Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał:

Jeśli dasz za 10 czy 15 dni nie zrobi jakiejś mega różnicy.

Przymrozek żeby nie mazało się to -1, w mokre wjechać to 2 noce na minusie i mrozić musi zaczynać już pod wieczór. - 4 jak zacznie mrozić o 1 czy o 2 to można jechać ale ciapkiem czy wladziem z lejkiem. 

No i najbliższe 3 noce mają takie być minus 5, minus 6 stopni  , i to nie ranny przymrozek tylko całe noce , przynajmniej w moich stronach 

Opublikowano
34 minuty temu, Tomek90 napisał:

Przymrozek żeby nie mazało się to -1, w mokre wjechać to 2 noce na minusie i mrozić musi zaczynać już pod wieczór. - 4 jak zacznie mrozić o 1 czy o 2 to można jechać ale ciapkiem czy wladziem z lejkiem. 

Przy założeniu optymalnej pogody. Tylko co jeśli nie skorzysta się z wilgoci a następny opad przyjdzie w okolicy kwietnia? Taką sytuację mamy coraz częściej jednak

32 minuty temu, yacenty napisał:

dokładnie, mój ciągnik z pełnym rozsiewaczem to 11ton ;) więc musi być dobrze zmrożone. na szczęście ja już azot podałem

Syp po worku najwyżej ;) 

Opublikowano

U mnie przedstawia się tak . Jutro zobaczy się jak będzie , ale prawdopodobnie będę rano atakował we wtorek i środę . Ustaliłem ze na pszenice pójdzie 50N a rzepak 110N . N2 będzie w rzepaku 70N a pszenica 110N . 

F09D9A77-6E82-44FA-9345-5EABF6FC5464.png

• Root Admin
Opublikowano
STIG13 napisał:

34 minuty temu, Tomek90 napisał:

Przy założeniu optymalnej pogody. Tylko co jeśli nie skorzysta się z wilgoci a następny opad przyjdzie w okolicy kwietnia? Taką sytuację mamy coraz częściej jednak

32 minuty temu, yacenty napisał:

dokładnie, mój ciągnik z pełnym rozsiewaczem to 11ton ;) więc musi być dobrze zmrożone. na szczęście ja już azot podałem

Syp po worku najwyżej ;) 

po co po 1 jak mogę 7?

Opublikowano
33 minuty temu, yacenty napisał:

Mateusz nie pisz takich głupot w internecie:)

Tak to można potem przecież powiedzieć, że pisało się tylko takie głupoty, przecież zdjęcia nie wstawiał że faktycznie siał 16 lutego , tak samo i ja mogę przecież napisać jakąś głupotę że mocznik po rzepaku rozsiałem 5 czy 10 lutego , i przecież z takiego wpisu nic nie wynika 

Opublikowano
17 minut temu, mysza103 napisał:

Tak to można potem przecież powiedzieć, że pisało się tylko takie głupoty, przecież zdjęcia nie wstawiał że faktycznie siał 16 lutego , tak samo i ja mogę przecież napisać jakąś głupotę że mocznik po rzepaku rozsiałem 5 czy 10 lutego , i przecież z takiego wpisu nic nie wynika 

jak zechcą logi od Jacka, to nie będą pytać, czy sypałeś, tylko przyjdą na pole sami sprawdzą

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

jak zechcą logi od Jacka, to nie będą pytać, czy sypałeś, tylko przyjdą na pole sami sprawdzą

Ale jeśli @mateusz16466 znajduje się w powiecie w którym można już legalnie stosować azot , to choćby przyjechali i pobrali próbki to niby co im to da , skoro np. od 4-5 dni można legalnie siać azot , przecież z próbki gleby by ci nie wykazali czy wysiałeś ten azot 4-5 dni temu , czy 10- 15 dni temu

Opublikowano

T1 karbendazym + flusilazol, T2 epoksykonazol + pikoksystrobina, T3 tiofanat metylu, robaki chloropiryfos

Opublikowano

Teraz czekam na samego Kowalczuka, jak z melicją i z wszelakimi agencjami zrobi mi wjazd na chałupę 😋  Te Wasze salitry sypane w lutym, to pikuś przy tego typu chemicznych przestępstwach 😆

11 minut temu, STIG13 napisał:

Kiedyś to było 😅

Na robaka w razie co jeszcze może dimetoat dla odmiany 😅

O to to 👍

4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Mocno i tanio! 

Można dorzucić do t3 prochlorazu, będzie jakby luksusowo 😁

Opublikowano

Ostatnio przeglądałem książkę top agrar o ochronie fungicydowej. Piszą o tym ze spiroksamina i proquinazid działają również na choroby podstawy , a nigdy nie spotkałem się żeby te substancje zwalczały choroby podstawy . Słyszeliście o tym czy to bardziej chwyt żeby produkt bayera na t1 wspierać?

Opublikowano

Talius bodajże ma w etykiecie jakieś tam działanie ograniczające fuzaryjną zgorzel. Jak jest faktycznie - któż to wie.... 😉 Spiroksamina raczej nie, prędzej na rdze..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v