Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

W przypadku wapna akurat zasada czym droższe tym lepsze się nie sprawdza do końca.Trochę działam w branży transportowej w transporcie materiałów sypkich i nie jednokrotnie firmy które cieszą się bardzo dobrą opinią na rynku sprowadzają towar od firm u których nigdy bym się nie zdecydował na zakup dla siebie.Często też firmy podwykonawca pakuje już u siebie w firmowe bigbagi towar który trafia do firmy która ma uznaną markę na rynku za cenę kilka razy większą.

Edytowane przez asharot
Opublikowano

W przypadku wapna akurat zasada czym droższe tym lepsze się nie sprawdza do końca.Trochę działam w branży transportowej w transporcie materiałów sypkich i nie jednokrotnie firmy które cieszą się bardzo dobrą opinią na rynku sprowadzają towar od firm u których nigdy bym się nie zdecydował na zakup dla siebie.Często też firmy podwykonawca pakuje już u siebie w firmowe bigbagi towar który trafia do firmy która ma uznaną markę na rynku za cenę kilka razy większą.

Dlatego napisałem , że najlepiej kupować z markowych i uznanych kopalni a nie u nie wiadomo kogo i nie wiadomo co.

Kopalnie są stale te same, nie rozmnażają się. Trzeba jedynie trochę wysiłku włożyć w pozyskanie informacji co gdzie się znajduje.

A tak przy okazji może kolega by napisał co i gdzie najlepszego można szukać?

Opublikowano

Porównywać jest sens, ale wybór kupującego.

Z Dwikóz to kreda pojeziorna o niższej zawartości CaO -  40% - nie pamiętam ale chyba dość wilgotna, może się gorzej siać

Polcalk to zmielone wapno jurajskie o wyższej zawartości CaO.

Opublikowano

Wapno bez oznaczenia na opakowaniu nie powinno być dopuszczone do sprzedaży. Poniekąd świadczy albo o nieznajomości co sprzedaje, albo o ukrywaniu tego. Na opakowaniu musi znaleźć się taka informacja.

Opublikowano

wszystkie granulki u mnie, od artigranow przez jakies dolomagi po 500 zł brutto, ecogran z dowozem 477 zł, jakas kreda no name z olxa 380 zł ale boje sie tego kupowac bo nie wiem nawet co to jest

Opublikowano

Jakie wapno granulowane pod jeczmien jary tak na szybko wapmag polcalc czy koszelowski bo przymierzam sie do zakupow i jaka ilosc na ha powiem ze czystego jeczmienia nie sialem nigdy tylko w mieszance z owsem i raczej byl nie wyginął wiec tak zle nie jest ale chciałbym się zabezpieczyć ziemia to 4 5 6 klasa

Opublikowano

Proszę o pomoc  a mianowicie czy ktoś stosował może z was na pole Wapnogran  z Raciszyna koło Działoszyna woj Łódzkie czy rzeczywiście jest to kreda granulowana o symbolu 06a proszę o szybką odpowiedz dziękuje

Opublikowano
Dnia 14.01.2018 o 21:26, Gringo1 napisał:

Jakie wapno granulowane pod jeczmien jary tak na szybko wapmag polcalc czy koszelowski bo przymierzam sie do zakupow i jaka ilosc na ha powiem ze czystego jeczmienia nie sialem nigdy tylko w mieszance z owsem i raczej byl nie wyginął wiec tak zle nie jest ale chciałbym się zabezpieczyć ziemia to 4 5 6 klasa

Doradzicie cos

Opublikowano

Na pewno wapmag ZDECYDOWANIE odpada.

Pozostałe dwa  produkty są dobre. 

Polcalk robiony z mielonego wapna jurajskiego, a wapniak koszelowski to kreda.

Kreda to najmłodszy pokład wapienia i najłatwiej rozpuszczalny o najszybszej i  największej reaktywności. 

Podejrzewam że będzie nieznacznie szybsze działania wapniaka koszelowskiego.

Opublikowano

Koszelowski sialem z 3 lata temu pod kuku w marcu okolo 500kg/ha dopiero przed siewem wssystko wymieszane z nawozami i wydaje mi sie czy to troche za mocno zadxialalo i po wschodach kuku tak jakby ja przypalilo pasami a powinna byc po wapnie lepsza

Opublikowano

Na pewno nie możliwe.

Jak pasami to może przymrozek złapał - nie sieję kuku ale chyba wrażliwa?

Opublikowano (edytowane)

Zależy jakiej pojemności jest kompleks sorpcyjny i jakie pH,

ale na glebie bardzo lekka gleba typu ,,pustynia,, w związku z tym pojemność mała i pH np 4,5 to po jednej tonie tak dobrego (ale drogiego jak na swą rangę wapna) może w skrajnych wypadkach podskoczyć nawet do 5,5. Ale dalej już tak łatwo nie pójdzie. Na gleby przysłowiowe ,,pustynie,, polecał bym jednak wapno magnezowe.

na glebie lekkiej raczej na 95% nie możliwe.

tu masz przykład z mojej lekkiej gleby jak się zmieniało pH

image.png.e34c9e51fce67f459f7ac91c39e9dd87.png

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Rozumiem. A jeżeli podniosło się pH przypuśćmy do 5.5-6.0 przy pomocy wapna granulowanego i nawożenie nie jest intensywne to uda się utrzymać to pH przez 2-3 lata? Ewentualnie w jakim tempie pH może spadać?

Opublikowano (edytowane)

To zależy od wielu czynników, podstawowe które przyczyniają się do spadku pH,

- skład gleby z jakiej skały powstała

- rozkład materii organicznej uwalnia

- intensywność opadów (wymywanie wolnych kationów zasadowych)

- Nawozy mineralne

Uważam że utrzymanie pH na poziomie 6,5 na większości gleb Polski (z wyłączeniem, rendzin, dennych, czarnoziemów itp.) przy intensywnej produkcji czyli wysokie nawożenie, wysokie plonowanie, dużo resztek pożniwnych, często nawożenie organiczne, wymaga stosowania co najmniej raz na dwa lata 1,5t/ha dobrego wapna, czyli jakiegoś pyłu węglanowego.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Rozumiem. Z racji tego że nie mam sprzętu do rozsiewu sypkiego wapna ani nikt w okolicy nie robi tego na usługę muszę zacząć stosować wapno granulowane. I zastanawiam się czy 1-1.5 tony takiego wapna co 2-3 lata da coś przy obecnym pH na poziomie 4.5-5.5 na glebie lekkiej i bardzo lekkiej przy nie intensywnym nawożeniu. Myślałem właśnie nad takim 3- letnim systemie żeby 1/3 gruntów co roku wapnowac większą ilością zamiast mniejsza ilością wapna ale wszystkie grunty co roku.