Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie kiedy zaczynacie siewy pszenicy? W poprzednim roku siałem 23 września i było sporo wody. Teraz jest mega sucho, na sobotę i niedzielę podają u mnie 10 litrów i się właśnie zastanawiam czy ruszać z tematem. Jest mega gorąco i najchętniej zasiałbym później ale z racji braku wody to ten deszczyk byłby zbawienny :)

Opublikowano

@GRZES1545 U mnie przeważają gleby klasy 3b, 4a, 4b. Niestety gorsze jest to co jest pod warstwą orną. W większości jest warstwa bardzo przepuszczalnej gleby. Wystarczy dwa tygodnie bez deszczu + duża temperatura i już się robi niefajnie.
Co roku miałem wrażenie, że brakowało jej wody. Późno zaczynała nalewać w ziarniaki i był bardzo duży udział pośladu w ziarnie. Ubiegły rok był dobry bo podczas gdy nalewała, miała wody pod dostatkiem to i plon był ładny - około 6,5 -7t (szacuje) przy nawożeniu około 140kg N. Ale patrząc przez pryzmat kilkunastu ostatnich lat w moim rejonie czerwiec jest suchym miesiącem. 
Nie mam porównania z innymi pszenicami, ale pszenżyto tadeus które jest wczesne, uciekało od tej suszy i dawało bardzo dobry plon, a co istotne udział pośladu w ziarnie był znikomy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

@GRZES1545 U mnie przeważają gleby klasy 3b, 4a, 4b. Niestety gorsze jest to co jest pod warstwą orną. W większości jest warstwa bardzo przepuszczalnej gleby. Wystarczy dwa tygodnie bez deszczu + duża temperatura i już się robi niefajnie.
Co roku miałem wrażenie, że brakowało jej wody. Późno zaczynała nalewać w ziarniaki i był bardzo duży udział pośladu w ziarnie. Ubiegły rok był dobry bo podczas gdy nalewała, miała wody pod dostatkiem to i plon był ładny - około 6,5 -7t (szacuje) przy nawożeniu około 140kg N. Ale patrząc przez pryzmat kilkunastu ostatnich lat w moim rejonie czerwiec jest suchym miesiącem. 
Nie mam porównania z innymi pszenicami, ale pszenżyto tadeus które jest wczesne, uciekało od tej suszy i dawało bardzo dobry plon, a co istotne udział pośladu w ziarnie był znikomy. 

spróbuj wcześniejszych odmian, które dojrzewają już w połowie lipca, jak masz problemy z wodą na wiosnę

Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Polecicie jakąś odmianę ościstą, która ma wcześniejszy termin nalewania ziarna, oraz jest na słabsze gleby? Miałem Ostogę, ale się u mnie nie sprawdzała. Co powiecie na temat fenomenu z KWS? A może polecicie coś innego? 

Fenomen będzie ok jest wcześniejszy od Ostrogi

• Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, tobago napisał:

Jak idzie Sistiva to dodawać jeszcze Kinto? 

@yacenty wiem ze używasz Sistive w jęczmieniu. Dajesz wtedy jeszcze typową zaprawę nasienną? 

tak - systiva to tylko dodatek.

jak mam wolny czas to zaprawiam systiva i porządnym nawozem nasiona kupione i już czymś zaprawione

Opublikowano

mam około 1/2 biga, czyli ok 250 saletry zepsutej tj sproszkowała się, Czy można "zrobić z tego RSM" ? i podlać opryskiwaczem, Jak to wykorzystać?

rozpuszcza sie bardzo dobrze, sprawdzałem

Opublikowano

co do systyvy to mam mieszane uczucia bo w zeszłym roku zasialem pszenicę ok 15 września pierwszy raz w życiu tak wcześnie i obsada ok 250-270szt a że jesień była dluga to się pszenica pokrzewila jak głupia i miała po 7- 8 rozkrzewien. Potem wiosna była baaardzo mokra że nie mogłem jechac w pole i zrobić t1na czas i wsadziła mi się septorioza, i finalnie plon ok 6t może będzie przy 140kgN. Gdyby nie to że zostało mi z zeszłego roku jeszcze na ok 2ha systyvi to pewnie więcej bym jej nie kupił. w tym roku plan taki żeby zasiac ok 28.09 z obsada 270-300szt i zobaczymy jak to wyjdzie na wiosnę

Opublikowano

sam nie wiem czego się spodziewałem po systyvi. Rośliny miały być zdrowsze co miało odsunąć w czasie a nawet zmniejszyc dawkę t1 no i większy wigor jesienny i z tym wigorem i intensywnym krzewieniem ok efekt wow! ale przyszła mokra wiosna i nigdy nie miałem takich problemów z grzybem a bywały wiosny mokre

maalem zrobić worek pszenicy bez systivy ale z rozpędu wszystko zaprawilem tak samo więc kontroli nie bylo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v