Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, na N2 ma pójść RSM32, Okolice Lublina także jeszcze noce zimne, trafiają się przymrozki, ale ten tydzień bardzo ciepły. Na N1 poszło 45 kg N w saletrosanie. Zastanawiam się w jakim momencie najlepiej podać aby nie rozkrzewić bardziej roślin. Co myślicie?

Opublikowano (edytowane)

Duet po rzepaku/ziemniakach, a unix +tern po zbożach w pszenicy to dobre rozwiązanie? 
Nie znam tych środków bo zawsze na T1 był prochloraz+tebu+fenpropidyna. 
Teraz muszę mieć nowe rozwiązanie. :/ 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Mam axiala komplet pak i tam na 2 liscienne jest winetoou i jakies slabe jest mieszacie to z innym na dwuliscienne ???

4 godziny temu, Boles napisał:

Poszło na N2 mocznik 85kg/ha.

Pytanie do posiadaczy Sulky DPX :

Miałem sytuacje, że talerze przestały się obracać mimo załączonego przekaznika, jakby ślizgało się gdzieś na sprzęgle? Po czasie załapały i było ok.

Miał ktoś podobną sytuację, jak zaradzić ?

IMG_20230318_113459.jpg

Tez tak mialem zmienilem tarczke na sprzegle ktora jest przy wom rozsiewacza rozkrecilem 5 srub wlozylem i talerze chodza

Opublikowano
7 minut temu, pronto1984 napisał:

Mam axiala komplet pak i tam na 2 liscienne jest winetoou i jakies slabe jest mieszacie to z innym na dwuliscienne ???

Tez tak mialem zmienilem tarczke na sprzegle ktora jest przy wom rozsiewacza rozkrecilem 5 srub wlozylem i talerze chodza

Łatwo dostępna ? Masz może jakiś jej nr cześci ? Albo instrukcje jakąś żebym mógł sczytać ?

Opublikowano
2 godziny temu, Popier96 napisał:

Szybkie pytanie. Mieszał ktoś Axial 50+ sekator plus? Kilka dni bez przymrozku podają, może by kompleksowo to załatwił. @Agrest może Ty podpowiesz?

Z mustangiem mieszałem, z sekatorem nie.

Nie wiem jaki region, u mnie od poniedziałku jakieś minusy widać w prognozie.

Ogólnie polecam telefon do przedstawiciela regionalnego koncernu z netu. Etykieta mówi co mówi, ale mają swoje doświadczenia czy od rolników siedzę i doradzą z czym można a czego unikać.

Opublikowano
yacenty napisał:

Moim zdaniem bez sensu wszystkie pszenice jechać 1 rozwiązaniem. Ide o zakład ze pszenica po rzepaku czy po grochu wygląda zupełnie inaczej niż pszenica po pszenicy czy jęczmieniu. Te pierwsze można ochronić delikatnie, nie wchodząc w wielkie koszty, a zboże po zbożu tu już trzeba chronić znacznie mocniej.

co więc radzisz w takim wypadku? ziemie 3-4 klasy. plon osiągalny 7t

Opublikowano
7 godzin temu, Boles napisał:

Poszło na N2 mocznik 85kg/ha.

Pytanie do posiadaczy Sulky DPX :

Miałem sytuacje, że talerze przestały się obracać mimo załączonego przekaznika, jakby ślizgało się gdzieś na sprzęgle? Po czasie załapały i było ok.

Miał ktoś podobną sytuację, jak zaradzić ?

IMG_20230318_113459.jpg

Na wałku wom jest sprzęgło może tam coś być.

Opublikowano
4 godziny temu, Vegrin napisał:

stosował ktoś 300-350 kg na h saletrosan26 na jeden strzał?:)

Nie stosowałem. Ale w czym problem?😉 

Opublikowano

No właśnie się obawiam bo późną jesienią sporo mi maczniaka wywaliło. Ostatnio była u mnie babka z procamu i twierdziła że duet już za dobrze maczniaka nie bierze  

Opublikowano

Ja sobie zapodałem micro po pszenicy z naciskiem na miedz i po rzepaku z naciskiem na bor , a co do grzybówek w pszenicy to na T1 chyba jest jeszcze za wcześnie , chyba że u kogoś już strzela w zdzbło 

Opublikowano
Dnia 19.03.2023 o 19:24, suffeks napisał:

na jednym zdjęciu to miotła ta mała, a reszta? 

Resized_20221020_162408.jpeg

20230319_155206.jpg

20230319_155133.jpg

Podepnę się pod pytanie. Co to jest za chwast na pierwszym zdjęciu. Bo też mam kępy tego gdzie niegdzie.

Na jesieni Lentipur flo 500 + dff.  I placowo są jednoliścienne ale nie wiem czy przepuściło miotłę czy to coś innego.

Opublikowano

Panowie probuje ciąć koszy ,co myslicie o zamiennikach  moddusa tz modan,windsar . Macie jakieś doswiadczenia z tymi produktami. Warto je kupić czy lepiej dołożyć i zostać przy moddusie. Do tej pory używałem medax max ale jego cena poraża. 

Opublikowano

Taka sytuacja.... Na polu pszenicy spore żółte place nie wiedzieć czemu było dobrze... a zrobiła się straszna lipa. Obstawiałem odmianę lub niskie pH. Porobiłem próby gleby. Jak się okazało średnio na polu pH wynosiło ok 6.2 a na żółtych placach ok 7,5- 7,7. Więc chyba w tym problem. Niby przy tym pH jak sprawdziłem przyswajalność makro powinna być dobra. Jedynie z mikro mógłby być problem. / Więc o co chodzi ?? pszenica wręcz ginie w tych miejscach. Czym zmniejszyć pH aby problem nie ponowił się w przyszłym roku? Siarczan amonu ? Od tak chyba też nie pomoże ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Szymon94 napisał:

Podepnę się pod pytanie. Co to jest za chwast na pierwszym zdjęciu. Bo też mam kępy tego gdzie niegdzie.

Na jesieni Lentipur flo 500 + dff.  I placowo są jednoliścienne ale nie wiem czy przepuściło miotłę czy to coś innego.

Wyczyniec albo stokłosa.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v