Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

T1 w pszenicy zrobiona .

DA24B6F6-155F-4B2E-9BFB-36A05A8886BE.jpeg

skracałeś?

Moja pszenica siana ok 20.09 a dopiero pierwsze pojedyncze kolanka się pokazują i to na max 3mm, taki stan był na wczoraj, jutro po południu zajrze jeszcze raz. myślę że 2 dni po 16stopni powinno podgonic rosliny

Opublikowano
4 minuty temu, Piffpaff napisał:

skracałeś?

Moja pszenica siana ok 20.09 a dopiero pierwsze pojedyncze kolanka się pokazują i to na max 3mm, taki stan był na wczoraj, jutro po południu zajrze jeszcze raz. myślę że 2 dni po 16stopni powinno podgonic rosliny

Jasne . Kurde jak to ruszyło jak wściekłe dzisiaj . Taki mix poszedł . Empartis z Flexity było . 

48BE693A-C031-4886-BFE8-740352E346C4.jpeg

Opublikowano
32 minuty temu, logitech55 napisał:

Ile godzin słońca potrzeba żeby trineksapak etylu zaczął działać?  Opryskałem po godz. 17.00

wystarczy że kolejnego dnia będzie słonecznie, to że przy aplikacji musi być mocne słońce to mit 

• Haha 1
Opublikowano

Panowie mam medax max który był ważny do 2022 do stycznia, jest fabrycznie zapakowany. Mogę go użyć normalnie bez jakiś skutków ubocznych ?czy lepiej nie ryzykować?

Opublikowano (edytowane)

i tak i nie, Coś w tym racji jest, bo lekko opóźniając dawkę wychodzą mi lepsze parametry białka i glutenu, z tym że ja stosuję na n2 saletrę, i raczej bardziej patrze kiedy przyjdzie deszcz, czasem n2 i w maju dopiero szło. Jest masa czynników i nie zawsze to pierwsze kolanko musi być sztywne dla n2 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
16 minut temu, 1993michal napisał:

panowie miesiac temu n1 wczoraj n2, obszarnik mowi ze n2 to za wczesnie bo to ani na krzewienie ani na lisc flagowy, według mnie głupoty gada jakie wasze zdanie

Pewnie azot kupił  na jesieni po 500  to tak gada , bo w przeciwnym razie nad 3  trzecią dawką by się już zastanawiał.😄

Opublikowano

Bo do tej mieszanki dodawałem po 7l Rsm . Według Hektar Wiedzy , będzie Meksyk na polu , przypalone itd . Myślicie ze może to przypalić te pare litrów Rsm ? Będę obserwował . Pryskalem już ta mieszanka bez Rsm dwa lata temu i było gites . Oglądam te jego cud porady teraz . 

ED081B4F-8F7F-4A4D-ACB1-3854E5B0D3B4.jpeg

Opublikowano
Marco98 napisał:

Panowie mam medax max który był ważny do 2022 do stycznia, jest fabrycznie zapakowany. Mogę go użyć normalnie bez jakiś skutków ubocznych ?czy lepiej nie ryzykować?

2 lata temu stosowałem medax przeterminowany rok i problemu z nim nie miałem a zboże stało do zniw

1993michal napisał:

panowie miesiac temu n1 wczoraj n2, obszarnik mowi ze n2 to za wczesnie bo to ani na krzewienie ani na lisc flagowy, według mnie głupoty gada jakie wasze zdanie

U mnie N1 poszlo 17.03 a jutro jadę z N2 Od kad daje N2 jak pierwsze kolanko ma ok 0.5cm to mam lepsze plony, oczywiscie to skladowa wielu ale wzwyzka jest. N2 dalej się po to żeby pokazać roskinie że ma dużo papu więc może wytworzyć więcej pieterek w klosie.

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Jasne . Kurde jak to ruszyło jak wściekłe dzisiaj . Taki mix poszedł . Empartis z Flexity było . 

48BE693A-C031-4886-BFE8-740352E346C4.jpeg

U mnie dzisiaj trochę nie dało rady, bo w nocy spadło 18 litrów wody , a do południa było przymglone , i o godz 16 jeszcze woda się z roślin lała , jutro się skończy bo ma być pogoda . Co do regulacji , to u mnie na dwa razy pójdzie teraz leje po 1,3 L stabilanu , a za tydzień , dwa , pójdzie po 0,2 - 0,4 l modan ,  zależnie czy nadal będą się utrzymywać pogoda deszczowa , jeśli tak to dawką będzie modanu większa. Co do rsm to ja zawsze dolewam po właśnie 7- 10 litrów na 200 litrów cieczy 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GABBER85 napisał:

Fluroksypyr , czy  chwastox turbo ma średniowrazliwe, Triben śr. wr. - stosunkowo tani a można wyczyscic pole z innych

Dokładnie Atlantis + Starane + Granstar brało fiołka, stosowane lata temu. Mustang Forte jakby gorzej. Teraz jakbym miał coś stosować, a nie byłoby przytulii to myślę że tribenuron + metsulfuron powinno być dobre.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano

Ja podobnie przymierzam się jutro wjechać z saletrą ale połowa dawki czyli 100kg saletry. Na weekeend opady nadają a potem długo nic. Za jakieś 2 tygodnie podałbym drugie 100kg saletry pod deszcz. Na n1 poszło 180l rsm 18marca. Podwójna robota wiem ale nie mam 100ha a druga sprawa nie chciałbym skracać głodnej pszenicy bo niby rsm powinien jeszcze trochę trzymać ale z drugiej strony opadów w marcu było dużo i już może go niebyc. Chłopy doradźcie:)

Opublikowano
51 minut temu, mysza103 napisał:

U mnie dzisiaj trochę nie dało rady, bo w nocy spadło 18 litrów wody , a do południa było przymglone , i o godz 16 jeszcze woda się z roślin lała , jutro się skończy bo ma być pogoda . Co do regulacji , to u mnie na dwa razy pójdzie teraz leje po 1,3 L stabilanu , a za tydzień , dwa , pójdzie po 0,2 - 0,4 l modan ,  zależnie czy nadal będą się utrzymywać pogoda deszczowa , jeśli tak to dawką będzie modanu większa. Co do rsm to ja zawsze dolewam po właśnie 7- 10 litrów na 200 litrów cieczy 

I coś złego się przytrafiło u ciebie ? Chodzi o zabiegi z dodatkiem Rsm ? Dodalem bo według mnie lepiej po roślinie ciecz się rozprowadza i lepsze wchłanianie mikro było . No i zostało mi na dnie mauzera i chce to chciałem to wyrobic . 

Opublikowano

Nic złego się nie dzieję , a z pozytywnych rzeczy to to o czym piszesz , lepiej się klei do rośliny + lepsze wchłanianie , a skoro jest lepsze wchłanianie to się wydaję że lepiej działa , nawet są różne badania że z dodatkiem rsm , można zejść troszkę z dawek śor , a efekt jest nadal dobry

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v