest taki, że zrębki to mamy na 5 lat zapasu i już się trochę tym zagraciliśmy

Opublikowano

Pany przy pile motorowej mam założony łańcuch widiowy. Świetnie się sprawuje ale po 4 dniach cięcia wiatrołomów zastanawiam się czy go się jakoś ostrzy pilnikiem czy tylko na szlifierce? Szczerze mówiąc robota zupełnie inna na tym łańcuchu 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, migacz napisał(a):

wiatrołomów zastanawiam się czy go się jakoś ostrzy pilnikiem czy tylko na szlifierce? Szczerze mówiąc robota zupełnie inna na tym łańcuchu 

Internety mówią tak..

..Zęby tnące widiowe można naostrzyć tylko i wyłącznie mechanicznie szlifierką ze specjalną tarczą do ostrzenia widii. Tych zębów nie naostrzysz prawidłowo pilnikiem.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

To muszę zawieźć gdzie jak się stępi. Albo sobie ostrzałkę kupić. Dzięki za poradę. A jeszcze muszę ogarnąć pobocze rowu z pokrzyw między świerkami bo chwastu narosło i chce jakaś tania a dobra kosę kupić. Nie lubię ustrojstwa ale z konieczności trzeba będzie popracować. Młody chce świerki na choinki sprzedawać to trzeba zadbać. Nie będzie to pracować nie wiadomo ile ale żeby się po 3 użyciu nie rozpadło. Wiem że temat trochę późny ale może jakie promocje są teraz.

Opublikowano
9 godzin temu, migacz napisał(a):

To muszę zawieźć gdzie jak się stępi. Albo sobie ostrzałkę kupić. Dzięki za poradę. A jeszcze muszę ogarnąć pobocze rowu z pokrzyw między świerkami bo chwastu narosło i chce jakaś tania a dobra kosę kupić. Nie lubię ustrojstwa ale z konieczności trzeba będzie popracować. Młody chce świerki na choinki sprzedawać to trzeba zadbać. Nie będzie to pracować nie wiadomo ile ale żeby się po 3 użyciu nie rozpadło. Wiem że temat trochę późny ale może jakie promocje są teraz.

demon rq580

Opublikowano
9 godzin temu, migacz napisał(a):

Ja mam od 20 lat stihl fs200 koszenia w sezonie od maja do października mam dzień raz w miesiącu. Nigdy nie była w serwisie smaruję głowicę raz na jaki czas zmieniam żyłkę i leję paliwo, jest lekka i sprytna. Minusem jest to że jest bardzo droga w stosunku do marketowców.

8 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Idzie zima więc trzeba się zabezpieczyć, co będzie lepsze, urządzenie rozruchowe czy prostownik z rozruchem?

Drugi raz w ciągu paru dni wstawiam i polecam, kupiłem rok temu w zimne dni odpalam tym swojego Iwana.  https://allegro.pl/oferta/prostownik-inwertorowy-12v-24v-rozruch-600a-11227012739

Opublikowano

Musi być też dobry silnik wraz z osprzętem i zima bez większych ekscesów mrozowych. Taki rozruch kosztuje tyle co akumulator, jak ktoś ma kilka ciągników to jest to uzasadnione. Akumulator, który w zimie nie daje rady często w pozostałych porach roku całkiem dobrze sobie radzi - przynajmniej kiedyś tak było bo teraz to "padają" dość niespodziewanie...

Opublikowano

Jak rozumiem nigdy nic ci nie zeżarło prądu, nigdy nie miałeś problemu z odpaleniem i nigdy nie potrzevowałeś podładować akumulatora? Według mnie zawsze warto mieć plan "B" chodźby akumulator był najlepszy zawsze może coś się wydarzyć.

Opublikowano
27 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Takie małe cudo odpali ciągnik 6cyl? No i ma kilka opini o zbyt dużym prądzie ładowania..

Odpalałem nim 6 cylindrową renówke jak padł aku. Obecnie jest tam nowy aku.

24 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ja tylko z ciekawości...

Czemu się męczycie z prostownikami zamiast założyć dobry akumulator?

