Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Desperado napisał:

Dzisiaj pada bodajże w lubelskim, jeszcze tydzień temu pierdzieliście że nie pada, wam dogodzić to chyba nie idzie wcale.

lubelskie nie takie małe i zajmuje połowę ściany wschodniejto że deszcz pada w Zamościu to nie znaczy że musi padać w okolicy Białej Podlaskiej a tak niestety jest. pszenica posiana 10 dni temu a połowa ziarna leżała do dziś w suchej ziemi a o glinie nie wspomnę. Od rana spadło 4l więc dobre i to

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Zbyszek3939 napisał:

Od wtorku słonce 

Po rzepaku to nie wiem , ale po fasoli to zapomnij  może coś koło czwartku .

Przeczytaj uważnie co napisałem po rzepaku sianym w ściernie i po fasoli( oba rzepaki w strip tilu)

3 minuty temu, Piffpaff napisał:

lubelskie nie takie małe i zajmuje połowę ściany wschodniejto że deszcz pada w Zamościu to nie znaczy że musi padać w okolicy Białej Podlaskiej a tak niestety jest. pszenica posiana 10 dni temu a połowa ziarna leżała do dziś w suchej ziemi a o glinie nie wspomnę. Od rana spadło 4l więc dobre i to

U mnie LHR to coś koło 50już spadło.

Opublikowano

Ja Expert met 0,3 i Dff 0,2  to 75 zł/ha,  no jeszcze dodaje  Glean  5 gram  z starych zapasów,  i od 8 lat z 2 razy sporadycznie poprawka na maki, a tak to czysto. 

w tamtym roku  pryskałem w  styczniu po kukurydzy  a raz sie zdarzyło że przed wschodowo opryskane i czysto, bez poprawek. 

Opublikowano
52 minuty temu, tomek73 napisał:

Ja Expert met 0,3 i Dff 0,2  to 75 zł/ha,  no jeszcze dodaje  Glean  5 gram  z starych zapasów,  i od 8 lat z 2 razy sporadycznie poprawka na maki, a tak to czysto. 

w tamtym roku  pryskałem w  styczniu po kukurydzy  a raz sie zdarzyło że przed wschodowo opryskane i czysto, bez poprawek. 

Chyba cenę liczysz ze starych zapasów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Nic jeszcze nie spóżnia  nie wejdziesz we wtorek to zasiejesz trochę pożniej ja mam jeszcze trochę ziemniaków nie wykopanych a  też zechcę po nich zasiać.

No już trochę się spóźnia, jak w tym tygodniu się nie zasieje to już potem ta posiana na pewno nie nadrobi tej ze września 

Opublikowano
55 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Nie musi nadrabiać , jak myślisz że wrześniowe pszenice zawsze dają lepszy plon od tych sianych w połowie pażdziernika to jesteś w błędzie albo za krótko jeszcze gospodarzysz.

Raz na ruski rok to może i te późno siane dadzą lepszy plon, ale skoro Zbyszek z internetu wie lepiej... :)

Opublikowano

Właśnie skąd Wy te ceny Bierzecie? Np 700 g Eksperta to 160 -180 zł brutto?

Stosował Ktoś pakiet Mertil 600 sc plus Loop? Nie użyłem w ubiegłym roku to trzeba wykorzystać. Zboże pojawi się na wierzchu za 2 - 3 dni i chciałbym na szpilkę prysnąć. Można prysnąć samym Mertilem 0,6 l na ha a Loop zostawić na wiosnę bo to chyba nalistne a chwastów nie widać na razie.

Opublikowano

Ja kupuje w 2 kg opakowaniach experta , i opakowaniem robię 6 ha  co daję 430/6 =   72 zł/ha + 6 gr granstaru (6 zł/ha ) jak pszenica po rzepaku , wiosną idzie poprawką czymś za 30-40 zł i jest ok

Opublikowano
5 godzin temu, GABBER85 napisał:

można zmieszać Boxer800 +dff+flu.?

Boxer+Flu tak

Boxer+Flu+DFF prawdopodobnie, jednak dawka DFF musi być mała do 0,1 l przy większych dawkach może odbarwić pszenicę. Sam stosowałem Boxer + DFF 0,1 i było OK.

1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Stosował Ktoś pakiet Mertil 600 sc plus Loop? Nie użyłem w ubiegłym roku to trzeba wykorzystać. Zboże pojawi się na wierzchu za 2 - 3 dni i chciałbym na szpilkę prysnąć. Można prysnąć samym Mertilem 0,6 l na ha a Loop zostawić na wiosnę bo to chyba nalistne a chwastów nie widać na razie.

Jak masz dawać to na szpilkę, to Loop zadziała tylko na rzepak. I jeszcze jedno, nie zwalcza chabra (na wiosnę).

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v