Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
caseihc napisał:

3 godziny temu, Axd529 napisał:

Stokłosę żeby zwalczyć to wystarczy randap, jak odrośnie na ściernisko?

Przed koszeniem randap czy po żniwach na ściernisko 

Po żniwach na ściernisko.

Opublikowano

Witam , mam problem z pszenicą w sumie na 4 ha coś nie poszło po mojej myśli....

Mianowicie wyskoczył mi " powoj polny " spina się po pszenicy i z tyg na tydzień jest go więcej co poradzicie mi żeby go zwalczyć/przydusić ?

Pszenica zabezpieczona od grzybka t3 zrobione ,robak też zrobione itd itd pszenica pyłki wyrzucone ..

Czy jest sens czy zostawić do żniw 

Opublikowano (edytowane)

Nic teraz nie zrobisz  ,  najwyżej pszenicę  zmarnujesz, po żniwach odczekać  jak odbije i na ściernisko glifosat z chwastoksem  i to w bardzo dużej dawce  bo kilka litrów glifosatu nic jemu nie zrobi. ps. w jeden sezon i tak tego nie zlikwidujesz.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano

Jak w maju u mnie było 14l deszczu i 8l w czerwcu, ziemia III/IV i nie ma widoku na deszcz - dziś już 30 w cieniu, pylniki opadły to już lepiej odpuścic T3, nie? Żywe zazwyczaj dwa górne liście ale już powoli się zwijają T2 robione ok 20 maja priaxor i protio

Opublikowano
2 godziny temu, And2ej1 napisał:

Witam , mam problem z pszenicą w sumie na 4 ha coś nie poszło po mojej myśli....

Mianowicie wyskoczył mi " powoj polny " spina się po pszenicy i z tyg na tydzień jest go więcej co poradzicie mi żeby go zwalczyć/przydusić ?

Pszenica zabezpieczona od grzybka t3 zrobione ,robak też zrobione itd itd pszenica pyłki wyrzucone ..

Czy jest sens czy zostawić do żniw 

1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Nic teraz nie zrobisz  ,  najwyżej pszenicę  zmarnujesz, po żniwach odczekać  jak odbije i na ściernisko glifosat z chwastoksem  i to w bardzo dużej dawce  bo kilka litrów glifosatu nic jemu nie zrobi. ps. w jeden sezon i tak tego nie zlikwidujesz.

Glifosat wcale nie jest tak skuteczny na powój. Z chwastoxem działają lepiej ale zawsze coś odbije.

Do żniw pewno wyda nasiona. Po żniwach może nie odbić na tyle by jego zwalczenie było skuteczne.

Jeden z lepszych oprysków na powój to fluroksypyr.

Patrząc z punktu widzenia zwalczania, to teraz gdy jest na wierzchu to bardzo łatwo można go dokarmić odpowiednią dawką. Ma olbrzymią powierzchnię chłonną i przyjmie konkretną dawkę. Temperatura też ideał dla tej substancji.

Z doświadczeń wielu plantatorów brak uszkodzeń nawet po wykłoszeniu.

Pozostaje kwestia etyki - stosować czy nie...

Pozostawienie tego to mordęga przy zbiorze i ryzyko awarii...

Powój polny czy rdest powojowaty?

To tylko moje głośne rozważania i nie biorę odpowiedzialności za ewentualne użycie środka bądź nie

Opublikowano
15 godzin temu, yacenty napisał:

ja bym wybrał 1, mi nie leży azoksy na kłos

Zgadza się, azoksy nie jest zalecana na kłos, a dlaczego to polecam obejrzeć filmik na YouTube pt. Ochrona T3 w zbożach. Czy warto chronić zboża w tym sezonie? W polu susza! e-pole 98

Opublikowano

Stosuje od lat i nigdy nie ma porażenia kłosów przez grzyby czerniowe.

Opublikowano
46 minut temu, yacenty napisał:

a jak wygląda termin zbioru na tle pszenic nie chronionych na t3 azoksystobiną? Wydłuża się? O ile?

4 lata temu tata pomylił dawkę w pszenicy . Na kawałku 1.34 poszło powiedzmy gazeta(azoksystirbi a) 1.5 l na ha to pszenica hondia miała zielonkawą słomę jeszcze 2o sierpnia a na i innych kawałkach i inne odmiany to były już skoszone 10-14 dni wcześniej, niestety trzeba było kosić aby nie opóźnienia siewu rzepaku. 

• Root Admin
Opublikowano

Wiesz, ja robię już bardzo mocne t2, które bardzo mocno wydłuża efekt zieloności i jeszcze jak miałbym na kłosie podtrzymać efek zieloności to pewnie musiałbym kosić we wrześniu. A kombajn wtedy dostaje nieźle w dupę. Już kosiłem pszenice która miała 12.5-13% a miała zieloną słomę w międzywęźlach. Taki efekt był po 1l Elatusa Ery.

Ciekaw tez jestem co będzie w tym roku po 1.4l RevySky'a

Opublikowano
56 minut temu, yacenty napisał:

a jak wygląda termin zbioru na tle pszenic nie chronionych na t3 azoksystobiną? Wydłuża się? O ile?

Nie ma żadnej róźnicy. Tylko że nigdy nie przekraczałem 125 g/ha strobi. Zapewne nie zawsze był jakiś dodatkowy efekt, ale w przypadku częstych opadów krótko przed, lub w czasie żniw (jestem zdany na usługowy zbiór) jak najbardziej zauważalny jest efekt jak ja to nazywam "złotego kłosa" 😀

Opublikowano

Śmiało lecz dawka 0,9 do 1 litr robione tydzień temu poprawki przez kolego i jest ok 

Rok temu też robili i pomogło 

Do axsiala dodawali 20 gram granstaru 

Opublikowano
59 minut temu, yacenty napisał:

co u ciebie idzie na t2 i w jakiej dawce i co w jakich dawkach na t3?

Ostatnimi laty na t2 priaxor ok. 1l. + epoksykonazol (póki był dostępny), a tak to protio 150 g/ha. T3 to tebu + protio po 125. + strobi 125 g. (azoksy, a wcześniej pikoksystr. albo dimoksystr.)  W tym roku z uwagi na brak opadów, w T2 poszedł jedynie triazol w pełnej zarej. dawce 125 g/ha. Pszenice po rzepaku zieloniutkie. W piątek wieczorem pojechałem z T3 (tebu + protio + azoksy) i wczoraj już końcówki liśli przypierd....one 😎  Znajomy który do tej pory zrobił tylko T1, ma chyba najbardziej "czyste" pszenice w okolicy (nie jakiś tam papudrak, tylko solidny gospodarz na ok. 40 ha).  

Opublikowano

Jak tam u was prognozy pogody? U mnie czerwiec 23.5litry. Aktualnie upały, zboża w porządku ale teraz dopieka choć tylko 3 dni ma być tak i podobno silne burze mają być. Trochę sie obawiam... pszenice skróciłem fest bo po kolano ale na grad już jako takiego zabezpieczenia niema... 

Screenshot_20230618-192642_Gallery.jpg

Opublikowano

Panowie jeden kłos to nie wyznacznik ale zerwany 20m w głąb pola. W sobotę rano zerwany i zawinięty w wilgotny papier, dopiero otworzyłem woreczek. T2 robione 4 tygodnie temu 0.85 priaxor + 0.8l tebu. Czy widzicie tu objawy grzybowe?

355564900_1311311959818518_4806946872351990088_n.jpg

355590315_3073929089576706_8966042496871756359_n.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v