Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, zajrzalem do filtra i kolektora powietrza. Olej dolewalem w zime do miski i juz zostalo polowe, kolektor zaolejony wiec mozliwe ze to ten olej robi robote w tlumiku. Dlaczego tak zasysa ten olej? Jak mozna temu zaradzic? Najbardziej "ciagnie" do glowicy od kabiny (czyli tej najdalszej od filtra)- tam tez jest najmniejsze cisnienie 22bary. 

@Grab12 @Bogdan_ja @Desperado

IMG_20230610_144510.jpg

IMG_20230610_143905.jpg

IMG_20230610_143916.jpg

Opublikowano

Ciśnienie spreżania 22 bary to bardzo mało. Spadek ciśnienia o 20% poniżej nominału jest jeszcze dopuszczalny do użytkowania ale Twój wynik to wskazuje na konieczność naprawy. Na słowo mi nie musisz wierzyć, masz foty ze starych instrukcji napraw.

0wiIM6UWNjXJ0tWoDQNyV5sujcDEltTHk1MExE0ZuyemNYMqpvqtZTw0zCHPhjE4G65dsl5J7RELq_64PF55wU9mi5wSDxkS2sCwrBBF1MC7iIDuwrl_-RYun9uKmNkhkeArBMa8gaCQ7btQC8JrtNo0vX_v-8Mtm_NY19trknbCkuz_wJ5u87obA7BLjk_1GJvmtG6whK3eDPiui5_tefjHxzyxi2eEmRLXI7yCiRlyqNut5epAKG9EvFwwD-ebCNyhLTFF-3iA9XL1qpSYUv80h4nxOKTYWkZKH3qy2XkYeq0VJCFsMtnVenHjxyjTE9RBnD1JSQhy1HzYPbBZBJizpRKRpwzkcg9e--00WZ4I0Mjsw45FnZ2Zv__mYJ78-giAEuCH_fPrJ6wIqCVpKH8zMvnuqjJY9CY4DgvK5RNFylp2OLBOgckd-HgfbBSifAZ0tMYjPLW3RDCn7VQjxyZ585VW_s0wwKOOHvbpUsX5Evb0Sp1--S5uWTM-NuoGF-9bphOyys6eOG2wWGYJlxUPhWcxop8xhDCxpwU5pMJoOIYZvLVSaXbaBNIeGLHgabE4HfQABmKyQHqDuDvjf_8PJVzR5tLeFLYjEPS1ZQpPUESNC5_kfW2AKU8CDomrwKHckfBZtZ5eb_cwNBT6YIzUKgq8u48hczi7jFuRVa3Nb8iNLniyBcP_wIfXzBi8aSjkm9ZCPrxB7uHXw999OIkdu8zu-hy8TJvoKMAb2fQISL4ERrld-yGiISG9OcXCc1ykfO08o8bdzmaLy1ShmdxTrqE-PAptbUm_IQkehG1nm9UsSncJ8UG9KUk9QMMZFT-KbnjMFzqforXmSh1Lu5CBaBEFKERJNxmZOaexLPBisNrm5yzHmecSXqwrShVlnhRgUUJaJWsKR28mmgNLMbeYZuZ5c4QDZABuaeBJnP9C=w1249-h937-s-no?authuser=0

Opublikowano (edytowane)

Mokre filtry są trochę upierdliwe ale bardzo dobrze filtrują zanieczyszczenia bardzo ważne jest połączenie z tym kolankiem i odejściem z sprężarki jak jest nieszczelne to szybko silnik zarzyna piach i inne zanieczyszczenia. olej lejesz oczywiście do wytłoczenia nie więcej. Myśle że olej cieknie ci po prowadnicach zaworowych po prostu zużyły się i tyle a i tak jak kolega wyżej pisze może spróbować zamontować suchy filtr i zaobserwować co się będzie działo ale remont sam wiesz pewnie cię nie minie a przy remoncie najważniejsza weryfikacja części pomiary i co się da regeneracja bo dzisiejsze cześci to loteria

Edytowane przez Grab12
Opublikowano
6 minut temu, Pigmei napisał:

Ciśnienie spreżania 22 bary to bardzo mało. Spadek ciśnienia o 20% poniżej nominału jest jeszcze dopuszczalny do użytkowania ale Twój wynik to wskazuje na konieczność naprawy. Na słowo mi nie musisz wierzyć, masz foty ze starych instrukcji napraw.