Jakaś oszczędność , czy co?

Mam Mtz który w okresie letnim pali od strzała ale jak przychodzi jesienna aura to bez pomocy nie odpali, podchodzę z rozruchem i pali jak dzecko. Nie mam tam żadnej świecy płomieniowej ani żarowej, na zimę podłączam grzałkę płynu.

Opublikowano
46 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Odpalałem nim 6 cylindrową renówke jak padł aku. Obecnie jest tam nowy aku.

Mam Mtz który w okresie letnim pali od strzała ale jak przychodzi jesienna aura to bez pomocy nie odpali, podchodzę z rozruchem i pali jak dzecko. Nie mam tam żadnej świecy płomieniowej ani żarowej, na zimę podłączam grzałkę płynu.

To wszystkie MTZ tak ciężko palą? W moim doszedł ostatnio że zacina się hebel( wyłącznik masy) w sobotę chciałem go odpalić a stał już kilka dni nie odpalany i ledwo ledwo akumulatory kręciły. Przekręciłem kilka razy heblem i odpalił z jak w lato. Swoją drogą jaki dobry hebel kupić ? Taki żeby wytrzymał kilka lat a nie kilka odpaleń ciągnika?

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Posprawdzaj wszystkie ,,masy,, połączenia nawet rozrusznik odkręcić i wyczyścić czy dobrze przylega do bloku...

Problem powielany od wielu lat i poruszany tu na forum, mimo nowych aku(być może za małe 2x6v 195a), masa pociągnięta z hebla (który jest zaraz przy aku) do śruby przy rozruszniku, rozrusznik nowy (tz w ubiegłym roku kupiony) szybkoobrotowy 3,2kw, ciągnik od nowości miał tą przypadłość, rok 90, przebieg 2000mtg silnik nigdy nie był robiony. Ojciec kiedyś w zimę odpalał go na tzw "kwacza" (szmatka podpalona przyłożona do wlotu powietrza), ja podgrzewam płyn i rozruch pali.

1 minutę temu, ZetorMisio napisał(a):

To wszystkie MTZ tak ciężko palą? W moim doszedł ostatnio że zacina się hebel( wyłącznik masy) w sobotę chciałem go odpalić a stał już kilka dni nie odpalany i ledwo ledwo akumulatory kręciły. Przekręciłem kilka razy heblem i odpalił z jak w lato. Swoją drogą jaki dobry hebel kupić ? Taki żeby wytrzymał kilka lat a nie kilka odpaleń ciągnika?

Oryginalny hebel już z 10lat wypierniczyłem. Obecnie od paru lat mam taki przekręcany 2000A.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, jacek1296 napisał(a):

Ty już  chyba nabyłeś  jednoośkę. Co się  przejmujesz. 99% wytworów "sam" jest do d*py. Ten 1% to bratrolnika.

Nabyłem, ale ogłoszenia przeglądam. Przyczepy niektóre dalej wiszą, jak wisiały. Agregaty też.

W ogóle, to przyszłyby mi się jeszcze że dwie duże przyczepy żeby od większego kombajnu spokojnie odbierać. Teraz jak znajomy lexionem wpadł, to zanim obróciłem po pierwszym kursie, to już miałem zasypane dwie swoje i jedna sąsiada. 

3 godziny temu, ZetorMisio napisał(a):

Ja kupiłem taki, gdzieś chyba drogi rok go mam

IMG_20241111_110650885_copy_1390x774.jpg

Edytowane przez daron64
  • Thanks 1
Opublikowano
56 minut temu, daron64 napisał(a):

Nabyłem, ale ogłoszenia przeglądam. Przyczepy niektóre dalej wiszą, jak wisiały. Agregaty też.

A ja jak już coś kupię to wszystko z obserwowanych wyrzucam żeby się nie denerwować.

58 minut temu, daron64 napisał(a):

Ja kupiłem taki, gdzieś chyba drogi rok go mam

IMG_20241111_110650885_copy_1390x774.jpg

Też mam właśnie taki już parę lat.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v