Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, 6465 napisał:

Miał ktoś do czynienia z takim pojazdem? Warto brać pod uwagę, części jeszcze idzie do tego kupić?

https://www.olx.pl/d/oferta/ciagnik-rolniczy-ltz-55a-4x4-CID757-IDXWNFk.html

Siuntke objedzie spokojnie. Sam takiego szukałem ale sprzęgła nie wytrzymują w turze. Ogólnie to taki t-25 z 4 cyl silnikiem i normalniejsze skrzynią. Napędów było kilka typów i do niektórych jest problem z częściami. W kabinie jako tako ale jest kilka typowo ruskich rozwiązań jak np. 2 pedały sprzęgła 

Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Siuntke objedzie spokojnie. Sam takiego szukałem ale sprzęgła nie wytrzymują w turze. Ogólnie to taki t-25 z 4 cyl silnikiem i normalniejsze skrzynią. Napędów było kilka typów i do niektórych jest problem z częściami. W kabinie jako tako ale jest kilka typowo ruskich rozwiązań jak np. 2 pedały sprzęgła 

Miałem t25 i jeździłem MTZ. Żaden nie miał dwuch sprzęgieł🤔

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Tak, nie wiem czy to nie ma silnika D50 z mtz 50. Ja bym się w tego nie pchał, sąsiad kupił z podobnym opisem i wkpodobnym stanie wizualnym. No zadowolony nie jest...

Przed chwilą, 6465 napisał:

Miałem t25 i jeździłem MTZ. Żaden nie miał dwuch sprzęgieł🤔

No a ltz ma 🤭 jedno od jazdy drugie od wom. Mtz ma już to ucywilizowane 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Był w okolicach Czerwińska, ze zdjęć nawet ok. Jakaś opona była, nie zalany. Za 25 wystawiony ale już poszedł 

A rozumiem.

Edytowane przez 6465
Opublikowano
30 minut temu, 6465 napisał:

No widziałem jakiś lemiesz przyspawany. Ale tak ogólnie ten silnik to jak dwa z t25?  Użytkował ktoś taki ciągnik? Zrobi tyle co c360?

Na Północnym chyba ktoś takiego użytkował parę lat do tyłu, jak dobrze kojarzę 

Opublikowano

@6465Niby miał 1940 mtg, ale poprzedni właściciel nie dbał o niego. Ciężko palił zimą mimo dołożonej płomieniówki, siłownik ciekł po jednym dniu roboty (wiem trzeba było kupić nowy) i to sprzęgło jak pisał @superfarmer02 nie nadawało się do tura. A kupiłem go wtedy bo był w dobrym pieniądzu

IMG_20220204_160943_859.jpg

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Na Północnym chyba ktoś takiego użytkował parę lat do tyłu, jak dobrze kojarzę 

Na jeziorku miał a czy ma to nie wiem. Możliwe że i na polnocnym

9 minut temu, stempos1980 napisał:

Tomek w co ty się pchasz🤔

A tak przeglądam ogłoszenia i mi w oko wpadł. 

Opublikowano
35 minut temu, superfarmer02 napisał:

Były różne wersje, pierwsza LTZ-40 t były po prostu dwa silniki z władka o mocy 42KM plus skrzynia z władka i most

potem zrobili LTZ-50 z podniesioną mocą, LTZ55 z wygodniejszą kabiną

w końcówce był LTZ60 z silnikiem najpierw od jumz potem od MTZ-ta o mocy 65KM

niestety, sprzęgło główne jest jednostopniowe jak we władku, a wałek WOM ma oddzielne sprzęgło, troche to upierdliwe, ale da się żyć, fajny ciągnik, dość oszczędny, zwrotny, tylko lekki, pług UG-3 spokojnie ciąga, natomiast z większymi ciężarami na podnośniku jest problem, bo przód lekki

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, 6465 napisał:

A tak przeglądam ogłoszenia i mi w oko wpadł. 

Ile robisz C-360, że myślisz o wymianie? Był taki we wsi. Szło to lepiej od C-360 bo trzy skiby dawał radę udrzeć. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano (edytowane)

Dlatego chcę go zmienić. 

8 minut temu, jahooo napisał:

Były różne wersje, pierwsza LTZ-40 t były po prostu dwa silniki z władka o mocy 42KM plus skrzynia z władka i most

potem zrobili LTZ-50 z podniesioną mocą, LTZ55 z wygodniejszą kabiną

w końcówce był LTZ60 z silnikiem najpierw od jumz potem od MTZ-ta o mocy 65KM

niestety, sprzęgło główne jest jednostopniowe jak we władku, a wałek WOM ma oddzielne sprzęgło, troche to upierdliwe, ale da się żyć, fajny ciągnik, dość oszczędny, zwrotny, tylko lekki, pług UG-3 spokojnie ciąga, natomiast z większymi ciężarami na podnośniku jest problem, bo przód lekki

Ile tam jest wyjść hydraulicznych?  Jaki tam rozdzielacz? Da rade tura założyć?

Edytowane przez 6465
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ile robisz C-360, że myślisz o wymianie? Był taki we wsi. Szło to lepiej od C-360 bo trzy skiby dawał radę udrzeć. 

To u was 60-tki nie dają rady udrzeć 3 skiby?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Desperado napisał:

To u was 60-tki nie dają rady udrzeć 3 skiby?

W głębszej podorywce tak. W orce - na większości kawałków - nie. Lepszy komfort ciągnąć spokojnie dwie skiby niż piłować na blokadzie z trzema skibami. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

W orce - na większości kawałków - nie.

To co? sama glina? to ile skib ciągnie ciapek wtedy jedną?

Edytowane przez Desperado
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v