Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
26 minut temu, rolnikon1989 napisał:

Jak u Was wygląda sytuacja z pszczelarzami? Bo ja mam taki problem ze jak zobaczy opryskiwacz na polu to dostaje białej gorączki nawet o tej porze. Nie ważne co jest na polu. Jak podchodzić do tego bo zaraz trzeba jechać z t1/r1 no i na wieczór nie będę jechał bo wiadomo że to muszą być temperatury i fajnie jak słońce. Jak go usadzić? Stary dziad i kłuci się na stare lata, szuka wrogów.

Weź stoperan,

jedź rób zabiegi wieczorem i tyle.
ja mam jedną pierd... działkę przy domu - 80ar i za każdym razem jadę wieczorem a i tak każdy mój wyjazd w pole kończy się filmem wideo i zdjęciami, ale od kiedy jeżdżę wieczorem to nie odwiedza mnie dzielnicowy i Panowie z PIORINu, a wcześniej to każdy wyjazd w pole to była wizytacja dzielnicowego i PIROINu

• Haha 1
Opublikowano

Bo za nieuzasadnione zgłoszenie powinna być kara i by sobie tak nie wydzwaniali, najpierw się niech zapoznają z przepisami kiedy rolnik może wykonywac zabieg i dopiero zgłaszać.

• Like 2
Opublikowano

wg przepisów to nie ma kiedy pryskać, bo pryskać można po oblocie pszczół, czyli wieczorem, a wieczorem jest za niska temp więc też nie wolno a jak jest temp to występuje rosa a na rosę nie wolno pryskać bo tak jest na etykiecie. Jedzie się jak są odpowiednie warunki cieplne i tyle, chyba, że faktycznie na uprawie są kwiaty to trzeba wybrać odpowiednią nockę 

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, XTRO napisał:

wg przepisów to nie ma kiedy pryskać, bo pryskać można po oblocie pszczół, czyli wieczorem, a wieczorem jest za niska temp więc też nie wolno a jak jest temp to występuje rosa a na rosę nie wolno pryskać bo tak jest na etykiecie. Jedzie się jak są odpowiednie warunki cieplne i tyle, chyba, że faktycznie na uprawie są kwiaty to trzeba wybrać odpowiednią nockę 

Nie ma takiego przepisu , że można pryskać dopiero po oblocie pszczół , w każdym przypadku , chyba że mówimy  o rzepaku  który już kwitnie lub inne rośliny , gdzie występują rośliny kwitnące . Są środki które wręcz wymagają żeby prysnąć nimi około południa , jak chociażby modus czy inne . W każdym bądz razie nptaką dajmy na to pszenicę możesz pryskać w ciągu całego dnia , i nikt ci nic nie zrobi żadna policja czy piorin , a przyjechać muszą jeśli mają zgłoszenie , ale konsekwencji żadnych nie będzie , 

• Like 1
Opublikowano

po oblocie pszczół tylko na rośliny kwitnące, na szkoleniu to podkreślali, bo nawet PIORIN nie chce przyjeżdżać na pryskanie  zboża od grzyba z kontrolą, pytają co za typ rośliny

Policja a i owszem przyjedzie, notatkę spisze i zazwyczaj tyle

Opublikowano (edytowane)

Jak zrobię zabieg N2 to mogę w tym samym tygodniu zrobić zabieg T1+mikro+makro +skracanie, Czy muszę zachować jakiś czas odstępu

,,dopiero nabieram wiedzy''

Edytowane przez Sola20
  • Confused 1
Opublikowano
14 minut temu, Sola20 napisał:

Jak zrobię zabieg N2 to mogę w tym samym tygodniu zrobić zabieg T1+mikro+makro +skracanie,

Jasne chłopie, nawet możesz z N3 jechać w tym samym tygodniu, Powiem tak, nie zaszkodzi

Opublikowano
5 godzin temu, Sola20 napisał:

Jak zrobię zabieg N2 to mogę w tym samym tygodniu zrobić zabieg T1+mikro+makro +skracanie, Czy muszę zachować jakiś czas odstępu

,,dopiero nabieram wiedzy''

możesz nawet na przedni wom zaczepić rozsiewacz nawozów i na tył opryskiwacz i razem wszystko zrobić ja tak robię 😛

nawóz będzie leżał na ziemi on nima żadnego wpływu na oprysk 

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Nie ma takiego przepisu , że można pryskać dopiero po oblocie pszczół , w każdym przypadku , chyba że mówimy  o rzepaku  który już kwitnie lub inne rośliny , gdzie występują rośliny kwitnące . Są środki które wręcz wymagają żeby prysnąć nimi około południa , jak chociażby modus czy inne . W każdym bądz razie nptaką dajmy na to pszenicę możesz pryskać w ciągu całego dnia , i nikt ci nic nie zrobi żadna policja czy piorin , a przyjechać muszą jeśli mają zgłoszenie , ale konsekwencji żadnych nie będzie , 

Wystarczy że robisz t2 i w pszenicy wyskoczy czy kilka roślin chabra. Wtedy nie możesz jechać w dzień. Takie są przepisy. Ja tam też zazwyczaj pryskam zboża w dzień 

Opublikowano
22 minuty temu, XTRO napisał:

Wystarczy że robisz t2 i w pszenicy wyskoczy czy kilka roślin chabra. Wtedy nie możesz jechać w dzień. Takie są przepisy. Ja tam też zazwyczaj pryskam zboża w dzień 

To musiałby być ktoś mocno upierdliwy. Jak nie ma chwastów lub roslin kwitnących to możesz pryskać cały dzień i ja tak robię. 

Jedyny wyjątek jak blisko pasieki pole to lepiej to zrobić samym wieczorem.

Opublikowano

Sypiecie saletrę/Saletrzak na mokre rosliny? Ewentualnie przy małym deszczu? 

Kropi trochę, wszystko w polu mokre ale w ciągu dnia zapowiadają ciągły opad. Nawet gdyby się teraz przylepiło to za chwile chyba to zmyje. 
Nigdy tego nie praktykowałem wiec nie wiem jak to się sprawdza. 
Do rozsypania gruby Nitromag nazywany saletrą wapniową. 

• Root Admin
Opublikowano

Nawozu w granuli nigdy tak nie dawałem ale czekam na mocniejszy opad i jade z rsmem. Jutro albo nawet w sobotę, bo prognoza pokazuje ciągły deszcz.

image.png

Opublikowano

Witam, co polecicie do zastosowania w pszenicy na pierwszą dawkę t1 na razie chorób nie widać ale chciałbym się do tego przyłożyć i dodatkowo coś na skracanie ale tak żeby ją wzmocnić a nie zatrzymać jej wzrostu, i wiadomo żeby przy kupnie nie zbankrutować 🙂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v