Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Pawelek998 napisał:

Panowie Zetor 7245 jaki olej do skrzyni biegów? Hipol ?

hipol to olej przekładniowy, więc nieodpowiedni, jak chcesz przyoszczędzić to hipol 6 czy inny gl4 80W

Opublikowano (edytowane)

O uj chodzi z takim sworzniem? Otwory wyglądają na seryjne

IMG_20240726_185647958_copy_1632x918.jpg

IMG_20240726_185733206_copy_1632x918.jpg

IMG_20240726_185544142_HDR_copy_918x1632.jpg

Bonus - fachowy spaw z zachodu 😁 Troszkę się podbudowalem, że jednak tak źle nie lepie 😅

IMG_20240726_190322031_copy_918x1632.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, daron64 napisał:

IMG_20240726_185647958_copy_1632x918.jpg

IMG_20240726_185733206_copy_1632x918.jpg

IMG_20240726_185544142_HDR_copy_918x1632.jpg

Bonus - fachowy spaw z zachodu 😁 Troszkę się podbudowalem, że jednak tak źle nie lepie 😅

Sworzeń na dwie kategorie kul, np. w czeskiej sadzarce też tak jest, tyle że tam cat 1 i cat 2, a tu pewnie cat 2 i cat 3

Edytowane przez MF675ursus
  • Thanks 1
Opublikowano
daron64 napisał:

ten sworzen musi wejść głębiej ta grubsza część do samego końca i zawleczka w ten 2 otwór

Opublikowano
41 minut temu, wojtal24 napisał:

ten sworzen musi wejść głębiej ta grubsza część do samego końca i zawleczka w ten 2 otwór

Jak wejdzie tak jak piszesz to musi być kula kat. 3, a widać że pracował na kuli kat. 2. Nic nie musi - kwestia wyboru albo raczej posiadanego łącznika...

Opublikowano
7 godzin temu, wlamaj1 napisał:

Jak wejdzie tak jak piszesz to musi być kula kat. 3, a widać że pracował na kuli kat. 2. Nic nie musi - kwestia wyboru albo raczej posiadanego łącznika...

Wystarczyło trochę popatrzeć i sam do tych wnioskow doszedłem, ale po co myśleć, jak mozna spytać na internecie 🤦😅

A to tak poza tematem - łącznik taki o w tym stylu - wygodne to to? Czy szkoda kasy?

20011295_1_dvswsjk3ahdn52zv.webp

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

A to tak poza tematem - łącznik taki o w tym stylu - wygodne to to? Czy szkoda kasy?

20011295_1_dvswsjk3ahdn52zv.webp 38.13 kB · 5 pobrań

Ze sworzniem na pewno będzie mocniejszy. Ale ze swojej strony polecam hydrauliczny, jeden z moich najlepszych zakupów na gospodarstwie. Bardzo ułatwia pracę i ją przyspiesza gdy na przykład trzeba wyjść kilka razy z ciągnika żeby wyregulować łącznik. A na hydraulicznym robisz takie regulacje w locie i od razu widać efekt czy jest dobrze czy jeszcze trzeba poprawić. 

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Wystarczyło trochę popatrzeć i sam do tych wnioskow doszedłem, ale po co myśleć, jak mozna spytać na internecie 🤦😅

20011295_1_dvswsjk3ahdn52zv.webp 38.13 kB · 9 pobrań

Wygodny, tylko weź pod uwagę że ten hak jest dosyć mocno szeroki, może nie być w stanie zmieścić się w niektórych maszynach, np. w niektórych opryskiwaczach jest ciasno na zwykły łącznik, a takim tym bardziej nie podejdziesz 

Opublikowano
11 godzin temu, daron64 napisał:

albo spawał ten sam co talerzówke w lubelskim 🤭

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Teoretycznie jak masz haki przy cięgnach dolnych i taki łącznik to możesz zapiąć i odpiąć maszynę bez wysiadania z ciągnika. Nie wiem czy w praktyce ktoś tego w ten sposób używa. Poza tym hydrauliki już "zdalnie" nie podepniesz i musisz i tak wysiadać. Mam podobny łącznik i nie mam nawet tego "sznurka do zdalnej obsługi" założonego. Według mnie zbyteczna sprawa, tym bardziej na małe gospodarstwo - ja swojego nie kupowałem tylko był razem z ciągnikiem...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał:

normalny łącznik o co chodzi? używam w 3 traktorach

chodzi mi o to, czy z hakiem jest wygodniejszy od takiego "typowego", gdzie z dwóch stron masz oczka z kulami.

1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Ale ze swojej strony polecam hydrauliczny, jeden z moich najlepszych zakupów na gospodarstwie. Bardzo ułatwia pracę i ją przyspiesza gdy na przykład trzeba wyjść kilka razy z ciągnika żeby wyregulować łącznik. A na hydraulicznym robisz takie regulacje w locie i od razu widać efekt czy jest dobrze czy jeszcze trzeba poprawić. 

Już też patrzyłem na hydrauliczne, tylko w zetorku mam dłuższe ramiona i taki "typowy" łącznik jest za krótki do większości maszym - musiałem kupić specjalnie dłuższy. A dłuższe hydrauliczne, to z tego co patrzyłem, to głównie 3kat. To jeszcze kule by wymienił, ale ciekawe jak z szerokością haka właśnie - trzebaby było pomierzyć wszędzie. A wygodny napewno - wez cokolwiek cięższego reguluj, jak nie masz zewnętrznego sterowania hydraulika.

50 minut temu, MF675ursus napisał:

Wygodny, tylko weź pod uwagę że ten hak jest dosyć mocno szeroki, może nie być w stanie zmieścić się w niektórych maszynach, np. w niektórych opryskiwaczach jest ciasno na zwykły łącznik, a takim tym bardziej nie podejdziesz 

Nie pomyślałem o tym, a faktycznie - w niektórych maszynach jest bardzo wąski rozstaw. 

45 minut temu, konteno napisał:

albo spawał ten sam co talerzówke w lubelskim 🤭

Nie kojarzę sytuacji

10 minut temu, wlamaj1 napisał:

Teoretycznie jak masz haki przy cięgnach dolnych i taki łącznik to możesz zapiąć i odpiąć maszynę bez wysiadania z ciągnika. 

W zetorku mam haki, ale kupiłem kompletne z listwami, to powiem, że to porażka - więcej pierdolenia niż ze zwykłymi oczkami. ch*jowo chodzą, widoczność z kabiny żadna, a trzeba bdb podjechać. Jeszcze jak maszyny były mniejsze, to rękoma przesunął. Trzebaby je wywalić i kupić markowe, ale zawsze gdzie indziej te pieniądze potrzebne.

10 minut temu, wlamaj1 napisał:

Według mnie zbyteczna sprawa, tym bardziej na małe gospodarstwo 

Dzięki za opinie. Ja mam same "zwykle" i w sumie robiłem już kilka razy przymiarki do hydraulicznego, te z hakiem też już kilka razy miałem w koszyku, ale zawsze coś, no i u mnie dosłownie każdy zakup to jest kuźwa proces..i to długotrwały 😅

Edytowane przez daron64
Opublikowano
1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

Głupoty godocie Panocku 😉. Szerokość nie przekracza szerokości standardowej kuli.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v