Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Może jakby by był wymieniany to by dalej służyła - chociaż pewnie swoje i tak "wyrobiła". Mam "chińczyka" trzycylindrowego i pierwsza wymiana oleju to absolutna konieczność i nie należy z tym zwlekać bo olej jest ciemny. Ogólnie to te sprzęty wymagają "dopieszczenia" - choćby uszczelnienia filtrów. Zbiornik w środku niezabezpieczony przed korozją i pod wpływem ciśnienia się odkształca - jak ciśnienie spada do około 6 atm. to zawsze słychać 'pyknięcie", instalacja elektryczna zrobiona na "odwal się". Generalnie takie sprzęty nie powinny być dopuszczone do sprzedaży, no ale szkoda by było wywalić ponad dwa razy tyle za coś podobnego ale markowego...

Pewnie tak. Jak by nie dmuchanie kombajnu w żniwa to by jeszcze chodziła a tak to po ponad godzinie dziennie chodziła bez przerwy w kurzu. Dziś przyszła tej samej firmy tyle że 50l narazie pompuje xd choć i tak trzeba było osłonę ciąć bo filtr powietrza nie pasował. Dla tej zepsutej mam już inne zastosowanie 🤭

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, wojt napisał:

Doradzcie co kupic na 10ha bo nie chce kolejnego tematu zakladac a te co sa to sa ceny niedzisiejsze.

Zlomy podrozaly patrze za jakims z przodkiem zetor 72-7745 albo jakiego mfa 6120-40. 

Narazie obrabiam to c 330, ale trzeba cos bedzie chyba kupić, za pierdkami to niema sensu patrzec

Nie bierz nic bez przodu - nie popełnij mojego błędu jak już kupujesz to z napędem  Zetor 8245/ursus 914 

17 godzin temu, wojt napisał:

Edytowane przez Pawelek998
Dopis
  • Like 1
Opublikowano
wlamaj1 napisał:

Zbiornik w środku niezabezpieczony przed korozją i pod wpływem ciśnienia się odkształca - jak ciśnienie spada do około 6 atm. to zawsze słychać 'pyknięcie",

to pykniecie to raczej nie zbiornik a zawór odpowiadający za włączanie sprężarki jak ciśnienie spadnie

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, superfarmer02 napisał:

Pewnie tak. Jak by nie dmuchanie kombajnu w żniwa to by jeszcze chodziła a tak to po ponad godzinie dziennie chodziła bez przerwy w kurzu. Dziś przyszła tej samej firmy tyle że 50l narazie pompuje xd choć i tak trzeba było osłonę ciąć bo filtr powietrza nie pasował. Dla tej zepsutej mam już inne zastosowanie 🤭

Pewnie takie 

Screenshot_20240117-211840.png

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

To jak już masz nowego chińczyka, to w pierwszej kolejności zlej ten "płyn transportowy" co jest w niej i zalej normalnym olejem

Opublikowano
20 minut temu, bratrolnika napisał:

Pewnie takie 

Screenshot_20240117-211840.png

Bardziej silnik ale ze zbiornika może by jakaś kozę zrobił🤔 ale z 24l to szału nie będzie 

4 minuty temu, MF675ursus napisał:

To jak już masz nowego chińczyka, to w pierwszej kolejności zlej ten "płyn transportowy" co jest w niej i zalej normalnym olejem

Była sucha. Nalałem ten olej co dali, trochę popyrkocze i się zaleje jakimś turdusem😂🤭

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pawelek998 napisał:

Nie bierz nic bez przodu - nie popełnij mojego błędu jak już kupujesz to z napędem  Zetor 8245/ursus 914 

Święte słowa. Ciągnik bez przodu to UJ nie ciągnik. Jak chcesz w miarę tanio to popatrz może za MTZetem. Komfort nie jest taki jak w jonderze,dojcu itd...ale te 10 hektarów obrobisz.

Edytowane przez ZetorMisio
Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Pewnie tak. Jak by nie dmuchanie kombajnu w żniwa to by jeszcze chodziła a tak to po ponad godzinie dziennie chodziła bez przerwy w kurzu.

W takich warunkach często zmieniaj olej i zaglądaj do filtra bo każdą sprężarkę zajedziesz. Ii zalej dedykowany olej a nie Turdus, 25zł litr kosztuje to nie zbiedniejesz 

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-wywrotka-autosan-d83-CID757-IDYrQLV.html

Chyba dobra oferta jak za 10 tonową przyczepe

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, ZetorMisio napisał:

Święte słowa. Ciągnik bez przodu to UJ nie ciągnik. Jak chcesz w miarę tanio to popatrz może za MTZetem. Komfort nie jest taki jak w jonderze,dojcu itd...ale te 10 hektarów obrobisz.

Jeśli lekkie ziemię, teren równy i tylko 5 ha orne to nawet bez napędu to obskoczy... 

