Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak mnie ta pogoda w tym roku wkur... to szok najpierw mokro że nie szło wjechać teraz zimno i nie ma jak zabiegów zrobic ja w pszenicy to tylko nawozy podałem ani t1 ani r1 nie zrobione. A do27 wogole pogody nie zapowiadają. 

Opublikowano
42 minuty temu, GABBER85 napisał:

Rozumiem że chcesz zdjęcie?

Nie chcę zdjęć,  tylko czemu woda stoi u małorolnych,  a u większych już tej wody nie ma ? Chyba że 100% gospodarstw to małorolnych,  to ok .

Opublikowano
9 godzin temu, Navara1988 napisał:

Zdjęcia z dzisiaj opolskie pszenica Avenue 

20240416_184954.jpg

20240416_185055.jpg

Smaruj bizona 

2 godziny temu, Zodiax napisał:

Cześć czy rozwiązani

Azoksystrobina 250g + protiokonazol 150 g 

Jest bezpieczny i nie przypali pszenicy ? I czy to nie za słabe rozwiązanie ? 

Cześć. 

Azoksy wystarczy 125g, a czy przypali to zależy czy będziesz pryskał w pełnym słońcu 

11 godzin temu, Cinekspeed napisał:

Co proponujecie na T2 w takim przypadku na pierwszy poszedł wirtuoz na połowę pola i turbo pak na drugą połowę pola 

IMG20240417173714.jpg

Taki przypadek to przy T1 się załatwia a nie przy flagowym liściu, krótko mówiąc musztarda po obiedzie 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

To że woda stoi to mnie nie dziwi , dziwi mnie tylko to że ta woda stoi tylko u małorolnych , 

Stoi tam gdzie jest podeszwa płużna , Gryn zawsze mówi że u niego po strip-tilu woda nie stoi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rocco0987 napisał:

co to za choroba -dobrze widać na pierwszym zdjeciu. U mnie właśnie tak to wyglada tylko sporo więcej.

To nie musi być choroba, takie jaśniejsze plamki widzę od lat na liściach niektórych odmian. Kiedyś myślałem,  że to DTR,  bo raz z tych jaśniejszych plamek zrobiły się żółte plamki,,  ale potem już nigdy tego nie zauważyłem, mimo że same jaśniejsze widuje. Fakt że na zdjęciu jest tego sporo i możliwe że żółte, słabo widać. Być może T2 hamował u mnie rozwój grzyba, tu może postępuje, po prostu obserwuj tak jak ja. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Tak jasniejsze plamki prawie co sezon mam też u siebie i juz do nich przywykłem jednak to wyglada inaczej. U mnie widać że troche żółkną i tak mi sie wydaje że to może być właśnie DTR. Z tego co pamietam to DTR we wczesnych fazach dało się wyleczyć, tylko ta pogoda daje w dupe.

Opublikowano

Panowie w czym tkwi różnica że azoksy Tezer 1l kosztuje 63zl brutto a z syngenty Amistar prawie 120zl? formulacja ta sama, czyżby chodziło tylko o markę? Czy rzeczywiście jest różnica?

Opublikowano

15 lat temu 1l. Amistaru kosztował 250 zł, jak nie było zamienników. Yebane globalne korporacje.

Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał:

Stoi tam gdzie jest podeszwa płużna , Gryn zawsze mówi że u niego po strip-tilu woda nie stoi

On mówi to co chcesz usłyszeć , 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, rocco0987 napisał:

Zaglądał ktoś siejący AVENUE do niej? U mnie wyszedł liść flagowy ale wszystkie listki łącznie z flagówką bardzo mocno porażone jakimś grzybem. Inne pszenice normalne. Myśałem że może oprysk nie podziałał za dobrze bo pryskałem ją bardzo wcześnie jak było dość zimno ale nia jednej działce mam pół pola inną odmiane a pryskane razem i ta druga zdrowa a AVENUE wygląda okropnie. Jeszcze te temperatury na jakikolwiek zabieg niesprzyjające.

trzy tygodnie temu przypaliłem liście środkami na t1/r1, od tego czasu rozwinęły się dwa kolejne liście, przez co pszenica wygląda ok. W niedzielę było ok, nic nie zauważyłem.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

Panowie w czym tkwi różnica że azoksy Tezer 1l kosztuje 63zl brutto a z syngenty Amistar prawie 120zl? formulacja ta sama, czyżby chodziło tylko o markę? Czy rzeczywiście jest różnica?

To nie są dokładnie te same środki. Nie zmienia faktu, że cenę sobie sam koncern ustalił. Oczywiście, jak różnica w cenie jest na poziomie 5-10 no może nawet 20 % ale są zauważalne róźnice na +, można wtedy dopłacić. Tutaj nie ma żadnego sensu. Jak już, można poszukać w lepszej cenie Zakeo, to jest chyba to samo.

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś poświęcił czas i pieniądze na wynalezienie czegoś też byś nie chciał żeby jakiś chińczyk sprzedawał to za ułamek ceny. Po to zastrzega się patenty, wzory przemysłowe itd.  

A te "yebane koncerny" dbają żebyś miał co zebrać. Niektórzy to by całe życie tym samym pryskali, tylko potem zielsko na polu "bo chemia podrabiana". 

Po strip-tillu też woda stoi na sąsiednim gospodarstwie. Kilka lat było suchych, a teraz wychodzi. Pod warstwą próchniczą zbity ił, głębosze w tym roku znowu się pokażą na polach. 

Edytowane przez ziomal_one
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v