Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze, jak piszecie ze na wschodzie iuz kolanko widać to może i ja u siebie sprawdzę, myślałem że w wielkanoc przejdę się po polach żeby od stołu odejsc na chwilę ale muszę wybrać się wczesniej

Opublikowano

Żebyś się nie zdziwił, ja też wschód, powiat janowski, w sobotę jadę z t1. W tych bardziej wyrośniętych kolanko już na 10mm, te mniejsze 5mm, od soboty ciepło to moment wszystko przerośnie 

Opublikowano
53 minuty temu, Piffpaff napisał:

Kurcze, jak piszecie ze na wschodzie iuz kolanko widać to może i ja u siebie sprawdzę, myślałem że w wielkanoc przejdę się po polach żeby od stołu odejsc na chwilę ale muszę wybrać się wczesniej

Nożyk w kieszeń i w pole .

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Po pijoku będziesz jezdził?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

T1 z skracaniem czy chwasty i po 3 dniach uderzyć z t1? Wszystko w przyszłym tygodniu. Mocne wiatry, zaraz święta i bez szans. Jedynie n2 zakończone z rsm 26

Kilka roślin porozcinalem. Jaka to faza? Zawsze mam z tym problem i wolę pytać mądrzejszych ludzi. 

20240328_162145.jpg

20240328_161955.jpg

Edytowane przez Samsung123321
Opublikowano
15 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja wczoraj wieczorem pryskałem i szło bez problemu . 

Rsm ładnie szedł bo wczoraj też dawało ale niema szans robić zwykłych oprysków. Kasa w błoto. Sąsiad się ucieszy jakbym zrobił

Opublikowano
5 godzin temu, Piffpaff napisał:

Widać 🤣  u mnie powyżej 1 cm a siana terminowo była 🤦 

Wieje jak by się wściekło. 

Ja w tym roku skracanie i t1 robię osobno bo w ubiegłym coś mi przypaliło pszenicę w mieszance 

Opublikowano

Panowie pszenica dostanie w sumie 140kg N plus sloma na polu została, ile mogę dać max moddusa 0.4- 0.5l?

Samsung123321 napisał:

T1 z skracaniem czy chwasty i po 3 dniach uderzyć z t1? Wszystko w przyszłym tygodniu. Mocne wiatry, zaraz święta i bez szans. Jedynie n2 zakończone z rsm 26

Kilka roślin porozcinalem. Jaka to faza? Zawsze mam z tym problem i wolę pytać mądrzejszych ludzi. 

20240328_162145.jpg

20240328_161955.jpg

na pierwszym zdjęciu kolanko jeszcze się nie oderwało a na drugim kolanko 0.5cm nad węzłem krzewienia, pasuje w sobotę skracać albo zaraz po świętach. Nie wiem ile masz chwastow na polu i jak z pogoda u ciebie na najbliższy tydzień ale jakby były warunki na opryski to bym najpierw T1 I skracanie a za 3 dni chwasty. Jak warunków nie ma i tylko jedno okienko zabiegowe to najpierw chwasty, skracać można spokojnie i do 2 kolanka wiadomo że najlepsze pierwsze ale trzeba wybrać

Opublikowano
42 minuty temu, Piffpaff napisał:

Panowie pszenica dostanie w sumie 140kg N plus sloma na polu została, ile mogę dać max moddusa 0.4- 0.5l?

na pierwszym zdjęciu kolanko jeszcze się nie oderwało a na drugim kolanko 0.5cm nad węzłem krzewienia, pasuje w sobotę skracać albo zaraz po świętach. Nie wiem ile masz chwastow na polu i jak z pogoda u ciebie na najbliższy tydzień ale jakby były warunki na opryski to bym najpierw T1 I skracanie a za 3 dni chwasty. Jak warunków nie ma i tylko jedno okienko zabiegowe to najpierw chwasty, skracać można spokojnie i do 2 kolanka wiadomo że najlepsze pierwsze ale trzeba wybrać

Bardzo ciężko będzie w tym tygodniu bo wiatry potężne. Po świętach ma być cisza. Tylko rsm byłem w stanie zrobić.  Ma być ciepło i słonecznie ale ten wiatr...  ogólnie co do skracania to myślę  dać:

0.7l antywylegacza 725sl czyli jakieś 525g chlorku chloromekwatu

I 0.3l optimus czyli jakieś 52g trineksapak etylu 

W poprzednich latach tym skracałem w takich dawkach i było superancko.  Czy coś zmienić?