Opublikowano

Tak. Ale jak już kupuje, to niech kupi coś czym będzie robił i będzie wjeżdżał w pole wtedy kiedy będzie chciał a nie patrzył czy w pierwszej kałuży się nie utopi. I nie będzie pluł sobie w brodę za 2 lata że trzeba było kupić 4x4. 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

W takich warunkach często zmieniaj olej i zaglądaj do filtra bo każdą sprężarkę zajedziesz. Ii zalej dedykowany olej a nie Turdus, 25zł litr kosztuje to nie zbiedniejesz 

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-wywrotka-autosan-d83-CID757-IDYrQLV.html

Chyba dobra oferta jak za 10 tonową przyczepe

Poprzednik chodził 17 lat bez wymiany oleju więc no...🤭

2 minuty temu, ZetorMisio napisał:

Tak. Ale jak już kupuje, to niech kupi coś czym będzie robił i będzie wjeżdżał w pole wtedy kiedy będzie chciał a nie patrzył czy w pierwszej kałuży się nie utopi. I nie będzie pluł sobie w brodę za 2 lata że trzeba było kupić 4x4. 

Wszystko zależy od warunków ale to już sam zainteresowany musi wybrać 

Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał:

to pykniecie to raczej nie zbiornik a zawór odpowiadający za włączanie sprężarki jak ciśnienie spadnie

Myślisz że wtedy byłoby słychać te "pyknięcie"? "Pyknie" i ciśnienie dalej spada i sprężarka się nie załącza - załączy się gdzieś przy 5 atm...

Opublikowano
11 godzin temu, wojt napisał:

Pracuje na etacie cale szczescie stala nocka  + male dziecko do tego, zona pracuje po 12, ale nie caly miesiac....

Tez patrze z jakas kabina sensowna najlepiej miejsce pasazera  Awaryjnie trzeba bedzie cos zrobic to na chwile idzie dziecko do kabiny wsadzic a na ciapka cabrio to juz nie😀

1. Nocki to jest zabójstwo dla organizmu  prędzej czy później odbiją się na zdrowiu. Teraz jesteś młody, to tego nie odczuwasz, za chwilę nie będzie odwrotu.

2. Nigdy nie bierz małego dziecka do traktora jak coś robisz, chwila nieuwagi i nieszczęście gotowe, nawet kabina może nie pomóc.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, mf362 napisał:

Fotelik i pasy i bezpieczniej niż w aucie 

Ta jasne, w którym to na siedzeniu pasażera przypniesz pasami fotelik. Przy dziecku to trzeba mieć oczy dookoła głowy  zwłacza tam gdzie się dużo dzieje i jego pilnować a nie roboty. Ile dzieci wychowałeś wożąc ich w foteliku w ciągniku?

Opublikowano

Kolego wojt poszukaj jakiegoś Ursusa 8014h ostatnio był wystawiony za ok 70 tys, fakt że zaraz sprzedany. Są to w miarę nowe ciągniki już z klimatyzacją o dość znośnym komforcie. Jest też model 9014h i 10014h,  90 i 100 koni. 

Opublikowano
12 minut temu, jacor73 napisał:

Ta jasne, w którym to na siedzeniu pasażera przypniesz pasami fotelik. Przy dziecku to trzeba mieć oczy dookoła głowy  zwłacza tam gdzie się dużo dzieje i jego pilnować a nie roboty. Ile dzieci wychowałeś wożąc ich w foteliku w ciągniku?

Ekhem... Jako 5 latek pojeździłem przy zbieraniu kostek przywiązany sznurkiem do siedzenia w 330 i jakoś żyje. Podejrzewam że większość osób w moim wieku i lekko starszych tak "zaczynało" 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ekhem... Jako 5 latek pojeździłem przy zbieraniu kostek przywiązany sznurkiem do siedzenia w 330 i jakoś żyje. Podejrzewam że większość osób w moim wieku i lekko starszych tak "zaczynało" 

A tym co się nie udało ? Dziś spotkałem Pana bez palców -jako roczne dziecko kiełbaskę pomagał robić

Opublikowano
13 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ja też jeździłem, może nie przywiązany, ale też na błotniku. Swoich dzieci nie woziłem i innym też odradzam, inne czasy, inne dzieci.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ja miałem 6 czy 7 lat jak ciapkiem podjeżdżałem pod kostki, nie przywiązywali mnie sznurkiem 😂 bo całym swoim ciężarem naduszałem sprzęgło 

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
mzk napisał:

A tym co się nie udało ? Dziś spotkałem Pana bez palców -jako roczne dziecko kiełbaskę pomagał robić

teraz rodzice trzymają dzieci pod kloszem, nauczyciel krzyknie to mamusia leci z językiem na brodzie że psychicznie się wyzywają nad dzieckiem, ja do tej pory pamiętam jak w pierwszej klasie podstawówki przypadkiem rozbiłem nos chłopakowi (teraz to mój najlepszy kumpel i praktycznie jedyny z którym utrzymuję kontakt) to za karę dostałem taką linijką po łapach i bałem się o tym ojcu powiedzieć bo by poprawił - i to było wychowanie. Rodzice zawsze brali nas w pole a dzisiaj do dzieci opiekunki wynajmują, nie raz pamiętam jak na między siedziałem i płakałem bo nie chciałem z nimi w pole w buraki. Na błotniku w trzydziestce było siedzenie i ojciec mnie sznurkiem zabezpieczał zebym nie spadł a ja zawsze na ciągnik chciałem a jak 8 lat miałem jak sam c330 jeździłem siano przewracać.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v