Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
GABBER85 napisał:

na redzinach gdzie sie bryły robią , kamień i  sucha jesień to zapomnijcie o siewie 140kg/ha...sprawdzone, później na wiosne se możecie "dokrzewiać" ...bez skutku

no właśnie, gospodaruje na rędzinach i o ile gdzieś gdzie jest więcej wody to się rozkrzewi to na ciężkiej rędzinie nie ma szans i ile bym nie siał to jest rzadka, więc teraz próbuje schodzić z obsadą żeby był dorodny kłos chociaż ale i tak ciężka sprawa. ile proponujesz siać na takich ziemiach?

Opublikowano

siew poznaniokiem, czyli realnie to 30% ziarna na wierzchu na rędzinie [ bo na piaszczystych glebach jest ok i te 140kg a nawet mniej może wystarczyć zależy  jak sie krzewi odmiana], i 160kg Eufori czy Yukon to mało bo jest rzadkawa[ 2 x300 saletrzaku] było sucho, teraz kawałek redziny pójdzie zależy od pogody 160-180kg/ha

Opublikowano
11 godzin temu, krilan06 napisał:

No tak

Pogoda nie sprzyjała chyba 🤔  U nas dwa tygodnie wczoraj minęły, jak ostatnie zboża w okolicy skoszone (m.in. moja pszenica 😁)

Opublikowano
4 godziny temu, GABBER85 napisał:

siew poznaniokiem, czyli realnie to 30% ziarna na wierzchu na rędzinie [ bo na piaszczystych glebach jest ok i te 140kg a nawet mniej może wystarczyć zależy  jak sie krzewi odmiana], i 160kg Eufori czy Yukon to mało bo jest rzadkawa[ 2 x300 saletrzaku] było sucho, teraz kawałek redziny pójdzie zależy od pogody 160-180kg/ha

U mnie stare bambry ładowali swego czasu 300-350 kg na ha przy siewie takim sprzęciorem i na takiej glebie. Potem metoda zasieje zapomnij i cyk wózek na trawę pełny po brzegi 

Opublikowano
4 godziny temu, GABBER85 napisał:

Redlica talerzowa do siewnika Dudki • OLX.pl

a jakby takie redlice zastosował zdało by to się?

Opublikowano

@Andpol pewnie tak, tylko ile to wytrzyma jak wszystko skacze miejscami, [żeby zobrazować to jak dawno temu było sucho to c360 z 1 skibą stawał miejscami przy głebokości 15-20cm i 200kg na pługu]

miejscami w tamtym roku talerzówka x3 i skiby porozbijało do wielkości pięści /jajka

a pod lasem  jest pasek plasteliny , siedzi na pługu i 10-12cm głeboko sie orze , jak sie pługi wbiły  na 20 i sie dźwiga to przód podnosi  😆  , na YT Fabian pokazywał co to za ziemia

Opublikowano

Z mojego doświadczenia w tym roku wynika, że pszenica Spirella nie nadaje się zupełnie na monokulturę, bardzo słabo plonuje po pszenicy. W rzepaku wynik koło 6t, po pszenicy niewiele ponad 4t przy takiej samej ochronie i nawożeniu. U mnie jej dalszy siew stoi pod znakiem zapytania.  A jak Avenue w waszych doświadczeniach się spisała ?

Opublikowano (edytowane)

Fenomen i KWS Danovan na monokulturę ciekawe jak sobie poradzą a planuje ich siać. A po rzepaku pójdzie LG Keramik. I siewy tak na 350/360szt około. Poplonów nic w tym roku nie sieje w pszenicy po pszenicy. Bo no widać było że słabiej jest niż bez.

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
25 minut temu, jahooo napisał:

A jak Avenue w waszych doświadczeniach się spisała ?

Po lnie u wójta koło siódemki się zakręciła, ja dopiero jesienią posieję to zobaczymy jak przy skromnym nawożeniu z worka sypnie. Będzie siana po ziemniakach i "podwójnym" poplonie - facelii zaoranej w lipcu i bobiku zaoranym przed siewem + obornik.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Fenomen i KWS Danovan na monokulturę ciekawe jak sobie poradzą a planuje ich siać. A po rzepaku pójdzie LG Keramik. I siewy tak na 350/360szt około. Poplonów nic w tym roku nie sieje w pszenicy po pszenicy. Bo no widać było że słabiej jest niż bez.

Fenomen sobie poradzi. Z poplonami mi wychodzi odwrotnie- tam gdzie posiana gorczyca tam pszenica po pszenicy praktycznie bez znizek plonu. Wiadomo ze przy zmianiwaniu byłoby lepiej- ale zasiać rzepak, czy buraki aby sprzedać i dolożyć do zakupu pszenicy to raczej nie interes. Zreszta zbyt rozdrobnione i zbyt duże odległosci między działkami, aby się w to bawić.

• Root Admin
Opublikowano
jahooo napisał:

Z mojego doświadczenia w tym roku wynika, że pszenica Spirella nie nadaje się zupełnie na monokulturę, bardzo słabo plonuje po pszenicy. W rzepaku wynik koło 6t, po pszenicy niewiele ponad 4t przy takiej samej ochronie i nawożeniu. U mnie jej dalszy siew stoi pod znakiem zapytania.  A jak Avenue w waszych doświadczeniach się spisała ?

rok temu sąsiedzi mówili o 8t, w tym roku mróz sprawił że było 1t. Ale przymrozki ponoć nie szkodzą zboża

• Like 2
Opublikowano

Co polecacie na stanowisko pszenica po pszenicy ? Region wschód lubelskie 

13 godzin temu, GABBER85 napisał:

Ja siałem eufori 250 kg C1 ok20 października i trzeba było zwiększyć o 10-15 kg bardzo słabo się krzewi mimo że dostała najwięcej npk i azotu.

Jeżeli chodzi o ten rok to pójdzie Bamberka , Euforia , Kilimandżaro i coś szukam na monokulturę po pszenicy 

Opublikowano
krilan06 napisał:

Każda chmura przez ostatnie 2-3 tygodnie porządny deszcz, a miejscowości w pobliżu zero

niestety mam to wątpliwe szczęście mieszkać w takiej dziurze pogodowej ww tym roku. w lipcu spadło 30mm a 10km dalej u wojka 102mm wczoraj u mnie 4mm a u wojka 18. u mnie kukurydza usycha a u niego piękna zielona

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v