Chwastów mam sporo ale max do końca następnego tygodnia ujdzie raczej choć by pasowało świeżo po świętach... Są mniejsze jak pszenica.

ile mam czasu plus minus żeby to skrócić bezpiecznie? W takim sensie żebym kłosa nie skrócił bo dramat. Zdecyduje sie raczej na opcje najdalej środa t1 i piątek sobota chwast ze względu na to żeby nie skrócić kłosa... chyba że niemam się czego obawiać? 

Przy okazji taka kombinacja i ilość jest ok? Stanowiska po pszenicy. Pszenica wykazuje pierwsze drobne objawy chorób... Więc pasuje coś konkretnego...

Dawki na 1/ha

Fenpropidyna 300g ( Tern 0.4l) 
Cyprodynil 525g  (Unix 0.7 kg)  
Protiokonazol 150g ( protendo 0.5l) 

Opublikowano

w poprzednich latach stosowałem 0.6 kg unix I 0.6l tebu I było czysto w tym roku 0.5 unix i 0.5 protendo i moim zdaniem to super pieszanka więc 0.7kg unixu to przesada o przynajmniej 100g a też mam pszenicę po pszenicy

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

500 g Cyprodynilu plus te dwie inne substancje też w niemałych dawkach To na bogato

Ja zszedłem do unix 0,5 i myślę że wystarczy

500 g Cyprodynilu plus te dwie inne substancje też w niemałych dawkach To na bogato

Ja zszedłem do unix 0,5 i myślę że wystarczy

Opublikowano (edytowane)

Nie , około 200zl  . W pszenicy po rzepaku Duet na Start dawałem i to tam jest ok i dobrze się sprawdza na stanowisku po rzepaku i jest w zupełności wystarczające  . Bo w pszenica po pszenicy , za słaby jest na podstawę , a Cyprodynil razem z Protio to są bardzo dobre jeśli chodzi o te choroby . I według mnie jest dobrze zbalansowane . Ale niech se tam każdy miesza i pryska czym chce . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Bardzo ciężko będzie w tym tygodniu bo wiatry potężne. Po świętach ma być cisza. Tylko rsm byłem w stanie zrobić.  Ma być ciepło i słonecznie ale ten wiatr...  ogólnie co do skracania to myślę  dać:

0.7l antywylegacza 725sl czyli jakieś 525g chlorku chloromekwatu

I 0.3l optimus czyli jakieś 52g trineksapak etylu 

W poprzednich latach tym skracałem w takich dawkach i było superancko.  Czy coś zmienić?

Chwastów mam sporo ale max do końca następnego tygodnia ujdzie raczej choć by pasowało świeżo po świętach... Są mniejsze jak pszenica.

ile mam czasu plus minus żeby to skrócić bezpiecznie? W takim sensie żebym kłosa nie skrócił bo dramat. Zdecyduje sie raczej na opcje najdalej środa t1 i piątek sobota chwast ze względu na to żeby nie skrócić kłosa... chyba że niemam się czego obawiać? 

Przy okazji taka kombinacja i ilość jest ok? Stanowiska po pszenicy. Pszenica wykazuje pierwsze drobne objawy chorób... Więc pasuje coś konkretnego...

Dawki na 1/ha

Fenpropidyna 300g ( Tern 0.4l) 
Cyprodynil 525g  (Unix 0.7 kg)  
Protiokonazol 150g ( protendo 0.5l) 

W sobote będą warunki idealne u mnie do oprysku

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v