0wiIM6UWNjXJ0tWoDQNyV5sujcDEltTHk1MExE0ZuyemNYMqpvqtZTw0zCHPhjE4G65dsl5J7RELq_64PF55wU9mi5wSDxkS2sCwrBBF1MC7iIDuwrl_-RYun9uKmNkhkeArBMa8gaCQ7btQC8JrtNo0vX_v-8Mtm_NY19trknbCkuz_wJ5u87obA7BLjk_1GJvmtG6whK3eDPiui5_tefjHxzyxi2eEmRLXI7yCiRlyqNut5epAKG9EvFwwD-ebCNyhLTFF-3iA9XL1qpSYUv80h4nxOKTYWkZKH3qy2XkYeq0VJCFsMtnVenHjxyjTE9RBnD1JSQhy1HzYPbBZBJizpRKRpwzkcg9e--00WZ4I0Mjsw45FnZ2Zv__mYJ78-giAEuCH_fPrJ6wIqCVpKH8zMvnuqjJY9CY4DgvK5RNFylp2OLBOgckd-HgfbBSifAZ0tMYjPLW3RDCn7VQjxyZ585VW_s0wwKOOHvbpUsX5Evb0Sp1--S5uWTM-NuoGF-9bphOyys6eOG2wWGYJlxUPhWcxop8xhDCxpwU5pMJoOIYZvLVSaXbaBNIeGLHgabE4HfQABmKyQHqDuDvjf_8PJVzR5tLeFLYjEPS1ZQpPUESNC5_kfW2AKU8CDomrwKHckfBZtZ5eb_cwNBT6YIzUKgq8u48hczi7jFuRVa3Nb8iNLniyBcP_wIfXzBi8aSjkm9ZCPrxB7uHXw999OIkdu8zu-hy8TJvoKMAb2fQISL4ERrld-yGiISG9OcXCc1ykfO08o8bdzmaLy1ShmdxTrqE-PAptbUm_IQkehG1nm9UsSncJ8UG9KUk9QMMZFT-KbnjMFzqforXmSh1Lu5CBaBEFKERJNxmZOaexLPBisNrm5yzHmecSXqwrShVlnhRgUUJaJWsKR28mmgNLMbeYZuZ5c4QDZABuaeBJnP9C=w1249-h937-s-no?authuser=0

Tak wiem ze jest male, po sezonie bedzie grana kapitalka.

Opublikowano (edytowane)

Czyli się nie myliłem że silnik do remontu, to że porywa olej z filtra to coś z rozrządem nie tak, z zaworami, złym ustawieniem, że porywa olej na ssaniu z filtra. Ale jak najbardziej w kolektorze może to być ten niespalony olej z filtra, silnik może być wyrąbany, jednak z filtra oleju normalnie nie powinien zabierać.

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Widać dobre ssanie jest

Palnął Ćwirek        :P   Rysiek Ty jak coś powiesz to klękajcie narody, to pewnie w tych nowych dlatego suchy filtr zakładają, bo olej im wypijały, taaaaakie ssanie  mają.   xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Dolalem oleju silnikowego do filtra- wszedl rowny 1L. Po tym z komina niemilosiernie wali bialym dymem. Co ciekawe zmienilem tlumik z nowego - warynskiego na stary (byl jakis najtanszy). I ku mojemu zdziwieniu cisnienie oleju spadlo z 3-4 bar( jest foto we wczesniejszym poscie gdzies) do 1-1,5bar(foto). Na wolnych obrotach to w ogole ponizej 1bara.  Silnik rozgrzany. Mozliwe ze ten tlumik od warynskiego trzymal takie cisnienie w silniku? No i dodatkowo maź nie leci juz wszystkimi otworami na starym tlumiku. Dziwny ten ciagnik. 

