Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Czym najlepiej uzupełnić magnez w glebie? Zasobności na niskim i bardzo niskim poziomie, pH od 7.2 do 7.8. Myślałem nad siarczanem magnezu 22-36 w dawce 150kg/ha jednak zastanawiam się czy to nie za mała dawka. Chodziło mi też po głowie jakieś wapno granulowane magnezowe lecz ze wględu na to pH waham się czy to dobry pomysł. Na lokalnym składzie jest dostępne coś takiego: 

do-strony-www_edytowany_03.11.21.-2jpg-1536x1536 (1).jpg

Edytowane przez Z72
Opublikowano
34 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

to jest normalne wapno, więcej Mg ma dolomit niż wapień, ale jesli masz duze Ph to  MgS bym ładował

tego pH to nawet nie jestem w stanie zbić ze względu na rędziny węglanowe

34 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

A skąd jesteś? Kwestia odległości jak miałem za niski mg to sypkie od nich brałem

Screenshot_20241025_135047_Samsung Internet.jpg

Lubelskie, więc raczej trochę za daleko.  

Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał(a):

Rzadka 200- 230 sztuk do tego głęboko zasiana musi zrobić drugi węzeł krzewienia 

Sucho to mało powiedziane. Właśnie widzę że i trawy kto wcześniej posiał to buja i zboże to samo 

Nie wiem jak u was ale u nas nawet te które krzewią się wiosenną potrafią wydawać te same plony co krzewienie jesienne.

Opublikowano
16 minut temu, Z72 napisał(a):

wiem cos o tym bo mam ze 30 arów z podłoże margiel/kreda, a prócz tego połowa pola w redzinach zakamienionych  ,bede eksperymentował pójdą trociny, nie ma szans zeby zeszło ponizej 5,5

Opublikowano
18 minut temu, GABBER85 napisał(a):

wiem cos o tym bo mam ze 30 arów z podłoże margiel/kreda, a prócz tego połowa pola w redzinach zakamienionych  ,bede eksperymentował pójdą trociny, nie ma szans zeby zeszło ponizej 5,5

nie da rady, węglan w ciągu 2 miesięcy zneutralizuje wszystko, chyba, że walniesz siarczan amonu w dużej dawce do tych trocin

• Like 1
Opublikowano

Witam

Opryskałem we wtorek pszenicę ozimą Euforia w fazie dwóch - trzech liści mieszaniną herbicydów: Tolurex (2 litry) i Boxer (2 litry). Deszcz był ponad tydzień temu. Nie dało się wcześniej opryskać, po sianiu lało, a ostatnio wiało mocno. We wtorek opryskałem; temperatura podczas zabiegu 12 stopni. Noc ciepła bo 9 stopni. Wczoraj przymrozek: -1, a dziś -3. Czy zabieg ten będzie skuteczny? Chodzi mi głównie o eliminację, oprócz miotły zbożowej, chabra bławatka.

Jutro planuję pryskać tą samą pszenicę na drugim polu, tylko jeszcze nie wiem, czy tą samą mieszaniną? Faza również dwóch, trzech liści. Myślę kupić Snajper... może lepszy na tak późną fazę? Na tym polu trafia się mi ostrożeń polny, ale nie wiem, czy o tej porze roku jest sens stosować tribenuron?

Proszę o porady:)

Opublikowano

Boxer jest niby do fazy trzeciego liścia pszenicy. Czemu ma przyżółknąć? Od Boxera czy od przymrozku?

A Snajper już dać bez Boxera, no nie? Czy kombinować i dodać jeszcze do Snajpera Tolurexu, aby było więcej chlorotoluronu?

