Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Agrest napisał:

Ten stary pomimo zużycia chyba więcej waży niż nowy. Różnica w grubości wydaje się duża. 

Rzuć je na wagę kuchenną, czy czasem ⅗ >1

Jeśli chodzi o wymiary, to nowy u góry jest szerszy wszędzie, więc pewnie stary byk podobny. Dół nie wiem. Mniejsze w nowym są miejsca mocowania. Tzn patrząc od osi zęba na boki - te części z otworami montażowymi są w nowym cieńsze o 1mm niż w starym. A wagowo może być tak jak piszesz, z tym ze starych zostało 15-17cm, a nowe mają 33.

Co zrobić. Szukałem na necie i pytałem w lokalnym sklepie to mieli albo całkowite no name, albo te - niby granit. 🤷

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

Przy śniadaniu powazylem 😉

IMG_20240822_090446501_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20240822_090508357_HDR_copy_1632x918.jpg

Jeszcze ciągniki dostały prezenty. Chciałem coś solidnego i na internetach wyglądały solidnie. Na żywo są, kuźwa, przepotezne..

IMG_20240822_090031527_copy_1632x918.jpg

IMG_20240822_090103090_copy_1632x918.jpg

IMG_20240822_090702987_copy_1632x918.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

@rafal4610 większa poszła do Zetora ~38zl, mniejsza do casea ~32 - firma Vapormatic. Jak kupowałem panewki do casea, to w lokalnym sklepie facet powiedział, że firma brytyjska i robi dla którejś marki na pierwszy montaż graty, ale nie pamięta, dla której. Na allegro przy okazji czegoś innego na nie trafiłem. Jak przyszły, to na opakowaniu jest faktycznie "made in UK" i "John Deere". Wyglądają solidnie, a jak będzie z czasem to zobaczymy. 

Opublikowano
23 godziny temu, jahooo napisał:

Tylko to mi przychodzi do głowy, może kulka w łożysku się blokuje, może coś wpadło do środka

Rozebrałem trochę opiłków i syfu było w środku ale łożyska są ok wiec wypróbowałem całość pod ciśnieniem i czeka na sprzęgło tylko tym razem szukam stalowego a nie żeliwnego. Ale boje się że może to nie być to co piszesz...

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, izydor6280 napisał:

Kiedyś była klapka w 60-tce, to troche dzwoniła, ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadzało. Wiem tylko, że niektórzy zwracają na to uwage i im to przeszkadza

Edytowane przez rafal4610
Opublikowano (edytowane)

Pomontowalem te zęby. Miał być granit, ale żadnego logo na nich nie widzę, także ciekawe co to w ogóle przyszło. Oczywiście spierdolilem przy montażu - udarem na 1biegu sobie kręciłem i potem dociagalem zwykłym kluczem. Ale po co dwa razy do śruby podchodzić - dokrece lekko na 2biegu. No i tak dokrecilem, że w jednym zębie urwałem dwie śruby (m12), jeden otwór udało się przewiercić na mniejszą śrubkę (oczywiście krzywo), a drugi ni ch*ja - urwała się lekko w środku, nie idzie dospawać nakrętki, po rozwierceniu na całej długości, ani drgnie. Próbowałem takim wykretakiem, to się urwał i teraz też ni ch*ja nie ma jak tego rozwiercić. Także jeden ząb jest na 2sruby m12 (po przekątnej) i na jedną małą. Ale  mysle, że bezmarkowy ząb, to raczej szybciej sam się złamie niż urwasie te śruby.

Wiem czemu przy kupnie nie zauważyłem luzu - ruszyłem ręką wałek i jeden ząb. No i chyba źle trafiłem, bo tam w jednym luz jest taki, a zaraz obok taki.. Ogólnie po odpaleniu chodzi to tak. Jakichś chyba niepokojących dźwięków nie słychać?

IMG_20240823_133634716_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20240823_143934209_HDR_copy_1305x734_1.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Co o tym myślicie, wytrzyma choć połowę tego co piszą? https://allegro.pl/oferta/podnosnik-hydrauliczny-12-ton-lewarek-slupkowy-12t-15428443217

Kurcze nie znam się totalnie na lewarkach, ale jakbym miał coś naprawdę ciężkiego do podnoszenia, to chyba wolałbym zainwestować w coś lepszego. Ale jak mówię - nie znam się. Poza skametem nie kojarzę żadnej firmy. 

Sam mam stary polski, shmitha 12t (😅) to nim tam ciągnik czy przyczepę podnoszę. Jeszcze mam geko 10t, to jest że 3razy cięższy od Smitha, to nim przód bizona, albo załadowana przyczepę podnosiłem. Oba mają z 5lat i z żadnym nic się nie dzieje.

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Co to się stanęło? Najechał na niego?

Syn sąsiada zwoził baloty i nie zauważył wału - wjechał przodem, pociął oponę i rozjebał miske

A jeszcze a propos talerzowek.

Miałem wymienić tylko kilka talerzy, ale jednak grubsza inwestycja mnie czeka. Dobrze byłoby wymienić już oski - są firmy, co robią je nie z plasteliny? Mowa o standardowej 30x30. Jak rozebrałem, to się okazało, że łożyska jednak trzeba wymienić, a os jest wyrobioną pod talerzami, tak że miejscami się kręcą i zwichrowana do tego w każdą stronę. To może teraz zrobiłbym jedna ćwiartkę, a po sezonie drugą, bo to jednak jakby obie z talerzami, to kupka pieniędzy

Edytowane przez daron64
  • Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał:

Co o tym myślicie, wytrzyma choć połowę tego co piszą? https://allegro.pl/oferta/podnosnik-hydrauliczny-12-ton-lewarek-slupkowy-12t-15428443217

Mam taki 8t, kombajn czy ciągnik (fortschritt) podnosi i trzyma bez problemu, ma już z 8 lat

16 minut temu, daron64 napisał:

@Janeczko

Plan jest taki, że po orce talerzowka z bronami przelecieć bruzdy zarownac i raz najgorsza glinę i wtedy siew zestawem. A jak starczy kasy, to w przyszłym roku wał do pluga i wtedy talerzowka tylko bruzdy i siew 

Tak właśnei robię - agregat bierny 3,2m oblecę pod miedzami i bruzny, jak są pod rzepak i potem reszta aktywnym. Obliczyłem, że oszczędzam na hektarze około 40-50 minut roboty i masę przejazdów z biernym, bo np pod pszenicę lecę od razu siew z aktywnym, równam tylko pod rzepak i soję

• Thanks 1
Opublikowano

Teraz słabo z kasą. Bardziej po dopłatach - chyba, że coś taniego byś miał.

Ogólnie to szerszy by się przydał. Ten był spoko do 3skib, czyli pod Zetora. Pod casea jednak trzeba pod 4 - czyli tak żeby miał ze 160-180 roboczej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v