IMG_20230610_185957.jpg

IMG_20230610_190029.jpg

Warynski

IMG_20230610_190018.jpg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No gdzie tłumik ma wpływ na ciśnienie oleju. Jak olej leci tylko z jednej głowicy, to trzeba zdjąć tę głowicę i przyjrzeć się czy zawory są całe, przez to może być tak niskie ciśnienie na tym cylindrze i zasysa olej z filtra.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)

Dziwne te wskazania manometru od ciśnienia najpierw tak potem tak rzadko kiedy spotkałem się żeby silnik miał 4 ATM przy tych samych obrotach a potem nie miał 1 przy tych samych warunkach nie możliwe żeby tak się zużył chyba że chodził bez smarowania albo ten wskaźnik pokazuje w cały świat. U mnie jak były już głebokie rysy na panewkach i wale to wskazówka drgała od 2 do 4 a na ciepłym prawie zero i oczywiście jakiś fachman podniósł ciśninie zaworu przelewowego podkładkami do 6 ATM co oczywiście jest bezcelowe bo na ciepłym i tak będzie zero. Co do wydechu to wątpie by miał jakiś wpływ jego zadaniem jest tylko niwelować hałas i nie sądze że aż tak blokuje przepływ. Co do głowicy to można ją zrzucić i zobaczyć w razie czego założysz nową uszczelkę i tyle.  zawory sprawdzisz naftą ropą czy benzyną czy nie przeciekają i czy gniazda nie są popękane jakbyś zdjął zabezpieczenia i sprężyny zaworów mógłbyś sprawdzić luz w prowadnicach i tyle.

Edytowane przez Grab12
Opublikowano (edytowane)

Raport z garażu: 

Korzystam z *deszczowych dni i robie polkapitalke ze znanomymi. 

Do tej pory zrobione:

- wymienione tuleje, tloki ,pierscienie

- nowy rozrzad

- glowice po regeneracji ( byly oryginaly ZMU)  jutro wjezdzaja  na miejsce. (140zl/szt)

-wymieniona sprezarka przy okazji

-wal korbowy okazal sie z 2009r(ładny)

- panewki nominal- zostawilem, bo tak mi doradzili jak nie szlifowalem walu

-walek rozrzadu bez skazy, krzywki pomierzone i sa ok

- jutro wjada nowe szklanki i popychacze choc stare byly ok ale juz mialem nowe kupione

- rozrzad skladal jakis  bezbarwny melepeta albo magik, nie mam zdjecia ale zaden znak sie nie pokrywal i to qwa o xxx zebow (wtf?!)

- 0,7l na 3ech

-2x6pak łomży

-2x6pak warki

* Taki ch*j z tym deszczem, od miesiaca posucha

IMG_20230616_165619.jpg

IMG_20230616_213850.jpg

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1
Opublikowano

Ja nie mogę jaki syf na silniku,było go zdemontować i wymyć jak wał wyjąłeś.To że miałeś mokry dolot równie dobrzecmogłes pęknięty filtr powietrza.Koła rozrządu jakiej firmy?

Opublikowano
20 godzin temu, Desperado napisał:

O to to to, od razu mówiłem że silnik do remontu, pierścienie nie były popękane albo zapieczone?

Nie nie byly, uszczelniajace mialy szczeliny zamkow poza dopuszczalna wartoscia ( pow. 0,5mm a nawet 0,9mm) a zagarniajace na "piczy wlos" czyli na zyletke wiec ok. Tloki wyrobione od strony sworzni. Głowice po regeneracji sa szczelne- zalewane gniazda nafta ladnie trzymaja. Jutro zalewanie plynami i proba + cisnienie sprezania.

11 godzin temu, Ursusc360polska napisał:

Zestawy naprawcze jakiego producenta założyłeś? 

Kupilem wszysto primy. 300zl/komplet Czytałem ze teraz to oprocz Chełmna ( i złoteckiego?) jest top i trzyma wymiary. Po niedzieli napisze jak to chodzi.

5 godzin temu, Adi96 napisał:

Ja nie mogę jaki syf na silniku,było go zdemontować i wymyć jak wał wyjąłeś.To że miałeś mokry dolot równie dobrzecmogłes pęknięty filtr powietrza.Koła rozrządu jakiej firmy?

Ten silnik pracuje a nie jest na wystawie. Walu nie wymontowywalem - dlatego nazwalem to polkapitalka. Wal okazal sie ładny (z 2009r), panewki nie wydarte.

Kolo walu skropol reszta to zestaw naprawczy z mizara za 5xx zł. (Noname ale ladnie pasuja oprocz walka pompy wtryskowej- dalem stara bo nowa trzebabylo duzo szlifowac). Filtr powietrza nie byl pekniety. 

IMG_20230617_120508.jpg