Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Tomek90 napisał:

Niema co patrzeć na przepisy. Nocne manewry. 

Głos rozsądku!!!!

k**wa,

pszenica po 800zł a my będziemy się płaszczyć przed tymi j**anymi urzędasami jak jacyś niewolnicy!!!

Można wymagać ale trzeba też coś w zamian dawać!!!

Ja mam głęboko wyjebane na te ich regulacje dopóki dopóty nie będzie się to jakoś sensownie równoważyć.

Pierwszą dawkę mogą nawet do końca kwietnia zakazywać ale niech to ma przełożenie na dobre ceny produktów rolnych....

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, panczo1922 napisał:

Ja mam głęboko wyjebane na te ich regulacje dopóki dopóty nie będzie się to jakoś sensownie równoważyć.

a ja wtedy też, yebać ich, eu sie rozpadnie

Opublikowano

Zakaz stosowania nawozów przed 1 marca to są przepisy krajowe, reguluje je ustawa o prawie wodnym czy jakoś tak, mniejsza o to. W każdym razie nawet wyjście z UE nie zniesie tego zakazu. Tak samo rezygnacja z dopłat nic nie zmienia.

Na wschodzie wiosna przychodzi później. 1 marca zasadniczo jest ok, nawet jak nie było zakazu to i tak chyba nigdy nie siałem azotu w lutym.

• Thanks 1
Opublikowano

Rezygnacja z dopłat oznacza dla wielu instytucji kontrolnych kompletną ślepotę, bo pola nie zgłoszone do dopłat nie są objęte monitoringiem i żadna instytucja nie dostaje o nich danych. Chyba wszyscy wyszli z założenia, że WSZYSCY składają wnioski o dopłaty, tymczasem u mnie w okolicy z 10% pól nie jest zgłaszanych

• Like 2
Opublikowano

"Życzliwy" sąsiad to najlepszy urzędnik. Obejmuje monitoringiem wszystkie pola które ma w zasięgu wzroku, nieważnie czy zgłoszone do dopłat czy nie. Jakbym miał siać przed 1 marca to bardziej niż kontroli z urzędu obawiałbym się kontroli po zgłoszeniu. U mnie wieś robi się sypialnią mieszczuchów.

• Haha 1
  • Sad 2
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Jak nie zgłoszone , ale praktyka przestrzegania , ochrony środowiska obowiązują , jak  nawożenie i ochrona roślin . Pomimo nie  składania o dopłaty .

na działkach nie zgłoszonych do ARiMR z praktyki wiem, że nikt nie chce d.... ruszać, bo ciężko ustalić, kto to użytkuje

Opublikowano

W 2020 dawałem 17 lutego, wcześniej kilka razy na przełomie lutego i marca.

3 godziny temu, oregano napisał:

"Życzliwy" sąsiad to najlepszy urzędnik. Obejmuje monitoringiem wszystkie pola które ma w zasięgu wzroku, nieważnie czy zgłoszone do dopłat czy nie. Jakbym miał siać przed 1 marca to bardziej niż kontroli z urzędu obawiałbym się kontroli po zgłoszeniu. U mnie wieś robi się sypialnią mieszczuchów.

Czy życzliwy sąsiad jest w stanie rozpoznać na wszystkich polach w zasięgu czy rozsiewasz saletrosan czy może kizeryt?

Opublikowano
2 godziny temu, misio3p napisał:

W 2020 dawałem 17 lutego, wcześniej kilka razy na przełomie lutego i marca.

Czy życzliwy sąsiad jest w stanie rozpoznać na wszystkich polach w zasięgu czy rozsiewasz saletrosan czy może kizeryt?

Rozsiewacz to pół biedy. Jak widzi, że lejesz RSM to chyba wątpliwości nie ma.

Jest ustawa to pewnie i procedura kontroli jest opisana. A czy to będzie Grażynka z łopatą na polu próbkę pobierała czy jakoś inaczej to robią to już nie wiem.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, oregano napisał:

Taa, bo mieszczuch ma pojęcie o tym co bamber w polu robi 😎  Mam dwóch niejako "po sąsiedzku", to jak znajomy rozsiewał wapno tlenkowe Jeantilem za górką, tak że ciągnika z rozrzutnikiem nie było widać, to jeden z tych miastowych "pacjentów" wołał na drugiego, "te, patrz jaka mgła od lasu idzie.," 🤣🤣🤣

7 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ja osobiście azotu to nigdy nie dawałem w połowie lutego . Zawsze początek marca . A był i jeden rok co dopiero w kwietniu wjechałem bo było śniegu w marcu dużo . 

W tym roku jest spore prawdopodobieństwo takiej sytuacji w marcu..

Opublikowano
9 godzin temu, oregano napisał:

Zakaz stosowania nawozów przed 1 marca to są przepisy krajowe, reguluje je ustawa o prawie wodnym czy jakoś tak, mniejsza o to. W każdym razie nawet wyjście z UE nie zniesie tego zakazu. Tak samo rezygnacja z dopłat nic nie zmienia.

Na wschodzie wiosna przychodzi później. 1 marca zasadniczo jest ok, nawet jak nie było zakazu to i tak chyba nigdy nie siałem azotu w lutym.

A polifoska np na trawy? Zawiera azot więc nie wolno przed 1 marca.

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Taa, bo mieszczuch ma pojęcie o tym co bamber w polu robi 😎  Mam dwóch niejako "po sąsiedzku", to jak znajomy rozsiewał wapno tlenkowe Jeantilem za górką, tak że ciągnika z rozrzutnikiem nie było widać, to jeden z tych miastowych "pacjentów" wołał na drugiego, "te, patrz jaka mgła od lasu idzie.," 🤣🤣🤣

W tym roku jest spore prawdopodobieństwo takiej sytuacji w marcu..

Pogody nie przewidzisz 😀 

Opublikowano

Podsumowując. Sąsiady albo życzliwe i donosu nie zrobią, albo głupie i nawet nie wiedzą co rolnik w lutym w polu robi. Urzędnik nie ma tego jak sprawdzić czy azot był wysiany czy nie, kontroli nie ma więc... trzeba przestać jęczeć, że złe przepisy i siać/lać kiedy komu pasuje.

• Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v