Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za jakieś 10 lat jak się to wszystko nie rozleci  i tak będą wycofywać środki , to ludzie się będą wykruszać z rolnictwa , bo żywcem nie będzie czym tych roślin chronić , a na dodatek umowa z mercosurem wisi na włosku od podpisania co dobije rolnictwo jeszcze bardziej , ale chyba właśnie taką mają wizję w UE żeby rolnictwo w europie padło , a zwozili syf z różnych zakątków świata 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, boogie7 napisał(a):

Tak, fludioksonil też. Z triazoli jeszcze bromukonazol (protio i mefentri narazie zostaną, no bo wiadomo... Bayer i Basf poniosły wys. koszta wprowadzając te substancje, więc jeszcze wystarczająco "nie zarobiły" 😁) Co ciekawe, starego tetrakonazolu narazie nie mają zamiaru ruszać.. Także cyprodynil przewidziany do kasacji, a z herbicydów jeszcze pendimetalina.

Kurła, to niedługo rolnikom ekologicznym zabiorą dotacje, bo wszyscy tacy będą. :D 

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

Czyli za jakiś czas w przyszłości już nie będzie co pisać tu na forum o fungicydach, herbicydach itd. Bo nic nie będzie. 

Będziemy pisać:

Wnuczku, a ja pamiętam, jak kiedyś były takie środki, co można było zboże opryskać i było czysto.

Co, nie wiesz co to zboże ? A no kiedys zamiast robaczków i papki z tubki mozna było jeść naturalne jedzenie

• Sad 2
Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Za jakieś 10 lat jak się to wszystko nie rozleci  i tak będą wycofywać środki , to ludzie się będą wykruszać z rolnictwa , bo żywcem nie będzie czym tych roślin chronić , a na dodatek umowa z mercosurem wisi na włosku od podpisania co dobije rolnictwo jeszcze bardziej , ale chyba właśnie taką mają wizję w UE żeby rolnictwo w europie padło , a zwozili syf z różnych zakątków świata 

A myślisz czemu obecną dotacja w rolnictwie tj ochrona środowiska  ma jedyny wymóg którym jest utrzymanie powierzchni gosp. Będą upadać gosp momentalnie w ciągu paru lat i ogromne kwoty do zwrotu 🤪

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Przez 15 lat nie rozwali się unia .

Dadzą rady dojechać gospodarki w krajach byłego bloku wschodniego co są w Unii . 

Nadzieja jest .

Donald Trump zaorze Zielony Ład?

Donald Trump zapowiadał obniżenie cen paliw dla zwykłych Amerykanów i wspieranie inwestycji konwencjonalnej energetyki.

Europejska gospodarka nie wytrzyma takiej konkurencji i tak tanich nośników energii .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

A my co? Zalesiamy wszystko 🤔

Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

Będziemy pisać:

Wnuczku, a ja pamiętam, jak kiedyś były takie środki, co można było zboże opryskać i było czysto.

Co, nie wiesz co to zboże ? A no kiedys zamiast robaczków i papki z tubki mozna było jeść naturalne jedzenie

Ano, pewno tak będzie

Screenshot_20241107_204936_Facebook.jpg

Opublikowano

Pierwszego już mamy, śmieje się z tego jak głosował, masakra.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tylko tak konkretnie?

Żeby Polska była Polską, a nie niemieckim biednym landem, ty masz widać inne preferencje..

Opublikowano

szkoda tej metrybuzyny, zostanie metobromuron ( podobny do linuronu wycofanego, ze wzgledu na toksyczne dzialanie ) kilka razy drozszy! ehhh , a potem ten sam produkt zastosowany w upadlinie wjedzie do nas!

pamietam czasy przystapienia polski do ujni. Spis substancji, ktore nie moga byc stosowane, jesli np. rzeznia chciala exportowac do krajow starej unji. Wydawalo sie to nawet logiczne, jesli oni nie stosuja, to nie chca kupowac produktow, ktore moglyby takie cos zawierac. Nic bardziej mylnego, oni po prostu robili i robia nas ciagle w uja, bo teraz ukrainskie zarcie im nie przeszkadza!

• Like 2
Opublikowano
47 minut temu, mysza103 napisał(a):

Kontrolę czego?

Dzisiejsze siewy pszenicy 8 ha

20241108_124444.jpg

20241108_124257.jpg

Miałem w tym roku kontrolę z PIORIN w związku z wycofaniem ,,safari,, Teraz trzeba będzie kupić expert met na paragon żeby nie wiedzieli kto brał.

Opublikowano
18 minut temu, poosa21 napisał(a):

Miałem w tym roku kontrolę z PIORIN w związku z wycofaniem ,,safari,, Teraz trzeba będzie kupić expert met na paragon żeby nie wiedzieli kto brał.

Z tego co piszą to jeszcze będzie można zastosować w następnym roku expert met jesienią na legalu , co do kupna to na paragon , lub jak jacenty piszę w stacjonarnym gotówką i bez żadnego świstka 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v