Opublikowano

2l lentipuru ctu  i zawsze czysto od mietły chaber zostawał ale dałem 20g tribenuronu 75wg pierwszy raz w tym roku i będe obserwował ale myśle że pomoże na dwuliściene a ostrożnia o ile pamiętam dobrze zwalczał

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał(a):

nie da rady, węglan w ciągu 2 miesięcy zneutralizuje wszystko, chyba, że walniesz siarczan amonu w dużej dawce do tych trocin

Nie ma szans cokolwiek by nie robił , ph będzie wracało do swojego ph szybciej niż się zdaje . Korzenie roślin wytwarzając kwasy delikatnie podkwasza ziemię przy korzeniu uwalniając w jakimś stopniu zablokowane np fosfor 

4 godziny temu, Z72 napisał(a):

To jak masz rędziny to czemu wstawiasz nawozy wapniowe ? stosuj kizeryty , siarczany magnezu czy inne w tym stylu 

• Thanks 2
Opublikowano

Mam to samo ale lucernik rósł tam lux szkoda się siłować i walczyć z naturą tej gleby lepiej się przystosować i siać rośliny które uwiebiają takie gleby i bez sensu się kosztować i wapnować tylko siarczan magnezu 

IMG_20241014_173136061.jpg

Opublikowano
54 minuty temu, lukaszm napisał(a):

Boxer jest niby do fazy trzeciego liścia pszenicy. Czemu ma przyżółknąć? Od Boxera czy od przymrozku?

A Snajper już dać bez Boxera, no nie? Czy kombinować i dodać jeszcze do Snajpera Tolurexu, aby było więcej chlorotoluronu?

Moze przyzolknac od boxera. Na etykiecie do 3 liścia a z praktyki to najlepiej 1 liść. O ile pamiętam to snajper ma 500g chlorotoluronu w litrze więc 2l wystarczy. Ja bym już nic nie dodawał.

Opublikowano
32 minuty temu, Ulman napisał(a):

Moze przyzolknac od boxera. Na etykiecie do 3 liścia a z praktyki to najlepiej 1 liść. O ile pamiętam to snajper ma 500g chlorotoluronu w litrze więc 2l wystarczy. Ja bym już nic nie dodawał.

Raczej to przyżółknie od chlorotoluronu. A jak idzie boxer w połączeniu z DFF to od DFF.

Opublikowano
7 minut temu, metrax12 napisał(a):

Raczej to przyżółknie od chlorotoluronu. A jak idzie boxer w połączeniu z DFF to od DFF.

Od CTU niezaleznie od fazy nigdy nie miałem fitotoksyczności. Boxer na 3 liscie - pszenica pożółkła i dopiero po ok 14 dniach wróciła do formy. Boxer dany w szpilce lub 1 liściu - było ok. Osobiście boxera nie używam bo nie wnosi on nic poza mieszankami flufenacet/CTU + DFF.

Opublikowano
1 minutę temu, jajonasz napisał(a):

Nie ma pszenicy posianej za płytko, no chyba że ziarno leży na wierzchu 🤭

Wydaje ci się . Posiej na 2 cm jak jest sucho i przez najbliższy miesiąc nie będzie deszczu to powschodzi może 10% reszta jak dobrze pójdzie wzejdzie na wiosnę , a posiej na 4 , a nawet 5 cm w tych samych warunkach , to będzie dużo lepiej , ja jutro albo w poniedziałek jeszcze kawałek 2,5 ha  będę siał po marchwi (nie wiem jeszcze jak to się będzie orać )ale ad razu zakładam siew na ok 4 cm 

12 minut temu, ENDURAK91 napisał(a):

Posiałem dzisiaj pszenicę po burakach ale chyba za płytko, jak myślicie wałowanie coś pomoże?

Jak dawno nie było deszczu i sucho to na pewno wałowanie nie zaszkodzi , tylko pomóż może bo ziarniaki dociśnie bardziej do ziemi i nawet z ros może coś będzie podciągać wilgoci 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam zasiana na centymetr ale to pod deszcz wiec nie można porównać 🙈

Walowanie teraz nie zaszkodzi a zawsze troszke poprawi podsiakanie. Jak sucho to ja bym jechal a jak jest troche wilgoci to nie bo mozesz za bardzo ubic.  I jeszcze powiedz czy orane czy bezorkowo? Jak orane to nawet bym powiedzial, ze wskazane powalowac

Edytowane przez kamil800
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v